Autor |
Wiadomość |
Q__
Moderator
|
#61 - Wysłana: 10 Mar 2008 01:25:12
|
Delta
Użytkownik
|
#62 - Wysłana: 10 Mar 2008 01:43:40 - Edytowany przez: Delta
A czytaliście opowiadanie "Okręt zwany Francis" (wydano je wraz ze zbiorem opowiadań ze świata HH) napisane przez Ringo do spółki z Victorem Mitchellem? Nie tylko przyzwoite czytadło, ale pełne dobrego czarnego humoru. 
|
Q__
Moderator
|
#63 - Wysłana: 10 Mar 2008 01:46:26 - Edytowany przez: Q__
Delta
A czytaliście opowiadanie "Okręt zwany Francis"
Jassne  .
ps. ciekawą biografię ma ten Ringo:
http://www.gs.gildia.pl/_vp_tworcy/john_ringo
|
Delta
Użytkownik
|
#64 - Wysłana: 10 Mar 2008 01:57:35
Q__
ps. ciekawą biografię ma ten Ringo:
Rzeczywiście ciekawą. Musi być z niego niezły aparat. 
|
Q__
Moderator
|
#65 - Wysłana: 10 Mar 2008 02:10:42 - Edytowany przez: Q__
Delta
Rzeczywiście ciekawą.
A jeszcze nie wspomnieli o jego karierze wojskowej...
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Ringo
ps. kupa radości dla tych co znają angielski:
http://www.webscription.net/s-84-john-ringo.aspx
|
Doctor_Who
Użytkownik
|
#66 - Wysłana: 10 Mar 2008 08:21:38
Q__
Seybr pewnie miał na myśli "Bobby kontra wapniaki", czyli kolejny świetny serial
Którego też już nie znam... :]]]
Dziwne, w Polsce był nadawany w bloku razem z "Futuramą"...
|
Dragon
Użytkownik
|
#67 - Wysłana: 10 Mar 2008 09:16:12
Teraz czytam całą serie wojny z posslenami, jestem przy czwartym tomie. Bardzo spodobało mi się połączenie sf z współczesną techniką wojenną. Dwie moje miłości w jednym.
|
Q__
Moderator
|
#68 - Wysłana: 10 Mar 2008 10:25:36
Doctor_Who
Dziwne, w Polsce był nadawany w bloku razem z "Futuramą".
Którą oczywiscie ogladąłem... Faktycznie dziwne... Może tytuł mnie zniechęcił (nie brzmiałjak SF...)?
Dragon
Bardzo spodobało mi się połączenie sf z współczesną techniką wojenną.
Taki Clancy czy inny L. Bond skrzyżowany z czymś na kształt "Upliftu" Brina (acz bez idei wspomagania).
|
Doctor_Who
Użytkownik
|
#69 - Wysłana: 10 Mar 2008 11:30:36
Q__
Może tytuł mnie zniechęcił (nie brzmiałjak SF...)?
Bo to i nie było SF, ale skoro na tapecie już i Droopiego mieliśmy...
|
Q__
Moderator
|
#70 - Wysłana: 10 Mar 2008 11:33:38
Doctor_Who
Bo to i nie było SF
A to wszystko jasne...
|
Doctor_Who
Użytkownik
|
#71 - Wysłana: 10 Mar 2008 11:57:54 - Edytowany przez: Doctor_Who
Oczywiście jeszcze te fantastyczne seriale pamiętam:
Land of the Lost
Było na TVP2 i RTL7
Zawsze ciekawiło mnie dlaczego benzyna im się w samochodzie nie kończy...
Dwa Światy - świetna produkcja polsko-australijska oparta o pomysł świata równoległego, gdzie rządzi kasta "magów" posługujących się wynalazkami technicznymi...
Fajne kombinezony mieli...
|
Dragon
Użytkownik
|
#72 - Wysłana: 10 Mar 2008 12:02:36
Dwa Światy pamiętam, nawet niedawno mi mignęły, chyba na dwójce.
|
Q__
Moderator
|
#73 - Wysłana: 10 Mar 2008 12:16:04 - Edytowany przez: Q__
Doctor_Who
Land of the Lost
Wyjątkowa kicha...
Dwa Światy - świetna produkcja polsko-australijska oparta o pomysł świata równoległego, gdzie rządzi kasta "magów" posługujących się wynalazkami technicznymi...
