Autor |
Wiadomość |
Q__
Moderator
|
#361 - Wysłana: 15 Gru 2013 23:07:26
MavMav: Muszę się przyznać, że nie kojarzę. Taka wymarła rasa, jakich wiele: http://en.memory-alpha.org/wiki/PralorAle bardziej chodziło o ich roboty (konkretnie: jednego robota): http://en.memory-alpha.org/wiki/Automated_Personne l_Unit
|
Mav
Użytkownik
|
#362 - Wysłana: 15 Gru 2013 23:15:03
Q__: (konkretnie: jednego robota) Jeden robot, w dodatku wyglądający jak żywcem wyjęty z SF lat 50, w jednym odcinku Voyagera... śmiać się, czy płakać? 
|
Q__
Moderator
|
#363 - Wysłana: 15 Gru 2013 23:18:18 - Edytowany przez: Q__
MavMav: Jeden robot, w dodatku wyglądający jak żywcem wyjęty z SF lat 50, w jednym odcinku Voyagera... Sięgnij jeszcze po TOS i policz ile takich robotów zostało po ilu wymarłych cywilizacjach... (Przy czym: znając nieco filozofię Roddenberry'ego, uznałbym związek "roboty + wymarła cywilizacja" za nieprzypadkowy, co by jakoś tam odpowiadało na Twoje pytanie...  )
|
Mav
Użytkownik
|
#364 - Wysłana: 15 Gru 2013 23:37:27 - Edytowany przez: Mav
Q__: Sięgnij jeszcze po TOS i policz ile takich robotów zostało po ilu wymarłych cywilizacjach... Pewnie z kilka by się znalazło. Ale czy to dobrze świadczy o Treku, że najwięcej o robotach jest w serii z lat 60?
|
Q__
Moderator
|
#365 - Wysłana: 16 Gru 2013 00:11:12
MavMav: Ale czy to dobrze świadczy o Treku, że najwięcej o robotach jest w serii z lat 60? Widać potem oczyścili już okolicę z tego typu pozostałości wymartych  cywilizacji. Nie dziwota, ze kolejny taki trafił się dopiero w Delcie...
|
Mav
Użytkownik
|
#366 - Wysłana: 16 Gru 2013 01:28:58 - Edytowany przez: Mav
Q__: Widać potem oczyścili już okolicę z tego typu pozostałości wymartych cywilizacji. Nie dziwota, ze kolejny taki trafił się dopiero w Delcie... Czyli rozwój robotów to pewna zagłada dla cywilizacji, która się w to bawi, tak to jest wg Treka?  Dobrze zastanów się nad odpowiedzią, bo jak odpowiesz, że TAK, to nie zostawię tego w spokoju 
|
Q__
Moderator
|
#367 - Wysłana: 16 Gru 2013 01:45:53
MavMav: Czyli rozwój robotów to pewna zagłada dla cywilizacji, która się w to bawi, tak to jest wg Treka? Nie wiem czy jest to według Treka/Roddenberry'ego zawsze (ba: przykład Daty, czy to co wiemy z AND temu przeczy), wiem jednocześnie, że jest to według Treka/Roddenberry'ego wielce prawdopodobne zagrożenie... TOS pokazał to dobitnie.
|
Mav
Użytkownik
|
#368 - Wysłana: 16 Gru 2013 01:51:33 - Edytowany przez: Mav
Q__: Nie wiem czy jest to według Treka/Roddenberry'ego zawsze (ba: przykład Daty, czy to co wiemy z AND temu przeczy), wiem jednocześnie, że jest to według Treka/Roddenberry'ego wielce prawdopodobne zagrożenie... TOS pokazał to dobitnie. Jeśli chodzi o zagrożenie, to ok, jest to jak najbardziej logiczne. Zresztą i TNG dorzucił coś od siebie w tym temacie w odcinku "The Arsenal of Freedom". Natomiast nie zgodzę się, iż ma być to wyjaśnienie dla rezygnacji z robotyki przez Federację. Przecież nie trzeba ich tworzyć inteligentnych, myślących samodzielnie, tylko jako maszyny pomocne w trudach służby. Tricoder, czy prom, to także urządzenia, które pomagają. Dlaczego nie można użyć czegoś w stylu Big Doga, aby pomagać ekipą wypadowym w noszeniu sprzętu? Nie ma argumentu na to.
|
Q__
Moderator
|
#369 - Wysłana: 16 Gru 2013 07:21:26
MavMav: Dlaczego nie można użyć czegoś w stylu Big Doga, aby pomagać ekipą wypadowym w noszeniu sprzętu? Nie ma argumentu na to. Jest tylko jeden... Trek - poza TMP - rzadko kiedy bywa SF całkiem serio, zwykle jest teatralny. A w teatrze dekoracje bywają umowne  . To z perspektywy realnego świata. Z perspektywy in universe masz prawo krzyczeć: "burak!"  .
