USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Science-Fiction / Predator
 Strona:  ««  1  2  3  ...  7  8  9  10  11  12  13  »» 
Autor Wiadomość
Picard
Użytkownik
#301 - Wysłana: 16 Cze 2017 15:21:49 - Edytowany przez: Picard
Q__:
Doceniam próbę zadania celnego polemicznego ciosu, ale to wciąż tylko próba. Jeden z tekstów, które zlinkowałem ma solidną bibliografię, i tak się składa, że zapoznałem się z nią - tj. z wymienionymi źródłami (być może pobieżnie, ale wystarczająco), zanim się nim posłużyłem.

Była tam m.in. mowa o tym, że zdarzają się późniejsi historycy powątpiewający w militarne przewagi Joanny, ale ich opinie są całkowicie sprzeczne z wszelkimi świadectwami z epoki.

Nawet nie wiesz jaki mi się banan na twarzy zainstalował , po tym jak przeczytałem to co miałeś do napisania. Gdyż nie chodzi o same źródła, tylko o ich krytyczną analizę i zrozumienie kontekstu historycznego. Nie chce być niemiły ale całkiem naiwnie zakładasz, że ludzie spisujący relacje z tamtych lat nigdy nie mijali się z prawdą, nie koloryzowali i nie mieli własnego interesu w utrwaleniu takiej, a nie innej wersji zdarzeń. Tymczasem nawet autorzy Treka zauważyli, że pewne postacie historyczne są koloryzowane, w imię ideologii czy też ku pokrzepieniu serc. Najbardziej znaczącym przykładem był by tu oczywiście Zefram Cochrane, ale jeszcze lepszy jest przypadek Li Nalas’a znanego z DS9. Jego pobratymcy, Bajoranie zrobili z niego wielkiego wodza i geniusza pola bitwy, istną legendę chociaż facet nigdy nie zrobił niczego nadzwyczajnego: ,, One of them recognized him as Gul Zarale, responsible for the massacre of a half-dozen Bajoran villages. I tried to tell them what happened, but they had already convinced themselves that I killed Zarale during some kind of savage struggle. (…) Soon every victory won by the resistance was attributed to my leadership. Stories of my courage, my brilliance, my daring grew more and more unbelievable... yet people insisted on believing them (…) ... and all I had done was shot an unarmed Cardassian in his underwear.” W związku z powyższym, zastanów się logicznie i bez ideologicznej napinki, czemu część ówczesnych źródeł przedstawia Joanne jako architekta francuskich zwycięstw? Bo ona miała być głosem Boga na polu bitwy, żywym dowodem, że opatrzność jest po stronie Karola i popiera jego sprawę! Przedstawiano ją jako genialnego wodza, natchniętego przez Boga, po to aby udowodnić światu, że to Francuzi mają w tym konflikcie racje, bo Bóg i jego święci są po ich stornie! W związku z tym Anglicy musieli zanegować te twierdzenia, czyniąc z z Joanny wiedźmę – i tak oto zrobiono z prostej dziewczyny z Lotaryngii, architekta francuskich zwycięstw, chociaż Francuzi wygrywali mniejsze i większe bitwy bez jej udziału, zarówno wówczas gdy nimi ,,komenderowała” jak i po jej śmierci.

Q__:
Niezupełnie. Istnieje coś takiego jak samorodny talent dowódczy (epoka napoleońska np. wiele takich wydała).

Nie daje wiary w to, że młoda osoba bez przygotowania militarnego była by w stanie pokonać ludzi, którzy zieli zęby na wojnie. To tak jakbyś twierdził, że Pavel Chekov był by w stanie pokonać Kirka, albo, że Wesley Crusher lepiej by dowodził okrętem niż Picard. Geniusz, geniuszem, ale doświadczenie swoje robi, tym bardziej, angielscy dowódcy podczas wojny stuletniej też byli nie głupi czego dowodem są ich wcześniejsze sukcesy. A jeśli chodzi o tych genialnych samotłoków doby napoleońskiej to kogo konkretnie masz na myśli?

Q__:
Rozumiem zatem, że Predator, bohater tytułowy wiadomego filmiku, to postać historyczna, i dlatego realizm-jak-go-pojmuje-Picard musi być

Sorry, ale jak na Ciebie jest to wyjątkowo słaby argument. Predator jest postacią fantastyczną kontrastującą z realiami średniowiecznej Europy - i na zasadzie tego kontrastu jest ów film zbudowany, tak samo jak i na nim opiera się wiele komiksów o Predatorze, gdzie pojawia się on podczas wielu historycznych konfliktów. Występowanie pojedynczego fantastycznego elementu nie tłumaczy innych odstępstw od realiów historycznych. Gdyby Predator hasał sobie w Śródziemnemu albo Westeros, to twórcy nie musieli by się trzymać jakichkolwiek realiów historycznych, a tak pojawia się zgrzyt. Mam rozumieć, że gdyby Templariusze latali na uskrzydlonych pegazach, a w rękach dzierżyli miecze świetlne, to też by Ci to nie przeszkadzało?

