Q__:
http://booklips.pl/newsy/fujarka-lamignata-przyczy na-wycofania-calego-anglojezycznego-nakladu-przygo d-kajka-i-kokosza/
Przypomina mi się sprawa napoju gazowanego Dick Black, który po protestach przemianowano na Bick Black.

A tak jeszcze co do:
Na pierwszy ogień wybrano album „Szkoła latania”, który od niedawna jest lekturą obowiązkową w IV klasach szkoły podstawowej.Bardzo się cieszę z tej lektury, bardzo dobry pomysł! W ogóle, od dawna uważam że poznawanie dziedzictwa kulturowego przez uczniów podstawówek (i starszych też) nie powinno być ograniczone do lektur książkowych. Przecież są jeszcze filmy, niektóre stanowiące prawdziwą klasykę (tu muszę przyznać, że zdarzało mi się w mojej szkole różne filmy puszczane przez nauczycieli oglądać, choć nie za wiele). A co z grami komputerowymi? Ja uważam że np. na informatyce uczniowie powinni poznawać historię gier i grać w niektóre stare, które zyskały status legendarnych. Dzisiaj rundka w Tetrisa, a na następnej lekcji omówimy sobie i pogramy w pierwszą część Civilization. Zadanie domowe: pokonać chociaż 3 przeciwników w Street Fighter II i odkryć tajną planszę w Super Mario.

Dobra, celowo przejaskrawiam trochę, ale fakt faktem że szkoły powinny przypomnieć sobie, że istnieją inne media niż książka, i one też mają już bogatą historię.