USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Science-Fiction / SF naszego dzieciństwa...
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  ...  8  9  10  11  12  »» 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#61 - Wysłana: 10 Mar 2008 01:25:12
Ringo arcydzieł nie tworzy, ale b. przyzwoite czytadło.

ps. http://esensja.pl/ksiazka/ksiazki/obiekt.html?rodz aj_obiektu=2&idobiektu=1700
Delta
Użytkownik
#62 - Wysłana: 10 Mar 2008 01:43:40 - Edytowany przez: Delta
A czytaliście opowiadanie "Okręt zwany Francis" (wydano je wraz ze zbiorem opowiadań ze świata HH) napisane przez Ringo do spółki z Victorem Mitchellem? Nie tylko przyzwoite czytadło, ale pełne dobrego czarnego humoru.
Q__
Moderator
#63 - Wysłana: 10 Mar 2008 01:46:26 - Edytowany przez: Q__
Delta

A czytaliście opowiadanie "Okręt zwany Francis"

Jassne.

ps. ciekawą biografię ma ten Ringo:
http://www.gs.gildia.pl/_vp_tworcy/john_ringo
Delta
Użytkownik
#64 - Wysłana: 10 Mar 2008 01:57:35
Q__
ps. ciekawą biografię ma ten Ringo:

Rzeczywiście ciekawą. Musi być z niego niezły aparat.
Q__
Moderator
#65 - Wysłana: 10 Mar 2008 02:10:42 - Edytowany przez: Q__
Delta

Rzeczywiście ciekawą.

A jeszcze nie wspomnieli o jego karierze wojskowej...
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Ringo

ps. kupa radości dla tych co znają angielski:
http://www.webscription.net/s-84-john-ringo.aspx
Doctor_Who
Użytkownik
#66 - Wysłana: 10 Mar 2008 08:21:38
Q__

Seybr pewnie miał na myśli "Bobby kontra wapniaki", czyli kolejny świetny serial

Którego też już nie znam... :]]]

Dziwne, w Polsce był nadawany w bloku razem z "Futuramą"...
Dragon
Użytkownik
#67 - Wysłana: 10 Mar 2008 09:16:12
Teraz czytam całą serie wojny z posslenami, jestem przy czwartym tomie. Bardzo spodobało mi się połączenie sf z współczesną techniką wojenną. Dwie moje miłości w jednym.
Q__
Moderator
#68 - Wysłana: 10 Mar 2008 10:25:36
Doctor_Who

Dziwne, w Polsce był nadawany w bloku razem z "Futuramą".

Którą oczywiscie ogladąłem... Faktycznie dziwne... Może tytuł mnie zniechęcił (nie brzmiałjak SF...)?

Dragon

Bardzo spodobało mi się połączenie sf z współczesną techniką wojenną.

Taki Clancy czy inny L. Bond skrzyżowany z czymś na kształt "Upliftu" Brina (acz bez idei wspomagania).
Doctor_Who
Użytkownik
#69 - Wysłana: 10 Mar 2008 11:30:36
Q__

Może tytuł mnie zniechęcił (nie brzmiałjak SF...)?

Bo to i nie było SF, ale skoro na tapecie już i Droopiego mieliśmy...
Q__
Moderator
#70 - Wysłana: 10 Mar 2008 11:33:38
Doctor_Who

Bo to i nie było SF

A to wszystko jasne...
Doctor_Who
Użytkownik
#71 - Wysłana: 10 Mar 2008 11:57:54 - Edytowany przez: Doctor_Who
Oczywiście jeszcze te fantastyczne seriale pamiętam:

Land of the Lost

Było na TVP2 i RTL7

Zawsze ciekawiło mnie dlaczego benzyna im się w samochodzie nie kończy...

Dwa Światy - świetna produkcja polsko-australijska oparta o pomysł świata równoległego, gdzie rządzi kasta "magów" posługujących się wynalazkami technicznymi...

Fajne kombinezony mieli...
Dragon
Użytkownik
#72 - Wysłana: 10 Mar 2008 12:02:36
Dwa Światy pamiętam, nawet niedawno mi mignęły, chyba na dwójce.
Q__
Moderator
#73 - Wysłana: 10 Mar 2008 12:16:04 - Edytowany przez: Q__
Doctor_Who

Land of the Lost

Wyjątkowa kicha...

