USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Science-Fiction / Gra Endera i Mówca Umarłych
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  »» 
Autor Wiadomość
kordian
Użytkownik
#61 - Wysłana: 5 Sier 2013 22:01:27
żenada
mozg_kl2
Użytkownik
#62 - Wysłana: 6 Sier 2013 18:57:17
Toudi
Użytkownik
#63 - Wysłana: 6 Sier 2013 23:39:44
Bardzo dobry trailer, tylko niestety, chyba zdradzili już za wiele z filmu.
Pokaz walk ok, ale niestety komentarze dorosłych, plus znajomość fabuły książki = zepsucie filmu. Oczywiście mogę się mylić, ale ostatnio tak rzadko się człowiek myli odnośnie psucia filmów.
Q__
Moderator
#64 - Wysłana: 12 Wrz 2013 07:03:03 - Edytowany przez: Q__
O SFach, którym miejsce na dużym ekranie należy się jak psu buda:
http://www.giantfreakinrobot.com/scifi/11-scifi-pr operties-movie.html
W wypadku tytułowej "Gry..." życzenie właśnie się spełnia, oby nie jak w jednym ironicznym opowiadaniu grozy.

Toudi

Toudi:
Bardzo dobry trailer, tylko niestety, chyba zdradzili już za wiele z filmu.

Tak, teraz jest nadzieja, ze film nie będzie tak fatalny jak się zdawało. Nie zgodzę się jednak co do "pokazywania", powieść jest jednym z najbardziej znanych utworów SF (zasłużenie, czy nie, ale jest), więc fabuła jest doskonale znana większości targetu ekranizacji (zatem pojęcie spoilowania traci w takich warunkach zastosowanie).
Trochę mnie tylko w tej zapowiedzi uderzyła - rozbawiając zarazm - patetyczna demiurgiczność najmłodszego Wiggina w scenach Gry/walki, ale bodaj to pasuje do mormońskich wierzeń Carda (i jego zdania o w/w bohaterze zarazem).
mozg_kl2
Użytkownik
#65 - Wysłana: 13 Wrz 2013 20:29:35
Toudi
Użytkownik
#66 - Wysłana: 14 Wrz 2013 00:23:05
Gra Endera będzie dubbingowana? Bez kurna jaj...
Q__
Moderator
#67 - Wysłana: 14 Wrz 2013 00:39:47
Toudi

Widać uznali, że to dla dziatwy... Mogą mieć rację.
mozg_kl2
Użytkownik
#68 - Wysłana: 15 Wrz 2013 11:12:42
Toudi

Też mnie to przeraziło. Widać w Polszy myślą, że to bajeczka a'la początkowe części Harrego Pottera i szkoły pójdą.
kordian
Użytkownik
#69 - Wysłana: 15 Wrz 2013 11:21:24
Zagranicą dubbingują wszystko więc spoko.
Ja jestem za, i córkę do kina wezmę!
mozg_kl2
Użytkownik
#70 - Wysłana: 29 Wrz 2013 19:26:06
mozg_kl2
Użytkownik
#71 - Wysłana: 13 Paź 2013 09:55:39
Harrison Ford broni Carda

Aktor wcielający się w jedną z głównych ról w ekranizacji "Gry Endera" Orsona Scotta Carda stanął w obronie pisarza, znanego ze swoich antygejowskich wypowiedzi.

1381608582
Film "Gra Endera", będący ekranizacją powieści fantastyczno-naukowej o tym samym tytule, wejdzie do polskich kin 31 października 2013 roku. Jest to jedna z najważniejszych kulturalnych premier tego roku - w obsadzie znaleźli się między innymi Ben Kingsley, Asa Butterfield oraz Harrison Ford - jednocześnie jednak sporo rozgłosu wokół tej produkcji wiąże się nie z samym filmem w reżyserii Gavina Hooda, a osobą autora książkowego oryginału, Orsona Scotta Carda.

Od lat wszystkim znane są poglądy Carda w kwestii praw par homoseksualnych do zawierania małżeństw, wygłaszał je wielokrotnie, czym wpisał się na czarną listę niemal każdej organizacji LGBT na świecie. Oczywistym jest więc, że w miarę jak zbliżamy się do dnia premiery kinowej obrazu na podstawie najgłośniejszego dzieła amerykańskiego pisarza, różne grupy nawołują do bojkotu filmu, co - ich zdaniem - odbić ma się na kieszeni Carda.

