USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Science-Fiction / Szpital Kosmiczny
 Strona:  ««  1  2  3  4 
Autor Wiadomość
Eviva
Użytkownik
#91 - Wysłana: 6 Paź 2015 14:59:07
Q__:
Warto dodać, że znana w Polsce. Tyle, że b. nietypowo - w radiu była czytana, ale nie ukazała się w druku...

A niby skąd ja się o niej dowiedziałam? Czytali ją w "Trójce", przed "Powtórka z rozrywki",a ja potem latałam po wszystkich księgarniach i szukałam.
annami
Użytkownik
#92 - Wysłana: 7 Paź 2015 17:40:52 - Edytowany przez: annami
Q__:
Tyle, że b. nietypowo - w radiu była czytana, ale nie ukazała się w druku...

Hmmm, znalazłam, że w to podobno było w 80-tym roku, to w takim razie nie miałam okazji słyszeć.
Eviva
Użytkownik
#93 - Wysłana: 7 Paź 2015 18:02:01
annami:
nie miałam okazji słyszeć.

Żałuj. Naprawdę znakomita. Właściwie z tego samego uniwersum, to znaczy wspominane przez Conwaya realia społeczne są te same. Lekarz wyprawy zostawił na Ziemi Helen, w której się podkochiwał. Któregoś dnia przyszła do niego z policzkiem rozciętym nożem. Okazało się, że sama to sobie zrobiła, pochodziła bowiem ze środowiska "normalnych", gdzie prawie wszyscy byli uzbrojeni i kilku chłopaków zginęło w pojedynku o nią. Chciała przestać być "idealnym kawałkiem". I jeszcze pamiętam wspaniałą scenę, gdy ten doktor i towarzyszący mu ksiądz zostają wplątani w awanturę. Obaj nie noszą broni, są bowiem "owcami", czyli tak jakby "nietykalnymi" ze względu na wykonywany zawód. Mimo to ksiądz pożycza pas z kaburą od kogoś i daje ręczną nauczkę największemu awanturnikowi. Świetna książka.
annami
Użytkownik
#94 - Wysłana: 7 Gru 2015 23:53:40
Q__:
Heh, pomyliłem Cię z Fraa, która czytała tomów Szpitala... znacznie więcej...

Dzięki Mikołajowi przybyły mi trzy tomiki Szpitala Kosmicznego do czytania: "Sektor dwunasty", "Stan zagrożenia" i " Galaktyczny smakosz", więc łącznie nie jest już źle ze stanem posiadania No i "Star Trek. Dziennik pokładowy nr 1" nareszcie
Q__
Moderator
#95 - Wysłana: 8 Gru 2015 01:07:14
annami

Gratuluję hojnego Mikołaja. I liczę, że przełoży się to na ciekawe forumowe wypowiedzi.
Fraa
Użytkownik
#96 - Wysłana: 4 Mar 2016 18:24:00
Och, ten wątek mi przypomniał, że muszę wrócić do Szpitala :D Zacny cykl. Ale teraz kontynuuję wycieczkę ze "Starship" Resnicka, więc no... zakolejkuję sobie to wszystko jakoś xD
Q__
Moderator
#97 - Wysłana: 4 Mar 2016 20:46:53
Fraa

Fraa:
Ale teraz kontynuuję wycieczkę ze "Starship" Resnicka

Wrażeniami z tejże też możesz się z nami podzielić... Mamy tu topic o military SF, sam zakładałem.
annami
Użytkownik
#98 - Wysłana: 23 Mar 2016 00:43:55
Fraa:
Och, ten wątek mi przypomniał, że muszę wrócić do Szpitala :D

Mnie się już jakiś czas temu udało przeczytać " Sektor Dwunasty" i znowu była to przyjemna lektura. Ciekawe to opowiadanie " prequelowe" opowiadające praprzyczyny powstania Szpitala. No i z racji intensywnego używania "Rhabwara" zrobiło się bardziej "trekowato" niż w czytanych przeze mnie do tej pory częściach
annami
Użytkownik
#99 - Wysłana: 18 Lip 2016 19:33:42
"Stan zagrożenia" za mną. Przyjemnie się czytało, a główna bohaterka bardzo sympatyczna, choć zadziorna. Ciekawi "obcy" pacjenci ;)
annami
Użytkownik
#100 - Wysłana: 30 Sier 2018 22:55:39
Hmm, ja tu ostatnia pisałam, ale tak dawno, że chyba mogę znowu Dzięki omnibusowi anglojęzycznemu udało mi się zapoznać z tomem 2 i 3. Muszę przyznać, że , w porównaniu z dotychczas przeczytanymi częściami, wydają się bardzo dynamiczne. Bardzo ciekawa koncepcja "obcego" w tomie 3, choć dochodzimy do niej w nieco "detektywistycznej" konwencji

A jak prezentuje się tom 4? To jedyny, którego mi brakuje w zbiorach, ale zastanawiam się, czy wyróżnia się czymś tak szczególnym, żeby go dokupić ebookowo (po polsku osiąga hmm... ciekawe ceny ).

Ale racja, że kiedy czyta się więcej niż jeden tom, to przeszkadzać zaczynają te tłumaczenia typu "jak działa szpital itd." w każdej części. Choć może się przydać, jeśli ktoś zetknie się tylko z jednym tomem albo zacznie czytać cykl od złej strony, tak jak ja
Q__
Moderator
#101 - Wysłana: 30 Sier 2018 23:08:07 - Edytowany przez: Q__
annami

annami:
czy wyróżnia się czymś tak szczególnym, żeby go dokupić ebookowo

Tytułowym statkiem, który natychmiast z naszym Pasteurem (i wcześniejszymi pomysłami na serial z M'Bengą oraz późniejszym fan-słuchowiskiem Henglaar, M.D.) się kojarzy.

annami:
Choć może się przydać, jeśli ktoś zetknie się tylko z jednym tomem albo zacznie czytać cykl od złej strony, tak jak ja

Owszem, dlatego jest wybaczalne.
 Strona:  ««  1  2  3  4 
USS Phoenix forum / Science-Fiction / Szpital Kosmiczny

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!