USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Science-Fiction / Superheromovie's
 Strona:  ««  1  2  ...  76  77  78  79  80  81  82  83  »» 
Autor Wiadomość
Pleiades
Użytkownik
#2311 - Wysłana: 9 Wrz 2019 22:10:33
Q__:
Po prostu czytałem komiksy Brubakera, wiem co się da z Natashy wycisnąć...

Ja nie czytałam komiksów, ale wiem, że da się wycisnąć z niej wiele Może być fajnie, ale zobaczymy. W każdym razie chciałabym dożyć tej ekranizacji.

Q__:
Gdybyś jeszcze widziała jej miłosną dynamikę z Bucky'm w w/w komiksach...

O kurczę, no nie, tego to nie wiedziałam! Heh, już sobie to wyobraziłam na ekranie ;)
Dobrze, że chociaż Bannera i Nat dostaliśmy we filmie. Naprawdę fajnie mi się to oglądało, tak jakoś ciepło na serduchu się zrobiło.

Q__:
Eee, pierwsza była grana przez Pfeiffer burtonowska Catwoman. Wcielona girl power. Carol - mimo swoich mocy - może jej buty czyścić.

Chodziło mi raczej o przetarcie szlaków dla superbohaterek w MCU. O burtonowskiej Catwoman to nawet zapomniałam. Myślałam bardziej o teraźniejszych produkcjach kinowych. Kapitan Marvel była pierwsza, która dostała swój film (przynajmniej w teraźniejszym MCU, w Infinity Saga)

Q__:
Jestem tego pewien. W końcu stanowił dla Lokiego istotny punkt odniesienia. Miłość do brata i rywalizacja z nim były jednym z ważniejszych czynników kształtujących osobowość Lokiego. Jest niepomijalny.

Tylko że Loki z 2012, nawiewając z Tesseraktem, pewnie by wolał trzymać się od Thora jak najdalej. Co więcej, nawet o nim nie wspominać, bo jest w fazie największej nienawiści do brata i zaprzeczenia, że takowego w ogóle miał ;) Ta miłość powróciła dopiero gdzieś w okolicach Ragnaroka, kiedy Loki niezmuszony wrócił do Thora, pomagając upakować ocalałych Asgardczyków na Statesmana oraz - co najważniejsze - akceptując Thora jako króla, stając przy jego boku.
W serialu może będą jakieś wzmianki o Thorze, ale pewnie niezbyt miłe ;)

Q__:
To czekam na Twoją obronę w/w filmu. Może mnie przekonasz. A nawet jeśli nie, fajnie będzie poznać odmienny punkt widzenia nań.

Na pewno coś napiszę, ale wcześniej pewnie podzielę się wrażeniami z Dr. Strange'a (bo właśnie sobie odświeżyłam) oraz trylogii CA (bo cały czas jestem pod wrażeniem). Na Ragnaroka przyjdzie czas (pewnie przy okazji jeszcze raz, po raz n-ty, sobie obejrzę).

Q__:
Nie chcesz wiedzieć czym zasłynął za młodu Kazimierz Wielki...

Tylko Asgard to nie Ziemia i tutaj panuje dzicz i przemoc od stuleci, podczas gdy w Asgardzie, jako wyżej stojącym i cywilizowanym świecie, takie problemy mają już za sobą... Co więc robił Kazimierz Wielki, to Asgardczykom, zwłaszcza książętom, nie przystoi.

Q__:
Fakt, to jest argument*.

* Acz od biedy można to kontrować sugestią, że może twórcy Mjolnira kierowali się inną etyką niż my.

Młot wykuły karły z Nidavellir, a te wyglądają na praworządnych. Wydaje mi się, że etyka w Dziewięciu Królestwach wszędzie jest podobna...

Q__:
(Co znów można podważać sugestiami, że zabezpieczenia w/w młota mogą być podpięte do jakiejś obiektywnej kosmicznej moralności.)

Być może nawet cały kosmos kieruje się podobną etyką. W końcu, np. Tesserakt (byt, który ma jakąś-tam własną osobowość, jak wszystkie Kamienie) uznał Red Skulla (słusznie) za złego i go odpowiednio ukarał ;)
Mjolnir też często jest opisywany jako nie zwykłe narzędzie, ale coś o własnej osobowości. Może młot sam decyduje, kierując się jakąś kosmiczną moralnością, kto jest godny, a kto nie.

Q__:
Może bohaterowie dojdą z czasem do tej refleksji, przecież MCU wciąż żyje.

Trochę za późno, bo ostatni przedstawiciel gatunku Mrocznych Elfów chyba dokonał żywota na Knowhere ;)
A swoją drogą, Asgardczycy teraz też są gatunkiem zagrożonym wyginięciem. Może by też potrzebowali wcielić jakiś program rozrodczy ;)

Q__:
Jak nie gustuję w kinowych avengerskich zbiorówkach

Ja wręcz przeciwnie; jak widzę gościnne występy jednych bohaterów w filmach o innych bohaterach, to dostaję ekstazy. A avengersowe zbiorówki tym bardziej mi się podobają (wciąż pieję z zachwytu nad Civil War )

Q__:
Superbohaterska specyfika. Out-of-universe chodzi o malowniczość. In universe pewnie trzeba to tłumaczyć rozpierającym ich nadmiarem adrenaliny, i życiem w stresie.

