USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Science-Fiction / Własny świat SF
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  »» 
Autor Wiadomość
Darnok
Użytkownik
#61 - Wysłana: 26 Lut 2007 14:56:41
Q__
Ja raczej nikogo nie zmobilizuje pomysłów dużo, tylko nie chce mi się pisać
Q__
Moderator
#62 - Wysłana: 26 Lut 2007 15:44:24
Darnok

pomysłów dużo, tylko nie chce mi się pisać

Znam ten ból
Slovaak
Użytkownik
#63 - Wysłana: 28 Mar 2007 20:18:37
Mam takie pytanko, dlaczeko np. w star treku lepiej budowac okrety w stoczniach na orbicie niz na powieszchni planety?
Q__
Moderator
#64 - Wysłana: 28 Mar 2007 20:29:30
Slovaak

Mam takie pytanko, dlaczeko np. w star treku lepiej budowac okrety w stoczniach na orbicie niz na powieszchni planety?

Sądzę, że wiązało się to z wcześniejszymi epokami kiedy na orbicie budowano statki mniej "opancerzone" i mające zapewne tzw. "ażurową" konstrukcję, bo przystosowane do pokonywania próżni, a nie "walczenia" z przeciazeniami i tarciem w atmosferze planet... (Przykłądem takiego statku może być Discovery One z "Odysei Kosmicznej"...)
Jurgen
Moderator
#65 - Wysłana: 28 Mar 2007 20:32:31
Nie każdy jest zdolny do lotu atmosferycznego, więc trzeba by go jakoś wytargać na górę. O ile nie zawaliłby się pod wpływem grawitacji (był juz taki temat!). A przy technologii transporterów i replikatorów przemysłowych "wytarganie" części okrętu na orbitę i złożenie ich tam nie powinno być problemem.
Slovaak
Użytkownik
#66 - Wysłana: 28 Mar 2007 20:33:06
A np. takie okrety wielozadaniowe jak Galaxy?
Q__
Moderator
#67 - Wysłana: 28 Mar 2007 20:35:22
Slovaak

Te stocznie i doki mogły pozostać z dawnych czasów. Zresztą... nie wiemy, czy Galaxy mógł normalnie lądować (był o to spór)...
Jurgen
Moderator
#68 - Wysłana: 28 Mar 2007 20:42:22

Jezeli chodziło o moje wytłumaczenie, to zwłaszcza Galaxy czy Constitution miałyby problemy ze startem.
Q__
Moderator
#69 - Wysłana: 28 Mar 2007 20:47:34
Jurgen

zwłaszcza Galaxy czy Constitution miałyby problemy ze startem.

Sam ich kształt powodowałby koszmarny opór powietrza... (No chyba, ze stocznie na Księżycu by ulokowali...)
Slovaak
Użytkownik
#70 - Wysłana: 28 Mar 2007 20:52:38
Pozwole sobie przeniesc dyskusjie do bardziej odpowiedniego tematu:
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=3&topic=1226&page=1
Q__
Moderator
#71 - Wysłana: 28 Mar 2007 20:56:30 - Edytowany przez: Q__
Slovaak

Pozwole sobie przeniesc dyskusjie do bardziej odpowiedniego tematu

I słusznie. (BTW: widzę, że masz dziś dyskutancki zapał, będzie ostro.)
Slovaak
Użytkownik
#72 - Wysłana: 28 Mar 2007 21:00:58
W sumie nie mam tylko ostatniej nocy zamiast isc spac obmyslałem sobie historie ludzkiej floty i jak mogło by dosc do budowy okretów wojennych, jedyny problem jaki miałem to brak logicznego powodu by okrety budowac na orbicie.
Q__
Moderator
#73 - Wysłana: 28 Mar 2007 21:09:56
Slovaak

jedyny problem jaki miałem to brak logicznego powodu by okrety budowac na orbicie.

Ależ tych powodów jest sporo, poszukaj w necie...
Jurgen
Moderator
#74 - Wysłana: 28 Mar 2007 21:10:21
widzę, że masz dziś dyskutancki zapał, będzie ostro

Poczekaj z zapałem do jutra, Slovaak .
Slovaak
Użytkownik
#75 - Wysłana: 28 Mar 2007 21:11:45
Q__
Ależ tych powodów jest sporo, poszukaj w necie...

Własnie z tym przybyłem do was

Jurgen
Poczekaj z zapałem do jutra

uuu... a co ty kombinujesz? nowa kampania w ENT ?
Jurgen
Moderator
#76 - Wysłana: 28 Mar 2007 21:15:38
nowa kampania w ENT ?

Nie. Szersze informacje w temacie o DS9.
Q__
Moderator
#77 - Wysłana: 28 Mar 2007 21:16:18
Slovaak

uuu... a co ty kombinujesz? nowa kampania w ENT ?

