USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / Film animowany "Kajko i Kokosz"

Autor Wiadomość
Pah Wraith
Użytkownik
#1 - Wysłana: 24 Cze 2006 23:03:39
Ekipa miłośników tego kultowego polskiego komiksu J. Christy pod kierunkiem autora oryginału, we współpracy z gwiazdami kina, oraz pod kierunkiem Bartosza Wierzbięty tworzy wspomnianą produkcję.

Osobiście nie mogę się doczekać. W ten weekend w Multikinach w całej Polsce wyświetlane są darmowe pokazy prologu, który ma pokazać możliwości Twórców.

Strona projektu: http://kajko-kokosz.pl/ksiega.html
Do pobrania m.in. trailer.
Q__
Moderator
#2 - Wysłana: 27 Cze 2006 05:18:10 - Edytowany przez: Q__
Na "Kajku i Kokoszu" wychowywałem się... Bardzo dobra wiadomość... Oby się tylko nie skończyło nowym "Wiedźminem"... Chociaż, skoro to animacja, zawsze istnieją większe szanse, że TO się uda niż przy ubogich efektach specjalnych... Marzy mi się widowisko klasy animowanych "Asterixów"... conajmniej.

(Nawiasem mówiąc, wiem, że teraz animacja komputerowa w modzie: "Shrek", produkcje pixarowskie itd. Nie chcę wyjść na malkontenta, ale wolałbym klasyczny "film rysunkowy".)
Pah Wraith
Użytkownik
#3 - Wysłana: 27 Cze 2006 08:26:43
Widziałem ten prolog... Czekam na więcej - zobaczymy jak będzie.
Doctor_Who
Użytkownik
#4 - Wysłana: 18 Lis 2008 12:27:45
Zmarł ojciec Kajka i Kokosza:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Janusz_Christa
Q__
Moderator
#5 - Wysłana: 10 Kwi 2018 18:44:42
Hehe...
http://booklips.pl/newsy/fujarka-lamignata-przyczy na-wycofania-calego-anglojezycznego-nakladu-przygo d-kajka-i-kokosza/

(Swoją drogą: nie rozumiem dlaczego "zawołanie „na Trygława i Swaroga” zastąpiono „by Zeus and Saint Vitus”.". Czy w polskich przekładach "Asterixa" ktoś robił z bogów Olimpu panteon Długosza?)
Dreamweb
Użytkownik
#6 - Wysłana: 11 Kwi 2018 08:16:00
Q__:
http://booklips.pl/newsy/fujarka-lamignata-przyczy na-wycofania-calego-anglojezycznego-nakladu-przygo d-kajka-i-kokosza/

Przypomina mi się sprawa napoju gazowanego Dick Black, który po protestach przemianowano na Bick Black.

A tak jeszcze co do:

Na pierwszy ogień wybrano album „Szkoła latania”, który od niedawna jest lekturą obowiązkową w IV klasach szkoły podstawowej.

Bardzo się cieszę z tej lektury, bardzo dobry pomysł! W ogóle, od dawna uważam że poznawanie dziedzictwa kulturowego przez uczniów podstawówek (i starszych też) nie powinno być ograniczone do lektur książkowych. Przecież są jeszcze filmy, niektóre stanowiące prawdziwą klasykę (tu muszę przyznać, że zdarzało mi się w mojej szkole różne filmy puszczane przez nauczycieli oglądać, choć nie za wiele). A co z grami komputerowymi? Ja uważam że np. na informatyce uczniowie powinni poznawać historię gier i grać w niektóre stare, które zyskały status legendarnych. Dzisiaj rundka w Tetrisa, a na następnej lekcji omówimy sobie i pogramy w pierwszą część Civilization. Zadanie domowe: pokonać chociaż 3 przeciwników w Street Fighter II i odkryć tajną planszę w Super Mario. Dobra, celowo przejaskrawiam trochę, ale fakt faktem że szkoły powinny przypomnieć sobie, że istnieją inne media niż książka, i one też mają już bogatą historię.
Q__
Moderator
#7 - Wysłana: 11 Kwi 2018 20:25:18 - Edytowany przez: Q__
Dreamweb

Dreamweb:
Ja uważam że np. na informatyce uczniowie powinni poznawać historię gier i grać w niektóre stare, które zyskały status legendarnych. Dzisiaj rundka w Tetrisa, a na następnej lekcji omówimy sobie i pogramy w pierwszą część Civilization. Zadanie domowe: pokonać chociaż 3 przeciwników w Street Fighter II i odkryć tajną planszę w Super Mario.

W sumie nie jest to wcale takie głupie. Niech wiedzą młodzi czym się tu zachwycamy. W końcu klasykę trzeba znać.

ps. Jak tam Twoje oglądanie fanprodukcji, że tak offtopnę?
MarcinK
Użytkownik
#8 - Wysłana: 11 Kwi 2018 21:41:00 - Edytowany przez: MarcinK
Dreamweb:
A co z grami komputerowymi? Ja uważam że np. na informatyce uczniowie powinni poznawać historię gier i grać w niektóre stare, które zyskały status legendarnych.

Ja bym wolał żeby na polskim obok pozycji literackich jako reprezentacja sztuki współczesnej był omawiany taki Metal Gear Solid
Dreamweb
Użytkownik
#9 - Wysłana: 11 Kwi 2018 22:03:14
Q__:
Jak tam Twoje oglądanie fanprodukcji, że tak offtopnę?

Chwilowo się wstrzymałem ale zaraz zamierzam wrócić.

Zresztą był taki skecz jakiegoś polskiego kabaretu, parę dobrych lat temu, nie pamiętam którego, nawet śmieszny (co wcale nie jest takie oczywiste w przypadku rodzimych kabareciarzy), że właśnie nauczyciel w szkole odpytuje z gier komputerowych, a uczniowie gdzieś tam potajemnie pod ławką czytają Pana Tadeusza czy coś w ten deseń...

A żeby już tak nie offtopować, to i Kajko i Kokosz mieli swoją grę komputerową, miałem, grałem

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kajko_i_Kokosz_(gra_ komputerowa)
MarcinK
Użytkownik
#10 - Wysłana: 11 Kwi 2018 22:05:09
Dreamweb:
A żeby już tak nie offtopować, to i Kajko i Kokosz mieli swoją grę komputerową, miałem, grałem

Pamiętam późniejszą zręcznościówkę 3D, to było straszne
Dreamweb
Użytkownik
#11 - Wysłana: 12 Kwi 2018 11:35:33
MarcinK:
Pamiętam późniejszą zręcznościówkę 3D

Tego nie kojarzę, ale tamta przygodówka to była całkiem fajna gra, nawiązująca klimatem do takich udanych zagranicznych serii z tamtych czasów jak King's Quest czy Gobliiins...

USS Phoenix forum / Różności / Film animowany "Kajko i Kokosz"

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!