Może też chodzi o pokazanie, że nawet superbohaterowie nie są wcale tak doskonali, jak ich "malują" na zewnątrz. Przykładowo Iron Man ma swoje traumy, ale jest też ambitny i lubi kombinować ze swoimi technologiami (stąd ten Ultron), Banner jako naukowiec chętnie mu przyklaskuje, ale nie pomyśli dwa razy, żeby skonsultować się z innymi. Thor jest porywczy i lubi chwytać za gardła. Cap używa argumentów słownych, ale czasem też nerwy mu puszczają. I ogólnie wszyscy lubią czasem na siebie podrzeć gęby ;)

Dreamweb:
Ano tłukli, czasem dlatego że ktoś częścią z nich telepatycznie sterował, czasem z innych pobudek.

To tak jak w MCU, różne są powody. A to telepatyczna kontrola (berło), a to że 'szaleni naukowcy' postanawiają działać za plecami innych (Ultron), a to znowuż kłótnia wokół jednego człowieka (Bucky) powodująca krwawe konfrontacje.
Pleiades
Użytkownik
#2312 - Wysłana: 9 Wrz 2019 22:14:07
A teraz trochę na inny temat.
Ponieważ dzisiaj mam głupawkę, to będzie trochę marvelowego humoru.

Najpierw obrazki:

Dziękujemy (prawie wszystkim)

Rewelacyjne podsumowanie fabuły IW:

Śmieszki z CA:

I z Tony'ego:

A'propos rozmowy o pairingach z Nat:

Ponad 14 milionów razy i ani jednego spoilera:

Petycja do NASA (jeśli ktoś autentycznie do nich napisał, to tym bardziej to jest śmieszne):

Heh:

Wiem, że trochę seksistowskie, ale rozbawiło mnie bardzo:

Niech się uczą od mistrza:

Mafiozy

Ach, ten Hawkeye

Tytuł Ojca Roku idzie do...

Thor, bóg młotków? Padłam :D

Mogłoby być fajnie, gdyby Ziemia nie miała Hulka ;)

Loki, ić stont:

Trzeba przyznać, że można się po tym poczuć lepiej (o tak, mieć ciało boga to jest to ;) )

I jeszcze trzy Crack Vids, niektóre scenki gorsze, ale tak w 90% byłam spłakana ze śmiechu, zwłaszcza jeśli chodzi o avengersowe Cracki o Cap i nabijanie się z Lokiego. Ludzie nie mają co robić z wolnym czasem :D

https://www.youtube.com/watch?v=mwp4baRgivE
https://www.youtube.com/watch?v=Vnw0xtQvIao
https://www.youtube.com/watch?v=lQhQ0pVBnoc
Q__
Moderator
#2313 - Wysłana: 10 Wrz 2019 11:59:22 - Edytowany przez: Q__
Pleiades

Pleiades:
Ja nie czytałam komiksów, ale wiem, że da się wycisnąć z niej wiele

Bo to widać na pierwszy rzut oka, zwł. w MCU (w komiksach wypadała rozmaicie).

Pleiades:
O kurczę, no nie, tego to nie wiedziałam! Heh, już sobie to wyobraziłam na ekranie ;)

Przyznasz, że brzmi doskonale? Tym bardziej, że pracowali razem (dla KGB) gdy był Winter Soldierem.

Pleiades:
Chodziło mi raczej o przetarcie szlaków dla superbohaterek w MCU.

A w tym sensie to prawda. Zwł., że wcześniejsze samodzielne filmy o superbohaterkach ("Catwoman" z H. Berry, "Elektra", "Ghostbusters" 2016*) nie powalały.

* "Wonder Woman" stanowi wyjątek.

Pleiades:
Tylko że Loki z 2012, nawiewając z Tesseraktem, pewnie by wolał trzymać się od Thora jak najdalej. Co więcej, nawet o nim nie wspominać, bo jest w fazie największej nienawiści do brata

Wszystko ok, ale wyrzucić Thora z głowy z pewnością nie był w stanie...

Pleiades:
Na pewno coś napiszę, ale wcześniej pewnie podzielę się wrażeniami z Dr. Strange'a (bo właśnie sobie odświeżyłam) oraz trylogii CA (bo cały czas jestem pod wrażeniem).

Ok. Wybierz kolejność jaka Ci odpowiada.

Pleiades:
Tylko Asgard to nie Ziemia i tutaj panuje dzicz i przemoc od stuleci, podczas gdy w Asgardzie, jako wyżej stojącym i cywilizowanym świecie, takie problemy mają już za sobą...

Czy ja wiem? Asgrad nigdy nie otrząsnął się z feudalizmu, nie wypracował standardów transparentnego podejmowania decyzji... Są potężni, ale czy tacy znów cywilizowani?

Pleiades:
Być może nawet cały kosmos kieruje się podobną etyką

Tak, w wypadku superbohaterskich kosmosów takie założenie wydaje się być uzasadnione, w nich ziemska etyka jawi się etyką uniwersalną. Choć z drugiej strony mamy takiego np. Galactusa...

