USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Science-Fiction / Mecha
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »» 
Autor Wiadomość
mozg_kl2
Użytkownik
#31 - Wysłana: 1 Mar 2012 19:42:27
Toudi:
Mam tylko nadzieję, że nie pomylicie trolli z ogrami. ;) Bo będzie krwawo. ;)

Trolle, ogry, gadajace osły dawać je wszystkie.

Toudi:
Ale spójrz w jakim kierunku poszły bolo, z coraz mniejszych i trudniejszy w wykryciu czołgów, do coraz większych olbrzymów, uzbrojonych lepiej niż okręty flot kosmicznych.

Tyle, żę dalej są to podpakerzone czołgi ze sztuczna iteligencją. Przynajmniej ja tak to widzę, jednak jak zawsze powtarzam nie mam monopolu na wiedzę absolutną. Zakładam, ze owe uzbrojenie było wypadkową działań wojennych jakie wtedy prowadzono.

kordian:
Tak tak i jeszcze raz tak

Opis tam zrobił boski

A dla Tych co z Lemem nie po drodze, można prosić o rozwinięcie myśli?
Q__
Moderator
#32 - Wysłana: 1 Mar 2012 21:45:44
Toudi

Toudi:
Mam tylko nadzieję, że nie pomylicie trolli z ogrami. ;)

W sumie możemy Cię nawet wziąć do drużyny.

mozg_kl2

mozg_kl2:
gadajace osły

Tych ostatnio wysyp...

mozg_kl2:
A dla Tych co z Lemem nie po drodze, można prosić o rozwinięcie myśli?

Hmm, trzeba by się posłużyć cytatem (w sumie spora część pierwszego rozdziału "Fiaska" dotyczy jazdy mechem po bezdrożach Tytana), a ten nie wlezie, chyba że w paru postach...

ps. subiektywny ranking serii z cyklu Gundam:
http://www.toonzone.net/blog/blogs/184/gundam-week -top-5-gundam-series/
Toudi
Użytkownik
#33 - Wysłana: 1 Mar 2012 23:35:48
Q__:
Hmm, trzeba by się posłużyć cytatem (w sumie spora część pierwszego rozdziału "Fiaska" dotyczy jazdy mechem po bezdrożach Tytana), a ten nie wlezie, chyba że w paru postach...

No ale czy to mecha? Układ sterowania może i ala japońskie mechy, ale sama maszyna krocząca, ciężka, czworonożna (chyba, bo już nie pamiętam) i niespecjalnie ruchliwa (chyba, że dalej w treści jest inaczej, bo jeszcze nie przebrnąłem przez ten początkowy przemarsz).

mozg_kl2:
Tyle, żę dalej są to podpakerzone czołgi ze sztuczna iteligencją. Przynajmniej ja tak to widzę, jednak jak zawsze powtarzam nie mam monopolu na wiedzę absolutną. Zakładam, ze owe uzbrojenie było wypadkową działań wojennych jakie wtedy prowadzono.

No ale wciąż jestem ciekaw, gdzie przebiega granica, czy w ogóle istnieje? W ostatniej wersji Bolo mamy już sprzężenie maszyny z umysłem człowieka, by czas reakcji jednostki skrócić niemal do zera. Czy to już zmienia klasyfikację?

Czy może Mecha to tylko maszyny kroczące?

W sumie ciężko jakoś ustalić granicę, gdy w rzeczywistości nie dysponujemy jeszcze niczym, co można by uznać za podstawową wersję mechów (a może i już dysponujemy, ale nie przychodzi nam do głowy, że przekroczyliśmy jakąś umowną granicę między uzbrojonym środkiem transportu a czymś więcej.

Q__:

No to i tak będzie krwawo. ;)
Q__
Moderator
#34 - Wysłana: 2 Mar 2012 02:29:27 - Edytowany przez: Q__
Toudi

Toudi:
No ale czy to mecha? Układ sterowania może i ala japońskie mechy, ale sama maszyna krocząca, ciężka, czworonożna (chyba, bo już nie pamiętam) i niespecjalnie ruchliwa (chyba, że dalej w treści jest inaczej, bo jeszcze nie przebrnąłem przez ten początkowy przemarsz).

