USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Science-Fiction / SF naszego dzieciństwa...
 Strona:  ««  1  2  ...  4  5  6  7  8  ...  11  12  »» 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#151 - Wysłana: 24 Sier 2008 18:27:41
Doctor_Who

eśli chodzi o to, z utratą tarcia, to czy można to uznać całkiem za SF? W końcu występuje tam anioł

SF w znaczeniu speculative fiction - pomysł wprowadzony w sposób mało prawdopodobny, ale konsekwencje wprowadzenia tego pomysłu do swiata utworu podane z naukową precyzją.

ps. widzę, że to opowiadanko przetrwało w podręcznikach lata.
Doctor_Who
Użytkownik
#152 - Wysłana: 24 Sier 2008 18:49:40 - Edytowany przez: Doctor_Who
A fragment "Wielkiej, większej..." to ja miałem w podręczniku do fizyki (ta stara seria z ilustracjami świetnego Bohdanowicza...)
Q__
Moderator
#153 - Wysłana: 24 Sier 2008 19:08:12
Doctor_Who

A fragment "Wielkiej, większej..." to ja miałem w podręczniku do fizyki

Uczyliście sie widzę ze starych dobrych podręczników, które naprawdę uwielbiałem.
Doctor_Who
Użytkownik
#154 - Wysłana: 16 Wrz 2008 00:26:25 - Edytowany przez: Doctor_Who
Dragon
Użytkownik
#155 - Wysłana: 16 Wrz 2008 00:29:21
Doctor_Who
Mam cztery takie komiksy, ale o alfie nie słyszałem.
Q__
Moderator
#156 - Wysłana: 16 Wrz 2008 01:08:40
Doctor_Who

Licytować, kto nie ma!

Kiedy mam...

Dragon

ale o alfie nie słyszałem.

Ja też nie (to chyba jakis magazyn komiksowy?).
Doctor_Who
Użytkownik
#157 - Wysłana: 13 Lis 2008 19:04:30
Eviva
Użytkownik
#158 - Wysłana: 13 Lis 2008 19:06:14
Doctor_Who

Czy tam ten jeden to nie towarzysz Montgomery Scott przypadkiem?!
kordian
Użytkownik
#159 - Wysłana: 13 Lis 2008 20:17:46
no dokładnie
Doctor_Who
Użytkownik
#160 - Wysłana: 10 Sty 2009 09:47:25
Dzisiaj na TVN7 Lot Nawigatora - kolejna legenda dzieciństwa, niezapomniany film (choć pewnie go dziś nie obejrzę, by sobie wspomnień nie zepsuć ).

Q__
Moderator
#161 - Wysłana: 10 Sty 2009 11:45:42
Za to wczoraj (też na TVN7) była ekranizacja 'Nowego wspaniałego świata" kiepska, ale za to z L. Nimoy'em.
Eviva
Użytkownik
#162 - Wysłana: 10 Sty 2009 11:48:02
Q__

A ja to nawet mam nagrane, właśnie ze względu na pana Leonarda. Tak samo jak mam odcinek Colombo, gdzie gra on lekarza-mordercę. I to dobrze gra.
Doctor_Who
Użytkownik
#163 - Wysłana: 10 Sty 2009 11:56:24 - Edytowany przez: Doctor_Who
Eviva
Q__

Kołacze mi się coś, że kiedyś był film z Nimoyem, gdzie grał on jakiegoś detektywa o polskich korzeniach, ale pewnie może coś poplątałem - kojarzy ktoś czy był taki i co to za film??
Eviva
Użytkownik
#164 - Wysłana: 10 Sty 2009 12:48:14
Doctor_Who

To nie Nimoy, a George Peppard, a film nosił tytuł "Banacek". Były nawet dwa czy trzy filmy, i serial na dobitkę.
Doctor_Who
Użytkownik
#165 - Wysłana: 10 Sty 2009 12:51:57
Banacek nie, Banacka kiedyś widziałem... to nazwisko brzmiało coś jak Kowak czy Nowak. Swoją drogą przy Banacku popełnili gafę, bo to czeskie nazwisko, nie polskie.
Eviva
Użytkownik
#166 - Wysłana: 10 Sty 2009 13:00:24
Doctor_Who

Amerykanie nie odróżniają Czecha od Polaka. Ale jak chodzi o inny serial, to ja nie wiem. Może o "T.J. Hooker"? Tam Shatner grał policjanta, a Nimoy mógł grac detektywa. Czemu nie, jak to tacy kumple?
Doctor_Who
Użytkownik
#167 - Wysłana: 10 Sty 2009 13:03:28
Eviva

Amerykanie nie odróżniają Czecha od Polaka

I Rosjanina - vide przypadek Lema .

