Autor |
Wiadomość |
Dathon
Użytkownik
|
#91 - Wysłana: 1 Maj 2014 10:23:55
|
Q__
Moderator
|
#92 - Wysłana: 11 Maj 2014 10:33:03 - Edytowany przez: Q__
Kosik chwali tytułowy film (IMHO popadając w przesadę): http://rafalkosik.com/grawitacjaPotem zaś - co ciekawe - punktuje jego błędy w commentach.
|
Q__
Moderator
|
#93 - Wysłana: 31 Sier 2014 14:22:27 - Edytowany przez: Q__
Błędy naukowe tytułowego "arcydzieła": http://www.youtube.com/watch?v=VzE6bKIKK3ASwego rodzaju kontynuacja tego, co cytowałem w poście #42.
|
Mav
Użytkownik
|
#94 - Wysłana: 31 Sier 2014 14:57:29
Q__: Błędy naukowe tytułowego "arcydzieła": Bo niepotrzebnie było to lansowane na jakieś poważne SF! To jest po prostu Szklana Pułapka w kosmosie. Zwykłe, naciągane kino sensacyjne.
|
Q__
Moderator
|
#95 - Wysłana: 18 Sty 2015 20:03:47 - Edytowany przez: Q__
|
pirogronian
Użytkownik
|
#96 - Wysłana: 27 Wrz 2015 15:32:25
Obejrzałem film przed chwileczką. Jako, że mam tendencję do wyszukiwania pozytywów, to mi się spodobał, mimo oczywistych niezgodności rzeczywistością (bo niekoniecznie od razu z prawami fizyki). Cieszyło mnie, że akcja tak nie galopowała, jak w co poniektórych blockbusterach (w tym Trekach Abramsa), oraz że wyraziście przedstawiono wnętrza pojazdów Soyuz i tego tam chińskiego  Był czas się ponapawać technikaliami, jak w Apollo 13. A te koziołki, z których Q miał taką uciechę, to akurat najmocniejsza chyba, od strony zgodności z fizyką, strona filmu. 
|
Mav
Użytkownik
|
#97 - Wysłana: 27 Wrz 2015 16:29:23
pirogronian: Obejrzałem film przed chwileczką "Grawitacja" to niestety stek bzdur, także w kwestii fizyki niestety.
|
Eviva
Użytkownik
|
#98 - Wysłana: 27 Wrz 2015 17:18:52
Mav: "Grawitacja" to niestety stek bzdur, także w kwestii fizyki niestety. Nie jest to chyba film dokumentalny i nie powstał jako pomoc akademicka.
|
pirogronian
Użytkownik
|
#99 - Wysłana: 27 Wrz 2015 17:27:12
Mav: "Grawitacja" to niestety stek bzdur, także w kwestii fizyki niestety. Ale te fikołki, z których śmiał się Q, to akurat kwintesencja fizyki.
|
Mav
Użytkownik
|
#100 - Wysłana: 27 Wrz 2015 18:34:28
Eviva: Nie jest to chyba film dokumentalny i nie powstał jako pomoc akademicka. Aha, czyli wybaczamy "Grawitacji" to, że od którego momentu by tego filmu nie włączyć to dalsze wydarzenia nie mogłyby mieć miejsce w rzeczywistości ze względu na fundamentalne buraki, bo przecież to tylko film, a nie dokument, ale za to już takie Treki Abramsa są krytykowane na każdym kroku. Bo Enterprise jest ściągany z okolic Księżyca na Ziemię. Bo jedna kropelka Red Matter ma za dużą moc. Bo za szybko się przemieszczają na Volkana i Kronos. Bo Khan zbudował broń. Bo zdjęli hełmy na dużej wysokości podczas bijatyki na wiertle. Bo Kirk za młody na kapitana. Itd. Itd. Itd. Ah, ta kochana hipokryzja pirogronian: Ale te fikołki, z których śmiał się Q, to akurat kwintesencja fizyki. No akurat tego chyba nikt się nie czepiał. Q pewnie miał jakiś powód, przyjdzie to się będzie tłumaczył 
|
Q__
Moderator
|
#101 - Wysłana: 27 Wrz 2015 19:10:41 - Edytowany przez: Q__
pirogronianMavpirogronian: A te koziołki, z których Q miał taką uciechę, to akurat najmocniejsza chyba, od strony zgodności z fizyką, strona filmu. Mav: Q pewnie miał jakiś powód, przyjdzie to się będzie tłumaczył Powód jest jeden - że ta pani to przeżyła... EvivaEviva: Nie jest to chyba film dokumentalny i nie powstał jako pomoc akademicka. A szkoda  .