Maszyna dwunożna, humanoidalna (acz bezgłowa). W dodatku przez zachodnią krytykę zestawiana właśnie z japońskimi mechami (za prawdopodobną uważa się inspirację "Gundamem").

Toudi:
Czy może Mecha to tylko maszyny kroczące?

Voltron (ten większy, tzw. Vehicle Voltron) miał kształt humanoidalnego robota, ale walki toczył w przestrzeni kosmicznej raczej latając niż krocząc.

Za kluczowy uznaje się tu raczej robotoidalny kształt (czyli machina bojowa ma formę stylizowanego człowieka - rzadziej zwierzecia - z ruchomymi stawami kończyn) w połączeniu ze sporymi rozmiarami.

Toudi:
No to i tak będzie krwawo. ;)

Wazne jeszcze kto krwawi. Czyż nie?

ps. parę ciekawostek technicznych o Gundamach i ich uzbrojeniu z Gundam Wikii:
http://www.youtube.com/watch?v=2r-j6YYYtLE
wspomniana Wikia:
http://gundam.wikia.com/
strona Gundam Official:
http://www.gundamofficial.com/
polska strona o MSG:
http://msgundam.pl/
oraz Evangelion Wikia:
http://evangelion.wikia.com/
oraz jej konkurencja:
http://wiki.evageeks.org/
i polska recenzja NGE:
http://anime.tanuki.pl/strony/anime/12
Toudi
Użytkownik
#35 - Wysłana: 2 Mar 2012 07:04:33
Q__:
dwunożna

Na pewno dwunożna? albo mnie pamięć zawodzi, albo wyobraźnia, trza będzie jeszcze raz wrócić do początku fiaska...
Q__
Moderator
#36 - Wysłana: 2 Mar 2012 13:58:33
Toudi

Toudi:
Na pewno dwunożna?

Cofnij się o stronę topicu. Przytaczam opis.
MarcinK
Użytkownik
#37 - Wysłana: 2 Mar 2012 15:52:01 - Edytowany przez: MarcinK
mozg_kl2:
Tutaj musiałby się wypowiedzieć, jakiś ekspert tematyczny np. Marcinek. Skad si narodyiz humanoidalne roboty to trzebaby jego spytać

W większości Japońskich produkcji nie jest wyjaśnione czemu mecha wyglądają tak a nie inaczej.
Ja osobiście uważam że chodzi tu w dużej mierze o oto że twórcy anime/toku hołdują tradycji samurajskiej.

Toudi:
Zresztą samo mecha jest skomplikowane, gdy spojrzy się np na (wspomniany przez mnie i zignorowany przez wszystkich) ExoSquad.

Trudno powiedzieć cz to mecha. Ich kompinezony bardziej pasują pod Power Armor, mi trochę przypominają Battlizer.
Toudi
Użytkownik
#38 - Wysłana: 2 Mar 2012 21:36:32
MarcinK:
kompinezony

kombinezony?!?

I gdzie twoim zdaniem przebiega granica miedzy pancerzem wspomaganym a mechą? (bo w końcu to próbuje ustalić)
MarcinK
Użytkownik
#39 - Wysłana: 2 Mar 2012 21:46:40
Toudi:
I gdzie twoim zdaniem przebiega granica miedzy pancerzem wspomaganym a mechą? (bo w końcu to próbuje ustalić)

Uznajmy umownie że egzoszkielet to konstrukcja mecho-podobna do 6 metrów, wykorzystująca w sterowaniu przekazywanie ruchów operatora na ruchy egzoszkieletu. Pasuje?
Toudi
Użytkownik
#40 - Wysłana: 2 Mar 2012 21:52:43
MarcinK, nie specjalnie. Nie mamy definicji Mechów, więc pojęcie mecho-podobne również jest nam nieznane.
MarcinK
Użytkownik
#41 - Wysłana: 2 Mar 2012 21:57:28
Toudi:
Nie mamy definicji Mechów, więc pojęcie mecho-podobne również jest nam nieznane.

