USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Science-Fiction / StarTrek a Babylon 5
 Strona:  ««  1  2  3 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#61 - Wysłana: 25 Maj 2017 22:39:21 - Edytowany przez: Q__
KAEM

KAEM:
W przypadku Mimbari to nie była żadna strategia zastraszania tylko (prawie) zrealizowany plan eksterminacji gatunku ludzkiego.

Nie zrozumiałeś: zastraszania innych przez eksterminację ludzkości. Pokazówka taka.

KAEM:
Nawet w przypadku Volkan z cechami Romulan cholernie ciężko byłoby ich przedstawić jako rasę, która uznałaby eksterminację całego gatunku z zemsty za logiczne

Dlaczego? Wizerunek bezwzględnych (przypomnę: wobec tych, którzy ich zaatakowali) może być czasem b. przydatny. Zwł. w imperialno-spaceoperowym kosmosie.

KAEM:
Zapytam jeszcze raz: jak myślisz jaka byłaby reakcja trekowego fandomu gdyby takie coś pojawiło się w Treku?

Powiem tak: chętnie bym śledził tę reakcję objadając się popcornem.

(Skądinąd: Roddenberry też w kierunku mroczniejszego wizerunku Wolkan szedł, jak się zdaje. Pamiętajmy kogo przerobiono na Nietzschean.)

KAEM:
Tak, jako coś w rodzaju teorii (pojawiającej się epizodycznie) a w B5 na tej historii w zasadzie została oparta cała fabuła....

Kwestia rozłożenia akcentów. Przy czym bez tej "teorii" Treka też nie ma, przynajmniej jako aspirującej do powagi SF, bo nic nie tłumaczy ekranowych humanoidów. Ona jest kluczowa dla ST tak czy siak.

ps. Nb. wiesz za co B5 wyleciał z kanonu? Nie za to co myślisz, za ścisłą serializację, której G.R. był gorąco przeciwny nawet na łożu śmierci. To była bodaj ta rzecz, której najbardziej kazał unikać Bermanowi.
KAEM
Użytkownik
#62 - Wysłana: 25 Maj 2017 23:19:24
Q__:
Nie zrozumiałeś: zastraszania innych przez eksterminację ludzkości. Pokazówka taka.

Ale naprawdę wierzysz, że przeszłoby to (że w ogóle było to planowane) w przypadku Volkan? Przecież to wywróciłoby świat Treka do góry nogami
Q__:
Dlaczego? Wizerunek bezwzględnych (przypomnę: wobec tych, którzy ich zaatakowali) może być czasem b. przydatny. Zwł. w imperialno-spaceoperowym kosmosie.

Gdybyś wspomniał choćby o Klingotach to spoko ale Volkan?
Q__:
Powiem tak: chętnie bym śledził tę reakcję objadając się popcornem.

Q__:
Kwestia rozłożenia akcentów. Przy czym bez tej "teorii" Treka też nie ma, przynajmniej jako aspirującej do powagi SF, bo nic nie tłumaczy ekranowych humanoidów. Ona jest kluczowa dla ST tak czy siak.

Teraz Ty mnie nie zrozumiałeś. W Treku teoria ta pojawia się jako coś w rodzaju wyjaśnienia dla ograniczeń technologiczno-budżetowych czym było zapewne zapełnienie kosmosu humanoidami. Była taka wzmianka - "byli jacyś obcy, już ich nie ma, świat toczy się dalej". W B5 na obecności i wpływie Cieni i Vorlonów na przedstawiony świat opiera się cała fabuła serialu.
Wrzucenie czegoś takiego do Treka byłoby w zasadzie przedefiniowaniem jeśli nie założeń to co najmniej kierunku w jakim rozwijana była fabuła.
Q__:
ps. Nb. wiesz za co B5 wyleciał z kanonu? Nie za to co myślisz, za ścisłą serializację, której G.R. był gorąco przeciwny nawet na łożu śmierci. To była bodaj ta rzecz, której najbardziej kazał unikać Bermanowi.

Wspomniałeś o AND, tam opowieść była w miarę spójna. W ostatnich sezonach TNG też postępowało to w tym kierunku. Ale OK, nie upieram się - w przypadku B5 faktycznie można mówić o jednej całości przemyślanej od początku do końca.
Podsumowując: nie upieram się że B5 w jakiejś tam bardzo wcześniej fazie pomysłu nie mógł być planowany jako Trek ale podejrzewam, że raczej było to coś na kształt samego zarysu serialu o stacji (przypisywanie ras do ras czyli na przykład Mimbarii/Volkanie jak dla mnie jest troszkę na siłę)
Q__
Moderator
#63 - Wysłana: 26 Maj 2017 01:38:29 - Edytowany przez: Q__
KAEM

KAEM:
Ale naprawdę wierzysz, że przeszłoby to (że w ogóle było to planowane) w przypadku Volkan? Przecież to wywróciłoby świat Treka do góry nogami

I właśnie to wydaje mi się zabawne, zwł. ilekroć pomyślę o reakcji betonowego fandomu.

BTW. skoro - tak idealna już w realiach ST - ludzkość ma za uszami co ma, to czemu nie - znacznie gwałtowniejsi, ponoć, z natury - Wolkanie?

