USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Science-Fiction / Fringe

Autor Wiadomość
Eviva
Użytkownik
#1 - Wysłana: 4 Paź 2009 11:37:22 - Edytowany przez: Eviva
Co myślicie o tym szeroko reklamowanym serialu?
Fringe
Jeśli chodzi o mnie, to uwazam, ze to wyjątkowo kiepskie popłuczyny po "X-Files" i gdyby nie to, że czekam na występ Nimoya i chcę być na bieżąco, darowałabym sobie cały interes.
Archarachne
Użytkownik
#2 - Wysłana: 4 Paź 2009 11:47:03
Póki co widziałam jeden odcinek z TVNu, trzeci zdaje się... O czwartym zapomniałam. Ale w sumie chętnie się dowiem o co chodzi, bo... Tak, też czekam na Nimoya. Z tym... że jakoś nie ma odpowiedniej atmosfery. Może po prostu muszę poczekać na kolejne odcinki.
Zirilla
Użytkownik
#3 - Wysłana: 22 Lis 2010 18:40:04 - Edytowany przez: Zirilla
Nie wiem czy wiecie, ale z powodu słabnącej oglądalności zarząd stacji FOX przeniósł emisję nowych odcinków 3 sezonu "Fringe" z czwartku na piątek, co jest z reguły zapowiedzią zdjęcia serialu z anteny. Bardzo chciałabym prosić was o wzięcie udziału w akcji fanów, którzy chcą ocalić swój ulubiony serial. W końcu im więcej dobrego science-fiction możemy oglądać, tym lepiej.
Na anglojęzycznym forum fanów Fringe powstała inicjatywa, polegająca na wysyłaniu maili do prezesa FOX z prośbą o niezdejmowanie serialu z anteny. Maile można wysyłać pod adres: kevin.reilly@fox.com .
Przykładowa treść maila:

Dear Mr. Reilly,

I am writing on behalf of viewers and fans of Fringe who are expressing concern over the recent announcement to move Fringe to the Friday night time slot come January. While we completely understand the need for such a decision, and we plan to loyally follow the show to its new night, there are concerns that this decision may be preemptive to cancelation. We fans feel that Fringe is one of the most intelligent and engaging shows on television, and though the ratings may not be ideal, we feel this is a show worth saving - at least through one more season. We are realistic in our expectations, and do not expect Fringe to be a six or seven season series, but we do feel this is a story worth finishing, and Fringe simply cannot be finished in the remaining season 3 episodes, at least not in a way that is satisfying to the loyal fans of this show. We feel fortunate to have gotten the support we have from FOX for this sci-fi show that is heavy on mythology and often confusing in content to a "just tuned in" viewer, and therefore our campaign to "save our show" is one of realistic expectations. We believe in the writers and know that they can create an amazing and satisfying season 4 to wrap things up for us loyal fans, if the show must indeed end. We just ask that they are given that opportunity. Ultimately we support the decision to move Fringe to any night, as we will follow it wherever the network feels it is best served. We hope our loyal following of this unique show will be beneficial to Fox's Friday nights. Thank you for your time in reading and your consideration for Fringe season 4.

Sincerely,
X and other loyal Fringe fans from the internet community.

Jeśli ktoś czuje się na się na siłach może napisać własną wiadomość, jeśli nie, wystarczy skopiować tą. Wyślijmy tyle maili, ile damy radę!
Ponadto podaję adres strony "Save Fringe" na facebook'u na wypadek, gdyby ktoś bardziej zainteresował się akcją.
http://www.facebook.com/pages/Save-Fringe/17498100 2528759?v=wall

Miejmy nadzieję, że akcja fanów pomoże.
Pozdrawiam
Zirilla
Eviva
Użytkownik
#4 - Wysłana: 22 Lis 2010 18:54:17
Zirilla

Przykro mi, ale jestem zdania, że szkoda zachodu. jedyny rozsądny powód, by to oglądać, to postaci Waltera Bishopa i Williama Bella - trochę za mało.
Zirilla
Użytkownik
#5 - Wysłana: 22 Lis 2010 18:57:08 - Edytowany przez: Zirilla
Eviva:
Przykro mi, ale jestem zdania, że szkoda zachodu. jedyny rozsądny powód, by to oglądać, to postaci Waltera Bishopa i Williama Bella - trochę za mało.

