USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / TRANSHUMANIZM
 Strona:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  »» 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#1 - Wysłana: 27 Cze 2006 19:19:49 - Edytowany przez: Q__
Tytułowy transhumanizm, to filozofia czy też ideologia (zdaniem złośliwych nawet świecka "religia") głosząca autoewolucję ludzkości w kierunku form coraz doskonalszych (i zwykle coraz mniej "biologicznych") . Widoczna jest ona zarówno w SF (twórczość Grega Egana z "Diasporą" na czele, "Cyberiada" i niektóre "fikcyjne recenzje" Lema - "precz z kulturą, wiwat autokreacja!", "Odyseja kosmiczna" Clarke'a, opowiadanie "Dzień milionowy" Pohla, "Struktor Bohra" Lindy Nagaty, "Extensa" i "Perfekcyjna niedoskonałość" Dukaja, nawet klasyczny cyberpunk Gibsona i Sterlinga), jak i (coraz bardziej) w realnym świecie (poglądy Maxa More'a, Vernora Vinge'a czy Marvina Minsky'ego).

Kilka linków tytułem wprowadzenia w temat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Transhumanism
http://pl.wikipedia.org/wiki/Transhumanizm
http://en.wikipedia.org/wiki/Transhumanism_in_fict ion
http://en.wikipedia.org/wiki/Extropianism
oraz strona Grega Egana, którego uważam za najlepszego głosiciela w/w idei w SF:
http://gregegan.customer.netspace.net.au/

Elementy transhumanizmu pojawiają się także w ST (TMP, wątek Borg), lecz są tam przedstawione raczej jako coś odrażającego... A Wy co o tym sądzicie?
Q__
Moderator
#2 - Wysłana: 27 Cze 2006 22:24:31
Temat-rzeka, a nikt nic nie pisze... widać o Żydach łatwiej dyskutować...
Seybr
Użytkownik
#3 - Wysłana: 27 Cze 2006 22:48:51
Wiesz poczytam linki ktore podeslales. Jak wymysle jakas ciekawa teorie to odezwe sie ;]. Coraz bardziej podoba mi sie te forum. Widze, ze spotkalem tutaj inteligentnych ludzi ;].
Q__
Moderator
#4 - Wysłana: 27 Cze 2006 22:50:45
Widze, ze spotkalem tutaj inteligentnych ludzi ;]

Ależ to nie ulega wątpliwości... Ja ich tu też spotkałem, choć z niektórymi się kłócę...
szwagier
Użytkownik
#5 - Wysłana: 27 Cze 2006 22:55:06
To dość powszechne w SF ale też można tworzyć "doskonałych" ludzi genetycznie, jak mieliśmy w pewnym filmie, gdzie "zwykłe" jednostki były dyskryminowane. To jest niebezpieczne, bo ci "gorsi" będą traktowani źle przez tych "lepszych" co mieliśmy nie raz w historii świata.

p.s. czy ktoś by chciał mieć tak barwne i rozrywkowe społeczeństwo jak Borg albo.. Volcani?
Q__
Moderator
#6 - Wysłana: 27 Cze 2006 22:58:38 - Edytowany przez: Q__
w pewnym filmie, gdzie "zwykłe" jednostki były dyskryminowane

"Gattaca"?

Zresztą transhumanizm "genetyczny" to także trylogia z "Żebrakami..." w tytule Nancy Kress, pewne wątki "Schismatrixa" i cyklu "Kształcerze/Mechaniści" Sterlinga czy nawet... "Cetaganda"...

Mi chodziło bardziej o świetlane wizje z twórczości Egana (jest takie znakomite opowiadanie "Dywany Wanga", było w zbiorze "Nowe Legandy" Beara, opublikowanym przez Prószyńskiego...

Wiesz poczytam linki ktore podeslales

Przeczytaj też książki o których pisałem w pierwszym poście i w/w opowiadanie... Nie pożałujesz...
Seybr
Użytkownik
#7 - Wysłana: 28 Cze 2006 10:58:21
Przeczytaj też książki o których pisałem w pierwszym poście i w/w opowiadanie... Nie pożałujesz...

Wszystko zalezy od pracy jaka bede wykonywal. Jezli ta sama co rok temu w lato ;]. Bede mial wiele czasu na czytanie ;].
Czuje ze sie cofnelem przez ostatni rok studencki.

