Autor |
Wiadomość |
MarcinK
Użytkownik
|
#391 - Wysłana: 28 Cze 2014 19:31:59
|
Mav
Użytkownik
|
#392 - Wysłana: 28 Cze 2014 19:50:25
MarcinK: Wszechiskra została odnaleziona. Może ktoś po prostu zgubił Kostkę Rubika?  W każdym razie jest to temat dla pirogroniana 
|
Lech
Użytkownik
|
#393 - Wysłana: 27 Sier 2014 23:51:01 - Edytowany przez: Lech
Sześcian to pikuś, co powiecie na (widoczny w momencie 0:48) zagubiony na Marsie makaron: http://www.youtube.com/watch?v=-c5DE7jBRTETen rodzaj makaronu fachowo nazywa się chyba rotini: http://en.wikipedia.org/wiki/RotiniTwórca tego materiału został zwolniony z CNN po jego wyemitowaniu.
|
pirogronian
Użytkownik
|
#394 - Wysłana: 28 Sier 2014 00:23:53
Mav: jest to temat dla pirogroniana Wbrew pozorom nie jestem aż tak entuzjastyczny do tych spraw  . Jak dla mnie na większości takich zdjęć niewiele widać i w większości są to pobożne życzenia osób obdarzonych wyobraźnią. Ale zainteresował mnie swego czasu kształt przypominający szkielet (trudniej o zbieżność kształtów), czy też zaobserwowanie na Marsjańskim niebie UFO (!).
|
MarcinK
Użytkownik
|
#395 - Wysłana: 12 Paź 2014 18:59:40
http://gadzetomania.pl/1984,misja-mars-one-to-mrzo nka-uczestnicy-udusza-sie-albo-zgina-w-pozarzedotyczy to m.in. powierzchni upraw i różnorodności uprawianych roślin.
Biosfera 2 upadła gdyż umieścili w niej zbyt wiele "zbędnych" gatunków jak inwazyjne niejadalne pnącza. Innymi słowy, w pierwszych fazach kolonizacji śmiałkowie powinni skupić się na uprawie roślin podstawowych mianowicie zbóż, ziemniaków i różnych stosunkowo łatwych w uprawie warzyw i owoców (pomidory, marchew, porzeczka). I mimo wszystko nie powinni się zamykać na dostawy z Ziemi.
|
Q__
Moderator
|
#396 - Wysłana: 13 Paź 2014 22:55:12 - Edytowany przez: Q__
|
Q__
Moderator
|
#397 - Wysłana: 17 Gru 2014 19:01:34 - Edytowany przez: Q__
|
pirogronian
Użytkownik
|
#398 - Wysłana: 17 Lut 2015 20:30:10
Popełniłem tłumaczenie (wraz z własnym komentarzem) artykułu na temat tajemniczych anomalnych obłoków na powierzchni Marsa, sięgających nawet na wysokość 250 km: "Chmura" nad Marsem wprawiła naukowców w osłupienie. 
|
MarcinK
Użytkownik
|
#399 - Wysłana: 18 Mar 2015 16:08:57
|
pirogronian
Użytkownik
|
#400 - Wysłana: 18 Mar 2015 16:39:49
MarcinK: http://gadzetomania.pl/57174,finalista-mars-one-te n-projekt-to-jeden-wielki-przekret Wcale, ale to wcale, ale to wcale mnie to nie dziwi  Byłem tego pewien już wcześniej 
|
MarcinK
Użytkownik
|
#401 - Wysłana: 7 Maj 2015 11:48:00
|
Q__
Moderator
|
#402 - Wysłana: 7 Maj 2015 12:33:08 - Edytowany przez: Q__
MarcinKMarcinK: czworonozne-zwierze -wypatrzone-przez-marsjanski-lazik-opportunity Lipa! Liczyłem na latające pijawki*, a tu nawet ośmionożne thoaty się nie trafily...  * "W westybulu pawilonu Łowca znowu zatrzymał się i przysiadł na chwilę w lekkim foteliku stojącym w kącie. Środek jasno oświetlonej sali zajmowała wypchana latająca pijawka – „sora – tobu chiru” (świat zwierzęcy Marsa, System Słoneczny, typ wielostrunowce, gromada skórodyszne, rząd, rodzina, gatunek – „sora – tobu chiru”). Latająca pijawka była jednym z pierwszych eksponatów w Muzeum Kosmozoologii. Już od półtora wieku ten obrzydliwy potwór szczerzył paszczę przypominającą wielołupinową szczękę koparki, witając każdego, kto wchodził do pawilonu. Dziewięciometrowy, pokryty twardą lśniącą sierścią, beznogi, bezoki... Niegdyś władca Marsa. Tak, różnie bywało na Marsie – myślał Łowca. – Tego się nie zapomina. Pięćdziesiąt lat temu te bestie prawie całkowicie już wytępione, nieoczekiwanie znowu się rozmnożyły i zaczęły jak za dawnych lat uprawiać korsarstwo na szlakach komunikacyjnych łączących marsjańskie bazy. Wtedy właśnie przeprowadzono totalną obławę. Trząsłem się w crawlerze i prawie niczego nie widziałem w tumanach piasku, który wzbijały żelazne gąsienice. Z prawa i z lewa pędziły pustynne czołgi, wszyscy, którzy w nich siedzieli, zgłosili się na ochotnika. Jeden z czołgów wjechawszy na wydmę nagle się przewrócił i ludzie błyskawicznie wysypali się na piach, wtedy i my właśnie wyskoczyliśmy z chmury kurzu, a Ermler złapał mnie za ramię i wrzeszczał coś, wskazując przed siebie. Spojrzałem i zobaczyłem pijawki, setki pijawek – krążyły nad słonym jeziorem w dolinie między wydmami. Zacząłem strzelać, inni też zaczęli strzelać, a Ermler ciągle jeszcze nie mógł się uporać z rakietomiotem własnej konstrukcji. Wszyscy na niego krzyczeli, wymyślali mu i nawet odgrażali się, że go pobiją, ale nikt nie mógł się oderwać od karabinu. Pierścień obławy zacieśniał się i widzieliśmy już błyski wystrzałów z crawlerów idących z przeciwnej strony, a wtedy Ermler przesunął pomiędzy mną a kierowcą zardzewiałą rurę swojej armaty, rozległa się potworna detonacja i ogłuszony i oślepiony upadłem ma dno crawlera. Jezioro zasnuł gęsty czarny dym, wszystkie maszyny stanęły, ustała strzelanina, a ludzie tylko wrzeszczeli i wymachiwali karabinami. Ermler w ciągu pięciu minut zużył całą posiadaną amunicję, crawlery podjechały do jeziora, a my wysiedliśmy, żeby podobijać wszystko, co jeszcze ocalało po rakietach Ermlera. Pijawki wiły się między czołgami, rozgniatały je gąsienice, a ja ciągle strzelałem, strzelałem..."bracia Strugaccy, "Południe, XXII wiek"
|
MarcinK
Użytkownik
|
#403 - Wysłana: 7 Maj 2015 18:33:09
Swoją drogą zabawne jest wyszukiwanie tych obcych na zdjęciach z Marsa. Jakby się uprzeć to można by nawet tam wypatrzeć Radziecki kombajn do buraków.
|
pirogronian
Użytkownik
|
#404 - Wysłana: 7 Maj 2015 19:18:14
MarcinKZgadzam się. Osobiście "zdebunkowałem" to zdjęcie, jako, że tzw nogi są po prostu zasłonięciem dalszego obiektu jasnymi kamieniami, i widać to jak byk. Ciekawsze, i bardziej wiarygodne, już było swego czasu UFO, uchwycone kamerami łazika w różnym czasie. co ciekawe, gugiel nie daje tego wyszukać na pierwszych kilku stronach. Czyżby wyczyścili rejestry? 
|
Q__
Moderator
|
#405 - Wysłana: 5 Cze 2015 20:23:25
|
MarcinK
Użytkownik
|
#406 - Wysłana: 31 Sier 2015 15:35:32
|
Q__
Moderator
|
#407 - Wysłana: 31 Sier 2015 17:21:08
MarcinKMarcinK: rozpoczel a-sie-symulacja-misji-na-marsa To już czwarta taka symulacja, dorzucę info: http://en.wikipedia.org/wiki/HI-SEAShttp://hi-seas.org/
|
Picard
Użytkownik
|
#408 - Wysłana: 28 Wrz 2015 22:34:52
|
Q__
Moderator
|
#409 - Wysłana: 29 Wrz 2015 10:05:37
|
MarcinK
Użytkownik
|
#410 - Wysłana: 29 Wrz 2015 11:13:28
To kiedy lecimy? 