Pleiades:
Trochę za późno, bo ostatni przedstawiciel gatunku Mrocznych Elfów chyba dokonał żywota na Knowhere ;)

W komiksach nic nie ginie.

Pleiades:
wciąż pieję z zachwytu nad Civil War

Też uważam "Civil War" za najlepszą ze zbiorówek MCU... tyle, że oficjalnie to nie jest zbiorówka .

Pleiades:
Może też chodzi o pokazanie, że nawet superbohaterowie nie są wcale tak doskonali

Że nie są... super?

Pleiades:
Rewelacyjne podsumowanie fabuły IW

Co najlepsze - idealnie zgodne z faktami .

Pleiades:
A'propos rozmowy o pairingach z Nat

Prawdę mówiąc uważam, że na ekranie najlepsza chemia była właśnie pomiędzy Nat a Capem (kłania się "CA 2").

Pleiades:
Wiem, że trochę seksistowskie, ale rozbawiło mnie bardzo

Taak, dwuznaczności związane ze znaczeniami słówka "iron".

Pleiades:
Mafiozy

Ktoś, chyba Mario Puzo, dowodził, że mafia jest ostatnim obszarem, na którym przetrwały feudalne reguły, więc...

Pleiades:
Ach, ten Hawkeye

Ma prawo tak na nią patrzeć. W komiksach latami stanowili duet.

Pleiades:

Choć konkurencja mocna - Vader, Sarek...
Q__
Moderator
#2314 - Wysłana: 16 Wrz 2019 23:24:36
Q__
Moderator
#2315 - Wysłana: 21 Wrz 2019 10:35:43
Pleiades
Użytkownik
#2316 - Wysłana: 22 Wrz 2019 20:33:36
Q__:
Bo to widać na pierwszy rzut oka, zwł. w MCU (w komiksach wypadała rozmaicie).

Dlatego jej życzę jak najlepiej Oby ten film trzymał klasę (i kasę )

Q__:
Przyznasz, że brzmi doskonale? Tym bardziej, że pracowali razem (dla KGB) gdy był Winter Soldierem.

Wow, teraz moja wyobraźnia pracuje i, serio, wydają się dla siebie stworzeni. Dwóch asasynów, oboje w rękach Rosji (przynajmniej do pewnego czasu). No i ten Bucky, zawsze ponętny i męski, a Nat - kobieca i silna jak diabli... Tak! Już kocham ten shipping!

Q__:
A w tym sensie to prawda. Zwł., że wcześniejsze samodzielne filmy o superbohaterkach ("Catwoman" z H. Berry, "Elektra", "Ghostbusters" 2016*) nie powalały.

* "Wonder Woman" stanowi wyjątek.

Ja z tych filmów najbardziej chyba pamiętam Elektrę. Bardzo mi się ten film podobał i zapadł w pamięci.

Q__:
Wszystko ok, ale wyrzucić Thora z głowy z pewnością nie był w stanie...

Wiesz co... Ostatnio bardzo dużo sobie rozmyślałam nad relacjami tych dwóch braci (w kontekście chociażby tego, jak moi dwaj synowie zachowują się względem siebie ;) ). Chyba moja opinia się nieco zmieniła. Nie, to nie Loki by zaprzeczał istnieniu brata - to raczej Thor, który był agresorem. Po ich długiej historii w wielu filmach widać, że to Loki czynił wiele rzeczy dla brata, a nie odwrotnie. Ten drugi był osobą zbyt skupioną na sobie, nawet powiedziałabym - poniżającą Lokiego, kiedy tylko była taka okazja. I to nie dotyczy jedynie pierwszego filmu. I to Loki był tym, któr poświęcał wiele dla brata, robił rzeczy z miłości do niego.
Tak że ten.... Myślę, że w serialu Thor odegra jakąś rolę, chociażby tylko we wspomnieniach. Loki z 2012 może być przepełniony żalem, nienawiścią, ale nic nie zmieni faktu, że tego głupka Thora kocha

Q__:
Ok. Wybierz kolejność jaka Ci odpowiada.

Więc dzisiaj będzie o dr. Strange'u. Mnie się ten film bardzo podobał, o czym za chwilę...
Przy okazji kolejności, w jakich opisuję filmy MCU, chcę tylko powiedzieć, że nim dojdę do Ragnaroka, to chyba... opinia mi się o nim zmieni... Już się zmieniła, bo poczytałam trochę narzekań na różnych blogach i... cóż... otwarły mi się trochę oczy i widzę teraz rzeczy zupełnie inaczej. Muszę sobie na pewno jeszcze raz ten film obejrzeć.

Q__:
Czy ja wiem? Asgrad nigdy nie otrząsnął się z feudalizmu, nie wypracował standardów transparentnego podejmowania decyzji... Są potężni, ale czy tacy znów cywilizowani?