KAEM:
Teraz Ty mnie nie zrozumiałeś. W Treku teoria ta pojawia się jako coś w rodzaju wyjaśnienia dla ograniczeń technologiczno-budżetowych czym było zapewne zapełnienie kosmosu humanoidami. Była taka wzmianka - "byli jacyś obcy, już ich nie ma, świat toczy się dalej". W B5 na obecności i wpływie Cieni i Vorlonów na przedstawiony świat opiera się cała fabuła serialu.
Wrzucenie czegoś takiego do Treka byłoby w zasadzie przedefiniowaniem jeśli nie założeń to co najmniej kierunku w jakim rozwijana była fabuła.

Zrozumiałem. I nawet zgadzam się co do przedefiniowania, jednak uważam je za uprawnione, tj. mieszczące się - mimo wszystko - w ramach założeń świata (przynajmniej w danym momencie)*.

* Acz można dyskutować czy długofalowo taka redefinicja wyszłaby Trekowi na dobre. Co i czyniłem:
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=2&topic=3788

KAEM:
Wspomniałeś o AND, tam opowieść była w miarę spójna. W ostatnich sezonach TNG też postępowało to w tym kierunku. Ale OK, nie upieram się - w przypadku B5 faktycznie można mówić o jednej całości przemyślanej od początku do końca.

Tu nie chodzi o to, że w Treku nie może być jakichś story arcs, wbrew pozorom (poniekąd rozwinięcie losów Kirka, Spocka czy McCoy'a w TMP można uznać za takowe). Tu chodzi o to, że - jak wyjaśniała Majel (i co linkowałem) - każdy odcinek/twoparter musi - w intencji G.R. - zawierać historię z jasną pointą, którą da się zrozumieć nie sięgając po inne. Continuity ma prawo dowolnie istnieć, ale nie może stanowić sedna, raczej fajny dodatek dla wiernych fanów (vide continuity technologiczna, o którą przecież b. dbano - Manuale dowodem, i która wiele dyskusji do dziś inspiruje). JMS nie uznawał tej zasady. Tworzył/zamawiał czasem odcinki-standalone'y (choćby "Believers"), ale wiele epizodów jego serii da się w pełni zrozumieć tylko w kontekście całości jej fabuły. Same w sobie wypadają blado, błyszczą jako części większej układanki*.

* W kanonicznym ST tego nie uświadczymy (co najmniej do siódmego sezonu DS9).

KAEM:
nie upieram się że B5 w jakiejś tam bardzo wcześniej fazie pomysłu nie mógł być planowany jako Trek ale podejrzewam, że raczej było to coś na kształt samego zarysu serialu o stacji (przypisywanie ras do ras czyli na przykład Mimbarii/Volkanie jak dla mnie jest troszkę na siłę)

Niniejszym okazuje się, że nie ma tu między nami sporu. Też uważam, że Straczynski jako solidny rzemieślnik - czy, jak kto woli, mistrz seriali SF - dokonał (wiedząc już, że B5 będzie powstawać bez logo ST) dość modyfikacji, by mówić o nowych, oryginalnych, gatunkach. (Acz sądzę, że dotyczyło to raczej biologiczno-kulturowych niuansów. Zręby fabuły pierwszych 4 sezonów miał bowiem, ponoć, rozpisane od dawna. Stąd też zakładam, że da się z B5 dość dobrze wyindukować JMSowską wizję narodzin UFP, i relacji między jej założycielami.)
Q__
Moderator
#64 - Wysłana: 22 Sier 2018 02:28:22
Lore reloaded o Minbari jako o Wolkanach:
http://www.youtube.com/watch?v=7b-UcmaFZZM
Q__
Moderator
#65 - Wysłana: 12 Wrz 2018 14:57:25
Zdaje mi się, czy stylistyka wnętrza, do którego w poniższej scenie wchodzi Delenn:
http://www.youtube.com/watch?v=kTI-4OJ-z5E

Antycypuje - geometrycznie, nie - kolorystycznie - estetykę Discovery?
Q__
Moderator
#66 - Wysłana: 30 Mar 2019 08:53:38 - Edytowany przez: Q__
Wrzucam tu, bo w tle przezabawnego miłosnego bejsbola mamy wątek zasadniczo identyczny do pewnej historii z udziałem Kiry i Quarka (ktoś chciał nielegalnie wykorzystać wizerunek Lochley w holo-burdelu)*:
http://www.youtube.com/watch?v=LqIkXA5NR8U

* Gdzie DS9 "Meridian" poprzedza o 4 lata B5 "River of Souls" (co sugeruje, że tym razem to JMS rżnął... znaczy... inspirował się).

(Przy czym po prostu nie mogę nie zauważyć jak w/w scenka kreatywnością, subtelnym humorem, ale i powagą w potraktowaniu tematu - mamy jakieś procedury, prawo itd. - ba, nawet pasującym do Trekowego kanonu schematem rozwoju holo-technologii*, przebija to co oferują nam DSC z ORV.
To była zupełnie inna, lepsza, era ST/seriali SF.)

* Najpierw mamy same holograficzne obrazy do interakcji z którymi potrzeba specjalnych kombinezonów, potem zrobią się z nich trójwymiarowe konstrukty.
Q__
Moderator
#67 - Wysłana: 30 Lis 2019 14:33:55
 Strona:  ««  1  2  3 
USS Phoenix forum / Science-Fiction / StarTrek a Babylon 5

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!