USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Science-Fiction / UFO i inne stare seriale/filmy sf
 Strona:  1  2  »» 
Autor Wiadomość
Dragon
Użytkownik
#1 - Wysłana: 16 Lut 2008 23:31:35
W moim pierwszym temacie chciałbym poruszyć kwestie starych filmów i seriali które zostały zapomniane.

Całkiem niedawno przypadkowo znalazłem intro serialu UFO, który bardzo przypominał kultową gierke UFO:Enemy Unknown.
Zainteresowała mnie Wojna Światów z 53, dobrze i miło pamiętam Zakazaną Planetę (raz albo dwa leciała na tvn). Nie można zapomnieć o Plan 9 z kosmosu, tak złym że dobrym, czy o serialu Space 1999 albo Space Academy. Dzisiaj trudno sie nie posikać ze śmiechu na większości jednak wiele z nich jak na swoje czasy było naprawdę niesamowita. A część po prostu wiozła się na popularności Star Treka i Star Wars.
krisbaum
Użytkownik
#2 - Wysłana: 17 Lut 2008 12:36:32
Zakazana Planeta pamiętam gdy oglądałem to jako dzieciak i strasznie się bałem Ale innych filmów fabularnych to zbytnio nie pamiętam. Coś tam mi świta o jakimś serialu.
O mam! Od czego Nostalgia.pl
http://www.nostalgia.pl/index.php?option=com_conte nt&task=view&id=176&Itemid=228
Najlepsze, zobaczta kto tam gra jedną z ról
Z fantastyki utkwiła mi w deklu także francuska bajka "Szagma i zaginione światy" (Les Mondes Engloutis), moim skromnym zdaniem świetny temat do remake'a. Skoro z He-Man'em można było, to czemu nie z tym. Nawet gdzieś na youtube widziałem kilka współczesnych obrazków malniętych przez jakiegoś fana.
Q__
Moderator
#3 - Wysłana: 17 Lut 2008 14:27:25 - Edytowany przez: Q__
Dragon

Całkiem niedawno przypadkowo znalazłem intro serialu UFO

Więcej o nim:
http://ufoseries.com/ - strona serialu
http://en.wikipedia.org/wiki/UFO_(TV_series)
http://www.imdb.com/title/tt0063962/
http://www.tv.com/show/3048/summary.html
http://www.fanderson.org.uk/epguides/ufoeg.html
http://www.youtube.com/watch?v=Y8RfzkhqBLY - czołowka

dobrze i miło pamiętam Zakazaną Planetę

Arcydzieło w sumie.

raz albo dwa leciała na tvn

I nie tylko. W TVP też była.

Space Academy

Bliżniaczy serial "Jasona..." o którym mówięłm.

A część po prostu wiozła się na popularności Star Treka i Star Wars.

Jak stara BSG...

krisbaum

Zakazana Planeta pamiętam gdy oglądałem to jako dzieciak i strasznie się bałem

Ja pamietam nawet "Milczącą gwioazdę" oglądana jeszcze w czarno-białym telewizorze,

Z fantastyki utkwiła mi w deklu także francuska bajka "Szagma i zaginione światy" (Les Mondes Engloutis), moim skromnym zdaniem świetny temat do remake'a

O tak. Fajne to było.
Dzakas
Użytkownik
#4 - Wysłana: 17 Lut 2008 14:53:28
Z tego co kiedyś czytałem, (bo przeciez nie znam tych seriali) SPace 1999 mialo byc druga seria UFO.
Q__
Moderator
#5 - Wysłana: 17 Lut 2008 15:08:49
Dzakas

bo przeciez nie znam tych seriali

Straciłęś fascynujące uczucie obcowania z kiczem (pomijając "Forbidden planet" oczywiscie).
Dragon
Użytkownik
#6 - Wysłana: 17 Lut 2008 17:01:51
Z tego co kiedyś czytałem, (bo przeciez nie znam tych seriali) SPace 1999 mialo byc druga seria UFO

Tak, zamiast nakręcić 2 sezon UFO zrobili z tego Space 1999.
Q__
Moderator
#7 - Wysłana: 18 Lut 2008 15:21:12
To jeszcze jedna ciekawostka - "Threshold" uchodzi za lużny remake "UFO" jak wyczytałem...
Dragon
Użytkownik
#8 - Wysłana: 19 Lut 2008 08:17:24
Fakt, przypomina UFO. Jednak UFO do rewelacyjny materiał na pełnoprawny reamke. Dodać do tego wątki z gry UFO:Enemy Unknown, i mamy światowy hit, jeśli podejda do tego kompetentni ludzie, bo znajdzie sie kretyn co wsadzi paris hilton i katastrofa.
Q__
Moderator
#9 - Wysłana: 22 Lut 2008 19:16:09
Dragon

Jednak UFO do rewelacyjny materiał na pełnoprawny reamke.

Byle nie wyszło jak z remake'm "The Invaders", który przeszedł bez echa...

i mamy światowy hit, jeśli podejda do tego kompetentni ludzie, bo znajdzie sie kretyn co wsadzi paris hilton i katastrofa.