Są cywilizacją, która góruje nad nami o kilka tysięcy lat... A że nie otrząsnęli się z feudalizmu? Ich rozwój mógł przebiegać w zupełnie inną stronę - dlaczego wszystko mierzymy naszą ziemską miarą? Asgard jest dla nas dziwny, bo ma zaawansowaną technologię (Soul Forge, Bifrost chociażby), nie są im obce podróże do innych układów gwiezdnych, a, przykładowo, używają koni do przemieszczania się po królestwie. Może po prostu ich ewolucja poszła w zupełnie innym kierunku. Stąd też ich pęd do dziedziczenia tronu po ojcu, w prostej linii. Tak czy owak moralnośc w kontekście: nie krzywdzić bliźnich, wszędzie powinna być taka sama.

Q__:
Tak, w wypadku superbohaterskich kosmosów takie założenie wydaje się być uzasadnione, w nich ziemska etyka jawi się etyką uniwersalną. Choć z drugiej strony mamy takiego np. Galactusa...

Zaraz.. Galactus...? Poczytałam trochę Wikię i nie wydaje mi się potężniejszy od Grandmastera. A ten ostatni, jak wiemy, miał moralność co najmniej w d...

Q__:
W komiksach nic nie ginie.

Może nie, ale w MCU Bor wykończył Mroczne Elfy, a Thor ich zupełną resztkę.. Trochę mi szkoda tej rasy... Mieli własne królestwo (Svartalfheim), mieli broń (Eter), a w ostateczności zrobiono z nich chłopców do... unicestwienia. Bo scenariusz TDW tego wymagał.

Q__:
Też uważam "Civil War" za najlepszą ze zbiorówek MCU... tyle, że oficjalnie to nie jest zbiorówka .

To musisz poczekać na moją reckę, bo na 100% będę się zachwycać tą zbiorówką.

Q__:
Że nie są... super?

Wiesz, po superbohaterach możnaby się spodziewać czegoś więcej, tymczasem... kłócą się często jak dzieci.

Q__:
Prawdę mówiąc uważam, że na ekranie najlepsza chemia była właśnie pomiędzy Nat a Capem (kłania się "CA 2").

Co prawda to prawda, aż dziw, że nic z tego nie wynikło. Chociaż ten Cap tak cały czas zakochany w Peggy...

Q__:
Ktoś, chyba Mario Puzo, dowodził, że mafia jest ostatnim obszarem, na którym przetrwały feudalne reguły, więc...

Ale trzeba przyznać, że wyglądają jak dilerzy dragów, co najmniej ;) Aż dziwota, że podeszły do nich na ulicy tylko te dwie panienki, co chciały z Thorem selfie.

Q__:
Ma prawo tak na nią patrzeć. W komiksach latami stanowili duet.

Szkoda, że w filmie ukrócono ten wątek, dając Clintowi kochającą rodzinę. Chociaż nie powiem, bardzo mi się podobał romans pomiędzy Bruce'm a Nat, o czym już wspominałam

Q__:
Pleiades:

Choć konkurencja mocna - Vader, Sarek...

Nic nie przebije jednak Odina. On zawiódł wszystkie swoje dzieci i czasami aż się dziwię, że Thor go nazwał kiedyś najlepszym ojcem.
Wydaje mi się, że analiza Odina i nazwanie go narcystycznym rodzicem jest jak najbardziej uzasadnione:
https://lucianalight.tumblr.com/post/178604710758/ odins-family-dynamic-part-1

A teraz, dla rozrywki, kilka fanartów, które mnie rozbawiły:

Wejście Winter Soldiera:

Ogólnie uwielbiam komiksy Rachel J Pierce i warto zajrzeć na jej stronę (https://twitter.com/racheljpierce), aby zobaczyć więcej, ale takie perełki z szczególnością mnie ujmują:

Z Endgame:

Tak by mogło być, gdyby Hela przybyła z sekundę później:

Zdecydowanie mój ulubiony - alternatywne zakończenie IW:

Winny zniszczenia? Niech naprawia...

Koniec Mjolnira:

Teraz inni autorzy.
Rozbawiła mnie kreska, zwłaszcza mina Lokiego:

Armia (kto zna trochę mitologię, ten bardziej zrozumie):

Heh, zawsze uważałam, że między Thorem a Carol jest jakiś konflikt interesów:

Ciężkie życie z bratem:

No i nasza kochana Nat oraz mądry Fury:

I jeszcze taka ciekawostka:
Ktoś się wysilił i postanowił policzyć, ilu tych Jotunów Thor zabił:
https://www.youtube.com/watch?v=rCipXx9YjCE
(dla niechcących oglądać video podaję liczbę: 145 ;) W sumie trzeba przyznać, że nieźle ich wymordował, z powodu jednej głupiej zniewagi...)

Ciąg dalszy w następnym poście...
Pleiades
Użytkownik
#2317 - Wysłana: 22 Wrz 2019 20:37:20
To teraz napiszę coś odnośnie Dr. House'a... Yyy, znaczy się, dr. Stange'a.