Ostatnio w obronie pisarza wypowiedział się Harrrison Ford, filmowy porucznik Hyrum Graff. Aktor, choć podkreśla, że w kwestii praw gejów i lesbijek przekonania jego i Carda nie mogłyby być bardziej odmienne, broni samego filmu, twierdząc, że żadne tego typu treści się w nim nie znalazły. To samo dotyczy książki, która według Forda opowiada o tolerancji, współczuciu i zrozumieniu inności.

Miałem nie robić tego filmu ze względu na jego poglądy?, pytał aktor dziennikarzy. Zastanawiałem się nad tym, i wiecie co? Pomyślałem: jeżeli żadne z idei Carda nie trafią na ekran, nie będzie o czym rozmawiać. Rozmawiamy o tym teraz wyłącznie dlatego, że wydźwięk książki jest zupełnie różny od idei, które obecnie głosi jej autor. Jestem dumny z tego filmu i nie chciałem, aby na uczucia, jakie żywię względem tej książki wpływało to, że jej autor i ja mamy zupełnie inne poglądy.

hatak.pl
Q__
Moderator
#72 - Wysłana: 13 Paź 2013 10:07:56
mozg_kl2

Cóż... Bardzo rozsądna wypowiedź. Przyznaj jednak, że po dotychczasowych wypowiedziach bardziej niż ew. obecności w nim echa poglądów Carda boję się samego filmu (a konkretnie tego, że będzie kolejnym wydmuszkowatym blockbusterem).
kordian
Użytkownik
#73 - Wysłana: 30 Paź 2013 08:32:46
Film bardzo dobry.

Za dobry dla przeciętnego widza, więc chyba nie będzie miał przychylnej widowni.

Zmiany scenariusza w stosunku do książki są kosmetyczne, zmieniają szczegóły, ale nie zmieniają całego sensu.

Były konieczne, według mnie w związku z inną formą i różnicami pomiędzy kinem a książką.
Q__
Moderator
#74 - Wysłana: 30 Paź 2013 12:04:29
kordian

kordian:
Film bardzo dobry.

Za dobry dla przeciętnego widza, więc chyba nie będzie miał przychylnej widowni.

I zobacz... Wyprodukowali go szatani K&O.
Toudi
Użytkownik
#75 - Wysłana: 30 Paź 2013 12:49:00
Q__ aleś mnie przestraszył... mają tylko status producentów, czyli nie powinni w ogóle maczać palców ponad danie kasy. Nie strasz tak więcej.
Arek
Użytkownik
#76 - Wysłana: 30 Paź 2013 13:44:44
Szybkie pytanie.
Czy wypadałoby przeczytać książkę przed seansem? Bo jakoś w przyszłym tygodniu chcę się wybrać, i nie wiem czy na gwałt przeczytać oryginał, czy może zaczekać w kolejce
Toudi
Użytkownik
#77 - Wysłana: 30 Paź 2013 14:01:27
Nie mogę powiedzieć, bo nie widziałem, ale po trailerach odradzam wpierw czytanie.
Q__
Moderator
#78 - Wysłana: 30 Paź 2013 15:31:56
Toudi

Toudi:
mają tylko status producentów, czyli nie powinni w ogóle maczać palców ponad danie kasy

Zawsze może to być forma odkupienia (dosłownie, w tym wypadku) win...
Toudi
Użytkownik
#79 - Wysłana: 30 Paź 2013 17:23:46
Żeby odkupić winy, trzeba żałować tego co się zrobiło, wątpię by tu miało to miejsce.
MarcinK
Użytkownik
#80 - Wysłana: 2 Lis 2013 07:45:09
Był ktoś na wersji z Dubbingiem?
W najbliższych kinach grają tylko wersję, więc raczej nie mam wyboru, jednak interesuje mnie czy dubbing jest dobry.
Q__
Moderator
#81 - Wysłana: 2 Lis 2013 21:11:01 - Edytowany przez: Q__
MarcinK

MarcinK:
jednak interesuje mnie czy dubbing jest dobry.

Przyznam, ze subiektywnie odbieram każdy dubbing jako zły...

ps. o Grze Endera na forum NV: P2:
http://forums.startreknewvoyages.com/index.php?top ic=13704.msg153378#msg153378
MarcinK
Użytkownik
#82 - Wysłana: 3 Lis 2013 07:21:43
Q__:
Przyznam, ze subiektywnie odbieram każdy dubbing jako zły...