Oglądałem juz jako stary chłop, ale fajne  .
Dragon
hyba na dwójce.
Na jedynce.
|
Domko
Użytkownik
|
#74 - Wysłana: 10 Mar 2008 12:17:41
"Dwa światy" to kiedyś oglądałem z zapartym tchem. Pamiętam, że był też sequel, gdzie pokazano dużo więcej alternatywnych wszechświatów, np. jeden, w którym były tylko same roboty.
|
Doctor_Who
Użytkownik
|
#75 - Wysłana: 10 Mar 2008 12:21:12 - Edytowany przez: Doctor_Who
Q__
Land of the Lost
Wyjątkowa kicha...
Teraz to może i kicha, ale podczas pierwszej emisji to jako smarkacz z wypiekami oglądałem (podczas powtórek na RTL7 już tylko z sentymentu)... Nie psuj mi wspomnień  .

|
Q__
Moderator
|
#76 - Wysłana: 10 Mar 2008 12:28:20 - Edytowany przez: Q__
Domko
Pamiętam, że był też sequel, gdzie pokazano dużo więcej alternatywnych wszechświatów, np. jeden, w którym były tylko same roboty.
A to o Władcy Smoków...
Doctor_Who
Teraz to może i kicha, ale podczas pierwszej emisji to jako smarkacz z wypiekami oglądałem (podczas powtórek na RTL7 już tylko z sentymentu)... Nie psuj mi wspomnień
o dobra.. w Końcu "Jason..." to tez dno w sumie...
(Swoja droga imie Jason prześladowąło mnie w dizeciństwie - ten z G-Team, ten z Gwiezdnego Patrolu i jeszcze dowódca Argonautów...)
|
karaktak
Użytkownik
|
#77 - Wysłana: 10 Mar 2008 21:28:37
kanna
Nie pamietacie Załogi G ani Jazona bo jesteście, za przeproszeniem, Kufniarze
Jako niemowlaki mieliscie to ogladać?
Kochane niemowlaczki nawet nie wiecie, że w początkach to ten serial to wcale nie była załoga G tylko Wojny Światów. Potem, 2-3 lata później mniej więcej gdy pokazały się GW w polskiej TV obcięli czołówkę i zrobili z tego załogę G. Wcześniej to można było się tylko dopychać do literatury bo filmy amerykańskie były przecież z gruntu "złe", tzw. kapitalistyczna zgnilizna. Verne to chyba pierwsze z czym się zetknęłam, ale mogę się mylić... było jeszcze takie coś jak "Zakazana planeta" i "Ucieczka Logana", Wehikuł czasu" i taki film o panice w Nowym Yorku jak w latach 20 XXw zrealizowano audycję radiową na podstawie prozy Wellsa o lądowaniu kosmitów na ziemi. Cóż pamięć już nie ta.
|
kanna
Użytkownik
|
#78 - Wysłana: 10 Mar 2008 21:33:46
karaktak
Ucieczke Logana puszczali raz po raz, kilka razy mi migało... ale jakos ostatnio.
No nie mówi mi, ze audycji na podstawie Wellsa słuchałeś....
|
Q__
Moderator
|
#79 - Wysłana: 11 Mar 2008 00:35:49
karaktak
Kochane niemowlaczki nawet nie wiecie, że w początkach to ten serial to wcale nie była załoga G tylko Wojny Światów. Potem, 2-3 lata później mniej więcej gdy pokazały się GW w polskiej TV obcięli czołówkę i zrobili z tego załogę G.
Wiemy wiemy.. Nawet wiem, że to przycinanie to robota Amerykanów
kanna
No nie mówi mi, ze audycji na podstawie Wellsa słuchałeś....
Też mnie to lekko  zdumiało...
|
karaktak
Użytkownik
|
#80 - Wysłana: 11 Mar 2008 18:24:30
Q__
Też mnie to lekko zdumiało...
I zdumiewaj się nadal. Audycji Wellsa nie słuchałam choćby z tego względu, że mój angielski jest lekko kulawy. Chodzi mi jednak o film z lat ... początku 70-tych, który o tym opowiadał; o panice na ulicach, o zawałach, o masowej ucieczce ludności Nowego Jorku. Nie mniej jednak jeżeli jeszcze ktoś będzie dociekał mojego wieku to się chyba obrażę. Nie wiem tylko z będę mogła wtedy porozmawiać, bo na forum SW jest strasznie drętwo i ciągnie straszną manierą. A Wy jesteście strasznie milusi... 
|
Q__
Moderator
|
#81 - Wysłana: 11 Mar 2008 18:41:25
karaktak
Chodzi mi jednak o film z lat ... początku 70-tych, który o tym opowiadał; o panice na ulicach, o zawałach, o masowej ucieczce ludności Nowego Jorku.