Chociaż porównanie nawet całkiem trafne. Obaj byli wybitnymi specjalistami w swojej dziedzinie i liczyły się dla nich statystyki - sukcesy operacji. Bardziej, niż pacjenci. Osobiście nie przepadam za lekarzami, którzy uważają ludzi tylko za "przypadki medyczne" na drodze swojej kariery, choćby nie wiem, jak doskonali ci lekarze byli.
No i dr Stange właśnie jest takim lekarzem. Jest butny, arogancki, zadufany w sobie.
Jego historia przypomina mi trochę Thora - obaj byli zbyt pewni siebie, aroganccy i obu zmieniła na lepsze kryzysowa sytuacja, w której się znaleźli, na nich obu wpłynęli ludzie, którzy pojawili się na ich drodze i obaj z tej podróży powrócili odmienieni, lepsi.
Ten film po raz pierwszy oglądałam dość dawno temu, jak jeszcze nawet Marvelem się nie interesowałam, a to głównie ze względu na trzech moich ulubionych aktorów, którzy się tu spotkali - Benedict Cumberbatch (mam do niego słabość; to moje pokolenie w sumie ;) ), Tilda Swinton (urzekła mnie wpierw jako Biała Czarownica w "Narnii") i Mads Mikkelsen (mój ukochany tytułowy zły z serii "Hannibal"). Nie zawiodłam się na nich. Każdy ma ważną i ciekawą rolę, z którą radzi sobie świetnie.
Starożytna jest mądra, ale też skrywa swój wielki sekret. Chociaż od początku widać było, że ma plany co do Strange'a i widzi w nim wielki potencjał, traktuje go specjalnie - coś co przykładowo Dumbledore przeczuwał odnośnie Harry'ego. W "Endgame" nawet wyjaśnione było, że od dawna wie, jak się potoczą losy naszego doktora. Moja jedna z ulubionych scen to ta, kiedy zabiera Strange'a w Himalaje i każe mu samemu wrócić przez portal. Była bardzo pewna i spokojna.
Fajne też było to, jak Stange dostał swój płaszcz i stał się prawowitym jego właścicielem - to mi znów przypomina, jak Thor odzyskał swój młot i tym samym moce.
Główny zły tego odcinka... znaczy się filmu... - zależy, kogo za niego uważamy. Jeśli Kaecilliusa, to wychodzi on całkiem nieźle. Ma swoje motywy, obietnicę nieśmiertelnego życia. Ma też za sobą tragiczną przeszłość. Wszystko to, co powinien mieć dobry villain. Można go nawet polubić. Gorzej natomiast wypada Dormammu, którego motywy są dość niejasne (zawładnięcie Wszechświatem, a w szczególności Ziemią... Phi...). Tak swoją drogą cały seans zastanawiałam się, czy Dormammu mógłby powstrzymać Thanosa? Albo, w świetle naszej ostatniej dyskusji, czy byłby potężniejszy od Q?
W filmie mamy pokazany wreszcie Kamień Czasu i widzimy, jaką ma potężną moc. Nic dziwnego, że skoro dr. Strange potrafił manipulować czasem, to potrafił to również później Thanos. W ogóle wydaje mi się, że to jeden z potężniejszych Kamieni.
Co jeszcze... Jeśli chodzi o walki, to było to mega ciekawie przedstawione. Nie mieliśmy typowej nawalanki, takiej jak w IW czy Civil War, a bardzo ciekawą koncepcję naginania czasoprzestrzeni. Niektóre sceny, jak słusznie fandom zauważył, przypominają obraz ze snów w "Incepcji". Jest też ta psychodeliczna scena, kiedy Starożytna każe doktorowi "otworzyć oko" - i niektórzy nawet domniemywali, że to Cyriak tworzył tę sekwencję. Artysta jednak zaprzeczył. Tak czy owak, ktoś się chyba na nim mocno wzorował.
Jestem pod wrażeniem tego filmu, pod względem technicznym, jak i fabularnym. Aktorzy dali z siebie wszystko. Efekty specjalne były super. No i mamy przesłanie - nawet największy dupek, w "niekorzystnych" dla niego okolicznościach, może w sobie odkryć bohatera
Oceniłabym 8/10
MarcinK
Użytkownik
#2318 - Wysłana: 22 Wrz 2019 20:41:58
Pleiades:
No i mamy przesłanie - nawet największy dupek, w "niekorzystnych" dla niego okolicznościach, może w sobie odkryć bohatera

To juz w Iron manie było
Q__
Moderator
#2319 - Wysłana: 23 Wrz 2019 20:04:17
Pleiades

Pleiades:
Oby ten film trzymał klasę (i kasę

Sądzę, że tak będzie. Nawet patrząc na to jak Disney sobie (nie) radzi z SW, trudno mi uwierzyć, by zarżnęli takiego samograja.

Pleiades:
Wow, teraz moja wyobraźnia pracuje i, serio, wydają się dla siebie stworzeni. Dwóch asasynów, oboje w rękach Rosji (przynajmniej do pewnego czasu). No i ten Bucky, zawsze ponętny i męski, a Nat - kobieca i silna jak diabli... Tak! Już kocham ten shipping!

To sięgnij po w/w komiksy Brubakera (które, nawiasem mówiąc, mają b. filmową stronę wizualną). Nasycisz swoją wyobraźnię... albo rozbudzisz ją jeszcze bardziej.

Pleiades:
Ja z tych filmów najbardziej chyba pamiętam Elektrę. Bardzo mi się ten film podobał i zapadł w pamięci.