Dwa Światy - świetna produkcja polsko-australijska oparta o pomysł świata równoległego, gdzie rządzi kasta "magów" posługujących się wynalazkami technicznymi...

Oglądałem juz jako stary chłop, ale fajne.

Dragon

hyba na dwójce.

Na jedynce.
Domko
Użytkownik
#74 - Wysłana: 10 Mar 2008 12:17:41
"Dwa światy" to kiedyś oglądałem z zapartym tchem. Pamiętam, że był też sequel, gdzie pokazano dużo więcej alternatywnych wszechświatów, np. jeden, w którym były tylko same roboty.
Doctor_Who
Użytkownik
#75 - Wysłana: 10 Mar 2008 12:21:12 - Edytowany przez: Doctor_Who
Q__

Land of the Lost

Wyjątkowa kicha...

Teraz to może i kicha, ale podczas pierwszej emisji to jako smarkacz z wypiekami oglądałem (podczas powtórek na RTL7 już tylko z sentymentu)... Nie psuj mi wspomnień .
Q__
Moderator
#76 - Wysłana: 10 Mar 2008 12:28:20 - Edytowany przez: Q__
Domko

Pamiętam, że był też sequel, gdzie pokazano dużo więcej alternatywnych wszechświatów, np. jeden, w którym były tylko same roboty.

A to o Władcy Smoków...

Doctor_Who

Teraz to może i kicha, ale podczas pierwszej emisji to jako smarkacz z wypiekami oglądałem (podczas powtórek na RTL7 już tylko z sentymentu)... Nie psuj mi wspomnień

o dobra.. w Końcu "Jason..." to tez dno w sumie...

(Swoja droga imie Jason prześladowąło mnie w dizeciństwie - ten z G-Team, ten z Gwiezdnego Patrolu i jeszcze dowódca Argonautów...)
karaktak
Użytkownik
#77 - Wysłana: 10 Mar 2008 21:28:37
kanna
Nie pamietacie Załogi G ani Jazona bo jesteście, za przeproszeniem, Kufniarze
Jako niemowlaki mieliscie to ogladać?
Kochane niemowlaczki nawet nie wiecie, że w początkach to ten serial to wcale nie była załoga G tylko Wojny Światów. Potem, 2-3 lata później mniej więcej gdy pokazały się GW w polskiej TV obcięli czołówkę i zrobili z tego załogę G. Wcześniej to można było się tylko dopychać do literatury bo filmy amerykańskie były przecież z gruntu "złe", tzw. kapitalistyczna zgnilizna. Verne to chyba pierwsze z czym się zetknęłam, ale mogę się mylić... było jeszcze takie coś jak "Zakazana planeta" i "Ucieczka Logana", Wehikuł czasu" i taki film o panice w Nowym Yorku jak w latach 20 XXw zrealizowano audycję radiową na podstawie prozy Wellsa o lądowaniu kosmitów na ziemi. Cóż pamięć już nie ta.
kanna
Użytkownik
#78 - Wysłana: 10 Mar 2008 21:33:46
karaktak
Ucieczke Logana puszczali raz po raz, kilka razy mi migało... ale jakos ostatnio.

No nie mówi mi, ze audycji na podstawie Wellsa słuchałeś....
Q__
Moderator
#79 - Wysłana: 11 Mar 2008 00:35:49
karaktak

Kochane niemowlaczki nawet nie wiecie, że w początkach to ten serial to wcale nie była załoga G tylko Wojny Światów. Potem, 2-3 lata później mniej więcej gdy pokazały się GW w polskiej TV obcięli czołówkę i zrobili z tego załogę G.

Wiemy wiemy.. Nawet wiem, że to przycinanie to robota Amerykanów

kanna

No nie mówi mi, ze audycji na podstawie Wellsa słuchałeś....

Też mnie to lekko zdumiało...
karaktak
Użytkownik
#80 - Wysłana: 11 Mar 2008 18:24:30
Q__
Też mnie to lekko zdumiało...
I zdumiewaj się nadal. Audycji Wellsa nie słuchałam choćby z tego względu, że mój angielski jest lekko kulawy. Chodzi mi jednak o film z lat ... początku 70-tych, który o tym opowiadał; o panice na ulicach, o zawałach, o masowej ucieczce ludności Nowego Jorku. Nie mniej jednak jeżeli jeszcze ktoś będzie dociekał mojego wieku to się chyba obrażę. Nie wiem tylko z będę mogła wtedy porozmawiać, bo na forum SW jest strasznie drętwo i ciągnie straszną manierą. A Wy jesteście strasznie milusi...
Q__
Moderator
#81 - Wysłana: 11 Mar 2008 18:41:25
karaktak

Chodzi mi jednak o film z lat ... początku 70-tych, który o tym opowiadał; o panice na ulicach, o zawałach, o masowej ucieczce ludności Nowego Jorku.

