Autor |
Wiadomość |
Pah Wraith
Użytkownik
|
#31 - Wysłana: 17 Sier 2005 11:45:30
To właśnie wzmiankowany kryzys na nieskończonych Ziemiach. Poza tym, należy jeszcze wspomnieć, iż jako Ostatni Syn Planety Krypton żyje on baaaaaardzo długo, starzejąc się baaaaaardzo wolno.
|
Picard
Użytkownik
|
#32 - Wysłana: 17 Sier 2005 11:49:21
Czyli ci z Kryptona umieli nie tylko latać i strzelać jakimś paskudztwem z oczu  ale takz byli nieśmiertelni... To właśnie nazywam super-przesadą !
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#33 - Wysłana: 17 Sier 2005 11:56:38
Hmm, no, jasne, w końcu to komiks. Ale na Kryptonie nie posiadali takich umiejętności. Tam było czerwone słońce, które powodowało, że byli zwykłymi,mniej lub bardziej, śmiertelnikami. Dopiero Jor El, czyli dj father Kal Ela, czyli Supermana, obczaił, że żółte słońce wzmocniłoby ich znacznie. Dlatego, ewakuując syna posłał go do układu gdzie jest żółta gwiazda. Superman działa jak żywa bateria, ogniwo i przetwornik energii słonecznej.
|
Picard
Użytkownik
|
#34 - Wysłana: 17 Sier 2005 11:59:39 - Edytowany przez: Picard
Superman działa jak żywa bateria, ogniwo i przetwornik energii słonecznej.
To biedak musi się fatalnie czuć w pochmurny dzień ! A co do mieszkańców Kryptona , to dlaczego oni właściwie wygineli ? Nie mogli się wszystcy ewakułować na Ziemie ?
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#35 - Wysłana: 17 Sier 2005 12:14:52
Energii wystarcza mu na bardzo długo. Jednak faktycznie, jeśli dokona czegoś wielkiego, np. przetrwa wybuch bomby atomowej i się nie poopala, to będzie mu kiepsko. Jak chcesz, mogę Ci przesłać genialny The Dark Knight Returns, z którego dowiesz się tego i iowego o Batmanie i Supermenie.
Co do Kryptonian, to zabiła ich własna głupota. To jest nawiązanie do naszych problemów ekologicznych. Na ich planecie zaczął się nagle tworzyć zielono świecący pierwiastek, szkodliwy dla nich, zaczęły się silne ruchy tektoniczne i wogóle rozpierducha. Kłopot w tym, że ogólna koncepcja naukowa była taka, że planeta po prostu się zmienia i za niedługo wszystko będzie ok.
Tylko Jor El doszedł do innych wniosków. Próbował ostrzec radę Kryptonu, ale ze względów politycznych no i bezgranicznej wiary w naukowców z głównego nurtu, jego teoria została uznana za idiotyzm. Zakazano wszelkich ewakuacji itd. W tajemnicy Jor El zbudował pojedyńczą szalupę dla swojego nie narodzonego jeszcze syna. Tuż przed końcem świata przeniósł go z łona matki do kapsuły zostawiając mu jakieś kroniki i zapisy o jego planecie, anastępnie wystrzelił, gdy już planeta zaczęła się rozpadać.
|
Picard
Użytkownik
|
#36 - Wysłana: 17 Sier 2005 14:09:37 - Edytowany przez: Picard
Na tej stonce :http://www.batcave.stopklatka.pl/ramka.php?show=p11 , znalazłem informacje o policjancie z Gothman noszacym nazwisko Bullock. Oto krótki opis tej postacii :
,,Bullock jest od dłuższego czasu detektywem policji w Gotham. Tłusty, nieogolony, ubrany w stary płaszcz i zawsze rzujący starą wykałaczkę." Czyżby jakieś powinowactwo z tą sławną aktorką Sandrą Bullock ? 
