USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Science-Fiction / SF naszego dzieciństwa...
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  ...  8  9  10  11  12  »» 
Autor Wiadomość
4_z_Szesciopaka
Użytkownik
#31 - Wysłana: 9 Mar 2008 19:15:47 - Edytowany przez: 4_z_Szesciopaka
Q__

H.G. Wells

Które pozycje szczególnie? [/i]

Hmm pamiętam, że po przeczytaniu hobbita łaziłem do biblioteki i żadałem: więcej tolkiena dobra kobieto!!! trylogia poszła, silmarilion poszedł więc była posucha, więc mówie do tej pani a co to toklien? a fantastyka :no to więcej fantastyki dobra kobieto! na co dobra pani wskazała półkę z fantastyką i wyciągnałem "Wehikuł Czasu" kręciła nosem (spytała jesteś pewien? co miało prawdo podobnie znaczyć "to klasyka, nie za bardzo dla szczyli") pewien nie byłem , ale nie dałem po sobie poznać - wziałem, łyknałem potem Wojna Światów, Wyspa dra Moreau, Pierwszy człowiek na księżycu. To chyba były 4
pierwsze.
Q__
Moderator
#32 - Wysłana: 9 Mar 2008 19:18:02
4_z_Szesciopaka

"Wehikuł Czasu"

Zaczynałem od obejrzenia filmu Pala. Ale ledwie skończyłem pomaszerowałem fo półki po knigę...

łyknałem potem Wojna Światów, Wyspa dra Moreau, Pierwszy człowiek na księżycu.

Poznałem te pozycje już jako dorosły. "Wojna..." jest znakomita i prawie się nie postarzało...
kanna
Użytkownik
#33 - Wysłana: 9 Mar 2008 19:32:41
4_z_Szesciopaka
kręciła nosem (spytała jesteś pewien? co miało prawdo podobnie znaczyć "to klasyka, nie za bardzo dla szczyli")

Jak ja w czwartek klasie po wiekszości Verna poszłam po Robinsona Cruzoe (bo miał byc podobny do Tajemniczej wyspy) to pani mi nie dała, bo to była lektura dla 5 klasy... Ale ja byłam tez do innych bibliotek zapisana... buecheche... niedoczekane jej!
Q__
Moderator
#34 - Wysłana: 9 Mar 2008 19:36:01 - Edytowany przez: Q__
kanna

poszłam po Robinsona Cruzoe (bo miał byc podobny do Tajemniczej wyspy

BTW. pamiętam jakim szokiem było dla mnie, że historia z bezludną wyspą to tylko część losów Robinsona...
Doctor_Who
Użytkownik
#35 - Wysłana: 9 Mar 2008 20:29:57 - Edytowany przez: Doctor_Who
Q__

Aha, ten piesek nazywał się oczywiście Snoopy, a nie Droopy.

Nawet nie zauważyłem tej pomyłki...

Bo Snoopy to też był spoko pies. I miał niezłe podejście do życia.

kanna

Jak ja w czwartek klasie po wiekszości Verna poszłam po Robinsona Cruzoe (bo miał byc podobny do Tajemniczej wyspy) to pani mi nie dała, bo to była lektura dla 5 klasy...

Może akurat piąta klasa omawiała? W sumie to dziwne, ja w późnej bo późnej ale jednak podstawówce łyknąłem i Don Kichota i "Delirium w Tharsys", nie wiem co prawda co takie książki robiły w szkolnej bibliotece ale jednak...

Potem odkryłem Lema i Zajdla i "Kontakt", ale nie ten Sagana (na niego przyszedł jakiś czas później) tylko polskiej autorki, nie pamiętam nazwiska .

Pamiętam też jak podwędzałem siostrze starszej horrory które wypożyczała z miejskiej biblioteki . Na początku lat 90. widziałem też"Aliens" oglądanych na kasecie wideo z pierwszej otwartej w mojej mieście wypożyczalni. Wtedy właściciele takich sieci nie przejmowali się takimi "głupstwami" jak jakiekolwiek ograniczenia wiekowe filmów. A mając wiosen 10 przeczytałem komiks AVP...