A tu znów polecę Ci sagę o Elektrze Millera (nawiasem: jej pierwszy - najlepszy - zeszyt był pierwszym komiksem z universum Marvela jaki kupiłem/czytałem).

Pleiades:
Wiesz co... Ostatnio bardzo dużo sobie rozmyślałam nad relacjami tych dwóch braci

Uzupełnij jeszcze obraz tym, co wiemy o nich z mitologii.

Pleiades:
nim dojdę do Ragnaroka, to chyba... opinia mi się o nim zmieni... Już się zmieniła, bo poczytałam trochę narzekań na różnych blogach i... cóż... otwarły mi się trochę oczy i widzę teraz rzeczy zupełnie inaczej. Muszę sobie na pewno jeszcze raz ten film obejrzeć.

Obejrzyj. Ale nie sugeruj się za mocno cudzymi opiniami (ani blogowymi, ani moimi). Oceń go tak jak sama to widzisz/czujesz, a nie jak ktoś Ci mówi, że masz widzieć/czuć.

Pleiades:
Są cywilizacją, która góruje nad nami o kilka tysięcy lat... A że nie otrząsnęli się z feudalizmu? Ich rozwój mógł przebiegać w zupełnie inną stronę - dlaczego wszystko mierzymy naszą ziemską miarą?

Ale... z drugiej strony... jaką inną, poza naszą, ziemską, miarą dysponujemy? Zwł. gdy mowa o cywilizacji tak bardzo humanoidalnej...

Pleiades:
Zaraz.. Galactus...? Poczytałam trochę Wikię i nie wydaje mi się potężniejszy od Grandmastera. A ten ostatni, jak wiemy, miał moralność co najmniej w d...

Galactus to nieśmiertelny pożeracz planet z poprzedniego wszechświata rodem... A czy Grandmaster jest od niego potężniejszy? Hmmm...
http://www.killermovies.com/forums/f77/t434257.htm l

Pleiades:
a w ostateczności zrobiono z nich chłopców do... unicestwienia. Bo scenariusz TDW tego wymagał.

Może dlatego m.in. "TDW" nie jest zazwyczaj najwyżej ocenianym filmem MCU?

Pleiades:
To musisz poczekać na moją reckę, bo na 100% będę się zachwycać tą zbiorówką.

Ok, poczekam.

Pleiades:
aż dziw, że nic z tego nie wynikło.

Pewnie dlatego, że:
Pleiades:
ten Cap tak cały czas zakochany w Peggy...

A trudno oczekiwać by taki praworządny dobry konserwatysta rozdrabniał się na romanse.

Pleiades:
Szkoda, że w filmie ukrócono ten wątek, dając Clintowi kochającą rodzinę.

W sumie robią filmy (także) dla dzieci. Nie mogą zrobić Nat zbyt promiskuityczną (choć Tony'ego takim zrobili).

Pleiades:
Nic nie przebije jednak Odina.

Nawet Thanos? (Jedną córkę torturowal, drugą w przepaść...)

Pleiades:
czasami aż się dziwię, że Thor go nazwał kiedyś najlepszym ojcem.

Takie słowa są dość prawdopodobne psychologicznie. W końcu... był najlepszym ojcem jakiego Thor miał.

Pleiades:
Wejście Winter Soldiera:

Zderzenie komiksowego heroizmu z samym życiem.

Pleiades:
Tak by mogło być, gdyby Hela przybyła z sekundę później

B. trzeźwe spojrzenie na stosunki panujące wewnątrz tej rodzinki, trzeba przyznać.

Pleiades:
Heh, zawsze uważałam, że między Thorem a Carol jest jakiś konflikt interesów

Że niby asgardzki bóg piorunów może być tylko jeden? Z drugiej strony są przecież (w komiksach) Thunderstrike, Beta Ray Bill...

Pleiades:
W "Endgame" nawet wyjaśnione było, że od dawna wie, jak się potoczą losy naszego doktora.

Ciekawe swoją drogą czy przejrzała ileś linii czasu (jak sam doktorek w "IW") i orzekła co jest najprawdopodobniejsze, czy ma tę przewagę, że od razu wiedziała, która wersja historii zaistnieje?

Pleiades:
Gorzej natomiast wypada Dormammu, którego motywy są dość niejasne (zawładnięcie Wszechświatem, a w szczególności Ziemią... Phi...)

Nie mów, że nie ma już dziś miejsca dla staroświeckich, oldschoolowych demonów zla.

Niemniej... pocieszę Cię... Jeśli pójdą śladem komiksów jego relacje ze Strange'm się skomplikują... bo staną się... rodzinne...
https://en.wikipedia.org/wiki/Clea

Pleiades:
Jest też ta psychodeliczna scena, kiedy Starożytna każe doktorowi "otworzyć oko"

Psychodelia to wyróżnik przygód naszego doktorka. Najsłynniejsze albumy z nim, te z lat '70, były tworzone po LSD:
http://www.zimbio.com/Doctor+Strange's+Trippy+Hist ory/articles/wZeitRIPh2j/The+LSD+Influence

MarcinK

MarcinK:
To juz w Iron manie było

Cóż, originy superbohaterów są w dużym stopniu powtarzalne. Tony uchodzi z kolei za swego rodzaju marvelowską kopię Bruce'a Wayne'a.
MarcinK
Użytkownik
#2320 - Wysłana: 24 Wrz 2019 11:07:51
Q__
A mówiłem już że Far From Home to w zasadzie Iron Man 3 bis?
Q__
Moderator
#2321 - Wysłana: 26 Wrz 2019 17:59:47
Cd. recenzji z The M0vie bloga.

