Autor |
Wiadomość |
mozg_kl2
Użytkownik
|
#1 - Wysłana: 31 Maj 2015 09:57:54
powoli zaczyna się wiosna sf w telewizji. „Dark Matter” opowiada o członkach załogi wraku statku kosmicznego, którzy wybudzają się nagle z hipostazy, nie wiedząc, kim są, ani w jaki sposób trafili na jego pokład. Stawiając czoła zagrożeniu, które czyha na nich z każdej strony, muszą pracować razem, aby przetrwać podróż wypełnioną zemstą, zdradą i skrywanymi sekretami. https://www.youtube.com/watch?v=h6nwpNgPejAKtoś planuje oglądać?
|
Q__
Moderator
|
#2 - Wysłana: 31 Maj 2015 10:00:35
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#3 - Wysłana: 31 Maj 2015 10:04:54
Q__: Toudi coś mi wspominał: Toudi słynie z tego że posiada szeroką wiedzę na różne temat
|
Mav
Użytkownik
|
#4 - Wysłana: 13 Cze 2015 10:45:19 - Edytowany przez: Mav
Po prostu kolejny syf od syfy 
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#5 - Wysłana: 13 Cze 2015 16:28:48
|
Mav
Użytkownik
|
#6 - Wysłana: 13 Cze 2015 20:03:30 - Edytowany przez: Mav
mozg_kl2: Ostatnio strasznie narzekasz Narzekam bo SF jest w opłakanym stanie. A Trek to jest w ogóle na dnie. Edit: Wieczorem obejrzę pilota, może będę pozytywnie zaskoczony, ale wątpię.
|
Mav
Użytkownik
|
#7 - Wysłana: 13 Cze 2015 21:52:24
Hej! Obejrzałem pilota i powiem szczerze - jest ok! Zapowiada się nawet dobrze. Rewelacji nie ma, ale może być dobrze jeśli twórcy mają dobry pomysł na dalsze odcinki, a nie tylko na pilota. Mam nadzieje, że mają jakiś ogólny zarys fabularny i np. wiedzą co jest za drzwiami na tym okręcie, a nie, że sami tego nie wiedzą, tylko taki sobie wątek rzucili i dalej będą myśleć, co z tym zrobić.
Generalnie jest jakaś nadzieja na znośny serial SF w kosmosie, a to należy docenić w dzisiejszych słabych czasach.
PS. Dark Matter to mimo wszystko niskobudżetowa produkcja stacji Syfy, a mimo to po prostu gniecie poziomem aktorstwa jak i realizacji Axanara i Renegades, które mają ambicje telewizyjne. Dark Matter tylko jeszcze bardziej uświadamia niską jakość tych dwóch produkcji.
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#8 - Wysłana: 14 Cze 2015 11:06:27
MavCzyli nie było tak żle. https://www.youtube.com/watch?v=-JHSH28b1fEzapowiedź dalszych odcinków.
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#9 - Wysłana: 24 Cze 2015 09:50:59
|
Psyker
Użytkownik
|
#10 - Wysłana: 25 Cze 2015 21:54:37
Mówi się, że na bezrybiu i rak ryba. No ale jednak ten rak mi się podoba  . Jakoś stęskniłem się za kosmicznym scifi, gdzie krwi mało i seksu zero, a i jakiś humor zaczyna się przebijać. Farscape czy Firefly to jeszcze nie jest, ale kto wie  . Czytając zaś opinie niektórych o tymże serialu tak sobie myślę, że przecież ST i SG-1 dla przykładu też kiedyś zaczynały od niższego poziomu.
|
Eviva
Użytkownik
|
#11 - Wysłana: 26 Cze 2015 07:05:09
Psyker: przecież ST i SG-1 dla przykładu też kiedyś zaczynały od niższego poziomu. Tak, tylko że wtedy było więcej czasu na rozwinięcie skrzydeł. Teraz starczy niewielki spadek oglądalności i do widzenia, kanceluje się serial. Nie ma zmiłuj. A tak w ogóle miło Cię znów widzieć.
|
Q__
Moderator
|
#12 - Wysłana: 26 Cze 2015 07:14:10
PsykerKogo widzę  . BTW. skoro tak zachwalacie to może się skuszę?
