USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / Mars
 Strona:  ««  1  2  3  ...  10  11  12  13  14  15  16  »» 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#361 - Wysłana: 15 Gru 2013 23:07:26
Mav

Mav:
Muszę się przyznać, że nie kojarzę.

Taka wymarła rasa, jakich wiele:
http://en.memory-alpha.org/wiki/Pralor
Ale bardziej chodziło o ich roboty (konkretnie: jednego robota):

http://en.memory-alpha.org/wiki/Automated_Personne l_Unit
Mav
Użytkownik
#362 - Wysłana: 15 Gru 2013 23:15:03
Q__:
(konkretnie: jednego robota)

Jeden robot, w dodatku wyglądający jak żywcem wyjęty z SF lat 50, w jednym odcinku Voyagera... śmiać się, czy płakać?
Q__
Moderator
#363 - Wysłana: 15 Gru 2013 23:18:18 - Edytowany przez: Q__
Mav

Mav:
Jeden robot, w dodatku wyglądający jak żywcem wyjęty z SF lat 50, w jednym odcinku Voyagera...

Sięgnij jeszcze po TOS i policz ile takich robotów zostało po ilu wymarłych cywilizacjach...

(Przy czym: znając nieco filozofię Roddenberry'ego, uznałbym związek "roboty + wymarła cywilizacja" za nieprzypadkowy, co by jakoś tam odpowiadało na Twoje pytanie...)
Mav
Użytkownik
#364 - Wysłana: 15 Gru 2013 23:37:27 - Edytowany przez: Mav
Q__:
Sięgnij jeszcze po TOS i policz ile takich robotów zostało po ilu wymarłych cywilizacjach...

Pewnie z kilka by się znalazło. Ale czy to dobrze świadczy o Treku, że najwięcej o robotach jest w serii z lat 60?
Q__
Moderator
#365 - Wysłana: 16 Gru 2013 00:11:12
Mav

Mav:
Ale czy to dobrze świadczy o Treku, że najwięcej o robotach jest w serii z lat 60?

Widać potem oczyścili już okolicę z tego typu pozostałości wymartych cywilizacji. Nie dziwota, ze kolejny taki trafił się dopiero w Delcie...
Mav
Użytkownik
#366 - Wysłana: 16 Gru 2013 01:28:58 - Edytowany przez: Mav
Q__:
Widać potem oczyścili już okolicę z tego typu pozostałości wymartych cywilizacji. Nie dziwota, ze kolejny taki trafił się dopiero w Delcie...

Czyli rozwój robotów to pewna zagłada dla cywilizacji, która się w to bawi, tak to jest wg Treka? Dobrze zastanów się nad odpowiedzią, bo jak odpowiesz, że TAK, to nie zostawię tego w spokoju
Q__
Moderator
#367 - Wysłana: 16 Gru 2013 01:45:53
Mav

Mav:
Czyli rozwój robotów to pewna zagłada dla cywilizacji, która się w to bawi, tak to jest wg Treka?

Nie wiem czy jest to według Treka/Roddenberry'ego zawsze (ba: przykład Daty, czy to co wiemy z AND temu przeczy), wiem jednocześnie, że jest to według Treka/Roddenberry'ego wielce prawdopodobne zagrożenie... TOS pokazał to dobitnie.
Mav
Użytkownik
#368 - Wysłana: 16 Gru 2013 01:51:33 - Edytowany przez: Mav
Q__:
Nie wiem czy jest to według Treka/Roddenberry'ego zawsze (ba: przykład Daty, czy to co wiemy z AND temu przeczy), wiem jednocześnie, że jest to według Treka/Roddenberry'ego wielce prawdopodobne zagrożenie... TOS pokazał to dobitnie.

Jeśli chodzi o zagrożenie, to ok, jest to jak najbardziej logiczne. Zresztą i TNG dorzucił coś od siebie w tym temacie w odcinku "The Arsenal of Freedom".

Natomiast nie zgodzę się, iż ma być to wyjaśnienie dla rezygnacji z robotyki przez Federację. Przecież nie trzeba ich tworzyć inteligentnych, myślących samodzielnie, tylko jako maszyny pomocne w trudach służby. Tricoder, czy prom, to także urządzenia, które pomagają. Dlaczego nie można użyć czegoś w stylu Big Doga, aby pomagać ekipą wypadowym w noszeniu sprzętu? Nie ma argumentu na to.
Q__
Moderator
#369 - Wysłana: 16 Gru 2013 07:21:26
Mav

Mav:
Dlaczego nie można użyć czegoś w stylu Big Doga, aby pomagać ekipą wypadowym w noszeniu sprzętu? Nie ma argumentu na to.

Jest tylko jeden... Trek - poza TMP - rzadko kiedy bywa SF całkiem serio, zwykle jest teatralny. A w teatrze dekoracje bywają umowne.

To z perspektywy realnego świata.