Poczułem się strasznie uświadamiając sobie, że pamiętam muminka-przemieniaczka, a gdyby mnie tak ktoś zapytał o jakiś szkolny wzór z fizyki, to nie wiem, czy nie miałbym kłopotów
Q__
Moderator
#36 - Wysłana: 9 Mar 2008 20:35:43
Doctor_Who

Bo Snoopy

Droopy.

I miał niezłe podejście do życia.

Zwłaszcza do kobiet.

W sumie to dziwne, ja w późnej bo późnej ale jednak podstawówce łyknąłem i Don Kichota i "Delirium w Tharsys"

No moją pierwszą samodzielną lekturą był "Makbet"...

"Kontakt", /.../ Sagana

Pierwszy przekład byl fatalny...

polskiej autorki, nie pamiętam nazwiska

Gabrieli Górskiej?

"Aliens" oglądanych na kasecie wideo

Mam podobne doświadczenia. "Alien", "Aliens", "The Thing", "The Highlander", SW EP VI, T-2...
Doctor_Who
Użytkownik
#37 - Wysłana: 9 Mar 2008 20:40:42
Q__

Snoopy

Droopy.

Powiedzmy, że obydwa psiaki miały spoko podejście do życia .
Ciekawie ten topik ewoluuje strumieniem świadomości od Lema i Wellsa do Droopiego .

Gabrieli Górskiej?

O tak, thnx.

Pierwszy przekład byl fatalny...

To ja widać czytałem ten drugi .
kanna
Użytkownik
#38 - Wysłana: 9 Mar 2008 20:47:22
Aliens" oglądanych na kasecie wideo

A ja pierwszego Alliens oglądałam w kinie, nie podobnał mi się nie lubie horrorów
Doctor_Who
Użytkownik
#39 - Wysłana: 9 Mar 2008 20:48:26
kanna

pierwszego Alliens oglądałam w kinie

Aliens to był drugi, pierwszy był Alien (czepiam się ).
Q__
Moderator
#40 - Wysłana: 9 Mar 2008 20:57:14
kanna

nie podobnał mi się nie lubie horrorów

Mi się podobał klimat zanim się bieganina nie zaczęła...

Doctor_Who

czepiam się

kanna
Użytkownik
#41 - Wysłana: 9 Mar 2008 20:59:16
Doctor_Who
Aliens to był drugi, pierwszy był Alien

Miało być Pierwszego Alliena
Doctor_Who
Użytkownik
#42 - Wysłana: 9 Mar 2008 21:01:07
W ogóle to fajne sobie hobby znalazłem ostatnio - wynajdowanie tytułów filmów i seriali, które puszczano u nas podczas różnych ferii i wakacji:

http://en.wikipedia.org/wiki/Round_The_Twist

Nie jestem pewny polskich tytułów... "Rodzina Twistów"?

http://en.wikipedia.org/wiki/Watt_on_Earth

To chyba jako "Nie z tej ziemi" na TV Regionlanej leciało (zanim ją w TVP3 zmienili).

http://www.imdb.com/title/tt0315647/ - Goryl Archera, też w TVP podczas jakichś ferii.
Q__
Moderator
#43 - Wysłana: 9 Mar 2008 21:13:42
Doctor_Who

"Rodzina Twistów"?

Hehe... Tego już nie kojarzę. Młodość też ma swoje atuty jak widać.

Watt_on_Earth

A tego tym bardziej...
kanna
Użytkownik
#44 - Wysłana: 9 Mar 2008 21:23:24
Ja też nie kojarzę, Doctor_Who

Wyglada na to, Q__ że jak te różne seriale fajne leciały, to my już skończyliśmy miewać ferie
Seybr
Użytkownik
#45 - Wysłana: 9 Mar 2008 21:28:00
kanna

Wyglada na to, Q__ że jak te różne seriale fajne leciały, to my już skończyliśmy miewać ferie

Wapniaki ?
kanna
Użytkownik
#46 - Wysłana: 9 Mar 2008 22:09:16
Seybr

Za moich czasów sie wapniaki mówiło na rodzców czy wyglądam na twoją mamusię??
Doctor_Who
Użytkownik
#47 - Wysłana: 9 Mar 2008 22:16:08
Seybr pewnie miał na myśli "Bobby kontra wapniaki", czyli kolejny świetny serial

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bobby_kontra_wapniaki

Q__
Moderator
#48 - Wysłana: 9 Mar 2008 22:52:58
kanna

Ano...

