USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Science-Fiction / The Expanse
 Strona:  ««  1  2  3  ...  7  8  9  10  11  12  13  »» 
Autor Wiadomość
mozg_kl2
Użytkownik
#241 - Wysłana: 24 Lut 2018 09:48:30
Q__
Moderator
#242 - Wysłana: 24 Lut 2018 17:33:46 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2

Ładny statek, biednie wyglądające skafandry, panienka podobna do naszej Burnham. A jeśli o klimacie wizualnym serii mowa... mam narastające wrażenie jakiegoś niejasnego, trudnego do nazwania, podobieństwa do ENT...
Kazeite
Użytkownik
#243 - Wysłana: 25 Lut 2018 01:24:32
No wiesz, założenie jest takie, że te skafandry to masówka produkowana przez najtańszego kontrahenta, więc nic dziwnego że biednie wyglądają

Chyba już były wrzucane... Tak, stronę wcześniej są linki do filmików jak Adam Savage ogląda kostiumy i inne takie do Expanse, w ramach gościnnego występu w finale drugiego sezonu.

A marsjańska zbroja to jak, też twoim zdaniem biednie wygląda?

Q__:
panienka podobna do naszej Burnham

A wyplujże te słowa! Borga ty się bój, Q! Nie mów tego nawet w żartach! Gdzie tam Burnham do Naomi Nagaty! I dokładnie odwrotnie - to Burnham może aspirować do bycia podobną do Naomi, z racji pierwszeństwa
Q__
Moderator
#244 - Wysłana: 25 Lut 2018 14:50:09 - Edytowany przez: Q__
Kazeite

Kazeite:
A marsjańska zbroja to jak, też twoim zdaniem biednie wygląda?

Mimo wszystko... Przywykłem jednak do standardów rodem z "Odysei kosmicznej" (wiem, budżet telewizyjny, wiem, starają się, ale...).

Kazeite:
A wyplujże te słowa! Borga ty się bój, Q! Nie mów tego nawet w żartach! Gdzie tam Burnham do Naomi Nagaty! I dokładnie odwrotnie - to Burnham może aspirować do bycia podobną do Naomi, z racji pierwszeństwa

Tak serio to racja. Niemniej (hipsterska) fryzurka b. podobna...
Kazeite
Użytkownik
#245 - Wysłana: 25 Lut 2018 18:07:25
Q__:
Mimo wszystko... Przywykłem jednak do standardów rodem z "Odysei kosmicznej"

Czy to znaczy "tak", czy "nie"?
Q__
Moderator
#246 - Wysłana: 25 Lut 2018 19:31:01 - Edytowany przez: Q__
Kazeite

Znaczy: mimo wszystko biednie (a jeśli nie bardzo biedne, to przynajmniej mało wiarygodnie jak na skafander kosmiczny*).

* Mniej wiarygodnie niż nawet taki skafander np.:

O, w takim kierunku powinni iść:

A jak wolą na popkulturowo - to w takim:

ps. Nie ja jeden w/w zbroję krytykuję:
https://www.reddit.com/r/TheExpanse/comments/55wbk 0/james_sa_corey_just_posted_this_on_twitter_a/
MarcinK
Użytkownik
#247 - Wysłana: 26 Lut 2018 11:55:31
Jednak przekonałem się do serialu, jestem już w połowie pierwszego sezonu
Kazeite
Użytkownik
#248 - Wysłana: 26 Lut 2018 12:24:42
Q__:
Nie ja jeden w/w zbroję krytykuję:

Jak tak się przeleciałem po tym wątku, to główną krytyką jest "myślałem że to będzie większe" (ignorując przytoczone cytaty z książki na temat rozmiarów), a reszcie się podoba?
Q__
Moderator
#249 - Wysłana: 26 Lut 2018 15:28:30
Kazeite

Kazeite:
Jak tak się przeleciałem po tym wątku, to główną krytyką jest "myślałem że to będzie większe"

Nie spłaszczaj, albo przeczytaj trochę bardziej szczegółowo.
Kazeite
Użytkownik
#250 - Wysłana: 26 Lut 2018 19:01:44
... OK, jak przeczytałem bardziej szczegółowo, to główną krytyką nadal jest "myślałem, że to będzie większe". Reszcie się podoba.
Q__
Moderator
#251 - Wysłana: 26 Lut 2018 19:22:51 - Edytowany przez: Q__
Kazeite

Tylko zauważ co "myślałem, że to będzie większe" - brak poważnego wyglądu tej zbroi, która nie prezentuje się jak produkt zaawansowanej technologii, a raczej jak zwykły pancerz czy zbroja rycerska. Jak coś co bardziej pasowało do umowności pilota AND*, niż do hard SF.