Na Iron Man 3 nie był taki najgorszy.
Toudi
Użytkownik
#83 - Wysłana: 3 Lis 2013 11:40:08
MarcinK, dubbing to zło.
MarcinK
Użytkownik
#84 - Wysłana: 3 Lis 2013 14:55:53
Dobra wróciłem z kina i przeżyłem dubbing.
Film świetny pod każdym względem. Świetny scenariusz, muzyka, F/X. Ciekawe postaci, przejmująca historia i moralne dylematy. Czego chcieć więcej?
mozg_kl2
Użytkownik
#85 - Wysłana: 4 Lis 2013 21:37:47
Toudi:
MarcinK, dubbing to zło.

http://www.youtube.com/watch?v=KbIohLTzuvU stare ale jaje o dubingu i dlaczego go nie lubie. Avengers i IM3 ledwie zmeczyłem.

Bojkot "Gry Endera" nie ma sensu?

Ze względu na kontrowersje związane z osobą Orsona Scotta Carda, środowiska LGBT nawoływały do bojkotu filmu "Gra Endera", opartego debiutanckiej powieści Amerykanina. Okazuje się jednak, że akcja ta nie przyniesie spodziewanego efektu, bo nie wpłynie na wynagrodzenie pisarza.

1383584566
Choć w wydanej w 1986 powieści "Gra Endera" próżno szukać jakichkolwiek treści, które uderzałby w osoby homoseksualne, późniejsze wypowiedzi jej autora, Orsona Scotta Carda, uznane zostały przez środowiska LGBT za homofobiczne. W związku z premierą opartego na książce filmu w reżyserii Gavina Hooda, niektóre organizacje gejów i lesbijek zaczęły więc nawoływać do bojkotowania produkcji, a tym samym uderzenia z pisarza, którego wynagrodzenie miałoby być przez to skromniejsze. Niedawno w dyskusję na ten temat włączył się nawet odtwórca jednej z głównych ról w "Grze...", Harrison Ford, który powiedział: Miałem nie robić tego filmu ze względu na jego poglądy? Zastanawiałem się nad tym, i wiecie co? Pomyślałem: jeżeli żadne z idei Carda nie trafią na ekran, nie będzie o czym rozmawiać. Rozmawiamy o tym teraz wyłącznie dlatego, że wydźwięk książki jest zupełnie różny od idei, które obecnie głosi jej autor. Jestem dumny z tego filmu i nie chciałem, aby na uczucia, jakie żywię względem tej książki wpływało to, że jej autor i ja mamy zupełnie inne poglądy.

Wedle źródeł blisko związanych z produkcją filmu bojkot jest jednak całkowicie bezcelowy, ponieważ Card w żaden sposób nie odczuje jego skutków - jego wynagrodzenie podobno nie jest w żaden sposób uzależnione od wpływów z biletów. Jest to z góry ustalona kwota - podobno 1,5 mln dolarów, jakie pisarz otrzymał w 1996 roku, kiedy to sprzedał prawa do ekranizacji.

Prawda jest jednak taka, że akcja środowisk homoseksualnych może mieć choćby pośredni wpływ na stan konta Orsona Scotta - dobry wynik w box office z pewnością przekonałby studio do zekranizowania kolejnego tomu cyklu, "Mówcy Umarłych", a pierwszym krokiem do rozpoczęcia produkcji byłoby nabycie praw od pisarza.

hatak.pl

Ciekawe czy to prawda z ekranizacją Mówcy
mozg_kl2
Użytkownik
#86 - Wysłana: 5 Lis 2013 09:14:47
Card napisze nowy cykl w świecie Endera

Podczas gdy w kinach na całym świecie wyświetlana jest "Gra Endera" w reżyserii Gavina Hooda, autor książkowego pierwowzoru tej historii, Orson Scott Card, zapowiedział powstanie kolejnego cyklu powieści z akcją osadzoną w tym uniwersum.

1383610274
Orson Scott Card w dorobku ma kilkadziesiąt książek, które reprezentują wszystkie odłamy fantastyki: od science fiction, przez fantasy, po horror. Mimo tak rozbudowanej bibliografii, jego najbardziej znanym dziełem pozostaje debiutancka "Gra Endera", opublikowana w drugiej połowie lat 80. ubiegłego wieku.

Od tego czasu Amerykanin znacznie rozbudował uniwersum zwane Enderverse, dopisując do niego cztery powieści w głównej serii ("Mówca Umarłych", "Ksenocyd", "Dzieci umysłu" oraz wydany niedawno "Ender na wygnaniu"), pięć w "Sadze cieni" ("Cień Endera", "Cień Hegemona", "Teatr cieni", "Cień olbrzyma", 'Shadows in Flight") oraz jeden tom z niedawno rozpoczętego cyklu prequeli: "W przededniu". Do tego doliczyć trzeba opowiadania i mikropowieści.