Q__:
Znów zapominamy o magicznym słówku: statystycznie...

No i co z tego? Te statystki dowodzą, że kobiety żołnierze radzą sobie znacznie gorzej niż ich męscy odpowiednicy. Skąd wniosek, że radziły by sobie lepiej w średniowieczu?

Q__:
(Nawiasem: trzymam za słowo i przypomnę jeśli trafi się opowieść o Wikingach.)

Może bym to kupił, nie oznacza,to że na pewno bym to kupił. Jeśli była by to ekranizacja jakieś nordyckiej sagi gdzie mowa jest o tzw. shieldmaidens, to nie miał bym z tym problemów. Jeśli był by to film historyczny, to na pojawienie się shieldmaidens zareagował bym tak samo jak na pojawienie się Amazonek w bitwie pod Platejami, tj. potraktował bym to jako czystą bujdę.

Seybr:
Muszę Picarda zaprosić do siebie, mogę zapoznać jego z kilkoma paniami. Nie jeden chłop przy nich nie da rady :

Co ma to udowodnić? Porównuj te twoje znajome siłaczki z męskimi siłaczami i wówczas przekonasz się, że na ich tle wypadają słabo. Zadaj sobie pytanie; czemu po dziś dzień kobiety nie rywalizują z mężczyznami w sporcie?
A wówczas gdy ze sobą rywalizują takie porównanie nie wypada na korzyść kobiet.

Seybr:
Czytając wasze posty, to samo chciałem napisać :P.

Rozumie, że gdyby Predator pojawił się w filmie o powstaniu warszawskim, to bez zmrożenia okiem zaakceptował byś sytuacje, w której powstańcy jeździli by na dinozaurach, a Niemcy wyglądali by jak Orkowie z Władcy pierścieni?
Q__
Moderator
#302 - Wysłana: 16 Cze 2017 15:32:21 - Edytowany przez: Q__
Picard

Idź na antyfeministyczną krucjatę na jakieś inne forum... Naprawdę już nawet polemizować mi się nie chce, bo nawet tam gdzie argumentujesz z sensem, tam dyskutujesz jak kreacjonista - fakty nie są punktem wyjścia i dojścia, a wyłącznie czymś czym usiłujesz manipulować tak by to do apriorycznie przyjętej tezy +/- pasowało. Wiesz jakie to nudne dla rozmówcy? I jak trudno serio to traktować?
Picard
Użytkownik
#303 - Wysłana: 16 Cze 2017 15:39:37
Q__:
Idź na antyfeministyczną krucjatę na jakieś inne forum... Naprawdę już nawet polemizować mi się nie chce, bo nawet tam gdzie argumentujesz z sensem, tam dyskutujesz jak kreacjonista - fakty nie są punktem wyjścia i dojścia, a wyłącznie czymś czym usiłujesz manipulować tak by to do apriorycznie przyjętej tezy +/- pasowało. Wiesz jakie to nudne dla rozmówcy? I jak trudno serio to traktować?

Czyli zupełnie olewasz realia epoki - gdzie politycy skutecznie rozgrywali zabobonne lęki i religijne obsesje na swoją korzyść - i uznajesz, że źródła historyczne zawsze są 100% prawdziwe, a ich autorzy nigdy nie mieli żadnych osobistych motywów! Zabawne, nawet twórcy Treka się z Tobą nie zgadzają.
Q__
Moderator
#304 - Wysłana: 16 Cze 2017 15:46:06 - Edytowany przez: Q__
Picard

Nie, olewam Twój sposób argumentacji, który jest - jak lubisz mawiać - nieuczciwy intelektualnie. W poście #303 również.
Jak wspominałem: Twoje wypowiedzi metodologicznie mieszczą się w przedziale "non even wrong" (niekoniecznie każdy z osobna, ale zebrane do kupy - jak najbardziej - policz choćby ile razy zaprzeczasz sam sobie), a na coś takiego mogę (gdy muszę) reagować tylko jako moderator, jako dyskutant nie mam ochoty.
MarcinK
Użytkownik
#305 - Wysłana: 16 Cze 2017 17:41:59
Seybr
Użytkownik
#306 - Wysłana: 17 Cze 2017 11:26:14
Picard:
Co ma to udowodnić? Porównuj te twoje znajome siłaczki z męskimi siłaczami i wówczas przekonasz się, że na ich tle wypadają słabo

Widzisz generalizujesz, nie tylko siła w łapie się liczy. Wiesz mając mniej siły od Pudziana, Brunejki mógł bym konkurować w szkole przetrwania, wyszkolenie, doświadczenie. Wiesz mi znam kobiety, które na polu walki potrafiły by zabić, pokonać znacznie silniejszych chłopów od siebie. Technika walki robi swoje, można wykorzystać jego siłę przeciwko jemu. Im większy chłop, tym bardziej wolniejszy. Współczesny świat i broń palna. Zapraszam na strzelnicę.