* Gdzie Dylan Hunt takie cudo wdziewał:
Kazeite
Użytkownik
#252 - Wysłana: 26 Lut 2018 21:01:20
Q__:
Tylko zauważ co "myślałem, że to będzie większe" - brak poważnego wyglądu tej zbroi

Nie, to jest głównie narzekanie na rozmiary, że myśleli że to będzie coś rozmiarów zbroi z Warhammera 40k, czy też Metroida.
Q__
Moderator
#253 - Wysłana: 26 Lut 2018 21:29:23
Kazeite

Kazeite:
myśleli że to będzie coś rozmiarów zbroi z Warhammera 40k, czy też Metroida.

Tylko czy tu chodzi o sam rozmiar, czy raczej o to jak te zbroje wyglądają?
Kazeite
Użytkownik
#254 - Wysłana: 26 Lut 2018 23:44:23
Q__:
Tylko czy tu chodzi o sam rozmiar, czy raczej o to jak te zbroje wyglądają?

"I did imagine something a bit bulkier"

"when I read the books I imagined something heavier"

"that is WAY smaller than what i had imagined"

"This is pretty much exactly what I had imagined. I know people were probably thinking more of a mech than this"

Jak dla mnie większość tych komentarzy, jak te powyżej, odnosi się tylko do rozmiarów. Owszem, jest kilku kwękaczy, że jak to, gdzie jest armatura? ale większość albo odnosi się pozytywnie, albo przyczepia się tylko do rozmiarów.
Q__
Moderator
#255 - Wysłana: 27 Lut 2018 10:42:16
Kazeite

Kazeite:
Owszem, jest kilku kwękaczy, że jak to, gdzie jest armatura?

Wybierasz sobie wygodnego przeciwnika, a przecież jest i krytyka znacznie sensowniejsza:

"I think what makes it odd for me is that doesn't looks like power armor, looks just like armor. There's no much material on the joints to look like the suit augments strength."

"My mental image of the power armor is still the space marines from starcraft. Not much larger than a full Eva suit (something ships would be designed to accommodate for repair purposes), but instead of fabric and soft parts, it's all armor and tech."

Itd. Itp.
Kazeite
Użytkownik
#256 - Wysłana: 27 Lut 2018 14:38:26
No, tak. O tym właśnie pisałem, że są kwękacze którym nie podoba się armatura. W czym problem?
Q__
Moderator
#257 - Wysłana: 27 Lut 2018 15:52:37
Kazeite

W tym, że - b. poważny w wypadku hard SF - zarzut braku technologicznego realizmu sprowadzasz do kwękania.
Kazeite
Użytkownik
#258 - Wysłana: 27 Lut 2018 18:46:05
Ale to nie jest zarzut braku technologicznego realizmu - to jest zarzut "to nie wygląda tak jak myślałem że będzie wyglądało"

Więc... owszem, słowo "kwękanie" jest jak najbardziej na miejscu.
Q__
Moderator
#259 - Wysłana: 27 Lut 2018 20:47:18
Kazeite

Kazeite:
Ale to nie jest zarzut braku technologicznego realizmu - to jest zarzut "to nie wygląda tak jak myślałem że będzie wyglądało"

Ależ jest, wczytaj się:

"Three practical questions about the design, from a hard sci-fi angle:
* Where is the 'powered' part of the powered armor?
* Where does the ammo come from for her arm gun?
* Any sign of life support, aside from the helmet?"

A nawet te uwagi wyrażone w trybie subiektywno-intuicyjnym technikaliów dotyczą:

"it doesn't feel like a Power Armor.
Actually, feels less protective than the armor they use in Season 1. But...that's tv budget for you!"