W najnowszym wywiadzie autor zdradził jednak, że na tym nie koniec i niedługo powstanie kolejna podseria w ramach Enderverse. Jej akcja będzie się rozgrywać po wydarzeniach z "Gry Endera" i skupiać się będzie na tym, w co przekształci się teraz już niepotrzebna Szkoła Bojowa. Jej zadaniem było przygotowanie dowódcy, który pokonałby Robale, a więc gdy opuścił ją Ender, nie było już potrzeby kształcenia kolejnych dzieci. Szkoła zostanie więc przekształcona w Szkołę Floty i jak nazwa wskazuje, jej nowym celem będzie trening przyszłych kapitanów statków eksploracyjnych, które poniosą kolonistów w głąb kosmosu.

Cykl ma być skierowany do młodzieży, nie znana jest jeszcze data premiery pierwszego tomu, nie wiadomo także, ile powieści ma wejść w jej skład.

za hatak.pl

Harry Potter in space fleet?
Q__
Moderator
#87 - Wysłana: 5 Lis 2013 15:30:03 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2

mozg_kl2:
Card napisze nowy cykl w świecie Endera

Który to już?

ps. a'propos Pottera i Endera:
http://io9.com/5683905/everything-harry-potters-be en-accused-of-ripping-off
mozg_kl2
Użytkownik
#88 - Wysłana: 5 Lis 2013 16:30:01
Q__:
Który to już?

Czwarty jak nie piąty. Cykl Endera, Cykl Cienia, cykl Pierwsza Wojna z "Robalami", plus zapowiedziane cykl Druga Wojna z "Robalami", oraz Szkoła Floty. Czyli pięć.
Poklok
Użytkownik
#89 - Wysłana: 7 Lis 2013 17:41:59 - Edytowany przez: Poklok
Film mnie pozytywnie zaskoczył, bo spodziewałem się naiwnego blockbustera, a tym czasem dostałem wcale nie taki głupi i przyjemnie się oglądający film.

Realizatorsko jest dobrze - efekty, zdjęcia, montaż - wszystko prezentuje się tak, jak powinno. To ważne, bo niechlujność na tym polu zamieniłaby "Grę" w pastisz.

Większość czasu ekranowego zajmuje tzw. młodzież, więc - naznaczony na wieki wieków traumą Ciri z polskiego Wiedźmina - bałem się o aktorstwo. Tutaj brawa za ludzi odpowiedzialnych za casting. Mimo młodego wieku obsada spisuje się dobrze, na czele z 16-letnim Butterfieldem, na którego przekonującej kreacji opiera się cały film. Harrison brzydko się zestarzał (nawet w mundurze wygląda, jakby ledwo co wstał z kanapy po źle przespanej nocy), ale wypada przyzwoicie, a praktycznie jako jedyny dorosły ma coś do grania.

Nad treścią nie będę się za bardzo rozwodził, bo ponoć nie odbiega zbytnio od książkowej (sam nie czytałem - jakoś nigdy nie ciągnęło mnie do tego cyklu). Powiem tyle, że cała opowieść była zaskakująco smutna i niejednoznaczna. Nie jest to arcydzieło, szkoda, że autorzy nie zdecydowali się na jeszcze mocniejsze zaakcentowanie co ciekawszych wątków, jak np. pokręconej relacji Endera z pułkownikiem, albo tego, jak w swej istocie chora była sytuacja w Szkole Dowodzenia. Tym niemniej na tle Thorów i innych Batmanów "Gra Endera" jawi się jako produkt z innej półki.

PS. Byłem na wersji z napisami, dubbingowanej w Atlanticu nawet nie ma. I dobrze.
Q__
Moderator
#90 - Wysłana: 7 Lis 2013 17:55:48 - Edytowany przez: Q__
Poklok

Poklok:
Film mnie pozytywnie zaskoczył, bo spodziewałem się naiwnego blockbustera, a tym czasem dostałem wcale nie taki głupi i przyjemnie się oglądający film.

Czuję się delikatnie zachęcony.

Poklok:
jak np. pokręconej relacji Endera z pułkownikiem, albo tego, jak w swej istocie chora była sytuacja w Szkole Dowodzenia

Co ciekawe oryginał też na tym się nie skupiał, koncentrując się w zasadzie wyłącznie na życiu wewnętrznym bohatera tytułowego i pokazując to wszystko z jego perspektywy.

ps. Tak z ciekawości: czy w filmie jest również ciągnący całość mocno w dół wątek sięgnięcia przez pozostałe rodzeństwo Wigginów po władzę nad światem w drodze wykreowania się na sieciowe autorytety?
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  »» 
USS Phoenix forum / Science-Fiction / Gra Endera i Mówca Umarłych

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!