Marvel:
https://them0vieblog.com/2014/07/31/non-review-rev iew-guardians-of-the-galaxy/
https://them0vieblog.com/2017/04/24/non-review-rev iew-guardians-of-the-galaxy-vol-2/
https://them0vieblog.com/2015/07/08/non-review-rev iew-ant-man/
https://them0vieblog.com/2018/07/28/non-review-rev iew-ant-man-and-the-wasp/
https://them0vieblog.com/2016/04/20/non-review-rev iew-captain-america-civil-war/
https://them0vieblog.com/2017/10/19/non-review-rev iew-thor-ragnarok/
https://them0vieblog.com/2016/10/22/non-review-rev iew-doctor-strange/
https://them0vieblog.com/2018/02/06/non-review-rev iew-black-panther/
https://them0vieblog.com/2019/03/05/non-review-rev iew-captain-marvel/
https://them0vieblog.com/2018/04/24/non-review-rev iew-avengers-infinity-war/
https://them0vieblog.com/2019/04/23/non-review-rev iew-avengers-endgame/
https://them0vieblog.com/2017/07/02/non-review-rev iew-spider-man-homecoming/
https://them0vieblog.com/2019/06/28/non-review-rev iew-spider-man-far-from-home/
https://them0vieblog.com/2018/12/02/non-review-rev iew-spider-man-into-the-spider-verse/
Także serialowy:
https://them0vieblog.com/2015/04/10/netflix-and-ma rvels-daredevil-season-1-review/
https://them0vieblog.com/2016/03/18/netflix-and-ma rvels-daredevil-season-2-review/
https://them0vieblog.com/2015/11/20/netflix-and-ma rvels-jessica-jones-review/
https://them0vieblog.com/2016/09/30/luke-cage-seas on-1/
https://them0vieblog.com/2018/06/22/luke-cage-seas on-2/
https://them0vieblog.com/2017/03/17/marvel-and-net flixs-iron-fist-review/
https://them0vieblog.com/2017/11/17/marvel-and-net flixs-the-punisher-review/
https://them0vieblog.com/2017/08/18/marvel-and-net flixs-the-defenders-review/

DC:
https://them0vieblog.com/2016/03/31/non-review-rev iew-batman-vs-superman/
https://them0vieblog.com/2017/11/17/non-review-rev iew-justice-league/
https://them0vieblog.com/2010/12/14/non-review-rev iew-wonder-woman/
https://them0vieblog.com/2017/05/31/non-review-rev iew-wonder-woman-2/
https://them0vieblog.com/2018/12/12/non-review-rev iew-aquaman/
https://them0vieblog.com/2019/03/29/non-review-rev iew-shazam/
Q__
Moderator
#2322 - Wysłana: 28 Wrz 2019 15:29:31 - Edytowany przez: Q__
Dość szeroko o tym, co przyniesie nam MCU:
https://www.youtube.com/watch?v=hFRDkSR2OEo

I podobnie o DCEU:
https://www.youtube.com/watch?v=P_JqWgFtHvk
Q__
Moderator
#2323 - Wysłana: 3 Paź 2019 16:27:45
MarcinK
Użytkownik
#2324 - Wysłana: 5 Paź 2019 17:16:57
Ragnarok to najlepszy filmowy Thor, a pod względem stylistyki to najlepszy duchowy spadkobierca Prequel Trylogy
MarcinK
Użytkownik
#2325 - Wysłana: 6 Paź 2019 18:01:43
Guardians of Galaxy 2
Ja chcę żeby drużyna Stallone'a dostała własny serial
I czekam na introdukcję Adama
Q__
Moderator
#2326 - Wysłana: 7 Paź 2019 16:07:44
MarcinK

MarcinK:
Ja chcę żeby drużyna Stallone'a dostała własny serial

W sumie niezła idea.

MarcinK:
czekam na introdukcję Adama

Warlocka?

ps. Taki oto ranking filmów MCU:
https://www.youtube.com/watch?v=nGAN6hCRA0A
MarcinK
Użytkownik
#2327 - Wysłana: 9 Paź 2019 21:31:16
Q__:
Warlocka?

Tak, jego komora jest w scenie po napisach drugiej części Strażników

Swoją drogą bardzo trekowa ta obca jest
https://www.youtube.com/watch?v=DhFGwdKAanw
Q__
Moderator
#2328 - Wysłana: 9 Paź 2019 23:13:49
MarcinK

MarcinK:
jego komora jest w scenie po napisach drugiej części Strażników

Wiem. (Zresztą była o tym mowa na forum.)