"Those open spaces are really bothersome, esp on legs... And the whole armor looks like it's just a nice, sturdy, regular unpowered body armor (with holes to shoot at).. Great prop for foot soldiers or commandos... But it's not a power armor"
Kazeite
Użytkownik
#260 - Wysłana: 27 Lut 2018 21:02:43
Q__:
Ależ jest, wczytaj się

Wczytałem się, zadającemu te pytania została udzielona odpowiedź.

Q__:
A nawet te uwagi wyrażone w trybie subiektywno-intuicyjnym technikaliów dotyczą:
"it doesn't feel like a Power Armor."
But it's not a power armor"

Innymi słowy, "to nie wygląda tak jak myślałem że będzie wyglądało"
Q__
Moderator
#261 - Wysłana: 27 Lut 2018 21:11:44
Kazeite

Kazeite:
Wczytałem się, zadającemu te pytania została udzielona odpowiedź.

Która go - jak zapewne również widziałeś - zupełnie nie przekonała (skąd my to znamy?).

Kazeite:
Innymi słowy, "to nie wygląda tak jak myślałem że będzie wyglądało"

IMHO świadomie spłaszczasz, bo przecież owo poczucie, że nieadekwatnie wygląda nie bierze się z sufitu, a z określonych przyczyn:

"Those open spaces are really bothersome, esp on legs"

A nawet to znaczy przecież jasno, że nie widać by zbroja ta miała jakieś sensowne zasilanie:

"the whole armor looks like it's just a nice, sturdy, regular unpowered body armor"
Kazeite
Użytkownik
#262 - Wysłana: 27 Lut 2018 21:52:48
Q__:
Która go - jak zapewne również widziałeś - zupełnie nie przekonała

Nie zmienia to faktu, że te pytania są... ignoranckie.
To że nie ma widocznych siłowników nie oznacza że zbroja nie wspomaga ruchów użytkownika (jak pokazano w serialu, jest w stanie samodzielnie stać i siłować się na rękę z Bobbie),
Amunicja jest przechowywana w "plecaku" i jest połączona ogniwami z ramieniem, jak to widać w serialu,
A aparatura podtrzymująca życie nie musi być widoczna. Po co ma być widoczna?

Q__:
IMHO świadomie spłaszczasz

Nie chciałem się zagłębiać w trzeciorzędowe szczegóły

Q__:
"Those open spaces are really bothersome, esp on legs"

To wychodzi z założenia że wdzianko pod spodem nie jest pancerne.

Q__:
A nawet to znaczy przecież jasno, że nie widać by zbroja ta miała jakieś sensowne zasilanie:

To pokaż mi gdzie jest zasilanie na pancerzu Samus Aran? Master Chiefa? Zbroi z klasycznego Fallouta? To jest zarzut bez znaczenia.

Poza tym... piszę to tylko jako ciekawostkę, nie musisz odpowiadać... poza tym "wspomaganie" tegoż pancerza nie musi koniecznie oznaczać wspomagania ruchów - miałem kiedyś gorącą dyskusję z kolegą który upierał się że pancerz szturmowców z SW jest zbroją wspomaganą z racji posiadania elektroniki w hełmie, i po zdjęciu tegoż zbroją wspomaganą przestaje być
Q__
Moderator
#263 - Wysłana: 27 Lut 2018 22:06:49 - Edytowany przez: Q__
Kazeite

Kazeite:
To że nie ma widocznych siłowników nie oznacza że zbroja nie wspomaga ruchów użytkownika (jak pokazano w serialu, jest w stanie samodzielnie stać i siłować się na rękę z Bobbie),
/.../
A aparatura podtrzymująca życie nie musi być widoczna. Po co ma być widoczna?

Kazeite:
To wychodzi z założenia że wdzianko pod spodem nie jest pancerne.

Tylko, że tu już dochodzimy do czegoś co znamy jako Tekerzy aż za dobrze, do skrajnej sympatii wobec twórców/serii, która powoduje, że każdą ekranową bzdurę próbuje się tłumaczyć jakimiś wydumanymi rozwiązaniami (w tym wypadku: niewidoczne siłowniki, mikroskopijna aparatura podtrzymująca życie, pancerne wdzianko o wyglądzie nie-pancernego). Jasne, można się tak bawić, twierdzę jednak, że dobra hard SF, to hard SF nie wymagająca od widza czynienia takich wygibasów. Czy w środkowej partii "Odysei kosmicznej" trzeba coś tak forsownie dotłumaczać?

