Autor |
Wiadomość |
Q__
Moderator
|
#1 - Wysłana: 6 Cze 2012 22:29:14
Kolejny z wielkich wizjonerów SF. Właśnie zmarł... http://www.nytimes.com/2012/06/07/books/ray-bradbu ry-popularizer-of-science-fiction-dies-at-91.html Napisał piękne opowiadanie "Ostatnia posługa" o pracowniku muzeum techniki, który używając prototypu wehikułu czasu przenosi się w przeszłość, by umierającym w zapomnieniu Wielkim nieść otuchę pokazując, że ich dzieło przetrwało i przyniosło owoce. Sądzę, że sam Bradbury nie potrzebował takiej formy ostatniej poslugi.
|
Eviva
Użytkownik
|
#2 - Wysłana: 7 Cze 2012 08:46:34
Jakie to przykre, że niezależnie od swego umysłu, który może być dowolnie wspaniały, ludzie muszą starzeć się i umierać.
Ostatnio francuski reżyser, Jean-Claude Deret, z którym czasem "rozmawoiam" na jego bloigu, wyszedł ze szpitala. Jest w wieku Bradbury'ego i wiem, że niedługo nasz kontakt urwie się na zawsze. Jest mi bardzo przykro z tego powodu, bo lubię tego człowieka. Jest mądry i ciepły, a ponadto zawdzięczam mu największe wzruszenia w moim życiu.
|
Q__
Moderator
|
#3 - Wysłana: 7 Lip 2012 05:23:25
Trzeba przyznać, że Bradbury doczekał się - jeszcze za życia - raczej oryginalnej formy hołdu: http://www.aintitcool.com/node/46222
|
Eviva
Użytkownik
|
#4 - Wysłana: 7 Lip 2012 11:25:47
Q__
Trochę jakby mało elegancki ten hołd. Taki typowo amerykański, w złym tego słowa znaczeniu.
|
MarcinK
Użytkownik
|
#5 - Wysłana: 17 Mar 2013 08:11:23
Mam pytanie, otóż czy ktoś wie gdzie można przeczytać (przetłumaczone na polski) opowiadanie "The Fog Horn"- będące bądź co bądź inspiracją dla filmu "The Beast from 20,000 Fathoms" i pośrednio dla "Gojiry".
|
The_D
Użytkownik
|
#6 - Wysłana: 17 Mar 2013 19:05:26 - Edytowany przez: The_D
Według bazy Fantasty opowiadanie wydano u nas dwukrotnie w 1986: http://baza.fantasta.pl/opowiadanie.php?id=16077
Pewnie będzie ciężko dostać te pozycje, ale są tam polskie tłumaczenia tytułu: "Syrena" oraz "Wołanie we mgle". Może po tym coś znajdziesz.
|
MarcinK
Użytkownik
|
#7 - Wysłana: 11 Lis 2013 16:43:08
|
Q__
Moderator
|
#8 - Wysłana: 11 Lis 2013 17:06:02
MarcinKNo TYM (obrazki spod pierwszego z linków) toś mnie rozwalił:
|
MarcinK
Użytkownik
|
#9 - Wysłana: 11 Lis 2013 17:12:18
Q__: No TYM (obrazki spod pierwszego z linków) toś mnie rozwalił: Gość ma talent, modele poszczególnych "form" Gamery wyglądają świetnie. No ale przyznaj, projekt wygląda(ł) obiecująco?
|
Q__
Moderator
|
#10 - Wysłana: 11 Lis 2013 17:45:43
MarcinKMarcinK: No ale przyznaj, projekt wygląda(ł) obiecująco? Jak kto lubi konwencję (i retro), to tak. Wyglądało jakby szykowała się konkurencja dla oryginalnego "Gojiry"...
|
MarcinK
Użytkownik
|
#11 - Wysłana: 11 Lis 2013 20:39:42 - Edytowany przez: MarcinK
Q__: Jak kto lubi konwencję (i retro), to tak. Kiedyś pisałeś że się do tego grona zaliczasz. Poza tym wolę gumowe potwory z Ultramana niż te pikselowe pseudo kaiju z Pacific Rim. Q__ Zdaje się że to jak i wiele innych opowiadań Bradubrego jest w domenie publicznej (sugeruję się tym że są w Internet Archive) więc większych problemów z ekranizacją być nie powinno, może by się podjąć? ps. Wiesz że powstała Japońska ekranizacja lovecratowskiego The Shadow Over Innsmouth, pod tytułem "Insmus wo Oou Kage", niestety jak na razie na YT jest tylko wersja bez napisów.
