Postanowiłem - wspierając się rosnącą w oczach

EncyklopediąFantastyki - stworzyć galerię okładkową

pierwszych utworów SF jakie w życiu przyswoiłem.
Były to....

Stanisław Lem "Eden" (wydanie drugie)
Opowiadania pomieszczone w "Młodych Technikach":

"Prawda" Stanisław Lem (Młody Technik 08 (193) 1964)

"Lot ku Ziemi" Konrad Fiałkowski (Młody Technik 07 (144) 1960)

"Świstak" Jan St. Kopczewski (Młody Technik 10 (147) 1960)

"Nieśmiertelny z Wegi" Konrad Fiałkowski (Młody Technik 07 (156) 1961)

"Człekokształtny" Andrzej Czechowski (Młody Technik 09 (170) 1962)

"Ziemia jego przodków" Stefan Weinfeld (Młody Technik 11 (184) 1963)

"Decyzja Darrego" Kazimierz Szkołut* (Młody Technik 02 (187) 1964)

"Konstruktor" Konrad Fiałkowski (Młody Technik 11 (196) 1964)

"Zerowe rozwiązanie" Konrad Fiałkowski (Młody Technik 02 (199) 1965)

"Mały Darwin" Andrzej Czechowski i "Kształty i cienie" Dariusz Filar (Młody Technik 07 (276) 1971)
Oraz antologie...

"Drugi próg życia", a w niej następujące opowiadania: Tadeusz Suchorzewski - "Chihuahua", Andrzej Stoff - "Dom", Mirosław Kwiatek - "Drugi próg życia", Tadeusz Unkiewicz - "Elmis", Krzysztof Boruń - "Fantom", Adam Jaromin - "Kłopoty wynalazcy", Wacław Gołembowicz - "Kłopoty z fantazją", Wiktor Żwikiewicz - "Marzenie", Julia Nidecka - "Megalomania", Zbigniew Dworak - "Model supernowej", Dariusz Filar - "Nazbyt szczęśliwi", Andrzej Kossakowski - "Nie dałem się uśpić", Witold Zegalski - "O człowieku, którego bolała sprężarka", Jacek Sawaszkiewicz - "Patent", Henryk Gajewski - "Precedens", Janusz A. Zajdel - "Przejście przez lustro", Janusz Siwek - "Przydział", Ryszard Sawwa - "Raport", Andrzej Urbańczyk - "Świerszcz", Stanisław Lem - "Test", Krzysztof W. Malinowski - "Uczniowie Paracelsusa", Andrzej Czechowski - "Wieczorne niebo", Konrad Fiałkowski - "Wróble galaktyki", Stefan Weinfeld - "Zwrotnica czasu"

"Bardzo dziwny świat", a w niej: "Mąż opatrznościowy" - Fredric Brown, "Bardzo dziwny świat" - Ariadna Gromowa, "Podkomitet" - Zenna Henderson, "Siedem dni strachu" - R. A. Lafferty, "Okno w przeszłość" - Ł. Mogilew, "Twarz z fotografii" - Jack Finney

"Siedmiu fantastycznych" zawierająca takie oto utwory: "Miasto, które będzie: Tunel" - Czesław Chruszczewski, "Nieproszeni goście" - Krzysztof Boruń, "Obrazki z przyszłości: Przeprowadzka" - Krzysztof W. Malinowski, "Podróż czternasta" - Stanisław Lem, "Prawda o Elektrze" - Andrzej Czechowski, "Tamten świat" (fragment powieści "Robot") - Adam Wiśniewski-Snerg, "Test" - Stanisław Lem, "Włókno Claperiusa" - Konrad Fiałkowski
Z czego najbardziej, wówczas, lubiłem opowieści o kosmonautach (Fiałkowskiego, Mistrza Lema), choć czasem wykraczały poza próg mojej percepcji

. A największe wrażenie zrobiły na mnie "Prawda" i "Człekokształtny".
* Z tym autorem mam kłopot, bo EncyklopediaFantastyki raz nazywa go
"Szkołut", raz
"Szkokuł"; jeśli prawdziwa jest wersja pierwsza, to ciekawe byłoby sprawdzić czy nie jest to aby późniejszy pułkownik lotnictwa i skarbnik Zarządu Głównego Stowarzyszenia Seniorów Lotnictwa Wojskowego RP:
http://sslwrp.pl/Zarząd-Główny_stary.php