Z perspektywy in universe masz prawo krzyczeć: "burak!" .
Mav
Użytkownik
#370 - Wysłana: 16 Gru 2013 19:24:18
Q__:
Jest tylko jeden... Trek - poza TMP - rzadko kiedy bywa SF całkiem serio, zwykle jest teatralny. A w teatrze dekoracje bywają umowne

Mogę to wybaczyć starszym serią, nawet jeszcze VOY i DS9, bo jednak bazowały na realiach TNG. Ale naprawdę nie wyobrażam sobie, aby nowy serial był dalej pozbawiony tego tematu. Dla mnie będzie to kompromitacja.
Q__
Moderator
#371 - Wysłana: 16 Gru 2013 19:38:36
Mav

Mav:
Ale naprawdę nie wyobrażam sobie, aby nowy serial był dalej pozbawiony tego tematu. Dla mnie będzie to kompromitacja.

No to już wiesz czemu AND wrzucam tak usilnie do kanonu.
Mav
Użytkownik
#372 - Wysłana: 17 Gru 2013 13:51:30 - Edytowany przez: Mav
Q__:
No to już wiesz czemu AND wrzucam tak usilnie do kanonu

Tylko, że nawet jakby wrzucić AND do kanonu, to i tak, w kontekście Federacji i innych ras w ST, nic się nie zmienia
Q__
Moderator
#373 - Wysłana: 17 Gru 2013 14:03:57
Mav

Mav:
to i tak, w kontekście Federacji i innych ras w ST, nic się nie zmienia

Zaraz.... Jeśli uznać, że Andromeda Ascendant = Enterprise-G, to mamy naraz w Treku w pełni zautomatyzowane (i posiadające prawa obywatelskie oraz stopnie oficerskie*) statki kosmiczne wożące w dodatku półinteligentne (jak postulowałeś) roboty mogące robić za załogę rezerwową oraz zdalnie sterowane myśliwce, którymi można zarówno walczyć, jak i wysyłać je w roli sond. To by trochę przewietrzyło kanon, nieprawdaż?

* vide odcinek, o którym więcej pisałem TU:
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=2&topic=1704&page=4#msg259141
Mav
Użytkownik
#374 - Wysłana: 17 Gru 2013 14:22:48 - Edytowany przez: Mav
Q__:
Zaraz.... Jeśli uznać, że Andromeda Ascendant = Enterprise-G, to mamy naraz w Treku w pełni zautomatyzowane (i posiadające prawa obywatelskie oraz stopnie oficerskie*) statki kosmiczne wożące w dodatku półinteligentne (jak postulowałeś) roboty mogące robić za załogę rezerwową oraz zdalnie sterowane myśliwce, którymi można zarówno walczyć, jak i wysyłać je w roli sond. To by trochę przewietrzyło kanon, nieprawdaż?

No nie Ci będzie To nieporozumienie wynika z mojej małej wiedzy na temat serialu. Naprawdę próbowałem się wkręcić, ale kompletnie nie leży mi ten klimat.
Q__
Moderator
#375 - Wysłana: 17 Gru 2013 14:40:17
Mav

Mav:
Naprawdę próbowałem się wkręcić, ale kompletnie nie leży mi ten klimat.

Strona wizualna jak ze złego snu Cię odstrasza czy coś jeszcze?
Mav
Użytkownik
#376 - Wysłana: 17 Gru 2013 16:08:06
Q__:
Strona wizualna jak ze złego snu Cię odstrasza czy coś jeszcze?

Strona wizualna jest koszmarna, a do tego jest tam taka piracka atmosfera, jak dobrze pamietam
Q__
Moderator
#377 - Wysłana: 17 Gru 2013 16:43:02
Mav

Mav:
a do tego jest tam taka piracka atmosfera

I tak mniej niż w FarScape i Firefly... Ale z drugiej strony jaka ma być skoro dostajemy ostatni statek Federacji, którego większość senior staffu stanowią - z konieczności - zwerbowane naprędce rzezimieszki?
Mav
Użytkownik
#378 - Wysłana: 17 Gru 2013 20:26:37 - Edytowany przez: Mav
Q__:
Ale z drugiej strony jaka ma być skoro dostajemy ostatni statek Federacji, którego większość senior staffu stanowią - z konieczności - zwerbowane naprędce rzezimieszki?

I to też mi się nie podobało... Ostatni statek, nie lubię takich klimatów. Dlatego Voyager, pozbawiony Federacji, był dla mnie od początku skreślony.
Q__
Moderator
#379 - Wysłana: 17 Gru 2013 20:53:32 - Edytowany przez: Q__
Mav

Mav:
Ostatni statek, nie lubię takich klimatów.

To nBSG też Ci pewnie nie podeszło?

Mav:
Dlatego Voyager, pozbawiony Federacji, był dla mnie od początku skreślony.

Faktem jest, że VOY i AND mają sporo podobnych elementów: slipstream, powrót do TOSowej lekkości (czasem w efekcie ciężki... do zniesienia), przedobrzonych kapitanów*, dość pogodną atmosferę mimo dramatyzmu wpisanego w założenia, absurdalną czasem wielkoskalowość... Może wynika to z tego, że ANDzia miała być wszak następczynią Voyagera i Wolfe z Majel chcieli pewnej ciągłości?
Różnią się bodaj najbardziej tym, że AND jest jednak znacznie poprawniejsza naukowo. I znacznie oryginalniejsza konceptualnie (nie mówię tu o poprawkach dokonanych, gdy jasne było, że powstanie poza kanonem).