Mecha: Duży, zwykle humanoidalny robot, sterowany przez człowieka lub wyposażony w sztuczną inteligencję.

Na wszelki wypadek:
Nie będę wyjaśniał co to znaczy "duży"
Toudi
Użytkownik
#42 - Wysłana: 2 Mar 2012 22:01:10
MarcinK:
Na wszelki wypadek:
Nie będę wyjaśniał co to znaczy "duży"

Duży to średni problem. ;)

MarcinK:
zwykle

To znaczy, że nie humanoidalne też bierzemy pod uwagę?

Prawdę powiedziawszy, definicja podana przez ciebie jest tak ogólna, że bez problemu łapią się na nią współczesne samoloty, czy czołgi.
MarcinK
Użytkownik
#43 - Wysłana: 2 Mar 2012 22:03:08
Toudi:
To znaczy, że nie humanoidalne też bierzemy pod uwagę?

Czepiasz się.
Chodzi oto że np.
to:

Nie jest jakoś specjalnie humanoidalne.
Toudi
Użytkownik
#44 - Wysłana: 2 Mar 2012 22:11:06
No to akurat jest, to jest np niehumanoidalny a
MarcinK
Użytkownik
#45 - Wysłana: 3 Mar 2012 08:13:59
Toudi
Chodzi też oto że mecha mają zwykle kształt form życia, niekoniecznie humanoidalnych np.
to chyba też są mecha:
Toudi
Użytkownik
#46 - Wysłana: 3 Mar 2012 08:31:52
MarcinK, ja wiem jak wygląda japońska wizja walczących robotów zwanych mecha, ale nie zmienia to faktu, że nie jest to określenie używane tylko dla japońskich kreacji. I próbuję ustalić kiedy kończy się zbroja, pojazd a zaczyna coś więcej.
Podałeś jedną definicję ale był tak ogólna, że można by pod nią podciągnąć nawet współczesne zabawki i to niekoniecznie z pola walki.

jestem ciekaw czy pojazd Kaza Takagi, #CR-001 Exofighter jest mechą czy nie jest.
mozg_kl2
Użytkownik
#47 - Wysłana: 3 Mar 2012 20:23:03
Q__:

Z Toudim to nawet w ognień skoczę. To Glory !!

Q__:
Tych ostatnio wysyp...

)

Toudi:
No ale wciąż jestem ciekaw, gdzie przebiega granica, czy w ogóle istnieje? W ostatniej wersji Bolo mamy już sprzężenie maszyny z umysłem człowieka, by czas reakcji jednostki skrócić niemal do zera. Czy to już zmienia klasyfikację?

Moim, cały czas to podkreślam, zdaniem nie zmienia to niczego. Bolo o którym mówisz w dalszym ciągu jest czołgiem/mechem tyle, że z ulepszonym systemem sterowania. Nie jest to humanoidalna maszyna krocząca.

Q__:
Wazne jeszcze kto krwawi. Czyż nie?

Powtarzajac za Patton niech krwawią nasi wrogowie.

Toudi:

Tu może ja spróbuje Ci odpowiedzieć na pytanie, jednak podobnie jest to tylko moje zdanie. Pancerz wspomagany mamy we wspominanym już wcześniej Halo (cały projekt Spartan http://halo.wikia.com/wiki/SPARTAN_Program), Fallout (power armory Bracta Stali). Mechem jest wszysko inne o czym nie możemy powiedzieć że jest to uber-mundur. Wspomniane AT-AT, zordy z Power Rangers. Q podnosił argument wielkości, i on jest kluczowy. Power armory są mundurami, mechy to przerośnięte czołgi. Dlatego też nie przychiliłbym się do zdania, że zorda można uznać za przerośnietego power armora. Dla mnie to coś bardziej jak mech.

Toudi:
No to akurat jest, to jest np niehumanoidalny

To bardziej pasuje do pojęcia drona bojowa.
Toudi
Użytkownik
#48 - Wysłana: 3 Mar 2012 20:50:22
mozg_kl2:
Z Toudim to nawet w ognień skoczę.