|
Mav
Użytkownik
|
#102 - Wysłana: 27 Wrz 2015 19:12:43 - Edytowany przez: Mav
Q__: Powód jest jeden - że ta pani to przeżyła... Raczej by straciła orientację, ale czy by zginęła? Aż tak mocno się nie kręciła.
|
Q__
Moderator
|
#103 - Wysłana: 27 Wrz 2015 19:15:24
MavMav: Raczej by straciła orientację, ale czy by zginęła? Z menu: utrata przytomności, prawdopodobne zadławienie się wymiocinami, takie tam... No, ale dajmy na to, że twarda by była i przeżyła, nie sądzę jednak, by w stanie na tyle dobrym, by cokolwiek jej rzuconego mogła złapać... Czyli znowu śmierć, tylko trochę później, w atmosferze... Ładny meteor by z niej był...
|
Eviva
Użytkownik
|
#104 - Wysłana: 27 Wrz 2015 19:16:21
Mav: Bo Enterprise jest ściągany z okolic Księżyca na Ziemię. Bo jedna kropelka Red Matter ma za dużą moc. Bo za szybko się przemieszczają na Volkana i Kronos. Bo Khan zbudował broń. Bo zdjęli hełmy na dużej wysokości podczas bijatyki na wiertle. Bo Kirk za młody na kapitana. Itd. Itd. Itd. Ah, ta kochana hipokryzja Ja tam nie narzekam na buraki, choć lubię się z nich czasem pośmiać. To co mi przeszkadza, nie ma nic wspólnego z prawami fizyki czy biologii.
|
pirogronian
Użytkownik
|
#105 - Wysłana: 27 Wrz 2015 19:20:32
Q__: Powód jest jeden - że ta pani to przeżyła... No, to fakt. Q__: Eviva: Nie jest to chyba film dokumentalny i nie powstał jako pomoc akademicka. A szkoda. To kolejny niezaprzeczany fakt. Oglądałoby się znacznie lepiej, nie trzeba by było brać takiego dystansu do wydarzeń. Drugi raz, z perspektywy, i wiedząc, jak naiwnie potraktowano większość spraw, już by mi się pewnie znacznie mniej podobał... Piękne widoki to za mało. Za dużo rzeczy każe wierzyć, że to naśladownictwo rzeczywistości, podczas gdy wiemy, że tak nie jest...
|
Q__
Moderator
|
#106 - Wysłana: 27 Wrz 2015 19:41:36
pirogronianpirogronian: Piękne widoki to za mało. Za dużo rzeczy każe wierzyć, że to naśladownictwo rzeczywistości, podczas gdy wiemy, że tak nie jest... Tak, to jest chyba główne zwichnięcie tego filmu - buduje się (fakt, że z CGI) scenerię na miarę "Odysei..." do kwadratu (bo możliwości techniczne pozwalają na więcej), a potem wrzuca się w to fabułę o prawdopodobieństwie przeciętnego hollywoodzkiego akcyjniaka, w którym bohaterowie nad kulami przeskakują i z samolotów bez spadochronu skaczą, podlaną sosem jak z Coelho*. Szkoda tak wystawnych dekoracji, na tak nędzne przedstawienie... * Co nie ja jeden zauważam: http://revue24images.com/critics-article-detail/15 68
|
Q__
Moderator
|
#107 - Wysłana: 1 Sty 2016 10:54:05
|
Q__
Moderator
|
#108 - Wysłana: 24 Lis 2016 22:28:09 - Edytowany przez: Q__
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#109 - Wysłana: 12 Mar 2017 10:15:34
|
Q__
Moderator
|
#110 - Wysłana: 12 Mar 2017 11:14:19 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2mozg_kl2: towarzysze lecą w kosmos. Wszystkie? - że pojadę starym jak świat dowcipem... Ale serio to ten topic stanowi degradujący kontekst dla w/w trailera, bo film zapowiada się ciekawy... Taka rosyjska odpowiedź na "Apollo 13" i "The Right Stuff". Ha, pierwsza (kinowa) rzecz od dawna, na którą się naprawdę napaliłem. (Owszem, spodziewam się z dużym prawdopodobieństwem propagandowego gniota w stylu "Gagarina" sprzed czterech lat, ale co się napatrzę to moje.) ps. Drobne info: http://ru.wikipedia.org/wiki/Время_первых
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#111 - Wysłana: 12 Mar 2017 12:47:24
 Q__: propagandowego gniota bo amerykańskie filmy takie nie są.