Kazeite:
To pokaż mi gdzie jest zasilanie na pancerzu Samus Aran? Master Chiefa? Zbroi z klasycznego Fallouta?

Chcesz zbroje z gier komputerowych z czymś co ma być hard SF równać? Nie sięgamy aby do granic absurdu?
Kazeite
Użytkownik
#264 - Wysłana: 27 Lut 2018 22:39:28
Q__:
Tylko, że tu już dochodzimy do czegoś co znamy jako Trekerzy aż za dobrze, do skrajnej sympatii wobec twórców/serii, która powoduje, że każdą ekranową bzdurę próbuje się tłumaczyć jakimiś wydumanymi rozwiązaniami

Sztuczne nie-mechaniczne mięśnie i elastyczne materiały sztywniejące pod wpływem specyficznych bodźców to nie jest nic wydumanego - prototypy takowych mamy już teraz.

Q__:
mikroskopijna aparatura podtrzymująca życie

Jaka "mikroskopijna"?! Kto tak powiedział? Gdzie? Jak?!

Q__:
twierdzę jednak, że dobra hard SF, to hard SF nie wymagająca od widza czynienia takich wygibasów

Ten pancerz nie wymaga od widza żadnych wygibasów. Jest plecak z tyłu? Jest. Buch, podtrzymywanie życia załatwione. Jest połączenie plecaka z ramieniem? Jest. Buch, zasilanie miniguna w amunicję załatwione. Pancerz potrafi sam stać? Potrafi. Ergo - to elastyczne wdzianko pod spodem może być sztywne, jak potrzeba.

Naprawdę potrzeba ci widocznych siłowników do szczęścia?

Q__:
Chcesz zbroje z gier komputerowych z czymś co ma być hard SF równać?

A mam jakiś inny wybór? Zresztą, porównania takie (i do zbroi z WH40k) padły w tamtym wątku.
Q__
Moderator
#265 - Wysłana: 27 Lut 2018 22:51:51
Kazeite

Kazeite:
zasilanie miniguna w amunicję załatwione.

Poniekąd, bo wydaje się to dość naciągane.

Kazeite:
Pancerz potrafi sam stać? Potrafi. Ergo - to elastyczne wdzianko pod spodem może być sztywne, jak potrzeba.

Przyjęcie tego za dobrą monetę oznacza również przyjęcie założenia, że twórcy wiedzą co robią, a to automatycznie sprowadza się do ślepej lojalności, o której mówiłem.

Poza tym mamy tu logiczne błędne koło ("to co robią twórcy ma sens, bo założyliśmy sensowność ich pomysłów").

I piękną sprzeczność - bo wychodzi na to, że materiał ów musi być jednocześnie elastyczny (bo marine w nim się rusza) i sztywny (bo cały czas działa jak zbroja).
Kazeite
Użytkownik
#266 - Wysłana: 27 Lut 2018 23:11:42
Q__:
Poniekąd, bo wydaje się to dość naciągane.

Czemu? Bo co, za daleko? Za mało amunicji? Co?

Q__:
Przyjęcie tego za dobrą monetę oznacza również przyjęcie założenia, że twórcy wiedzą co robią

Nie potrzebuję nic zakładać żeby widzieć, że pancerz sam stoi.

Q__:
I piękną sprzeczność - bo wychodzi na to, że materiał ów musi być jednocześnie elastyczny (bo marine w nim się rusza) i sztywny (bo cały czas działa jak zbroja).

O rany... Co ja napisałem wyżej? "elastyczne materiały sztywniejące pod wpływem specyficznych bodźców to nie jest nic wydumanego - prototypy takowych mamy już teraz."
Q__
Moderator
#267 - Wysłana: 27 Lut 2018 23:24:03
Kazeite

Kazeite:
Czemu? Bo co, za daleko? Za mało amunicji? Co?