Owszem. Ostatnimio czasy nie dość, że zżynaja, to psują...
Q__
Moderator
#10 - Wysłana: 1 Cze 2009 20:09:35
"Doppelgänger" (vel "Journey to the Far Side of the Sun"), jeszcze jedna ciekawa produkcja Andersonów:
http://en.wikipedia.org/wiki/Doppelg%C3%A4nger_(19 69_film)
http://www.imdb.com/title/tt0064519/
http://www.fanderson.org.uk/prodguides/movies2.htm l#Film%20Four
Jamjumetley
Użytkownik
#11 - Wysłana: 2 Cze 2009 00:29:52 - Edytowany przez: Jamjumetley
A Thunderbirds znacie? Niby kukiełkowy, ale po prostu ubóstwiam ten serial. Trochę klipów:

Thunderbirds Intro
Thunderbird 2 Launch Sequence

Powstał remake (film z 2004), ale okazał się do niczego:

Teaser - tu się jeszcze jakoś zapowiadało
Trailer - po tym straciłem wszelką nadzieję

Captain Scarlet (nadal kukiełkowy) był już bardziej dojrzały od poprzednika, a na pewno bardziej mroczny:

Captain Scarlet Intro
Captain Scarlet Outro
Składanka

Captain Scarlet też doczekał się remake'u (o wiele lepszego niż Thunderbirds):

Trailer

No i trochę klipów z UFO. Dla mnie o wiele lepsze od Space 1999:

Intro
SHADO w akcji - widać po czym późniejszy Eagle "odziedziczył" start
Q__
Moderator
#12 - Wysłana: 2 Cze 2009 01:22:00
Christof
Użytkownik
#13 - Wysłana: 2 Cze 2009 22:52:15 - Edytowany przez: Christof
Jamjumetley
Użytkownik
#14 - Wysłana: 2 Cze 2009 23:36:56
- Robinson Crusoe on Mars
- Earth vs The Flying Saucers
- When Worlds Collide
Q__
Moderator
#15 - Wysłana: 3 Cze 2009 00:35:02
mozg_kl2
Użytkownik
#16 - Wysłana: 29 Lip 2012 19:18:19
AMC zamawia serial pod wymownym tytułem "Area 51"

Nareszcie! Stacja AMC zdecydowała się zamówić pilotowy odcinek serialu science fiction pod tytułem "Area 51", który oparty jest na książce "Area 51: An Uncensored History of America’s Top Secret Military Base" autorstwa Annie Jacobsen.
Pierwszy raz o nowym projekcie, którego pomysłodawczynią jest producentka wykonawcza "The Walking Dead" - Gale Anne Hurd - pisaliśmy w listopadzie 2011 roku. Do obsady produkcyjnej dołączył w tym czasie Todd E. Kessler ("Żona idealna"), a scenariusz pilotowego odcinka napisze sama autorka ksiązki - Annie Jacobsen.
Jacobsen w swojej książce rzuciła trochę światła na słynną tajną bazę wojskową, która była wiązana z wieloma teoriami konspiracyjnymi. Twierdzono, że trzymano tam kosmitów, że są to placówki do badan nuklearnych, a nawet, że sfilmowano tam słynne lądowanie na Księżyciu Neila Armstronga. Pisarka przygotowując się do książki przeprowadziła rozmowy z 19 mężczyznami, którzy służyli w tej bazie i kolejnymi 55, którzy byli powiązani ze Strefą 51, łącznie z takimi, którzy wciąż tam pracują.
Książka rzekomo pokazuje to, co naprawdę rozgrywa się w Strefie 51, w której testuje się broń jądrową, tworzy super tajne samoloty wojskowe i planuje wojnę z terroryzmem. Powieść opublikowana w maju 2011 stała się bestsellerem.
Jak zapowiada dyrektor programowy AMC - Joel Stillerman, celem jest zrobienie serialu bardziej o CIA niż o kosmitach, których wątki mają robić za tło całej produkcji. Nieoficjalnie dodał, że serial ma rozgrywać się w latach 60. i skupiać się na pracownikach Strefy 51, którzy chronią Amerykę przed głębokimi i mrocznymi sekretami. Jednym z nich są szczątki obcych po katastrofie statku kosmicznego w Roswell.
Niebawem ruszają castingi do głównych ról. Jeśli pilotowy odcinek spodoba się stacji AMC, serial otrzyma zamówienie 1. sezonu. Premiera prawdopodobnie w 2013 roku.

za hatak.pl
Plazmidy
Użytkownik
#17 - Wysłana: 21 Paź 2012 20:54:42
A czy ktoś pamięta taki film familijny podobny do E.T. ale był tam taki motyw, że ten obcy tak składał dłonie i jakby gwizdał, żeby wezwać swoich pobratymców... Pamiętam jeszcze scenę, kiedy ten obcy uratował jakiegoś chłopca na wózku. Film mniej więcej z lat 80, może początek 90... Nie daje mi to spokoju:P
Plazmidy
Użytkownik
#18 - Wysłana: 21 Paź 2012 21:19:21 - Edytowany przez: Plazmidy
A pamiętacie może taki film familijny pokroju E.T., z tym, że ten obcy, by wezwać swych pobratymców, składał dłonie w "V" i gwizdał? Pamiętam jeszcze taką scenę, jak uratował chłopca na wózku...
Eviva
Użytkownik
#19 - Wysłana: 21 Paź 2012 21:20:19
Plazmidy