Ja nawet nie wiem, czy to był serial... i czy Nimoy grał tam główną rolę czy gościnną... Zresztą wszystko mi się mogło pokiełbasić . Kupę lat temu to widziałem...
Eviva
Użytkownik
#168 - Wysłana: 10 Sty 2009 13:08:22
Doctor_Who

Chociaż widziałeś. Ja nie widziałam. A tak bym chętnie obejrzała "T.J. Hookera". Małe na to szanse. szło kiedyś, dawnym dawno, gdy jeszcze chyba nawet nie miałam na czym nagrywać, ale tez i nie wiedziałam wtedy, kto zacz Shatner.
Q__
Moderator
#169 - Wysłana: 10 Sty 2009 13:12:44
Doctor_Who

I Rosjanina

BTW. Pamiętam jeden głupi jak but film sensacyjny, w którym desant Armii Czerwonej, zostaje wysadzony z łodzi podwodnej na terenie USA i rusza na motocyklach podbijać Amerykę. Dowódca (który zresztą wozi w walizce bombę atomową) nosi brzmiace z polska nazwisko i kiedy wydaje rozkazy słychać z ekranu wyraźnie "k*** mać".
Doctor_Who
Użytkownik
#170 - Wysłana: 10 Sty 2009 13:20:28 - Edytowany przez: Doctor_Who
Q__

Dowódca (który zresztą wozi w walizce bombę atomową) nosi brzmiace z polska nazwisko i kiedy wydaje rozkazy słychać z ekranu wyraźnie "k*** mać".

A przypomniało mi się sformułowanie z francuskiej encyklopedii XVIII czy XIX- wiecznej (nie wiem na ile prawdziwe ) :

Kozacy-bitne plemię rosyjskie, które do boju szło z okrzykiem "job twoju mat", co znaczy "Bóg z nami"

A tytułu tego filmu z Nimoyem (o ile był z Nimoyem i nic mi się nie pomachraczyło ) chyba nigdy nie znajdę .
Eviva
Użytkownik
#171 - Wysłana: 10 Sty 2009 13:26:01
Doctor_Who

Można zajrzeć do filmografii
Doctor_Who
Użytkownik
#172 - Wysłana: 10 Sty 2009 13:30:40 - Edytowany przez: Doctor_Who
Eviva

Można zajrzeć do filmografii

Tylko pod warunkiem, że niczego nie poplątałem, z aktorem na czele ...
Może po prostu jestem takim trekkerem, że wszędzie widzę twarze aktorów ze ST?
Eviva
Użytkownik
#173 - Wysłana: 10 Sty 2009 13:36:11
Doctor_Who
Może po prostu jestem takim trekkerem, że wszędzie widzę twarze aktorów ze ST?

A to też niewykluczone. Ja ich wypatruję wszędzie i już kilka razy się pomyliłam.
Q__
Moderator
#174 - Wysłana: 10 Sty 2009 14:16:16
Doctor_Who

A przypomniało mi się sformułowanie z francuskiej encyklopedii XVIII czy XIX- wiecznej (nie wiem na ile prawdziwe

Prawdziwe i b. znane. Była to zresztą jedna z edycji encyklopedi Larousse'a dla dzieci.
Delta
Użytkownik
#175 - Wysłana: 10 Sty 2009 15:02:59
Doctor_Who
Kołacze mi się coś, że kiedyś był film z Nimoyem, gdzie grał on jakiegoś detektywa o polskich korzeniach, ale pewnie może coś poplątałem - kojarzy ktoś czy był taki i co to za film??