|
Mav
Użytkownik
|
#370 - Wysłana: 16 Gru 2013 19:24:18
Q__: Jest tylko jeden... Trek - poza TMP - rzadko kiedy bywa SF całkiem serio, zwykle jest teatralny. A w teatrze dekoracje bywają umowne Mogę to wybaczyć starszym serią, nawet jeszcze VOY i DS9, bo jednak bazowały na realiach TNG. Ale naprawdę nie wyobrażam sobie, aby nowy serial był dalej pozbawiony tego tematu. Dla mnie będzie to kompromitacja.
|
Q__
Moderator
|
#371 - Wysłana: 16 Gru 2013 19:38:36
MavMav: Ale naprawdę nie wyobrażam sobie, aby nowy serial był dalej pozbawiony tego tematu. Dla mnie będzie to kompromitacja. No to już wiesz czemu AND wrzucam tak usilnie do kanonu  .
|
Mav
Użytkownik
|
#372 - Wysłana: 17 Gru 2013 13:51:30 - Edytowany przez: Mav
Q__: No to już wiesz czemu AND wrzucam tak usilnie do kanonu Tylko, że nawet jakby wrzucić AND do kanonu, to i tak, w kontekście Federacji i innych ras w ST, nic się nie zmienia 
|
Q__
Moderator
|
#373 - Wysłana: 17 Gru 2013 14:03:57
MavMav: to i tak, w kontekście Federacji i innych ras w ST, nic się nie zmienia Zaraz.... Jeśli uznać, że Andromeda Ascendant = Enterprise-G, to mamy naraz w Treku w pełni zautomatyzowane (i posiadające prawa obywatelskie oraz stopnie oficerskie*) statki kosmiczne wożące w dodatku półinteligentne (jak postulowałeś) roboty mogące robić za załogę rezerwową oraz zdalnie sterowane myśliwce, którymi można zarówno walczyć, jak i wysyłać je w roli sond. To by trochę przewietrzyło kanon, nieprawdaż? * vide odcinek, o którym więcej pisałem TU: http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=2&topic=1704&page=4#msg259141
|
Mav
Użytkownik
|
#374 - Wysłana: 17 Gru 2013 14:22:48 - Edytowany przez: Mav
Q__: Zaraz.... Jeśli uznać, że Andromeda Ascendant = Enterprise-G, to mamy naraz w Treku w pełni zautomatyzowane (i posiadające prawa obywatelskie oraz stopnie oficerskie*) statki kosmiczne wożące w dodatku półinteligentne (jak postulowałeś) roboty mogące robić za załogę rezerwową oraz zdalnie sterowane myśliwce, którymi można zarówno walczyć, jak i wysyłać je w roli sond. To by trochę przewietrzyło kanon, nieprawdaż? No nie Ci będzie  To nieporozumienie wynika z mojej małej wiedzy na temat serialu. Naprawdę próbowałem się wkręcić, ale kompletnie nie leży mi ten klimat.
|
Q__
Moderator
|
#375 - Wysłana: 17 Gru 2013 14:40:17
MavMav: Naprawdę próbowałem się wkręcić, ale kompletnie nie leży mi ten klimat. Strona wizualna jak ze złego snu Cię odstrasza czy coś jeszcze? 
|
Mav
Użytkownik
|
#376 - Wysłana: 17 Gru 2013 16:08:06
Q__: Strona wizualna jak ze złego snu Cię odstrasza czy coś jeszcze? Strona wizualna jest koszmarna, a do tego jest tam taka piracka atmosfera, jak dobrze pamietam 
|
Q__
Moderator
|
#377 - Wysłana: 17 Gru 2013 16:43:02
MavMav: a do tego jest tam taka piracka atmosfera I tak mniej niż w FarScape i Firefly... Ale z drugiej strony jaka ma być skoro dostajemy ostatni statek Federacji, którego większość senior staffu stanowią - z konieczności - zwerbowane naprędce rzezimieszki? 
|
Mav
Użytkownik
|
#378 - Wysłana: 17 Gru 2013 20:26:37 - Edytowany przez: Mav
Q__: Ale z drugiej strony jaka ma być skoro dostajemy ostatni statek Federacji, którego większość senior staffu stanowią - z konieczności - zwerbowane naprędce rzezimieszki? I to też mi się nie podobało... Ostatni statek, nie lubię takich klimatów. Dlatego Voyager, pozbawiony Federacji, był dla mnie od początku skreślony.
|
Q__
Moderator
|
#379 - Wysłana: 17 Gru 2013 20:53:32 - Edytowany przez: Q__
MavMav: Ostatni statek, nie lubię takich klimatów. To nBSG też Ci pewnie nie podeszło?  Mav: Dlatego Voyager, pozbawiony Federacji, był dla mnie od początku skreślony. Faktem jest, że VOY i AND mają sporo podobnych elementów: slipstream, powrót do TOSowej lekkości (czasem w efekcie ciężki... do zniesienia), przedobrzonych kapitanów*, dość pogodną atmosferę mimo dramatyzmu wpisanego w założenia, absurdalną czasem wielkoskalowość... Może wynika to z tego, że ANDzia miała być wszak następczynią Voyagera i Wolfe z Majel chcieli pewnej ciągłości? Różnią się bodaj najbardziej tym, że AND jest jednak znacznie poprawniejsza naukowo. I znacznie oryginalniejsza konceptualnie (nie mówię tu o poprawkach dokonanych, gdy jasne było, że powstanie poza kanonem). * zawsze uważałem zresztą, że z Hunta i Janeway była by ciekawa para... 