Zaczęłam oglądać ten serial właśnie z powodu Bella granego przez Nimoya, ale z czasem się wciągnęłam i moim zdaniem jest to najlepszy serial sci-fi oparty na koncepcji równoległych światów, a to wcale nie jest takie proste.
Mimo różnicy zadań zachęcam do wysłania maila.
Poklok
Użytkownik
#6 - Wysłana: 23 Lis 2010 19:18:42
Zirilla:
Zaczęłam oglądać ten serial właśnie z powodu Bella granego przez Nimoya, ale z czasem się wciągnęłam i moim zdaniem jest to najlepszy serial sci-fi oparty na koncepcji równoległych światów, a to wcale nie jest takie proste.

Mam wrażenie, że stężenie bzdurnej pseudonauki, jakie mieści się czasem w jednym odcinku "Fringe", mogłoby wystarczyć na cały sezon TOS (przesadzam oczywiście, ale czy tak bardzo?). Nazywanie tego serialu science-fiction to IMHO grube nadużycie. Chociaż trzeba przyznać, że postaci są nieźle skonstruowane i porządnie grane, a całość toczy się wartko, więc da się to oglądać z przymrużeniem oka.
mozg_kl2
Użytkownik
#7 - Wysłana: 25 Sty 2011 14:26:05
Dla piszczących fanek Spocka

Leonard Nimoy poprzez swojego Twittera zdradził, że twórcy "Fringe" myślą nad powrotem jego postaci Williama Bella. Aktor z chęcią ponownie wróci do tej roli.

Szczegóły na razie nie są znane, ale na pewno jest to dobra wiadomość dla fanów serialu.

Pojawiła się także informacja, że Andre Royo ponownie zagra pomocnika Olvii w alternatywnej rzeczywistości, Henry'ego Arlissa Higginsa. Widzowie zobaczą go w jednym odcinku.

za hatak.pl
Queerbot
Użytkownik
#8 - Wysłana: 11 Lis 2011 22:36:17
Uwielbiam tę wersję czołówki Fringe:

http://www.youtube.com/watch?v=reaIcN61M-M&feature =related
Bashir
Moderator
#9 - Wysłana: 12 Lis 2011 07:15:17
Od jakiegoś czasu oglądam raz na jakiś czas Fringe'a. Mam wrażenia, że ma to być takie Archiwum X zwłaszcza dla tych, którzy są za młodzi, żeby pamiętać X Filesa.

Niemniej ogląda się to całkiem fajnie na ogół.

Jestem gdzieś w połowie pierwszego sezonu. Jedyne czego się obawiam, że tak rozkręcą historię, że nie będą umieli jej sensownie zakończyć, albo że w ogóle jej nie zakończą.

A poza tym mam wrażenie, że mają tyle kosmicznych pomysłów co odcinek, że o niektórych swoich 'wynalazkach' tak jakby 'zapominają' i przestają ich używać, co w rezultacie okazuje się troszkę dziwne.
Darnok
Użytkownik
#10 - Wysłana: 12 Lis 2011 13:11:29
Bashir:
Jestem gdzieś w połowie pierwszego sezonu. Jedyne czego się obawiam, że tak rozkręcą historię, że nie będą umieli jej sensownie zakończyć, albo że w ogóle jej nie zakończą.

W tym momencie historia jest tak rozkręcona, że ciężko będzie im pozamykać wszystkie wątki. Ale właśnie dlatego kocham X-files, że im się to udało, a Fringe, że jest jedyną alternatywą po Mulderze i Scully.
mozg_kl2
Użytkownik
#11 - Wysłana: 15 Lis 2011 14:00:39
Serial oglądam praktycznie od samego początku. Zaczałem jak był w USA 1x09 odcinek. Troche mi zajeło przekonanie się do tej produkcji, jak i tej produkcji przebicie się do szerszego widza. Z poczatku musiał walczyć z łatką klona X files. Nie da się ukryć, że jestem fanem równoległych rzeczywistości, co stanowiło koejny plus dla tej produkcji. Jednak w mojej prywatnej ocenie, apogeum geniusze Fringe osiągnął pod koniec 1 sezonu i w 2. Trzeci sezon choć ciekawy cierpi na zanik idei od połowy, skręcajac w melodramatyzm. Czwarty sezon strasznie szoruje po dnie. Na chwile obecną, czyli na odcinek przez fall finale, nie wiadomo nic, nie ma zarysu fabularnego i dosłownie niczego. Idiotyczny, wydaje mi się również pomysł rebootu serii, który miał przyciągnąc widzów. Ani nowych widzów nie widać, a i starszy odchodzą bo mają dosć.
Alucard87
Użytkownik
#12 - Wysłana: 15 Lis 2011 14:28:21
mozg_kl2
Z całym szacunkiem, ale chyba mówisz tylko o polskim rynku W USA ten serial ma ogromną rzeszę fanów, ale problemem jest fakt, że FOX emituje go w tzw. "death slocie" - w piątki wieczorem, kiedy młodzi ludzie (zdaje się, główny target serialu), wolą iść na imprezę. Dość niesprzyjające warunki. Sporo ludzi ogląda go też później - czy to nagrane na TiVo, przez funkcje kablówki typu VoD, czy też online streaming, a tych ratingi nie uwzględniają. Jeśli (nie daj Nimoy!) serial utną, to możliwe jest, ze będzie jak z TOSem - zrobią re-runy, czy syndykację do innych stacji i serial wróci z hukiem .

