USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Science-Fiction / Obcy powróci!
 Strona:  ««  1  2  3  ...  30  31  32  33  34  35  36  »» 
Autor Wiadomość
MarcinK
Użytkownik
#931 - Wysłana: 4 Wrz 2017 19:24:18
Mav:
Zastanawia mnie jednak po co brali z muzeum ponad stuletniego łazika Audi?:

A było powiedziane jak długo lecieli?
mozg_kl2
Użytkownik
#932 - Wysłana: 4 Wrz 2017 19:58:25
Mav:
Ale dno ten film (Przymierze), masakra

http://m.memegen.com/zs80kl.jpg

Mój człowiek, wreszcie mav piszesz z sensem. Prometeusza zaorać i niech Blokamp robi piątkę.

Mav:
Tak jak liczy się tylko T1 i T2, tak z Obcego tylko 1 i 2, proste

jeszcze jest dobra/poprawna trójka z ciekawą warstwą filozoficzną. Błędnie przekreślana przez wielu jako słabsza.

Mav:
PS. Wiadomo że ludzie musieli naprawiać ten żagiel kosmiczny, a nie maszyny, a także jak idioci wyszli bez skafandrów na obcą planetę - takie standardowe upośledzenia współczesnych SF. Zastanawia mnie jednak po co brali z muzeum ponad stuletniego łazika Audi?:

Ja odnoszę wrażenie, że korporacja wysyła najgłupszych naukowców inaczej nie da się tego wyjaśnić. Coś na zasadzie mamy tam profesora zenka, potyka się na własnych noga wmówimy mu że jest ważny i wysyłamy go w kosmos. Jak padnie to niewielka strata.
Q__
Moderator
#933 - Wysłana: 4 Wrz 2017 20:07:31 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2

mozg_kl2:
Ja odnoszę wrażenie, że korporacja wysyła najgłupszych naukowców inaczej nie da się tego wyjaśnić. Coś na zasadzie mamy tam profesora zenka, potyka się na własnych noga wmówimy mu że jest ważny i wysyłamy go w kosmos. Jak padnie to niewielka strata.

Teraz ja powiem:

Bo koresponduje to ładnie z moją wersją o bohaterach tego filmu jako korporacyjnym mięsie armatnim. A wesprzeć tę wspólną tezę możemy b. prosto - raz: załoga tego całego Covenanta nie jest nawet porządnie ubrana, nosi się jak prości robole z Nostromo (skoro korporacja na uniformach oszczędzała to i na - znacznie droższych wszak - skafandrach mogła), dwa - jednym z ważniejszych oficerów jest tam ewidentnie nawiedzony Chris Oram (czyli właśnie taki nawet-nie-drugoligowy pracownik naukowy specjalnej troski).

EDIT:
Dyskusja o "Alien: Covenant":
http://www.youtube.com/watch?v=2VJ9xB6dagU
mozg_kl2
Użytkownik
#934 - Wysłana: 24 Wrz 2017 20:02:35
Q__
Moderator
#935 - Wysłana: 24 Wrz 2017 21:51:12
mozg_kl2

mozg_kl2:
50-prawd-objawionych -przez-obcego-przymierze

Tam by się dało tych prawd ze 150 wyszukać, ale to by już kopanie leżącego było.
MarcinK
Użytkownik
#936 - Wysłana: 29 Wrz 2017 19:56:45
mozg_kl2
Użytkownik
#937 - Wysłana: 7 Paź 2017 00:57:07
Q__
Moderator
#938 - Wysłana: 7 Paź 2017 02:12:15 - Edytowany przez: Q__
MarcinK

MarcinK:
adam-johansen

IMHO nie ma talentów Gigera czy Rambaldiego. Ten jego xenomorph wyglądał jak CGI, nawet w scenach, w których CGI nie był.

mozg_kl2

mozg_kl2:
alien-covenant -2-will-focus-david-artificial-intelligence

Taa, ciekawe co sensownego da się jeszcze wycisnąć z wątku robota mieszkającego jak baśniowo-średniowieczny zły czarodziej (i prowadzącego eksperymenty polegające na utrudnianiu rozmnażania się istotom, których chce użyć jako broni biologicznej, czyli lubiącego komplikować sobie własne zbrodnicze plany).
MarcinK
Użytkownik
#939 - Wysłana: 26 Paź 2017 21:56:28
Q__
Moderator
#940 - Wysłana: 26 Paź 2017 22:04:13
MarcinK