|
Q__
Moderator
|
#411 - Wysłana: 29 Wrz 2015 23:19:25
MarcinKWyprowadzaj rakietę z garażu, możemy zaraz  .
|
Picard
Użytkownik
|
#412 - Wysłana: 29 Wrz 2015 23:41:50
Co pocieszające jest nawet google umieściło grafikę upamiętniającą to odkrycie, czyli zostało ono odpowiednio nagłośnione, co może prowadzić do wzrostu zainteresowania ludzi badaniami kosmosu, a co za tym idzie także fantastyką naukową.  A co do życia na Marise- jak zobaczę to uwierzę.
|
Q__
Moderator
|
#413 - Wysłana: 30 Wrz 2015 14:49:01
PicardPicard: A co do życia na Marise- jak zobaczę to uwierzę. Też powątpiewam (zwł. po tylu fałszywych alarmach), ale chętnie się obaj pozytywnie rozczarujemy, czyż nie? 
|
MarcinK
Użytkownik
|
#414 - Wysłana: 30 Wrz 2015 16:39:03
Picard: A co do życia na Marise- jak zobaczę to uwierzę. 
|
MarcinK
Użytkownik
|
#415 - Wysłana: 3 Paź 2015 10:11:14
|
Q__
Moderator
|
#416 - Wysłana: 3 Paź 2015 13:52:09
MarcinKMarcinK: Terraformowanie rozpoczęte Właściwie to w sumie na odwrót, chcą go uniknąć... Choć wiemy co zrobiły ziemskie drobnoustroje z Marsjanami u Wellsa  .
|
MarcinK
Użytkownik
|
#417 - Wysłana: 3 Paź 2015 16:14:28
Q__Ciekawe jak mają się mikroby z niedziałających Radzieckich lądowników? 
|
Seybr
Użytkownik
|
#418 - Wysłana: 17 Paź 2015 08:17:11
Byłem na Marsjaninie w 3D. Jeżeli chodzi o 3D to nie warto. W sumie miałem iść na 2D, ale koledze nie pasowało ;].
W skrócie, podobał się. Mat dobrze zagrał. Jest kilka istotnych bzdur. Te na początku nie rażą, można jeszcze jakoś to usprawiedliwić. Ale końcówkę filmu i live stream już nie ;].
|
Mav
Użytkownik
|
#419 - Wysłana: 17 Paź 2015 17:56:37
Seybr: Jest kilka istotnych bzdur Jakie? Pytam z ciekawości, nie w formie obrony filmu. Seybr: Ale końcówkę filmu i live stream już Dlaczego? NASA regularnie nadaje live streamy z różnych wydarzeń. Takie coś, byłoby wydarzeniem na skale światową.
|
Seybr
Użytkownik
|
#420 - Wysłana: 17 Paź 2015 18:25:43
Mav: Dlaczego? NASA regularnie nadaje live streamy z różnych wydarzeń. Takie coś, byłoby wydarzeniem na skale światową. Ale live stream z Marsa ? Chodzi mi o rzeczywiste. Przecież wiesz, że jest dość mocne opóźnienie. Odniosłem wrażenie, transmisja jest na zasadzie meczu piłkarskiego (na żywo). Mav: Jakie? Pytam z ciekawości, nie w formie obrony filmu. Hodowla ziemniaka, że tak powiem z lekka jest coś nie tak ;]. Do tłumaczenia też się czepię, ale to wina tłumaczy ;]. Wiatry, owszem wieje na Marsie i to spokojnie osiągają 160 km/h. Ale to co widzimy w filmie to fikcja. Ludzie by tak nie latali. Atmosfera Marsa stanowi 1% ziemskiej, więc wiatr nie ma takiej siły, mimo że wieje z dużą prędkością. Słońce jest żółte, hmm czyżby ? Za to w przestrzeni ma dobry kolor. Grawitacja na marsie to 30 % ziemskiej. Brak realizmu w poruszaniu się. Tutaj akurat czepiam się na siłę. Przynajmniej komicznie to nie wygląda ;]. Akcja ratownicza i Iron Man. Tutaj akurat błąd jest z winy książki a nie scenariusza ;]. Dodam jeszcze, w tym roku póki co jeden z lepszych, które widziałem w kinie. Marsjanin przy Terminatorze to dzieło sztuki. JP też jest daleko.
|