|
Psyker
Użytkownik
|
#13 - Wysłana: 26 Cze 2015 09:35:05
Pardon mua - witajcie wszyscy :D. Wy nie myślcie sobie, ja tu cały czas zaglądam i kiwam głową "dobrze prawią, dobrze"  . EvivaFaktycznie, przyznam rację - pozostaje mieć nadzieję, że spadku nie będzie. Q__Nie ma co ukrywać, że gra aktorska jeszcze kuleje, budżet momentami widzialnie mały, a sceny walki potrafią rozśmieszyć (przynajmniej w pilocie), ale jako doświadczony fan Firefly, SG-1, Atlantis, Farscape i rzecz jasna ST, mnie się po prostu podoba. Czuję się tak, jakbym przez parę lat szukał nie wiadomo czego, a teraz w końcu znalazłem i z radością czekam cały tydzień na nowy odcinek - a tego już dawno nie czułem.
|
Q__
Moderator
|
#14 - Wysłana: 26 Cze 2015 16:32:24 - Edytowany przez: Q__
PsykerPsyker: Wy nie myślcie sobie, ja tu cały czas zaglądam i kiwam głową "dobrze prawią, dobrze" To czasem też się wypowiadaj, byśmy i my mogli pokiwać głowami  . Psyker: Czuję się tak, jakbym przez parę lat szukał nie wiadomo czego, a teraz w końcu znalazłem i z radością czekam cały tydzień na nowy odcinek - a tego już dawno nie czułem. Dobra. Zmotywowałeś mnie. Wezmę się za to. (W końcu skoro AND strawiłem...) 
|
Psyker
Użytkownik
|
#15 - Wysłana: 26 Cze 2015 21:48:02
Właśnie zaczynam dostrzegać drugą stronę medalu - jak się Q__ nie spodoba, to mnie się dostanie, muhaha  .
|
Mav
Użytkownik
|
#16 - Wysłana: 26 Cze 2015 23:08:14 - Edytowany przez: Mav
Niestety drugi odcinek jakoś boleśniej podkreśla marny budżet serialu. Bieda leje się z ekranu. Uzbrojony oddział ubrany tylko w plastikowe ochraniacze i kurteczki. Wnętrze okrętu tak biedne, sterylne i monotonne, że już przy drugim odcinku odpycha. A sceny akcji nakręcona tak amatorsko, że aż przypominają jakąś parodie.
Fabuła ma czasem jakieś tam przebłyski na coś w miarę interesującego, ale Syfy jak zwykle chcę zrobić serial sf za 5 zł, a tak się nie da.
|
krzychu
Użytkownik
|
#17 - Wysłana: 26 Cze 2015 23:21:40
cos jak stargate universe
taka pokojowka to dark matter
wszystko sie dzieje w przestrzeniach statku
nie do pomyslenia w SF
pokojowka to moze byc serial wspaniale stulecie tam to pasuje ale nie SF
|
ortkaj
Użytkownik
|
#18 - Wysłana: 26 Cze 2015 23:23:07
MavMav: Niestety drugi odcinek jakoś boleśniej podkreśla marny budżet serialu No i oczywiście jak to w Syfy scena w kotłowni tu akurat odgrywającej rolę kopalni. Od razu przypomina mi się scena z "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" (parafrazując) Panie...czego ta kotłownia nie grała: i schron przeciwatomowy i centrum dowodzenia i tajną bazę i statek kosmiczny....ja zwariuję, zwariuję....