Że niby wszystkich wyżarł i biedaczek z głodu zdycha? (Ale serio: nastrojowe to.)
mozg_kl2
Użytkownik
#941 - Wysłana: 27 Paź 2017 07:04:56
Q__

Przygarnij obcego.
mozg_kl2
Użytkownik
#942 - Wysłana: 7 Lis 2017 08:13:15
Q__
Moderator
#943 - Wysłana: 7 Lis 2017 10:17:21
mozg_kl2

mozg_kl2:
ridley-scott-pomy sly-na-franczyze-obcy-mogly-sie-juz-wyczerpac

Ech, zamiast przyznać, że sam się z pomysłów wypsztykał, wini franczyzę, która aż tak wypsztykana z pomysłów wcale nie jest (vide komiksy, powieści, pomysł Blomklampa). Przy czym - jak tam napisali - Scott nie chce zrezygnować z kręcenia kolejnych odsłon cyklu, a tylko xenomorphy z niego poniekąd wycofać, skupić się na czym innym, o czym zresztą ex-Hatak już informował:
https://naekranie.pl/aktualnosci/ridley-scott-nowy -obcy-skupi-sie-bardziej-na-sztucznej-inteligencji -2440804

Tu muszę dodać,, że o ile normalnie byłbym może i za (Alien jest kultowy, ale - jak wiadomo - nie ma biologicznego sensu, a SI to ważki, aktualny, temat), o tyle pamiętając co ostatnio R.S. nakręcił, wolałbym, chyba, żeby horrory dalej tłukł, a nie z ambitnymi tematami się mierzył, bo grozi mu to klęską jeszcze bardziej dotkliwą.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#944 - Wysłana: 7 Lis 2017 10:51:37 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
Q__:
Bo koresponduje to ładnie z moją wersją o bohaterach tego filmu jako korporacyjnym mięsie armatnim. A wesprzeć tę wspólną tezę możemy b. prosto - raz: załoga tego całego Covenanta nie jest nawet porządnie

Kiedyś wspominałem o tym, że w Prometeuszu każdy z mięska korporacyjnego miał inne cele..

Cielęcinka Vickers - przejąć korpo
Świnka Shaw - poznać inżynierów
Kurczaczek Janek i spółka - zarobić i wrócić
Byczek Weyland - chciał siódmego terminu spożycia i nowych antybiotyków w tyłek...
a i genetycznie modyfikowany woł David - ten chciał wszystko poznać..

Wesoła masarnia LV-223
mozg_kl2
Użytkownik
#945 - Wysłana: 5 Gru 2017 11:28:47
Q__
Moderator
#946 - Wysłana: 5 Gru 2017 16:23:34
mozg_kl2

mozg_kl2:
pomysl-scotta-na- obcego-mniej-ksenomorfow-wiecej-sztucznej-intelige ncji

Ciekawe... Donosili o tym 7 października, potem 7 listopada, i teraz znów z tego newsa robią. Zakładają, że ich target zapomina co czytał?
Adek
Użytkownik
#947 - Wysłana: 6 Gru 2017 21:51:59
Jak dla mnie to chętnie zobaczę nowego Obcego. Najlepiej gdyby był utrzymany w konwencji Obcego 2 lub 3. Obydwie części BARDZO mi się podobały.
Doctor_Who
Użytkownik
#948 - Wysłana: 18 Gru 2017 15:52:33
https://alienseries.wordpress.com/2015/02/11/comic -jockey-warfaring-terraforming/

Ciekawa analiza na temat wyglądu rasy Pilotów/Inżynierów/Space Jockeyów od Ósmego pasażera… począwszy, poprzez komiksy, na scenariuszu Aliens: Engineers, który w końcu w Prometeusza przekształcił się skończywszy.