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#37 - Wysłana: 17 Sier 2005 15:21:50
Pomimo tak niezachęcającego opisu to dobry, twardy glina. Nieprzekupny, choć twardogłowy. Potępia Nietoperza, ale mimo wszystko jest pozytywną postacią. Jego partnerką jest Montoya, pochodząca z Ametryki Płd. Niestety, woli panie... 
|
Picard
Użytkownik
|
#38 - Wysłana: 17 Sier 2005 15:24:41
Lesbjiki w komiksach ? Świat schodzi na psy... hau , hau 
|
Picard
Użytkownik
|
#39 - Wysłana: 17 Sier 2005 20:40:58
A i jeszcze jedna uwaga odnośnie Supermana. Nie wiem czy zdarzyło Ci sięoglądać kiedyś serial ,,Smallville" - mnie na szczęście , czy nieszczęście zdarzyło się z tym zetknąć i wiem , iż serial ten traktuje o młodości ,,tytanicznego muskulatora". Pisaleś poprzednio , że Kryptonianie wolno sięstarzeją, wiec i wolno dorastają a tu nasz przyszły niebiesko trykotowy pupil jest w wieku innych nastolatków i tak też wygląda. Chyba ,że to tylko pozory i wygląda on na lat dajmy na to 19 , a w rzeczywistości ma jużjakieś 30 z hakiem...
|
Domko
Użytkownik
|
#40 - Wysłana: 17 Sier 2005 20:51:26
Może to jak z Ba'ku... Nieśmiertelność przychodzi z wiekiem. 
|
Picard
Użytkownik
|
#41 - Wysłana: 17 Sier 2005 21:11:19
Nie dość , że taki napakowany to jeszcze super-napromieniowany metafazowo ! Niektórzy to majw życiu szczęście... 
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#42 - Wysłana: 17 Sier 2005 23:19:17
Tak, w istocie jego wiek biologiczny spowalnia w jakimś tam postępie. Przy czym stawal się coraz silniejszy z każdym rokiem w dzieciństwie, nabywał powoli tych mocy, a latać, czy też unosić się w powietrzu nauczył około 18 roku życia.
Smalville nie oglądałem ze względu na porę i jakoś nigdy mnie nie zainteresował. Choć widziałem chyba pół jednego odcinka.
|
Picard
Użytkownik
|
#43 - Wysłana: 18 Sier 2005 13:08:59
A tak na marginesie , robiafilm o przygodach twego ulubionego mięśniaka. Rzecz będzie się nazywala ,,Superman Returns" trochęwięcej informacji znajdziesz tutaj : http://www.filmweb.pl/Film?id=138858
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#44 - Wysłana: 18 Sier 2005 15:12:51
Oj, robią go i robią... Wierz lub nie, dwa lata temu poważnie rozważano kandydaturę Nicholasa Cage'a. :]
Jak to ulubionego? A Batman? A Mariusz Pudzianowski? A Adam Małysz? 
|
Picard
Użytkownik
|
#45 - Wysłana: 18 Sier 2005 15:16:34
Adam Małysz?
A on jest mięśniakiem ? Nie zauważyłem... 
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#46 - Wysłana: 18 Sier 2005 15:20:17
No jak, nie widziałeś jego wąsów? 
|
Dreamweb
Użytkownik
|
#47 - Wysłana: 18 Sier 2005 22:00:41
Wierz lub nie, dwa lata temu poważnie rozważano kandydaturę Nicholasa Cage'a. :]
Cage będzie grał Ghost Ridera w ekranizacji tegoż komiksu... Ciekawe jak mu zrobią płonącą czachę
http://www.imdb.com/title/tt0259324/
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#48 - Wysłana: 19 Sier 2005 00:25:11
Przynajmniej twarzy nie będzie widać. To się nazywa dobra decyzja ludzi od castingu! 
|
Picard
Użytkownik
|
#49 - Wysłana: 19 Sier 2005 11:56:53
CZy to już nie przesada ? Można kręcić filmy o Batmanach , Supermanach , ba nawet o Spider-manach ale opowieść o facecie z płonącą czachą ? CZy tego już nie jest zadurzo ? Ile jeszcze komiksów o herosach przeniosą Amerykanie na ekran ?
|
Dreamweb
Użytkownik
|
#50 - Wysłana: 19 Sier 2005 23:22:30
A wiecie że w "Spider-Manie 2" żonę Doca Octopusa grała Donna Murphy czyli Anij z "Star Trek: Insurrection"?