|
Q__
Moderator
|
#12 - Wysłana: 12 Lis 2013 16:30:01
MarcinKMarcinK: Wiesz że powstała Japońska ekranizacja lovecratowskiego The Shadow Over Innsmouth, pod tytułem "Insmus wo Oou Kage", niestety jak na razie na YT jest tylko wersja bez napisów. Nie, a jest to jeden z moich ulubionych kawałków Lovecrafta.
|
MarcinK
Użytkownik
|
#13 - Wysłana: 12 Lis 2013 17:00:55
Q__: Nie, a jest to jeden z moich ulubionych kawałków Lovecrafta. To teraz wiesz. Postaram się zwrócić uwagę jakieś grupy tłumaczącej na ten film.
|
MarcinK
Użytkownik
|
#14 - Wysłana: 2 Lis 2019 14:37:12
15 sekundowy zwiastun nieoficjalnej adaptacji The Fog Horn https://youtu.be/iJJl9U28hzoW produkcji bierze udział Kaizo Murase, człowiek z ponad 60letnim doświadczeniem w tworzeniu kina Kaiju, zaczynał w 1958 roku od rzeźbienia kostiumu Varana, później pracował przy wielu filmach z Godzillą i kilku z Gamerą
|
Q__
Moderator
|
#15 - Wysłana: 2 Lis 2019 14:52:04
MarcinKMarcinK: nieoficjalnej adaptacji The Fog Horn Wiesz, że zasadniczo to już druga? https://en.wikipedia.org/wiki/The_Beast_from_20,00 0_Fathoms
|
MarcinK
Użytkownik
|
#16 - Wysłana: 2 Lis 2019 15:01:22
Q__Wiem, wiem też że Bradbury kolegował się z Harryhausenem i nawet napisał opowiadanie o animatorze poklatkowym
|
Q__
Moderator
|
#17 - Wysłana: 2 Lis 2019 22:52:47
MarcinK
Ciekawe swoją drogą skaąd się wzięła w USA (bo pierwszy "King Kong" to rok '33, odcinek animowanego Supermana "The Arctic Gigant" - '42, "The Fog Horn" - '51*, wszystko przed "Godzillą") ta moda na gigantyczne potwory? Wiesz coś o tym?
* Wcześniejsi Dagon i Cthulhu też nie byli mali.
|
MarcinK
Użytkownik
|
#18 - Wysłana: 3 Lis 2019 08:55:33
Q__: ta moda na gigantyczne potwory? Podejrzewam że z fascynacji prehistorią i nową falą odkryć mających miejsce podczas wojny Poza tym widownia była już chyba zmęczona horrorami uniwersala więc twórcy zaczęli szukać nowych straszydeł, a przerośnięte zwierzęta zdawały się być oczywistą alternatywą Q__: * Wcześniejsi Dagon i Cthulhu też nie byli mali. Przed latami 60tymi mało kto się nimi przejmowal
|
MarcinK
Użytkownik
|
#19 - Wysłana: 1 Gru 2019 21:05:29
|
Q__
Moderator
|
#20 - Wysłana: 1 Gru 2019 21:21:14
MarcinKMarcinK: Dłuższy zwiastun Niczego sobie . B. klimatyczny, itd. Zastanawiam się tylko, jak uda się translacja amerykańskiego opowiadania na coś tak do szpiku kości japońskiego...
|
MarcinK
Użytkownik
|
#21 - Wysłana: 1 Gru 2019 21:32:04
Q__ Wydaje mi się że w tym konkretnym przypadku to może być najlepsza opcja. Wygląda na to że na zachodzie raptem kilka osób (z pamięci wymienię trzy Del Toro, Edwards i Vogt-Roberts, może ktoś tam jeszcze jest ale mi do głowy nie przychodzi) czują kino Kaiju na tyle że potrafi ugryźć je w taki sposób by wyjść ponad nawalankę potworów i wprowadzić do niej pewien artyzm. Japończykom zdaje się takie podejście wychodzi jakoś naturalnie i potrafią to wykrzesać mimo technicznych ograniczeń.
|
Q__
Moderator
|
#22 - Wysłana: 24 Sier 2020 18:47:06
|