Znam, znam ten film... Ale on był z roku 1953...
http://imdb.com/title/tt0046534/
|
karaktak
Użytkownik
|
#82 - Wysłana: 11 Mar 2008 18:45:32
Q__
Znam, znam ten film... Ale on był z roku 1953...
Może to ten sam. Moja pamięć czasem zawodzi.
|
Q__
Moderator
|
#83 - Wysłana: 11 Mar 2008 18:46:27
karaktak
Może to ten sam.
Niewykluczone, że w Polsce emitowali go w latach '70...
|
karaktak
Użytkownik
|
#84 - Wysłana: 11 Mar 2008 18:52:47
Z lat 70 pamiętam też Planetę Małp, film w wersji kinowej i serial, choć z inną obsadą. W tamtych latach dobrze się to oglądało. Prędzej można było się dogadać z małpą niż z innymi ludźmi.
|
Q__
Moderator
|
#85 - Wysłana: 11 Mar 2008 19:00:18
karaktak
Z lat 70 pamiętam też Planetę Małp, film w wersji kinowej i serial, choć z inną obsadą.
Fajnie się składa. Niedawno powstał stosowny topic...
|
kanna
Użytkownik
|
#86 - Wysłana: 11 Mar 2008 20:17:05
karaktak
Ten wątek, chcąc nie chcąc troche do wieku forumowiczów nawiazuje, bo dzieciństwo to dla każdego inny okres wychodzi. Ale nie żeby ktos Ci wypominał
Planetę Małp tez widziałam w telewizji.
|
Dzakas
Użytkownik
|
#87 - Wysłana: 11 Mar 2008 20:28:37
Z dzieciństwa to zapamiętałem Xenę, Herculesa, X-Files i VOY na C+. Ech te lata '90 XX wieku 
|
Halbard
Użytkownik
|
#88 - Wysłana: 11 Mar 2008 20:36:29
Pamiętam, że jak byłem młody to leciały różne seriale typu "Seaquest" czy już później TNG, a także bajki ("Generał Daimos" naturalnie  ), ale tak naprawdę sf mojego dzieciństwa kojarzy mi się przede wszystkim z książkami-wspomnianą już przez kogoś "Atlantydą-wyspą ognia", "Z milczącej planety" C.S Lewisa (chociaż tak naprawdę zrozumiałem o co w tej książce chodzi jak już byłem nieco starszy  ) oraz naturalnie z Lemem-"Przygodami pilota Pirxa" (w szkole chyba tylko mi się to podobało  ) i "Bajkami robotów".
|
kanna
Użytkownik
|
#89 - Wysłana: 11 Mar 2008 20:43:12
Halbard
Generała Daimosa mój młodszy cioteczny brat namiętnie oglądał - a że go czasem pilnowałam, to nawet nieźle kojarzę 
|
Q__
Moderator
|
#90 - Wysłana: 11 Mar 2008 21:53:02
kanna
Ten wątek, chcąc nie chcąc troche do wieku forumowiczów nawiazuje, bo dzieciństwo to dla każdego inny okres wychodzi.
Fakt ;]
Dzakas
Z dzieciństwa to zapamiętałem Xenę, Herculesa, X-Files i VOY
Złote lata to raczej nie były...
Halbard
ale tak naprawdę sf mojego dzieciństwa kojarzy mi się przede wszystkim z książkami-wspomnianą już przez kogoś "Atlantydą-wyspą ognia", "Z milczącej planety" C.S Lewisa (chociaż tak naprawdę zrozumiałem o co w tej książce chodzi jak już byłem nieco starszy) oraz naturalnie z Lemem-"Przygodami pilota Pirxa" (w szkole chyba tylko mi się to podobało) i "Bajkami robotów".
Zacne pozycje. I sama klasyka.
kanna
Generała Daimosa mój młodszy cioteczny brat namiętnie oglądał - a że go czasem pilnowałam, to nawet nieźle kojarzę
I jak wrażenia? Miało swój urok, nie? 
|