Bo elastyczna prowadnica doczepiona do będącego w ruchu ramienia ma wydajnie, w szybkim tempie, podawać pociski, które mają przecież określony kształt chociażby.

Kazeite:
Nie potrzebuję nic zakładać żeby widzieć, że pancerz sam stoi.

Potrzebujesz założyć, że to stanie ma sens.

Kazeite:
O rany... Co ja napisałem wyżej? "elastyczne materiały sztywniejące pod wpływem specyficznych bodźców to nie jest nic wydumanego - prototypy takowych mamy już teraz."

Nie przeczytałeś mnie uważnie. Rzecz nie w tym, że elastyczny materiał odwracalnie zesztywnieje, a w tym, że upierasz się by traktować go jako sztywny i elastyczny w tym samym momencie.
Kazeite
Użytkownik
#268 - Wysłana: 28 Lut 2018 00:29:21
Q__:
Bo elastyczna prowadnica doczepiona do będącego w ruchu ramienia ma wydajnie, w szybkim tempie, podawać pociski, które mają przecież określony kształt chociażby.

Ale... ale ty zdajesz sobie sprawę, że nasze ziemskie miniguny też mają takie prowadnice?

Q__:
Potrzebujesz założyć, że to stanie ma sens.

Nie! Nie potrzebuję zakładać że stanie ma sens! Pancerz stoi? Stoi. Ergo, konkludując, reasumując, w podsumowaniu, elastyczne elementy pancerza potrafią sztywnieć w razie potrzeby.

Jaki niby miałby być do tego kontrargument? "Bo zbroja wspomagana nie powinna stać sama"?

Q__:
Rzecz nie w tym, że elastyczny materiał odwracalnie zesztywnieje, a w tym, że upierasz się by traktować go jako sztywny i elastyczny w tym samym momencie.

Nie przeczytałeś mnie uważnie Nigdzie nie napisałem żeby traktować ten materiał jako sztywny i elastyczny w tym samym momencie.
Q__
Moderator
#269 - Wysłana: 28 Lut 2018 08:36:14
Kazeite

Kazeite:
Ale... ale ty zdajesz sobie sprawę, że nasze ziemskie miniguny też mają takie prowadnice?

Które "trochę" inaczej wyglądają.

Kazeite:
Nie! Nie potrzebuję zakładać że stanie ma sens! Pancerz stoi? Stoi. Ergo, konkludując, reasumując, w podsumowaniu, elastyczne elementy pancerza potrafią sztywnieć w razie potrzeby.

Nie! Pancerz stoi - zatem zakładasz, że twórcy wymyślili coś co stanie dobrze tłumaczy. Równie dobrze możesz założyć, że wprowadzili absurd, który na siłę chcesz wytłumaczyć.

Kazeite:
Nigdzie nie napisałem żeby traktować ten materiał jako sztywny i elastyczny w tym samym momencie.

Skoro tak, to są momenty, w których przeguby zbroi są miękkie i odsłonięte na ciosy. Momenty b. liczne, gdy zbroja jest w ruchu. Czyli - cały Twój wywód wcale twórców nie usprawiedliwia, wbrew temu, co twierdzisz.
Kazeite
Użytkownik
#270 - Wysłana: 28 Lut 2018 10:43:55
Q__:
Które "trochę" inaczej wyglądają.

Odpowiedź na pytanie została udzielona, i teraz ty kwękasz, że szyna amunicyjna nie wygląda tak jak się tego spodziewałeś

Q__:
Pancerz stoi - zatem zakładasz, że twórcy wymyślili coś co stanie dobrze tłumaczy.

Nie. Raz jeszcze, niczego nie zakładam, a już w ogóle tego że twórcy cokolwiek wymyślili. Patrzę, zbroja sama stoi, ergo, musi być sztywna, niezależnie od tego jakie jest wytłumaczenie tej sztywności.

Q__:
Skoro tak, to są momenty, w których przeguby zbroi są miękkie i odsłonięte na ciosy.

A jak zostają trafione, to sztywnieją w miejscu trafienia. Czy to jest naprawdę takie trudne do zrozumienia?
 Strona:  ««  1  2  3  ...  7  8  9  10  11  12  13  »» 
USS Phoenix forum / Science-Fiction / The Expanse

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!