Picard:
czemu po dziś dzień kobiety nie rywalizują z mężczyznami w sporcie?

Podział jest bo się różnimy. W sporcie strzeleckim, kobiety startuję na równo i potrafią pokonać nie jednego chłopa. Przynajmniej ja na takich zawodach bywałem.

Odnoszę wrażenie, kobiety są słabsze we wszystkim (twoje zdanie). To jest błędne myślenie.

Picard:
Rozumie, że gdyby Predator pojawił się w filmie o powstaniu warszawskim, to bez zmrożenia okiem zaakceptował byś sytuacje, w której powstańcy jeździli by na dinozaurach, a Niemcy wyglądali by jak Orkowie z Władcy pierścieni?

Przesadzasz haha. To jak by powiedzieć, w Hobbicie jest rasizm. Mamy białego orka (white power), reszta to "czarnuchy zbierające bawełnę". Pojechałem Q ? Tylko przykład.
MarcinK
Użytkownik
#307 - Wysłana: 18 Sier 2017 19:52:11
Q__
Moderator
#308 - Wysłana: 18 Sier 2017 20:09:32
MarcinK

MarcinK:
predator-2-maki ng-the-predator-suits

Heh, jak tak na tych Predziów patrzę, to mam wrażenie, że idealnie by z tą swoją humanoidalnością do Treka pasowali, zwł., że szpony to mają +/- takie jak nowi Klingoni z DSC.

A poza tym chciałem Ci złożyć wyrazy uznania za to co linkujesz - widać, że b. interesuje Cię techniczna strona powstawania filmów (i seriali) fantastycznych, i fajno, że dzielisz się tą pasją, dzięki czemu codziennie czegoś nowego się o różnych klasycznych produkcjach dowiaduję. Zastanawiam się tylko czy nie miałbyś ochoty ochoty rozpisać się kiedyś na ten temat własnymi słowami...
mozg_kl2
Użytkownik
#309 - Wysłana: 23 Paź 2017 22:28:21
Toudi
Użytkownik
#310 - Wysłana: 23 Paź 2017 23:34:38
4? To był jakiś 3 film?
Q__
Moderator
#311 - Wysłana: 23 Paź 2017 23:46:35
mozg_kl2

mozg_kl2:
the-predator-movie-poster

Ci dwaj Predzie po bokach z profilu nieco do niektórych inkarnacji Batmana podobni, i zaraz BvP się przypomina.

Toudi

Toudi:
To był jakiś 3 film?

"Predators" z 2010?
Toudi
Użytkownik
#312 - Wysłana: 23 Paź 2017 23:51:41
Q__:
"Predators" z 2010?

Pytasz czy stwierdzasz? Bo jeśli pytasz, to nie pamiętam tego dzieła.. (no dobra kłamię, pamiętam, że grał tam aktor, którego nie lubię, ale nie pamiętam czy zginął czy nie... zresztą z filmu pamiętam tylko że niby wojskowi uwięzieni na obcej planecie. Poza dzieciakami predatorów nic nie kojarzę).
Q__
Moderator
#313 - Wysłana: 23 Paź 2017 23:54:26
Toudi

Toudi:
Pytasz czy stwierdzasz?

Sugeruję.
MarcinK
Użytkownik
#314 - Wysłana: 25 Paź 2017 16:46:54
mozg_kl2:
http://www.predator4-movie.com/news/fox-unleash-an imated-predator-4-the-predator-movie-poster

Yess
Q__
Moderator
#315 - Wysłana: 26 Paź 2017 15:47:29
MarcinK

Ty, to wygląda jakby on do Gotham i na ekranie w końcu trafił.
mozg_kl2
Użytkownik
#316 - Wysłana: 26 Paź 2017 19:17:03
Q__:
Ty, to wygląda jakby on do Gotham i na ekranie w końcu trafił.

oglądałbym.

https://i.ytimg.com/vi/KtVDR670d70/maxresdefault.jpg
MarcinK
Użytkownik
#317 - Wysłana: 26 Paź 2017 19:24:10
mozg_kl2
Użytkownik
#318 - Wysłana: 26 Paź 2017 19:29:06
MarcinK

znam
Q__
Moderator
#319 - Wysłana: 26 Paź 2017 19:42:11 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2

mozg_kl2:
oglądałbym.