|
Mav
Użytkownik
|
#19 - Wysłana: 26 Cze 2015 23:40:18
ortkaj: No i oczywiście jak to w Syfy scena w kotłowni tu akurat odgrywającej rolę kopalni. No wypada chyba już skończyć z serialami sf, gdzie ma miejsce taka bieda. Ciągle jakieś zwykłe lasy, pola, stare budynki, fabryki, które udają te obce planety i kolonie. Wrzucają potem do tych lokacji tanie sceny akcji i się kręci to jakoś. Kurczę, jakieś dziesięć lat temu byłem przekonany, że rozwój CGI pozwoli za kilka/kilkanaście lat stworzyć seriale, które masowo będą korzystać z tej technologi, aby w końcu generować ciekawe, ograniczone tylko wyobraźnią tworów obce, kosmiczne lokacje na już dość realistycznym poziomie. Tymczasem ciągle tkwimy w produkcjach typu Dark Matter, z tanimi, skromnymi dekoracjami, a gdy już pojawiają się jakieś efekty CGI, to są strasznie biedne. Dark Matter ma gorsze CGI niż VOY w 95... Jak to możliwe? Przecież to jest 20 lat rozwoju! To nawet taki biedny serial jak DM dziś powinien mieć spokojnie takie efekty jak 20 lat temu wysokobudżetowy VOY, i to na szeroką skale, a nie tylko raptem kilkanaście sekund na cały odcinek, tak podpowiada logika.
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#20 - Wysłana: 2 Lip 2015 09:34:11
|
Mav
Użytkownik
|
#21 - Wysłana: 9 Lip 2015 19:25:26 - Edytowany przez: Mav
Dokopał się ktoś do budżetu tego serialu? Bo bardzo mnie on ciekawi. Jak to jest możliwe, że przez 4 odcinki pojawiło się raptem kilka małych lokacji i z minuta tanich, sterylnych animacji CGI?
Przecież nawet w TOS'ie, niskobudżetowym serialu z LAT 60 (!), mieliśmy pokazywane obce plenerowe ujęcia w postaci statycznych grafik, podobnie w TNG, tylko już na wyższym poziomie. Do tego starali się w miarę możliwości o jakieś ciekawe scenografie. To nadawało klimatu. W Dark Matter przez dwa odcinki męczą jakąś kolonie z kopalnią, a nie ma ani jednego ujęcia tej kopali z lotu ptaka. Dosłownie nic. Lecą i już są. Cała akcja na tej obcej koloni działa się w jakiejś wynajętej szopie i starej kotłowni. W czwartym odcinku mamy stacje kosmiczną. Ukazana jest w łącznie kilkunastu sekundach ubogich CGI, a za wnętrze robi tanio udekorowany podrzędny mały klub nocny i kilka małych pokoików.
To jest to nowe oblicze Syfy? Dali im tysiąc dolarów na odcinek? To chyba najbiedniejszy, najuboższy serial sf w historii.
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#22 - Wysłana: 11 Lip 2015 09:05:00
|
Psyker
Użytkownik
|
#23 - Wysłana: 18 Lip 2015 12:28:16
Po wstępnych zachwytach, zaczynam ziewać. Odcinki 3-5 są oklepane, schematyczne i niczym nie zaskakują. Czytając recenzje na Hataku... ee, znaczy się na "Na Ekranie" zaczynam odnosić wrażenie, że wiele osób próbuje widzieć w serialu coś więcej niż jest naprawdę, w myśl powiedzenia "na bezrybiu i rak ryba" - przy pierwszych odcinkach chyba miałem to samo, a teraz otwieram oczy.
Kto wie, może wkrótce będzie lepiej...
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#24 - Wysłana: 18 Lip 2015 14:27:48
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#25 - Wysłana: 31 Lip 2015 17:53:39
|
Q__
Moderator
|
#26 - Wysłana: 31 Lip 2015 19:23:44
|
Mav
Użytkownik
|
#27 - Wysłana: 1 Sier 2015 00:30:18 - Edytowany przez: Mav
Tak czytam te recenzje i trudno mi uwierzyć, że mają one pozytywny wydźwięk. Przecież mimo tego, że są one pozytywne, to nawet z nich wyłania się obraz serialu o jakichś banalnych relacjach między jakąś nudną zbieraniną postaci. Ten się uśmiechnął do tej, tamta jest zazdrosna, ten coś nie zadowolony ostatnio, tamci się chyba nie polubią itp.,itd. Masakra.
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#28 - Wysłana: 28 Sier 2015 18:45:39
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#29 - Wysłana: 2 Wrz 2015 10:53:17
|
Psyker
Użytkownik
|
#30 - Wysłana: 2 Wrz 2015 12:17:24
No i git - przedłużenie na kolejny sezon to zawsze szansa, żeby rozwinąć jakość*.
* A faktycznie trzeba by tę jakość podnieść.
|