Choć przyznam, że od strony scenariuszowej "Anioły Apokalipsy" miały więcej sensu niż "Prometeusz", to sam wygląd Pilota-bez-skafandra w tymże komiksie zawsze wydawał mi się dziwny:

Jockey

od strony biologiczno-ewolucyjnej ta zrośnięta trąba chyba nie ma zbyt wielkiego sensu.
MarcinK
Użytkownik
#949 - Wysłana: 24 Gru 2017 09:09:20
ALIEN : SPECIAL ORDER [Full Film]

https://www.youtube.com/watch?v=QAwvGWVkZcs
mozg_kl2
Użytkownik
#950 - Wysłana: 28 Gru 2017 11:34:52
mozg_kl2
Użytkownik
#951 - Wysłana: 28 Gru 2017 22:17:26
Doctor_Who
Użytkownik
#952 - Wysłana: 28 Gru 2017 22:31:42
mozg_kl2

mozg_kl2:
tak-mogl-wygladac -obcy-5-od-neilla-blomkampa

Szczerze mówiąc, to nie widzę tu nic powalającego, ale trudno ocenić zamysł reżyserski na podstawie dwóch obrazków (lubiłem Dystrykt 9 i Chappie, więc ufam, że pokazałby w Obcym coś nowatorskiego).
MarcinK
Użytkownik
#953 - Wysłana: 3 Sty 2018 09:03:59
mozg_kl2
Użytkownik
#954 - Wysłana: 18 Sty 2018 08:39:24
MarcinK
Użytkownik
#955 - Wysłana: 18 Sty 2018 11:06:17
Q__
Moderator
#956 - Wysłana: 18 Sty 2018 13:44:50 - Edytowany przez: Q__
Doctor_Who

Doctor_Who:
Szczerze mówiąc, to nie widzę tu nic powalającego, ale trudno ocenić zamysł reżyserski na podstawie dwóch obrazków (lubiłem Dystrykt 9 i Chappie, więc ufam, że pokazałby w Obcym coś nowatorskiego).

A oglądałeś jego film direct-to-net "Rakka"?
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=5&topic=72&page=16#msg315525
Zdaje się, że to jest to, co ocalało ze scenariusza piątki.

BTW. "Dystrykt 9" i - nawet - "Chappie" były fajne, ale czy nowatorskie? Pierwszy z nich to - silnie osadzona w estetyce akcyjniaków SF z lat '80 - drapieżna metafora społeczna a la "They Live!" Carpentera (będąca przy tym translacją "Miasta Boga" na język SF) z domieszką body horroru rodem z "Muchy" Cronenberga. Drugi - de-facto-remake badhamowego "Krótkiego spięcia" przesunięty w klimaty dark future wzięte z "RoboCopa" (i wzbogacony o - dość naiwnie rozegrany - klasyczny cyberpunkowy wątek kopiowania świadomości do komputera).
Doctor_Who
Użytkownik
#957 - Wysłana: 18 Sty 2018 19:08:33
Q__

Q__:
remake badhamowego "Krótkiego spięcia" przesunięty w klimaty dark future wzięte z "RoboCopa"

Miałem podobne skojarzenia podczas oglądania, ale:

Q__:
czy nowatorskie?

Jeżeli nie koncepcyjnie, to realizatorsko - owszem. Te roboty po ludzku zachowujące się mnie zmiażdżyły. W dodatku miło było zobaczyć coś nieamerykańsko-centrycznego. No i ci bandyci, którzy nie okazali się przecież tak do końca źli...

Q__:
oglądałeś jego film direct-to-net "Rakka"?

Nie, ale chętnie rzucę okiem.
Q__
Moderator
#958 - Wysłana: 18 Sty 2018 19:43:05 - Edytowany przez: Q__
Doctor_Who

Doctor_Who:
W dodatku miło było zobaczyć coś nieamerykańsko-centrycznego.

Prawda, zresztą to, że w/w filmy N.B. dzieją się w jego ojczyźnie, a nie w Ameryce, czyli nigdzie (że tak Jarry'ego sparafrazuję), tylko dodaje im cennego autentyzmu.

Doctor_Who:
No i ci bandyci, którzy nie okazali się przecież tak do końca źli...

Szlachetny bandyta - zwł. skonfrontowany z opresyjnym systemem - to też nie jest takie b. nowe.

Doctor_Who:

To czekam na Twoją opinię o nim. Długi nie jest.
MarcinK
Użytkownik
#959 - Wysłana: 20 Sty 2018 19:50:08
MarcinK
Użytkownik
#960 - Wysłana: 20 Sty 2018 20:01:27
Doctor_Who:

Nie polecam
 Strona:  ««  1  2  3  ...  30  31  32  33  34  35  36  »» 
USS Phoenix forum / Science-Fiction / Obcy powróci!

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!