Autor |
Wiadomość |
Dragon
Użytkownik
|
#61 - Wysłana: 6 Kwi 2012 23:08:09
SeybrSam chciałem takowym zostać Ale jeśli chodzi o serial nie ma sie czepiać bo mamy tu "Dozwolona modyfikacja autorska" Ogólnie serial jeśli chodzi o dinozaury jest dość luźny i swobodny
|
kanna
Użytkownik
|
#62 - Wysłana: 12 Kwi 2012 10:54:32
Obejrzałam sobie ponownie, w TV1 i jakies odcinka dalsze na FOXie.
Porządne kino przygodowe o osadnikach, troche Domek na prerii przypomina, troche Doktor Quinn.
Moim dzieciom bardzo się podoba, ale nie sądzę, żeby dziewięciolatek był targetem dla twórców tej serii. Małą głównie dinozaury kręcą (ech,pamietam moje emocje przy parku Jurajskim).
Mam wrazenie, że kolejne odcinki coraz lepsze (co NIE oznacza że mniej przewidywalne, przeciwnie, nieustanie zadziwiam moje dzieci trafiając bezbłędnie w zakonczenie). Ale ja juz sporo filmów w życiu widziałam.
Jak sie odrzuci te wszelkie nadzieję i zadęcie związane z serią, uadekwatni oczekiwania i nastawi się na konkretną konwencje, to sie całkiem miło ogląda.
|
Q__
Moderator
|
#63 - Wysłana: 12 Kwi 2012 12:23:54
kannakanna: Jak sie odrzuci te wszelkie nadzieję i zadęcie związane z serią, uadekwatni oczekiwania i nastawi się na konkretną konwencje, to sie całkiem miło ogląda. To już wiem czemu "LOST" Ci się podobal .
|
Elaan
Użytkownik
|
#64 - Wysłana: 12 Kwi 2012 19:19:33
kanna: Porządne kino przygodowe o osadnikach, troche Domek na prerii przypomina, troche Doktor Quinn. Coś w tym jest. Ja, co prawda, spodziewałam się bardziej poważnego S-F, ale przełknąwszy pierwsze rozczarowanie, chętnie obejrzę ciąg dalszy. Podobało mi się też nawiązanie do "Ptaków" - latające dinozaury siedzące na drutach ogrodzenia. IMVHO ciekawa była natomiast scenka z naukowcem i drapieżnym dinozaurem, który go pożarł. Według niektórych paleontologów oczy takich drapieżników ustawione były tak, iż obiekt stojący nieruchomo wprost przed nimi znajdował się w martwym polu widzenia, obejmującym ok. 20 stopni- teoretycznie więc dinozaur ten nie powinien był zauważyć człowieka.
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#65 - Wysłana: 12 Kwi 2012 19:26:49
Q__: czemu "LOST" Ci się podobal Kiedy mimo różnych wad Lost miał prawo się podobać. Romanse intrygi, tajemnice, suspens, ciekawie nakreślone postacie. My mieliśmy xfiles i twin peaks a młode pokolenie ma losta.
|
Jo_anka
Użytkownik
|
#66 - Wysłana: 22 Maj 2012 22:01:26
Serial padł!... Można powiedzieć, że Brannon Braga 'załatwił' kolejny serial... Czy ktoś z Forumowiczów obejrzał wszystkie zrealizowane odcinki? Mnie ten serial zupełnie nie zdołał zainteresować w odróżnieniu od innego efemerycznego, post-trekowego serialu Bragi, Treshold, ale ciekawa jestem Waszych opinii.
|
Elaan
Użytkownik
|
#67 - Wysłana: 22 Maj 2012 22:29:17
Czy to znaczy, że nie ma drugiej serii? Szczerze mówiąc, pierwsza naprawdę mnie wciągnęła i liczyłam na więcej, choć nasza telewizja nie jest najlepsza w kupowaniu kontynuacji ciekawych seriali.
|
reyden
Użytkownik
|
#68 - Wysłana: 22 Maj 2012 22:29:40
Generalnie widziałem całość TN , oprócz początku , 2-3 odcinków w środku i finału sezonu ( swoją drogą końcówka finału była niezła - ten kto oglądał to wie ) .