* zawsze uważałem zresztą, że z Hunta i Janeway była by ciekawa para...
Mav
Użytkownik
#380 - Wysłana: 17 Gru 2013 21:19:13 - Edytowany przez: Mav
Q__:
To nBSG też Ci pewnie nie podeszło?

nBSG to tak nie do konca samotny okret, to ocalali po inwazji, zmierzajacy do koloni Zreszta mam zamiar tej zimy obejrzec cala nBSG i wtedy bede madrzejszy. Wstyd sie przyznac, ale rwanie ogladalem ten serial, a ostatnich sezonow nie widzialem...
Q__
Moderator
#381 - Wysłana: 17 Gru 2013 21:28:36
Mav

Mav:
a osatnich sezonow nie widzialem

Osatnich, znaczy: tych, co w nich osy tną? Takich też nie widziałem...

A serio: pierwszy sezon i tak jest najlepszy.
Mav
Użytkownik
#382 - Wysłana: 17 Gru 2013 22:12:47
Q__:
Osatnich, znaczy: tych, co w nich osy tną? Takich też nie widziałem...

Cos Ci sie pomylilo, przeczytaj jeszcze raz

Q__:
A serio: pierwszy sezon i tak jest najlepszy.

Mam nadzieje, ze poziom mocno nie spada?
Q__
Moderator
#383 - Wysłana: 17 Gru 2013 22:34:53
Mav

Mav:
Cos Ci sie pomylilo, przeczytaj jeszcze raz

I zauważę:

Edytowany przez: Mav

Mav:
Mam nadzieje, ze poziom mocno nie spada?

W sensie kreacji postaci - nie. Ale akcja kosmiczna potrafi zmieniać się na długo w planetarną, a metaplot nieznośnie dziwaczeje...
ortkaj
Użytkownik
#384 - Wysłana: 17 Gru 2013 22:44:50
Q__
Ogólnie wychodzi, że twórcy chcą zamienić wodę w wino ..albo na odwrót
Zamiast spotkać jakiś fajnych obcych i naprać ich po pyskach to zachodzi dyskusja nad esencją człowieczeństwa i takimi morałami - pierdołami, no ale obejrzeć trzeba ...
Q__
Moderator
#385 - Wysłana: 17 Gru 2013 22:46:20
ortkaj

ortkaj:
Zamiast spotkać jakiś fajnych obcych i naprać ich po pyskach to zachodzi dyskusja nad esencją człowieczeństwa i takimi morałami - pierdołami

I o to chodzi, i o to chodzi!
Mav
Użytkownik
#386 - Wysłana: 18 Gru 2013 03:24:11 - Edytowany przez: Mav
Q__:
Edytowany przez: Mav

Edytowałem, bo kropkę zapomniałem dać na końcu zdania

Q__:
W sensie kreacji postaci - nie. Ale akcja kosmiczna potrafi zmieniać się na długo w planetarną, a metaplot nieznośnie dziwaczeje...

Obejrzałem pilota, a od jutra się biorę za pierwszy sezon. Martwi mnie, że późniejsze sezony podupadają... no ale warto obejrzeć, co? Chyba aż tak źle nie jest?

Oglądałem tylko pierwszy sezon i tak półserio jak się w TV trafił, więc tak naprawdę mam świeży serial na zimowe wieczory
Q__
Moderator
#387 - Wysłana: 18 Gru 2013 04:07:44 - Edytowany przez: Q__
Mav

Mav:
Martwi mnie, że późniejsze sezony podupadają...

Acz zakończenie - zatytułowane "Daybreak" jest ładne, choć nie takie jak w tej recenzji - żarcie (która jednak pokazuje jak rozbudzone były fanowskie oczekiwania):
http://www.jammersreviews.com/bsg/s4/daybreak2f.ph p
I wpisuje się w tradycję Wielkich Trekowych Finałów od ST VI: The Undiscovered Country przez "All Good Things..." i "What You Leave Behind" aż po "Endgame", a nawet AND "Tunnel at the End of the Light", które nie zawsze są najmądrzejsze, ale zgrabnie - i efektownie - zamykają całość.

Mav:
no ale warto obejrzeć, co?

Warto. Najlepszy serial SF od czasu TNG... a może SAAB? Tak, czy owak - warto.

Mav:
Chyba aż tak źle nie jest?

Nie jest.
MarcinK
Użytkownik
#388 - Wysłana: 13 Maj 2014 18:03:00
Seybr
Użytkownik
#389 - Wysłana: 13 Maj 2014 18:51:22
MarcinK

Jaki problem stworzyć rośliny na zasadzie (męskie i żeńskie). Lub stworzyć rośliny, które same będą się zapylały ?
Q__
Moderator
#390 - Wysłana: 13 Maj 2014 19:39:12
 Strona:  ««  1  2  3  ...  10  11  12  13  14  15  16  »» 
USS Phoenix forum / Różności / Mars

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!