W żaden ogień skakać nie planuję. ;) Do basenu z wodą (bez rekinów) prędzej. Ale ogień to z daleka podziwiać, niech się wrogowie sami w nim smażą. ;)

Ale wracając do tematu.

mozg_kl2:
Nie jest to humanoidalna maszyna krocząca.

Czyli można dojść do jakiegoś wniosku, Mecha to mechaniczny robot o kształcie humanoidalnym bądź przypominającym inną formę zwierzęcą (zasadniczą kroczącą, acz mającą możliwość innego sposobu przemieszczania się) o znacznych rozmiarach - operator ma specjalną, odizolowaną kabinę do prowadzenia Mecha.

Większość zbroi z ExoSquad to pancerze wspomagane, z drobnymi wyjątkami jak #CR-001 Exofighter, który jest specjalistycznym pojazdem.

Podobnie "wózek widłowy" z Obcego 2, to rodzaj pancerz wspomagany (bez pancerza).

Zbroje z Matriksa, to też pancerze wspomagane.

mozg_kl2:
To bardziej pasuje do pojęcia drona bojowa.

Bardziej chodziło mi o pokazanie MarcinowiK, niehumanoidalności, niż konkretnego niehumanoida.
Bo humanoidalne kształty to istota (bądź rzecz) o wyraźnie zarysowanych 2 nogach, 2 rękach i korpusie (oczywiście odpowiednio połączonych jak u człowieka), głowa też jest ważnym acz nie tak koniecznym aspektem (szczególnie u rzeczy).
Q__
Moderator
#49 - Wysłana: 5 Mar 2012 01:48:23 - Edytowany przez: Q__
Toudi

Toudi:
W żaden ogień skakać nie planuję. ;)

Czemu? W azbestowym ubranku mozna....

Toudi:
Podobnie "wózek widłowy" z Obcego 2, to rodzaj pancerz wspomagany (bez pancerza).

Jest takie określenie: egzoszkielet.

ps. zestawienie Top 10 Mecha Anime:
http://japancinema.net/2010/08/07/top-10-mecha-ani me/
pierwsza piątka to pozycje znane i u nas:
1. Evangelion
2. Gundam
3. Robotech
4. Macross
5. Transforemers

(Czyli: bez niespodzianek.)
MarcinK
Użytkownik
#50 - Wysłana: 8 Kwi 2012 14:22:26
Q__
Moderator
#51 - Wysłana: 10 Kwi 2012 16:27:52 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2

Pamiętasz jak zastanawialiśmy się nad definicją mecha? Otóż Confused Matthew w swojej recenzji "Iron Mana 2" nazywa nagminnie zbroję głównego bohatera mecha suit. Jeśli tak, to Terminator Armor z WH40k i inne pancerze wspomagane w sumie też by się kwalifikowały na mechy...
Toudi
Użytkownik
#52 - Wysłana: 10 Kwi 2012 16:44:57
Q__, chciałbym tylko zwrócić uwagę, że amerykańskiej terminologii wojskowej, mecha to skrót od mechanical, czyli mecha suit to po naszemu byłby pancerz wspomagany... moim zdaniem nie kwalifikuje się to do tego co w polsce określane jest mianem Mechów.
mozg_kl2
Użytkownik
#53 - Wysłana: 10 Kwi 2012 20:12:42
Q__:
Pamiętasz jak zastanawialiśmy się nad definicją mecha?

Pamiętam. Jedna z lepszych dyskusji ostatnich miesięcy na naszym forum. Takich rzeczy się nie zapomina.

Q__:
mecha suit. Jeśli tak, to Terminator Armor z WH40k i inne pancerze wspomagane w sumie też by się kwalifikowały na mechy...