BB jak pracował sam to nic dobrego nie zrobił - owszem pomysły miewał niezłe ale gorzej z ich wykonaniem , TB dobiła za duża dawka kina familijnego czy obyczajówki .
|
Jo_anka
Użytkownik
|
#69 - Wysłana: 22 Maj 2012 22:47:57
Elaan: Czy to znaczy, że nie ma drugiej serii? Tak, serial nie został przedłużony. http://www.popcorner.pl/blogi/filmowka/2012/05/jed nak_mozna_anulowac_spielberga/1?bo=1reyden: TB dobiła za duża dawka kina familijnego czy obyczajówki . SG Universe również...
|
Q__
Moderator
|
#70 - Wysłana: 22 Maj 2012 23:05:12
Jo_ankaJo_anka: w odróżnieniu od innego efemerycznego, post-trekowego serialu Bragi, Treshold Przyznam, że po "Threshold" skłonny byłem uznać, że Braga ma jednak talent, którego nie wykorzystywał kręcąc Treka.
|
Toudi
Użytkownik
|
#71 - Wysłana: 22 Maj 2012 23:05:50
Jo_anka: Czy ktoś z Forumowiczów obejrzał wszystkie zrealizowane odcinki? tak, ino tak dawno, ze już nie pamiętam o czym był serial. ;)
|
Alucard87
Użytkownik
|
#72 - Wysłana: 22 Maj 2012 23:28:27
Jo_anka Ja obejrzałem cały 1 sezon. W zasadzie masz rację, co do zarżnięcia serialu, bo Treshold też kończył 1 sezon na takim cliffhangerze.
Względem samej Terranovy, serial fajny, trochę familizujący, ale ogólnie wydawał mi sie dość solidny, przynajmniej od strony fabularnej. No i te efekty. Było widać wpływy Spielberga.
|
Seybr
Użytkownik
|
#73 - Wysłana: 23 Maj 2012 08:00:59
Nie wiedziałem wszystkich odcinków. Zmieniłem zdanie, serial całkiem dobrze trzyma poziom. Owszem wątek familijny trochę nudzi. Ale reszta daje radę.
Dziwi mnie dla czego ten serial jest tak cholernie drogi. Czyżby wykreowanie dino jest tak drogie ? Przecież jest ich tam jak na lekarstwo.
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#74 - Wysłana: 23 Maj 2012 08:26:02
Seybr: Dziwi mnie dla czego ten serial jest tak cholernie drogi Śpieszę z odpowiedzią It was shot in south-east Queensland, Australia, with locations in Brisbane, the Gold Coast and the Gold Coast Hinterland. The shoot was plagued by torrential rain and additional material had to be shot in 2011, with a total estimated cost of $14 million to be amortized over the season. More than 250 sets were constructed. An episode takes eight to nine days to shoot, like most television dramas, but six weeks in post-production, twice the television average.The average episode budget was about $4 million, not including Australian tax breaks, compared to an average of $3 million for broadcast network dramas. Fox Entertainment president Kevin Reilly stated, "This thing is going to be huge. It's going to take an enormous production commitment."
|
Seybr
Użytkownik
|
#75 - Wysłana: 23 Maj 2012 08:47:21 - Edytowany przez: Seybr
mozg_kl2
Spasiba ;]
To trzeba było gdzie indziej kręcić ;]. Kolejny fajny serial który poszedł do piachu. Lepsze to niż kolejny klon rodem z CIS.
|
Toudi
Użytkownik
|
#76 - Wysłana: 23 Maj 2012 14:01:47
Seybr: Lepsze to niż kolejny klon rodem z CIS. CSI chyba, ale masz rację, te dramatyczne procedurale są męczące. A najgorsze, że jak zrobią takiego z jajem (Human Target np) to go zaraz skasują...
|
Dragon
Użytkownik
|
#77 - Wysłana: 24 Maj 2012 21:12:23
Terra Nova nie był doskonały, ale był przyjemny, dobrze że w końcu jakiekolwiek serialowe SF które jest pełnoprawnym SF a nie czymś zabarwionym SF. Już miałem dość dziesięciu seriali o genialnych kryminologach zaśmiecających ramówkę. FOX zarżną trzy seriale które uważam za święte to przywalił temu którego tylko lubiłem.