Może to to:
http://www.imdb.com/title/tt0068248/

Wiem, że leciało kiedyś na RTL7 (obecnie TVN7) widziałem kawałek. Nimoy grał faceta, który miał przebłyski wizji jakiś zdarzeń, ale nie bardzo wiem o co chodziło.

Eviva
Tak samo jak mam odcinek Colombo, gdzie gra on lekarza-mordercę.

Ja tylko kojarzę, że Shatner gościnnie wystąpił w którymś odcinku, ale też już nie bardzo pamiętam szczegółów. Dawno to było.

Ale jak chodzi o inny serial, to ja nie wiem. Może o "T.J. Hooker"? Tam Shatner grał policjanta, a Nimoy mógł grac detektywa.

I grał detektywa gościnnie w jednym z odcinków. Polsat wieki temu nadawał. Shatner z Nimoyem całkiem nieźle zagrali. Nimoy grał chcącego się zemścić detektywa, którego córka została zgwałcona.
http://www.imdb.com/title/tt0715493/
Doctor_Who
Użytkownik
#176 - Wysłana: 10 Sty 2009 15:10:32 - Edytowany przez: Doctor_Who
Delta

No i pamiętałem w połowie - nazwisko dobrze zapamiętałem, ale już profesję nie - kierowca, nie detektyw... W sumie nawet nieoczekiwanie pasuje film do tematu, bo są wątki fantastyczne .

Nimoy grał chcącego się zemścić detektywa, którego córka została zgwałcona.

Może faktycznie mi się nałożył ten detektyw z ''T.J. Hookera'', albo - prawdopodobniej - pomyliło z detektywem Samem Kovac'em z książek Tami Hoag.

Tak, czy inaczej dzięki Memory Delta .
Q__
Moderator
#177 - Wysłana: 27 Kwi 2009 04:12:38
Christof
Użytkownik
#178 - Wysłana: 27 Kwi 2009 17:16:27 - Edytowany przez: Christof
Doctor_Who
2. Chłopak zapada w śpiączkę i przenosi się do świata fantazji, gdzie przeżywa przygody, które mają swoje odzwierciedlenie w realnym świecie?

Przejrzałem temat i zdaje się, że nikt jeszcze nie odpowiedział na to pytanie. O ile się nie mylę chodzi o serial "Odyseja", który leciał na Polsacie jakoś w połowie lat 90-tych.
Dla mnie osobiście nie były to już czasy, które mógłbym nazwać dzieciństwem (rocznik '81). Ja zaczynałem chyba od "Jazona z gwiezdnego patrolu", ale niewiele już z niego pamiętam. Oglądało się później np. "He Mana", "Był sobie kosmos" czy "Starcom". Pamiętam jak przez mgłę jeszcze jeden serial animowany - grupka ludzi podróżowała statkiem (czy może pduszkowcem?) ze sztuczną inteligencją, który miał w doku swoje "mniejsze wersje" i mógł je wysyłać do miejsc, w które sam sie nie mieścił. Naprawdę pamiętam ten serial, jak przez mgłę i nie potrafię nic więcej o nim napisać. Z innych tytułów to jeszcze "Earthstar Voyager" mi się przypomina. No i od bodajże 1991 "Star Trek: TNG".
Jeśli idzie o komiksy to oczywiście Tytusy, "Thorgal". Trafiło się też parę zeszytów z Kleksem (nie mylić z Panem Kleksem)np."Pióro kontra flamaster". Pozatym: "Rork", "Walka o planetę", "Ludzie i Potwory" i TM-Semic.
The_D
Użytkownik
#179 - Wysłana: 27 Kwi 2009 21:02:33
O, pamiętam, że za młodu tez Kleksa czytywałem.
Eviva
Użytkownik
#180 - Wysłana: 27 Kwi 2009 21:16:15
The_D
Christof

Ja to uwielbiałam - Kleksa, Thorgala, He-Mana, Jazona...
 Strona:  ««  1  2  ...  4  5  6  7  8  ...  11  12  »» 
USS Phoenix forum / Science-Fiction / SF naszego dzieciństwa...

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!