|
Q__
Moderator
|
#112 - Wysłana: 12 Mar 2017 13:12:42 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2mozg_kl2: bo amerykańskie filmy takie nie są. Nie mówię, że nie są (w "Armageddonie" np. gwiaździsty sztandar powiewa aż miło), ale akurat te najwybitniejsze o tematyce kosmicznej (tytuły podałem w poprzednim poście  ) nie serwowały takich treści (przynajmniej wprost). Zobaczymy jak Rosjanom tym razem z tym pójdzie (generał Leonow to jeden z bohaterów mojego dzieciństwa więc zasługuje na dobry film  )*. * Nawiasem: nie wiem czemu tego "Gagarina" skopali. Jak się opiewa autentyczne sukcesy o tej skali wiekopomności propagandowy smrodek nie jest do niczego potrzebny, tylko osłabia wymowę faktów, które są w stanie przemówić za siebie. (Choć z drugiej strony charakterystyczne jest jakie momenty w/w amerykańskie filmy opiewały - przegrany - de facto - wczesny etap Wyścigu Kosmicznego i pechowy lot Apollo 13 odbywający się gdy spadało zainteresowanie astronautyką - nie sukces Armstronga. Może łatwiej nie popaść w zadęcie mówiąc o - względnych - klęskach?) ps. Leonow a propos w/w filmu: http://www.youtube.com/watch?v=ex9KmF9iDdA
|
Q__
Moderator
|
#113 - Wysłana: 1 Gru 2018 12:04:45
Fajny filmik a propos pokazanego (w skrajnie ułomnej formie, co prawda) w tytułowej produkcji Syndromu Kesslera: http://www.youtube.com/watch?v=yS1ibDImAYU
|
MarcinK
Użytkownik
|
#114 - Wysłana: 1 Gru 2018 12:05:28
Q__ Musiałeś odkopywać temat akurat o tym filmie?
|
Q__
Moderator
|
#115 - Wysłana: 1 Gru 2018 12:08:42 - Edytowany przez: Q__
MarcinKA gdzie indziej by to bardziej pasowało?  BTW. skąd miałem wiedzieć, że w międzyczasie "Grawitację" widziałeś i aż tak Ci się nie spodobała, że alergią reagujesz, skoro nie napisałeś o tym ani słowa...? 
|
MarcinK
Użytkownik
|
#116 - Wysłana: 1 Gru 2018 13:32:04
Q__: A gdzie indziej by to bardziej pasowało? W Ultraman Orb obcy mieli problemy z inwazją przez te kosmiczne śmieci . Relieving this, she mentioned that Dada's ship was hit by a small space trash, causing the coffee beans that the manager gave him as a present to fall behind. He remembers how he and his pet Nova arrived on Earth with the intent to invade it but instead settled down with a peaceful life and ironically, their trip was albeit halted by the increasing numbers of space trash on space. Aside from finding a new planet Pitt also try to search for a man.http://ultra.wikia.com/wiki/The_Unmarked_Cafe
|
Q__
Moderator
|
#117 - Wysłana: 1 Gru 2018 13:39:50
MarcinKMarcinK: W Ultraman Orb obcy mieli problemy z inwazją przez te kosmiczne śmieci No, ale to czyniło je zbawieniem, nie - zagrożeniem dla Ziemi  .
|
MarcinK
Użytkownik
|
#118 - Wysłana: 1 Gru 2018 13:43:17
Q__Sprawiało to też problem gdy chcieli planetę opuścić 
|
Q__
Moderator
|
#119 - Wysłana: 1 Gru 2018 15:29:15 - Edytowany przez: Q__
MarcinKW sumie - skoro tak upierasz się przy japońszczyźnie - mógłbym też użyć topicu o anime Planetes, gdzie z groźbą w/w Syndromu walczyli... gdybyśmy tylko taki temat mieli... 
|
MarcinK
Użytkownik
|
#120 - Wysłana: 2 Gru 2018 09:56:50
W sumie zabawne, na planecie zamieszkanej przez zwierzęta o symetrii w zasadzie promienistej rozumny gatunek wygląda jak człowiek http://ultra.wikia.com/wiki/Black_Star
|