Ech... Oryginalny BvP... Świetny komiks był.

Widzę, że znasz (kto nie zna?)... Masz ochotę podzielić się wrażeniami z lektury?
mozg_kl2
Użytkownik
#320 - Wysłana: 2 Lis 2017 17:40:43
MarcinK
Użytkownik
#321 - Wysłana: 2 Lis 2017 18:02:48
mozg_kl2
Ten dzieciak też jest weteranem?
Kazeite
Użytkownik
#322 - Wysłana: 2 Lis 2017 18:54:13
No pewnie. Jeszcze w Wietnamie był
mozg_kl2
Użytkownik
#323 - Wysłana: 2 Lis 2017 19:12:05
MarcinK

głupio Ci nie? Obsada też z paragrafu poprawnosci politycznej. 5 ludzi jeden biały 3 czarnych i kobieta.
MarcinK
Użytkownik
#324 - Wysłana: 2 Lis 2017 19:42:26
mozg_kl2:
jeden biały 3 czarnych

Jeden jest jaśniejszy więc pół na pół
Q__
Moderator
#325 - Wysłana: 3 Lis 2017 12:31:02
mozg_kl2

mozg_kl2:
A myslalem ze Alien przynierze mial glupia fabule.

Czego chcesz... Taka drużyna Murdocków (skrzyżowanych z Rambo).

mozg_kl2:
Obsada też z paragrafu poprawnosci politycznej. 5 ludzi jeden biały 3 czarnych i kobieta.

W oryginalnym "Predziu" kobiety i czarnoskórych nie było? Byli. Tylko wtedy nikomu nie przychodziło na myśl doszukiwać się w tym polityki...
mozg_kl2
Użytkownik
#326 - Wysłana: 3 Lis 2017 14:35:48
MarcinK:
Jeden jest jaśniejszy więc pół na pół

taki cziter ni to biały ni to czarny.

Q__:
Czego chcesz... Taka drużyna Murdocków (skrzyżowanych z Rambo).

Murdock jest tylko jeden
http://www.legendarytv.com/the_a-team/images/Dwight_Schultz_murdock_2.jpg

Q__:
Tylko wtedy nikomu nie przychodziło na myśl doszukiwać się w tym polityki...

Wtedy John McCLane miał plakat z nagimi laskami i palił papierosy. Teraz nie może bo zgarsza młodzież i widzów.
Q__
Moderator
#327 - Wysłana: 3 Lis 2017 16:00:51
mozg_kl2

mozg_kl2:
Murdock jest tylko jeden

No, dobra. Poza tym wiem, że kopia to nie oryginał, i też uważam, że raczej im to nie wyjdzie. Ale... wzorce szlachetne mają.

mozg_kl2:
Wtedy John McCLane miał plakat z nagimi laskami i palił papierosy. Teraz nie może bo zgarsza młodzież i widzów.

Ależ ja nie mówię, że wina jest tylko po jednej stronie, tylko, że ta polityzacja wszystkiego absurdalna się robi i nie ma jej co ulegać - którąkolwiek stronę się wybierze - głupio się wypadnie.
MarcinK
Użytkownik
#328 - Wysłana: 4 Lis 2017 10:30:03 - Edytowany przez: MarcinK
mozg_kl2
Q__
A pamiętacie Wiedźmina? Mutant, potencjalnie pół-elf, kobiety z czego najmniej jedna z zapędami homoseksualnymi...

Ostatnio zaczął mnie śmieszyć facebookowy ból o to

Po 10 latach zaczęło to komuś przeszkadzać i zaczęły się komentarze o assasinach feministkach
Doctor_Who
Użytkownik
#329 - Wysłana: 7 Gru 2017 15:09:19
Nowy "Predator" wyjawi dlaczego Predatorzy przylatują na Ziemię:

http://www.slashfilm.com/the-predator-plot-jake-bu sey/

Myślałem, że aby polować...
Q__
Moderator
#330 - Wysłana: 7 Gru 2017 16:16:43
Doctor_Who

Doctor_Who:
wyjawi dlaczego Predatorzy przylatują na Ziemię

Jeszcze okaże się, iż to dlatego, że ziemskie dziewczyny są łatwe...
 Strona:  ««  1  2  3  ...  7  8  9  10  11  12  13  »» 
USS Phoenix forum / Science-Fiction / Predator

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!