Znam, znam ten film... Ale on był z roku 1953...
http://imdb.com/title/tt0046534/
karaktak
Użytkownik
#82 - Wysłana: 11 Mar 2008 18:45:32
Q__
Znam, znam ten film... Ale on był z roku 1953...
Może to ten sam. Moja pamięć czasem zawodzi.
Q__
Moderator
#83 - Wysłana: 11 Mar 2008 18:46:27
karaktak

Może to ten sam.

Niewykluczone, że w Polsce emitowali go w latach '70...
karaktak
Użytkownik
#84 - Wysłana: 11 Mar 2008 18:52:47
Z lat 70 pamiętam też Planetę Małp, film w wersji kinowej i serial, choć z inną obsadą. W tamtych latach dobrze się to oglądało. Prędzej można było się dogadać z małpą niż z innymi ludźmi.
Q__
Moderator
#85 - Wysłana: 11 Mar 2008 19:00:18
karaktak

Z lat 70 pamiętam też Planetę Małp, film w wersji kinowej i serial, choć z inną obsadą.

Fajnie się składa. Niedawno powstał stosowny topic...
kanna
Użytkownik
#86 - Wysłana: 11 Mar 2008 20:17:05
karaktak

Ten wątek, chcąc nie chcąc troche do wieku forumowiczów nawiazuje, bo dzieciństwo to dla każdego inny okres wychodzi. Ale nie żeby ktos Ci wypominał

Planetę Małp tez widziałam w telewizji.
Dzakas
Użytkownik
#87 - Wysłana: 11 Mar 2008 20:28:37
Z dzieciństwa to zapamiętałem Xenę, Herculesa, X-Files i VOY na C+. Ech te lata '90 XX wieku
Halbard
Użytkownik
#88 - Wysłana: 11 Mar 2008 20:36:29
Pamiętam, że jak byłem młody to leciały różne seriale typu "Seaquest" czy już później TNG, a także bajki ("Generał Daimos" naturalnie), ale tak naprawdę sf mojego dzieciństwa kojarzy mi się przede wszystkim z książkami-wspomnianą już przez kogoś "Atlantydą-wyspą ognia", "Z milczącej planety" C.S Lewisa (chociaż tak naprawdę zrozumiałem o co w tej książce chodzi jak już byłem nieco starszy) oraz naturalnie z Lemem-"Przygodami pilota Pirxa" (w szkole chyba tylko mi się to podobało) i "Bajkami robotów".
kanna
Użytkownik
#89 - Wysłana: 11 Mar 2008 20:43:12
Halbard

Generała Daimosa mój młodszy cioteczny brat namiętnie oglądał - a że go czasem pilnowałam, to nawet nieźle kojarzę
Q__
Moderator
#90 - Wysłana: 11 Mar 2008 21:53:02
kanna

Ten wątek, chcąc nie chcąc troche do wieku forumowiczów nawiazuje, bo dzieciństwo to dla każdego inny okres wychodzi.

Fakt ;]

Dzakas

Z dzieciństwa to zapamiętałem Xenę, Herculesa, X-Files i VOY

Złote lata to raczej nie były...

Halbard

ale tak naprawdę sf mojego dzieciństwa kojarzy mi się przede wszystkim z książkami-wspomnianą już przez kogoś "Atlantydą-wyspą ognia", "Z milczącej planety" C.S Lewisa (chociaż tak naprawdę zrozumiałem o co w tej książce chodzi jak już byłem nieco starszy) oraz naturalnie z Lemem-"Przygodami pilota Pirxa" (w szkole chyba tylko mi się to podobało) i "Bajkami robotów".

Zacne pozycje. I sama klasyka.

kanna

Generała Daimosa mój młodszy cioteczny brat namiętnie oglądał - a że go czasem pilnowałam, to nawet nieźle kojarzę

I jak wrażenia? Miało swój urok, nie?
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  ...  8  9  10  11  12  »» 
USS Phoenix forum / Science-Fiction / SF naszego dzieciństwa...

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!