A względem twojej opinii - choć ją szanuję, to uważam, że chyba nie zrozumiałeś głębszego dna w tym serialu Polecam ci szczerze, zrób sobie powtórkę 2 i 3 sezonu (ja pierwszy, podobnie jak większość fanów z którymi miałem styczność, uważam za rozgrzewkowy, w którym scenarzyści chcieli nas raczej zapoznać z postaciami, niż od razu rzucać w głęboką fabułę). Zwracaj uwagę na szczegóły, często nawet nie na to co mówią, ale JAK. Próbuj wyławiać Observerów z tłumu. W tych detalach Fringe jest naprawdę cudowne. Zgodzę się natomiast ze stwierdzeniem, że na początku faktycznie trącało uwspółcześnionym X-Files.

Względem 4 sezonu - jak już pisałem, uważam 3 sezon za póki co najlepszy, a finałowy odcinek, mimo że kluczowa scena wydaje się dość wysilona, to jednak trzyma się kupy i spełnia modus operandi Observerów w typowy dla nich sposób. I, mimo tegoże to co się stało, zostało powiedziane wcześniej sporo razy, jednak było sporym szokiem.

Ja ogólnie ubóstwiam ten serial, choć widzę pewne jego wady.
mozg_kl2
Użytkownik
#13 - Wysłana: 15 Lis 2011 16:24:29
Alucard87:
Z całym szacunkiem, ale chyba mówisz tylko o polskim rynku W USA ten serial ma ogromną rzeszę fanów, ale problemem jest fakt, że FOX emituje go w tzw. "death slocie" - w piątki wieczorem, kiedy młodzi ludzie (zdaje się, główny target serialu), wolą iść na imprezę. Dość niesprzyjające warunki. Sporo ludzi ogląda go też później - czy to nagrane na TiVo, przez funkcje kablówki typu VoD, czy też online streaming, a tych ratingi nie uwzględniają. Jeśli (nie daj Nimoy!) serial utną, to możliwe jest, ze będzie jak z TOSem - zrobią re-runy, czy syndykację do innych stacji i serial wróci z hukiem .

Tyle, że ta rzesza fanów nie przekłada się na oglądalność, która spada, a sam serial określany jest jako prawie anulowany.

Alucard87:
A względem twojej opinii - choć ją szanuję, to uważam, że chyba nie zrozumiałeś głębszego dna w tym serialu

O jakim głębszym dnie mówisz?

Alucard87:
Próbuj wyławiać Observerów z tłumu.

Robie tak, tylko jaki to ma wpływ na odbiór odcinka i całego serialu. Wątek obserwatoró nie ruszył się na jotę od Pilota. Dalej nie wiem kim są i po co to robią.

Alucard87:
jak już pisałem, uważam 3 sezon za póki co najlepszy,

Dla mnie druga połowa 3 sezonu to za duży melodramat, ktora zawierał sie w słowach Waltera przyszłość naszego universum zależy od tego, która Olivie pokocha Piter. C'mon.
Q__
Moderator
#14 - Wysłana: 24 Kwi 2013 17:32:23 - Edytowany przez: Q__
Subiektywna lista najciekawszych wszechświatów alternatywnych popkultury. Trek (konkretnie TNG z "Parallels"*) też się załapał, ale zgadnijcie co na pierwszym miejscu?
http://www.ranker.com/list/top-13-alternate-univer ses-in-pop-culture/autumn-spragg

* a mówiłem, Picard, że to wybitny epizod?
Q__
Moderator
#15 - Wysłana: 10 Mar 2014 08:20:53
Próba podsumowania tytułowego serialu (śmiem sądzić: najlepszej produkcji JJa naszego kOffAneGo):
http://www.futuredude.com/fringe-leaves-a-mixed-le gacy/
Dathon
Użytkownik
#16 - Wysłana: 11 Kwi 2014 00:16:09 - Edytowany przez: Dathon
Q__
Moderator
#17 - Wysłana: 9 Maj 2020 18:12:19

USS Phoenix forum / Science-Fiction / Fringe

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!