A propos Spider-Mana to jak wspomniałem jestem fanem tego komiksu od kilkunastu lat i widziałem jego 4 adaptacje fimowe: "Spider-Man Strikes Back", "Spider-Man: The Dragon's Challenge" no i te dwa ostatnie filmy "Spider-Man" i "Spider-Man 2". W dwóch pierwszych rolę Parkera grał Nicholas Hammond, który grał go też bodajże w jeszcze jednym fimie i w serialu o Pająku. Mało je pamiętam bo byłem dość młody, choć kojarzę że były dość głupawe, ale z samej nostalgii zamierzam je wkrótce w miarę możliwości obejrzeć ponownie. Jeśli chodzi o 2 ostatnie to fanów komiksu mogły również rozczarować. Jedynka była jeszcze do zniesienia, choć miała swoje buraki i denerwujące drwiny z komiksowego kanonu, natomiast dwójka już była ciężkostrawna ze zwiększoną ilością owych drwin i buraków. Jedynym jasnym punktem dwójki był właściwie Alfred Molina, który według mnie świetnie wcielił się w postać Octopusa. Ale całość pozostawiała sporo do życzenia, zwłaszcza dla osób obeznanych z komiksowym pierwowzorem.
|
Picard
Użytkownik
|
#51 - Wysłana: 19 Sier 2005 23:28:42
To Spider-Man w przeciwieństwie do Batman ma swój kanon ?
|
Barusz
Użytkownik
|
#52 - Wysłana: 19 Sier 2005 23:30:43
Batman też ma.
|
Picard
Użytkownik
|
#53 - Wysłana: 19 Sier 2005 23:32:21
Pah Wraith - ktory wydaje siębyć znawcąw tym temacie - twierdzi , że nie...
|
Barusz
Użytkownik
|
#54 - Wysłana: 19 Sier 2005 23:32:55
W którym poście?
|
Picard
Użytkownik
|
#55 - Wysłana: 19 Sier 2005 23:46:32 - Edytowany przez: Picard
Napisał , że w Batmanie nie ma czegoś takiego jak kanon , bo gdyby tytułowy bohater miał on przeżyć wszystkie mu przypisywane przygody musiał by mieć chyba z tysiąc lat ! Napisał też, że po tzw. ,,kryzysie na nieskończonych ziemiach" w Batmanie nic już nie jest pewne... Nie chce mi sięteraz szukać tych postów , ale tak było , sam zobaczysz jak znajdziesz.
|
Barusz
Użytkownik
|
#56 - Wysłana: 19 Sier 2005 23:49:27
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#57 - Wysłana: 20 Sier 2005 00:08:21
Co do "znawstwa" to bym nie przesadzał. Obawiam się, że przez ostatnie kilka lat nieco zardzewiałem.
|
Picard
Użytkownik
|
#58 - Wysłana: 20 Sier 2005 10:20:24 - Edytowany przez: Picard
A wiecie że w "Spider-Manie 2" żonę Doca Octopusa grała Donna Murphy czyli Anij z "Star Trek: Insurrection"?
Tak , widziałem wyraźniej jej twarz w tafli szkła , która się do niej zbliżała i , która w końcu w sposób nader drastyczny zakończyła jej żywot  Biedna Anji...
Tak wogóle to o ile z komiksami o Batmanie jeszcze miałem swego czasu pewien kontakat - do 95 roku zbierałem nieregularnie zeszyty wydawnictwa Tm-Semic , czy jakoś tam - to o tyle ze Spider-Manem nigdy się na łamach żadnego komiksu nie zetknęłem. Natomiast oba filmy o jego przypadkach widziałem i musze rzec , iż o ile jedynka jest jeszcze niczego sobie to o tyle na dwójce wynudziłem się niemiłosiernie , pająk ze schizofrenią kto by pomyślał ! W zasadzie w filmie tym była jedna , naprawde dobra i klimatyczna scena. Ta , w której lekarze starali się oddzielić tego szalonego dr. Octopusa od jego machiny...
A co do batmańskiego kanonu : to jęsli on istnieje to co obejmuje ? Te wszystkie pojedynki ,,nietoperka" z Predatorami , Obcymi i Draculą też siędo tegoż kanonu zaliczają ?
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#59 - Wysłana: 20 Sier 2005 10:22:41
Niewątpliwie nie 
|
Picard
Użytkownik
|
#60 - Wysłana: 20 Sier 2005 10:27:09
Niewątpliwie nie
Ale , niezaliczają sie bo to jest crossover ? Czemu , w końcu te rzeczy ukazały się , w pierwotnej komiksowej formie...
|