Żeby nie powtarzać, tego co ktoś powiedział to w tej kwestii będę musiał się zgodzić kolegaToudim. W tym wypadku należałoby to przetłumaczyć jako pancerz wspomagany, czyli power armor, i do tego stanowiska ja się przychylę.
Q__
Moderator
#54 - Wysłana: 14 Kwi 2012 23:50:41
mozg_kl2
Użytkownik
#55 - Wysłana: 15 Kwi 2012 11:52:11
Q__:
A z drugiej strony, Koledzy...:

Tak dotarliśmy do innego problemu, którego nie byliśmy swiadomo i który pomijaliśmy. Otóż inaczej definiują mecha nasi bracia z kraju kwitnącej wiśni, a inaczej z za wielkiej wody. I tak według Japończyków mechem jest cokolwiek zaawansowanego technologicznie (np. bronie, samochody, komputery lub jakieś inne urządzenie), a według amerykanów już tylko mechaniczne roboty sterowane przez pilota. Wynika to z innego pochodzenia tego słowa. Tak, zeby było łatwiej nam wszystko poukładać.
MarcinK
Użytkownik
#56 - Wysłana: 15 Kwi 2012 13:21:10
mozg_kl2:
Tak dotarliśmy do innego problemu, którego nie byliśmy swiadomo i który pomijaliśmy. Otóż inaczej definiują mecha nasi bracia z kraju kwitnącej wiśni, a inaczej z za wielkiej wody.

Tyle że do kategorii mecha przypięli Iron Mana, Polscy twórcy serwisu a nie Japończycy.
mozg_kl2
Użytkownik
#57 - Wysłana: 15 Lip 2012 15:37:45 - Edytowany przez: mozg_kl2
SDCC: Powstanie serial o walczących mechach

Podczas panelu w San Diego wydawca nowej gry "Hawken" poinformował, że planowana jest ekranizacja w postaci aktorskiego serialu internetowego i hollywoodzkiego filmu. Zapraszamy do obejrzenia zwiastuna projektu z gatunku science fiction!

Premiera gry zaplanowana jest na 12 grudnia tego roku. Scott Waugh ("Act of Valor") ma wyreżyserować film. Obecnie pracują nad konceptem ekranizacji, aby zainteresować większe studio sfinansowaniem projektu.

Planowane są także komiksy, książka, anime oraz aktorski serial internetowy, za który odpowiadać będzie odpowiedni wydział studia Warner Bros. Podkreślają, że seriale internetowe stały się ważnym wydarzeniem rozrywkowym. Studia inwestują w nie coraz więcej pieniędzy. Producentem będzie Joel Silver ("Matrix"). Premiera jesienią w okolicach startu serialu "Halo 4".

Twórcy podkreślają, że gra opowiada o mechach strzelających do siebie. Serial ma dorobić do tego fabułę, dzięki której fani poznają rozbudowane i ciekawe uniwersum.

- Gdy zagracie w grę, obejrzycie serial, przeczytacie komiksy, poczujecie wielki, żyjący świat, który stworzyliśmy - czytamy w oświadczeniu.

Podczas targów E3 studio opublikowało teaser serialu, lecz nie było wówczas wiadome, że powstanie serial. Reżyserią zajął się Jeremiah O'Flaherty ("Gears of War"). Akcja rozgrywa się na planecie zwanej Illal. Poza mechami są także różne stwory zamieszkujące ten świat. Planeta ma nie przypominać Ziemi. Uniwersum stworzone przez nich ma również ważny element duchowy i związany z naturą.

za hatak.pl

Ktosodkurzył stare materiały z Mech Wariorrs, ale i tak oglądne

EDIT znalazłem gameplay http://www.youtube.com/watch?v=udEAEARD-Fo
MarcinK
Użytkownik
#58 - Wysłana: 30 Lip 2012 14:01:49
Mav
Użytkownik
#59 - Wysłana: 30 Lip 2012 20:41:47 - Edytowany przez: Mav
MarcinK:
No proszę...

Co to za mech, co nie chodzi, tylko jeździ
MarcinK
Użytkownik
#60 - Wysłana: 30 Lip 2012 21:55:11
Mav:
Co to za mech, co nie chodzi, tylko jeździ

Jednak w 90% jest to stuprocentowy mecha
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »» 
USS Phoenix forum / Science-Fiction / Mecha

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!