Ja tobie natomiast polecam dobry tytyl, wsumie 3 tomy. Autorem jest Kim Stanley Robinson. Czerwnony Mars, Zielony, Oraz niebieski Mars. Autor swietnie przedstawil polityke przyszlosci, przedluzenie zycia, oraz stosunki miedzy ludzkie. Zawal tez pewna chierarcjie spoleczenstwa. Ludzi urodzeni na Marsie stanowili lepszy trzon, nie mieli uprzedzen rasowych itp. Swietna fantastyka ;].
Q__
Moderator
#8 - Wysłana: 28 Cze 2006 12:25:36
a tobie natomiast polecam dobry tytyl, wsumie 3 tomy. Autorem jest Kim Stanley Robinson. Czerwnony Mars, Zielony, Oraz niebieski Mars

Mam, czytałem, doceniłem - solidna hard SF w starym stylu... Ale dzięki za intencje...
Seybr
Użytkownik
#9 - Wysłana: 28 Cze 2006 12:49:44
Jak myslisz czy Hariko zyla, podczasz poszukiwan jej wiele ploteg bylo. Wkoncu nie wyjasnilo sie to w ostatnim tomie? Dobra

Sorry za offtopick
Q__
Moderator
#10 - Wysłana: 28 Cze 2006 12:59:36 - Edytowany przez: Q__
Sorry za offtopick

Offtopic, nie offtopic, ważne, że głos zabierasz

Jak myslisz czy Hariko zyla,

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem... Ale moja uwaga skupiała się raczej na postaciach Saxa (nie sądzisz, że Spocko-podobny?) i "Kojota" (znakomita postać, z zupełnie innej bajki)
Havoc
Użytkownik
#11 - Wysłana: 28 Cze 2006 13:40:51 - Edytowany przez: Havoc
Tytułowy transhumanizm, to filozofia czy też ideologia (zdaniem złośliwych nawet świecka "religia") głosząca autoewolucję ludzkości w kierunku form coraz doskonalszych (i zwykle coraz mniej "biologicznych") .

W jednym odcinku TNG było pokazane jak nieliczni przedstawiciele pewnego gatunku ewoluowali w wyższą formę.
A ich "bracia" gdy tylko odkryli osobnika będącego w stadium przejściowym, polowali na niego i go uśmiercali.

Niestety nie pamiętam który to był odcinek
Anonim
Anonimowy
#12 - Wysłana: 28 Cze 2006 15:35:59
Q

nie dziw sie ze malo osob pisze pod tym tematem, bo linki ktore dales są do stron www po amgielsku, nie wszyscy go znają a w dodatku to jest skomplikowany temat, wiec trudno to sobie prztlumaczyc na polski.

moze jakis polski link dla tych chcacych poznac istotę humanismu ?
Anonim
Anonimowy
#13 - Wysłana: 28 Cze 2006 15:41:56
transhumanizmu*
Q__
Moderator
#14 - Wysłana: 28 Cze 2006 15:47:49 - Edytowany przez: Q__
Seybr
Użytkownik
#15 - Wysłana: 28 Cze 2006 17:27:36
Ale moja uwaga skupiała się raczej na postaciach Saxa (nie sądzisz, że Spocko-podobny?

Saxa lubilem i ma cos ze Spocka ;]. Dobra postacia, zarazem ciekawa byl John Boon, ale szkoda ze autor go usmierscil. Kojot to tajemnicza postac. Poraz pierwszy zmianka jest o nim podczas lotu na Marsa, pasazer na gape ;]. Ja bardzo polubilem Ann. Maja na tomiast odzwierciedlala typowe uroki kobiety. Ponoc jest kontyunacja sagi. Czytales tez ksiazke Antarktyka tego autora ?

Wracajac do genetyki. W Marsie tez ujeto sporo aspektow, mieszano dna ludzi, z roznymi cechami ssakow. Tez ciekawie autor ujol manipulacje roslinami. Nowe gatunki przystosowane do nowego zycia. Czlowiek juz sie zabawia w Boga.
Anonim
Anonimowy
#16 - Wysłana: 28 Cze 2006 20:59:22
co do transhumanizmu, to jesli mam ewoluować w jakis bezcielsny, swiecący jak żarówka byt jak w jednym z odcinków TNG, to wole zostac czlowiekiem, bo zycie takiego bytu musi byc strasznie nudne, wyobrazacie sobie kogos takiego siedzącego przy kompie i piszącego na tym forum?
Q__
Moderator
#17 - Wysłana: 28 Cze 2006 21:05:00
Anonim

A ewolucja w kierunku bycia wszechmocnym jak Q, bardziej Ci odpowiada?
Anonim
Anonimowy
#18 - Wysłana: 28 Cze 2006 21:26:36
A ewolucja w kierunku bycia wszechmocnym jak Q, bardziej Ci odpowiada?