Spodobał mi sie pomysł, postacie, oraz tzw "efekt SF" czyli warstwa techniczno sprzętowa. Żadne cuda ale miły serialik inny od tego na co jest moda.
|
Eviva
Użytkownik
|
#78 - Wysłana: 24 Maj 2012 21:20:22
Dragon
Ciekawe, mmnie nie podeszło. Moze dlatego, że nie lubię seriali z dinozaurami typu "Zaginiony świat" czy co tam. Nie powiem, dobrze zrobiony i nienajgorzej spójny, ale mnie nie porwał. Co do zarżniętych, to Fox faktycznie w tym celuje. Niech mnie Klingon popieści, jeśli TOS na tej stacji by dotrwał dalej niż do połowy pierwszego sezonu (gdyby dziś powstał).
|
Q__
Moderator
|
#79 - Wysłana: 16 Lip 2012 21:16:31
|
Mav
Użytkownik
|
#80 - Wysłana: 16 Lip 2012 22:50:08 - Edytowany przez: Mav
Jest rok 2149. Ziemia została zniszczona. Zwykła rodzina, wykorzystując możliwość podróżowania w czasie, przenosi się do czasów prehistorycznychLepiej jakby to była inna planeta. Ogólnie szkoda, że taka lipa. Przydałby się dobry serial s-f. Szkoda, że Quaritch się w to wkopał
|
Alucard87
Użytkownik
|
#81 - Wysłana: 16 Lip 2012 23:14:43
Mav Akurat postać Taylora jest bardzo interesująca - ma ciekawy wątek, który dodaje smaczku konfliktowi Terra Novy z Sixerami.
|
Mav
Użytkownik
|
#82 - Wysłana: 17 Lip 2012 01:28:27
Alucard87: Akurat postać Taylora jest bardzo interesująca - ma ciekawy wątek, który dodaje smaczku konfliktowi Terra Novy z Sixerami. Lubie tego aktora i szkoda mi go w takim słabym serialu
|
MarcinK
Użytkownik
|
#83 - Wysłana: 17 Lip 2012 07:52:44
Mav: Lepiej jakby to była inna planeta. W sumie tak jest, bo to Ziemia ale w innej linii czasowej.
|
Eviva
Użytkownik
|
#84 - Wysłana: 17 Lip 2012 09:03:33
MarcinK
Uparli się na te inne linie czasu. Co prawda, oryginalni w tym nie są... Philip K. Dick pisał o świecie, w którym II wojnę wygrał Państwa Osi, żeby wymienić tylko jego.
|
Toudi
Użytkownik
|
#85 - Wysłana: 17 Lip 2012 18:22:31
No ale ta inna linia czasowa w TN nie jest taka pewna... nie ma dowodów, poza domniemaniem, że sonda nie została zniszczona ani przemieszczona.
Do tego, końcówka sugeruję większą aferę z tymi podróżami w czasie.
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#86 - Wysłana: 27 Wrz 2012 17:08:54
Co miało być w 2. sezonie "Terra Nova"?
Brannon Braga, producent wykonawczy anulowanego serialu "Terra Nova" w rozmowie z Media Geek Network opowiadał, jakie mieli plany na 2. sezon.
Braga wyjawia, że już mieli dokładnie rozpisaną fabułę na drugi sezon. Zdradza, że armia ludzi, która uciekła w finale na pustkowia, zostałaby kompletnie zmasakrowana. Mieliby zginąć przez inteligentne dinozaury, które miały być kolejnym krokiem w ich ewolucji.
Wewnątrz kolonii doszłobtak.py do konfliktu pomiędzy Taylorem a Jimem. Taylor oszalałby i doszłoby do walki o władzę nad kolonią. Mieliby również do czynienia ze wspomnianymi dinozaurami, który byłyby niezwykle groźne.
za hatak.pl
|
Toudi
Użytkownik
|
#87 - Wysłana: 27 Wrz 2012 18:21:41
To chyba dobrze, że ich skasowali. Tak mi zalatuje Zaginionym Światem...
|
Q__
Moderator
|
#88 - Wysłana: 17 Cze 2020 17:46:59
Stary trailer tytułowej serii, na który się niedawno napatoczyłem... Nie był linkowany, więc... https://www.youtube.com/watch?v=8lGS0YyLU7E
|