A to była kreskówka czy normalny film? Bo ja pamiętam taką kreskówkę - "Voovoo wśród ptaków", gdzie Obcy składał dłonie przy ustach i emitował narastający gwizd. A w ogóle witamy na pokładzie.
Q__
Moderator
#20 - Wysłana: 21 Paź 2012 21:31:14
Plazmidy

Witamy. I prosimy dubli nie sadzić. Będzie ktoś chciał odpisać, to bez tego odpisze.
Eviva
Użytkownik
#21 - Wysłana: 21 Paź 2012 21:32:11
Q__

Oj, coś się mu pomyliło, każdemu może...
Q__
Moderator
#22 - Wysłana: 21 Paź 2012 21:33:42
Eviva

Pomylilo mu się to, co dopuszcza netykieta, z tym, czego nie dopuszcza, mianowicie...
Kapitan James Tyberiusz Kirk
Użytkownik
#23 - Wysłana: 21 Paź 2012 21:44:04 - Edytowany przez: Kapitan James Tyberiusz Kirk
Do moich ulubionych należą

Zakazana planeta (1958)
Istota z innego świata (1951)
latajace talerze (nie pamietam roku ale lata 60 chyba)
Inwazja porywaczy ciał
Istoty z przestrzeni kosmicznej

Kojarze jeszcze film o marsjanach co przejeły władze nad jakimś chłopcem.. ale nie pamietam tytułu.

Aczkolwiek Zakazana Planeta,Istota z innego świata i latające talerze to arcydzieła w swoich gatunku.
Q__
Moderator
#24 - Wysłana: 21 Paź 2012 21:51:39

Kapitan James Tyberiusz Kirk:
Kojarze jeszcze tytuły o marsjanach co przejeły władze nad jakimś chłopcem.. ale nie pamietam tytułu

Polska język trudna...
Użytkownik
#25 - Wysłana: 21 Paź 2012 22:11:24 - Edytowany przez: Kapitan James Tyberiusz Kirk
Jeszcze kojarze film "Lot na księżyc" z 1902 r... ale proponuje nie oglądać bo na tym filmie krąży klątwa. Każdy kto oglądał ten film na premierze, grał wnim a nawet wielu z tych co nie miał o onim pojecia.. NIE ŻYJE!
Toudi
Użytkownik
#26 - Wysłana: 21 Paź 2012 22:20:31
Kapitan James Tyberiusz Kirk:
Jeszcze kojarze film "Lot na księżyc" z 1902 r... ale proponuje nie oglądać bo na tym filmie krąży klątwa. Każdy kto oglądał ten film na premierze, grał wnim a nawet wielu z tych co nie miał o onim pojecia.. NIE ŻYJE!

Na braciach Wright też ciąży klątwa. Wszyscy którzy oglądali ich pierwszy lot (albo pomagali w jego przygotowaniach) nie żyją...
Elaan
Użytkownik
#27 - Wysłana: 21 Paź 2012 22:40:38
Toudi:
Na braciach Wright też ciąży klątwa. Wszyscy którzy oglądali ich pierwszy lot (albo pomagali w jego przygotowaniach) nie żyją...

A co z pierwszym Polakiem w Kosmosie, czyli panem Twardowskim?
Czy na nim też ciąży klątwa i do dzisiaj biedak na Księżycu siedzi...?
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#28 - Wysłana: 22 Paź 2012 11:13:22 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
Elaan

Elaan:
Czy na nim też ciąży klątwa i do dzisiaj biedak na Księżycu siedzi...?

No to mamy rozwiązana zagadkę, kto likwiduje ludzi..^^ Dobry materiał na polski film SF. Twardowski 3D...
Elaan
Użytkownik
#29 - Wysłana: 22 Paź 2012 11:25:01 - Edytowany przez: Elaan
FederacyjneMSZ:
Dobry materiał na polski film SF. Twardowski 3D...

Tak. A w roli głównej Maciej Zakościelny, albo Paweł Deląg, żeby żeńska część widowni miała do kogo wzdychać, a dla męskiej części Kaśka Cichopek w kusej sukience z dekoltem - no i przepis na kosmiczny klops gotowy.
Plazmidy
Użytkownik
#30 - Wysłana: 23 Paź 2012 17:53:45
Q__:
Witamy. I prosimy dubli nie sadzić. Będzie ktoś chciał odpisać, to bez tego odpisze.

Sorry za dubla, wyszedł niechcący, a już nie mogłam tego usunąć:/
Eviva- to nie była kreskówka, niestety oglądałam go dawno temu i nie pamiętam więcej szczegółów...
 Strona:  1  2  »» 
USS Phoenix forum / Science-Fiction / UFO i inne stare seriale/filmy sf

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!