No i jedynym zajeciem takiego Q to nękanie boguducha winnych kapitanów
Pah Wraith
Użytkownik
#19 - Wysłana: 29 Cze 2006 13:10:11
wyobrazacie sobie kogos takiego siedzącego przy kompie i piszącego na tym forum?

Zerknij na moją ksywkę i wiedz, że ja sobie nie muszę wyobrażać
Anonim
Anonimowy
#20 - Wysłana: 29 Cze 2006 15:43:22
a co ta ksywa wlasciwie oznacza?
Q__
Moderator
#21 - Wysłana: 29 Cze 2006 15:46:11
a co ta ksywa wlasciwie oznacza?

http://memory-alpha.org/en/wiki/Pah_wraith
Anonim
Anonimowy
#22 - Wysłana: 29 Cze 2006 15:50:43
to jakis bóg?
Q__
Moderator
#23 - Wysłana: 29 Cze 2006 15:55:47 - Edytowany przez: Q__
wyobrazacie sobie kogos takiego siedzącego przy kompie i piszącego na tym forum?

Po pierwsze, załatwiam to pstryknięciem palców...

jedynym zajeciem takiego Q to nękanie boguducha winnych kapitanów

Po drugie już się z kapitanem Horizona nie nękamy . Zresztą Q mają więcej ciekawych zajęc:

http://memory-alpha.org/en/wiki/Q_Continuum
Seybr
Użytkownik
#24 - Wysłana: 29 Cze 2006 16:51:01 - Edytowany przez: Seybr
Greg Bear napisal ksizke o tytule Piesn Krwi. Vergin Ulam byl geniuszem, stworzyl on komorki mysliace. Projekt ktory stworzyl zostal prawie zniszczony. Postanowil przemycic je we wlasnym organizmie. Początkowo inteligentne linfocyty robily cuda. Wzrok porawil mu sie, stal sie tez okazem zdrowie. Komorki po pewnym czasie zaczely sie rozwijac, tworzac spoleczenstwo. Sam on stal sie dla nich wrzechswiatem. Odkryly tez innych ludzi, nastal czas przemian, oraz smierc bohatera (sam sie zabil dla dobra komorek).
Swietna ksiazka, pokazujaca jak te male istoty atakuja swiat, jak za jej pomoca mozna zmienic organizmy, kto nie czytal polecam ;].
Q__
Moderator
#25 - Wysłana: 29 Cze 2006 16:54:08 - Edytowany przez: Q__
Piesn Krwi

Owszem, dobra książka (jest zresztą wymieniona w linku z książkami, który podałem). Transhumanizm w twórczości Beara występuje także w "Eonie" (też świetna kniga).
Pah Wraith
Użytkownik
#26 - Wysłana: 29 Cze 2006 17:27:17
Po drugie już się z kapitanem Horizona nie nękamy

Nie kapitanem
Q__
Moderator
#27 - Wysłana: 29 Cze 2006 17:28:29 - Edytowany przez: Q__
Nie kapitanem

Jak nie kapitanem, to kim?
Pah Wraith
Użytkownik
#28 - Wysłana: 29 Cze 2006 18:07:39
Nie wiem, czy mogę zdradzac takie tajemnice, ale... Główny Inżynier.
W teaserze czasowo przeniesiony na stanowisko Oficera Taktycznego
Q__
Moderator
#29 - Wysłana: 30 Cze 2006 09:59:29
Wracając do tematu: co sądzicie o wizjach transhumanistów i szansach ich realizacji... I jakie widzice podobieństwa między nimi a ST?
Q__
Moderator
#30 - Wysłana: 30 Cze 2006 22:32:02 - Edytowany przez: Q__
Jak dla mnie dobrym przykładem transczłowieka (no, mało sympatycznego) był SID 6.7 w "Virtuosity"...

Ciało złożone z nanorobotów, prawie niezniszczalny... Też bym tak chciał...
 Strona:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  »» 
USS Phoenix forum / Różności / TRANSHUMANIZM

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!