|
Mav
Użytkownik
|
#380 - Wysłana: 17 Gru 2013 21:19:13 - Edytowany przez: Mav
Q__: To nBSG też Ci pewnie nie podeszło? nBSG to tak nie do konca samotny okret, to ocalali po inwazji, zmierzajacy do koloni  Zreszta mam zamiar tej zimy obejrzec cala nBSG i wtedy bede madrzejszy. Wstyd sie przyznac, ale rwanie ogladalem ten serial, a ostatnich sezonow nie widzialem...
|
Q__
Moderator
|
#381 - Wysłana: 17 Gru 2013 21:28:36
MavMav: a osatnich sezonow nie widzialem Osatnich, znaczy: tych, co w nich osy tną? Takich też nie widziałem...  A serio: pierwszy sezon i tak jest najlepszy.
|
Mav
Użytkownik
|
#382 - Wysłana: 17 Gru 2013 22:12:47
Q__: Osatnich, znaczy: tych, co w nich osy tną? Takich też nie widziałem... Cos Ci sie pomylilo, przeczytaj jeszcze raz  Q__: A serio: pierwszy sezon i tak jest najlepszy. Mam nadzieje, ze poziom mocno nie spada?
|
Q__
Moderator
|
#383 - Wysłana: 17 Gru 2013 22:34:53
MavMav: Cos Ci sie pomylilo, przeczytaj jeszcze raz I zauważę: Edytowany przez: MavMav: Mam nadzieje, ze poziom mocno nie spada? W sensie kreacji postaci - nie. Ale akcja kosmiczna potrafi zmieniać się na długo w planetarną, a metaplot nieznośnie dziwaczeje...
|
ortkaj
Użytkownik
|
#384 - Wysłana: 17 Gru 2013 22:44:50
Q__Ogólnie wychodzi, że twórcy chcą zamienić wodę w wino ..albo na odwrót  Zamiast spotkać jakiś fajnych obcych i naprać ich po pyskach to zachodzi dyskusja nad esencją człowieczeństwa i takimi morałami - pierdołami  , no ale obejrzeć trzeba ...
|
Q__
Moderator
|
#385 - Wysłana: 17 Gru 2013 22:46:20
ortkajortkaj: Zamiast spotkać jakiś fajnych obcych i naprać ich po pyskach to zachodzi dyskusja nad esencją człowieczeństwa i takimi morałami - pierdołami I o to chodzi, i o to chodzi! 
|
Mav
Użytkownik
|
#386 - Wysłana: 18 Gru 2013 03:24:11 - Edytowany przez: Mav
Q__: Edytowany przez: Mav Edytowałem, bo kropkę zapomniałem dać na końcu zdania  Q__: W sensie kreacji postaci - nie. Ale akcja kosmiczna potrafi zmieniać się na długo w planetarną, a metaplot nieznośnie dziwaczeje... Obejrzałem pilota, a od jutra się biorę za pierwszy sezon. Martwi mnie, że późniejsze sezony podupadają... no ale warto obejrzeć, co?  Chyba aż tak źle nie jest? Oglądałem tylko pierwszy sezon i tak półserio jak się w TV trafił, więc tak naprawdę mam świeży serial na zimowe wieczory 
|
Q__
Moderator
|
#387 - Wysłana: 18 Gru 2013 04:07:44 - Edytowany przez: Q__
MavMav: Martwi mnie, że późniejsze sezony podupadają... Acz zakończenie - zatytułowane "Daybreak" jest ładne, choć nie takie jak w tej recenzji - żarcie (która jednak pokazuje jak rozbudzone były fanowskie oczekiwania): http://www.jammersreviews.com/bsg/s4/daybreak2f.ph pI wpisuje się w tradycję Wielkich Trekowych Finałów od ST VI: The Undiscovered Country przez "All Good Things..." i "What You Leave Behind" aż po "Endgame", a nawet AND "Tunnel at the End of the Light", które nie zawsze są najmądrzejsze, ale zgrabnie - i efektownie - zamykają całość. Mav: no ale warto obejrzeć, co? Warto. Najlepszy serial SF od czasu TNG... a może SAAB? Tak, czy owak - warto. Mav: Chyba aż tak źle nie jest? Nie jest.
|
MarcinK
Użytkownik
|
#388 - Wysłana: 13 Maj 2014 18:03:00
|
Seybr
Użytkownik
|
#389 - Wysłana: 13 Maj 2014 18:51:22
MarcinK
Jaki problem stworzyć rośliny na zasadzie (męskie i żeńskie). Lub stworzyć rośliny, które same będą się zapylały ?
|
Q__
Moderator
|
#390 - Wysłana: 13 Maj 2014 19:39:12
|