MarcinK:
Swoją drogą bardzo trekowa ta obca jest

Jak zresztą przeważająca część istotnych fabularnie Obcych Marvela i DC (z ew. wyjątkiem serii o GL-ach). Wszędzie humanoidy.
MarcinK
Użytkownik
#2329 - Wysłana: 10 Paź 2019 11:25:29
Q__:
Jak zresztą przeważająca część istotnych fabularnie Obcych Marvela i DC (z ew. wyjątkiem serii o GL-ach). Wszędzie humanoidy.

Ale ta szczególnie bo charakteryzacja polega tylko na walnięciu złotą farbą, Yondu np. dostał nowe zęby i niebieskie wnętrze ust
Q__
Moderator
#2330 - Wysłana: 10 Paź 2019 16:32:49
MarcinK

MarcinK:
Ale ta szczególnie bo charakteryzacja polega tylko na walnięciu złotą farbą

W dodatku jest dość campowa, co do Treka również pasuje.
MarcinK
Użytkownik
#2331 - Wysłana: 12 Paź 2019 19:06:57
Q__
Trochę też przywodzi pewną rodzimą produkcję z pewnymi bliźniakami których imion nie mogę przytoczyć ze względu na ciszę wyborczą
Q__
Moderator
#2332 - Wysłana: 12 Paź 2019 19:30:12
MarcinK

A, tak, słynne Złote Miasto. W wydaniu teatralnym jego mieszkańcy też wyglądają cokolwiek trekowato:

https://miastodzieci.pl/wydarzenia/o-dwoch-takich- co-ukradli-ksiezyc-rzeszow-2/
MarcinK
Użytkownik
#2333 - Wysłana: 13 Paź 2019 09:43:24
Q__
Nawet scenografia pasuje
Q__
Moderator
#2334 - Wysłana: 15 Paź 2019 18:42:58 - Edytowany przez: Q__
Z innej beczki... Fanfilmy DC (czasem z domieszką Marvela):

Demon In The Dark: Batman vs. The Secret Six
https://www.youtube.com/watch?v=FcI7bVufdIc

Project Cadmus
https://www.youtube.com/watch?v=27dpxuoG2Xo

Batman: Son of Gotham
https://www.youtube.com/watch?v=Jd2V9bwmUrY

The Batman
https://www.youtube.com/watch?v=pIsyGsyCKHk

Batman vs The Punisher
https://www.youtube.com/watch?v=sOtk9CO43UU
Q__
Moderator
#2335 - Wysłana: 18 Paź 2019 20:01:30
Trochę fanowskich oczekiwań związanych z arrowverse'owym "Crisisem...":
http://bobcanada92.blogspot.com/2019/10/crisis-of- infinite-expectations.html

Tymczasem - skoro o AV mowa - serialowa Batwoman ma na IMDB 3/10, a na RT ocenę widowni ledwo 12%:
https://www.imdb.com/title/tt8712204/
https://www.rottentomatoes.com/tv/batwoman/s01
Faktycznie jest aż tak źle, czy to tylko motywowany politycznie hejt? Pytam, bo trailer wydawał się obiecujący:
https://www.youtube.com/watch?v=xana3fqo-B0
Q__
Moderator
#2336 - Wysłana: 19 Paź 2019 22:22:00
Trochę o tym, że nie wszyscy aktorzy cieszyli się ze swoich występów w MCU:
https://www.youtube.com/watch?v=f6xiJL16MOs
MarcinK
Użytkownik
#2337 - Wysłana: 21 Paź 2019 20:23:31
Q__
Moderator
#2338 - Wysłana: 21 Paź 2019 20:44:55
MarcinK

MarcinK:
Zwiastuny/Bloodshot

Link bezpośredni:
https://www.youtube.com/watch?v=vOUVVDWdXbo

MarcinK:
Gdzie JDF

Dobre pytanie... Też uważam, że był znacznie bardziej bloodshotowaty z wyglądu od Diesela:
MarcinK
Użytkownik
#2339 - Wysłana: 22 Paź 2019 18:39:49 - Edytowany przez: MarcinK
https://www.antyradio.pl/Film/News/Vin-Diesel-jako -Black-Bolt-w-nowej-wersji-Inhumans-Gwiazdor-seria lu-skomentowal-doniesienia-36330?fbclid=IwAR3oBcck kJnVn1pEtK_w-rscsz1mAJRrfVYyYFT6shVTn2a96nvx0wGmw8 w

Diesel ma teczki na wszystkich decydentów w Hollywood czy jak?

W zasadzie JDF mógłby dostać Bloodshotową web series, skoro DCU, Arrorverse i DCAU mogą żyć równoległe to czemu nie dać kilu wariantów VU?
Q__
Moderator
#2340 - Wysłana: 22 Paź 2019 18:58:50
MarcinK

MarcinK:
Diesel ma teczki na wszystkich decydentów w Hollywood czy jak?

No, faktycznie dziwne. Bo o ile cenię go za rolę Riddicka, a i jako głos Groota (rola, wbrew pozorom, wymagająca; wyrazić wszystko jedną frazą) dawał radę, o tyle nie wiem skąd ten szał...
 Strona:  ««  1  2  ...  76  77  78  79  80  81  82  83  »» 
USS Phoenix forum / Science-Fiction / Superheromovie's

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!