Seybr

Wapniaki ?

Może i tak.

kanna

czy wyglądam na twoją mamusię??

Jak to Seybr oceni skoro nie widzi?

Doctor_Who

Seybr pewnie miał na myśli "Bobby kontra wapniaki", czyli kolejny świetny serial

Którego też już nie znam... :]]]
kanna
Użytkownik
#49 - Wysłana: 10 Mar 2008 00:03:45
Q__
Jak to Seybr oceni skoro nie widzi?

Charakter mój oceni - znaczy ta kreacje, co tu robie na Fprum

Którego też już nie znam... :]]]

A ja akurat znam, choc po wierzchu, bo mi sie durny wydawał...
Dragon
Użytkownik
#50 - Wysłana: 10 Mar 2008 00:07:01
Zdecydowanie Seaquest, Gwiezdna eskadra, Star Trek jak łaskawie puścili, Star Wars, Robocop, Terminator i kilka innych.
Q__
Moderator
#51 - Wysłana: 10 Mar 2008 00:20:34
kanna

znaczy ta kreacje, co tu robie na Fprum

A ile w niej z Ciebie?

Dragon

Zdecydowanie Seaquest, Gwiezdna eskadra, Star Trek jak łaskawie puścili, Star Wars, Robocop, Terminator i kilka innych.

Gust mamy podobny, acz w kolejność bym inną ułożył...
Dragon
Użytkownik
#52 - Wysłana: 10 Mar 2008 00:23:20
To nie była kolejność wg lubienia, po prostu wszystkie uwielbiam i nie jestem w stanie ułożyć on miejsca pierwszego do ostatniego.
Q__
Moderator
#53 - Wysłana: 10 Mar 2008 00:24:30
Rozumiem, bo wszystkie dobre są... (Acz SQ tylko do końca pierwszego sezonu.)
Dragon
Użytkownik
#54 - Wysłana: 10 Mar 2008 00:29:28
Qurde, naprawdę mamy podobne gusta, w drugim, już nie wiedzieli co robić i wsadzali hurtowo kosmitów, krwiożercze roślinki, podróże w czasie i bóstwa greckie, a o trzecim szkoda gadać.
Q__
Moderator
#55 - Wysłana: 10 Mar 2008 00:37:09
Dragon

Qurde, naprawdę mamy podobne gusta, w drugim, już nie wiedzieli co robić i wsadzali hurtowo kosmitów, krwiożercze roślinki, podróże w czasie i bóstwa greckie, a o trzecim szkoda gadać.

Powiem tak. Pierwszy sezon był znakomity (za jakość odpowiadał badacz głębin i konsultant serialu - Robert Ballard), acz zadłuzony u TNG i "morskich" powieści Clarke'a. Dalsze to była kicha gorsza od póżnych sezonów "Archiwum X"...
Dragon
Użytkownik
#56 - Wysłana: 10 Mar 2008 00:39:31
O konsultancie nie wiedziałem, ale dla mnie eksploracje głębin, podmorskie kolonie były...fascynujące
Q__
Moderator
#57 - Wysłana: 10 Mar 2008 00:43:43
Dragon
Użytkownik
#58 - Wysłana: 10 Mar 2008 00:46:46
jak skończę Johna Ringo to chętnie sprawdzę.
Q__
Moderator
#59 - Wysłana: 10 Mar 2008 00:47:56
Nie wiem czy nie lepsze... (A co Ringo czytasz?)
Dragon
Użytkownik
#60 - Wysłana: 10 Mar 2008 00:51:17
Tak, właśnie czytam Doktrynę piekieł
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  ...  8  9  10  11  12  »» 
USS Phoenix forum / Science-Fiction / SF naszego dzieciństwa...

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!