To już lepiej TU sie wyżywajcie:
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=5&topic=1682
Jurgen
Moderator
#78 - Wysłana: 28 Mar 2007 21:38:23
To już lepiej TU sie wyżywajcie

Q__, nie sabotuj mojego projektu.
Q__
Moderator
#79 - Wysłana: 28 Mar 2007 21:43:48
Jurgen

Proponuję deal: Ty wyżywasz sie w moim topicu, ja w Twoim...
Jurgen
Moderator
#80 - Wysłana: 28 Mar 2007 22:00:51
Ty wyżywasz sie w moim topicu, ja w Twoim

W moim i tak będziesz musiał się udzielać. Ale spróbuję...
Q__
Moderator
#81 - Wysłana: 28 Mar 2007 22:02:21
Jurgen

W moim i tak będziesz musiał się udzielać

Chyba, że się wkurzę, jak z "chronologią", gdzie od pewnego momentu nie pisałem wcale.
Jurgen
Moderator
#82 - Wysłana: 28 Mar 2007 22:14:55
Chyba, że się wkurzę, jak z "chronologią", gdzie od pewnego momentu nie pisałem wcale

W "Chronologii" nie miałes takiej motywacji, jaką będziesz miał w moim temacie.
Q__
Moderator
#83 - Wysłana: 28 Mar 2007 22:15:39
Jurgen

W "Chronologii" nie miałes takiej motywacji, jaką będziesz miał w moim temacie

Pożyjemy, zobaczymy...
reyden
Użytkownik
#84 - Wysłana: 30 Mar 2007 12:03:32
Slovaak

Na pierwszy rzut oka twój świat jest ok.

Ale przydało by się naprostowac trochę technologię .

W wyniku typowej reakcji jądrowej nie powstanie tryt , z Uranu 238 w powstaną izotopy Toru i Helu .

Tor rozpada się na Rad i Hel

Z Radu powstaje Radon wraz z izotopem Helu .

Generalnie pierwiastki powstałe wskutek rozpadu alfa liczbę atomową mniejszą o 2 , a masową o 4 .

Wodór ma liczbę 1 - reakcja rozpadu musiała by zajść ok. 46 razy aby otrzymać wodór .

O wiele łatwiej zrobić reaktor fuzyjny .

Teoretycznie jest mniej szkodliwy ( w wyniku syntezy powstaje izotop helu ) , powszechnie stosowanym paliwem jest Deuter - kolejny izotop wodoru - w 7 000 cząstek H mozna znaleść 1 cząstkę D .

Dodatkowo deuter jest składnikiem ciężkiej wody - cw zawarta jest w zwyłej wodzie morskiej w ilości 115 ppm .

Wodoru w kosmosie jest od groma - chociażby gazowe giganty .

Sama reakcja fuzji jest 1 000 razy poteżniejsza niż reakcja rozpadu .
Q__
Moderator
#85 - Wysłana: 30 Mar 2007 12:10:31
reyden

Popieram, zresztą pomijając argumenty merytoryczne (które przytoczyłeś) oparcie technologii na zjawisku fuzji atomowej brzmi nowocześniej i bardziej "bajerancko". Ma więc jeszcze pewien wymiar, że tak powiem, "marketingowy"...
Slovaak
Użytkownik
#86 - Wysłana: 30 Mar 2007 13:19:49
O wiele łatwiej zrobić reaktor fuzyjny .

Masz racje w dodatku w okrecie który projektuje nie ma miejsca na jeszcze jeden reaktor Dlatego powszechnie stosowanym źródłem energi od końca XXI wieku bedzie energia powstała z fuzji.
andrzejk
Użytkownik
#87 - Wysłana: 27 Cze 2010 00:46:08
Co do projektu Pana Slovaak'a to prócz wspomnianego przez P.reyden'a "trytowego problemu" ma on jeszcze jeden poważny "feler". Otóż neutrony z reakcji termojądrowej mają na tyle dużą energię, że byłyby zdolne do rozszczepienia nawet Uranu-238 (zwykle trudno rozszczepialnego). Uran tenże jest zaś głównym składnikiem paliwa reaktorów jądrowych.

Mogłoby to spowodować niekontrolowaną reakcję jądrową - tak jak w trójstopniowej bombie termojądrowej - i zmieniłoby statek kosmiczny w kolejny obłok zjonizowanego gazu w kosmosie...

reyden:
Slovaak

Na pierwszy rzut oka twój świat jest ok.

Ale przydało by się naprostowac trochę technologię .

W wyniku typowej reakcji jądrowej nie powstanie tryt , z Uranu 238 w powstaną izotopy Toru i Helu .

Tor rozpada się na Rad i Hel

Z Radu powstaje Radon wraz z izotopem Helu .

Generalnie pierwiastki powstałe wskutek rozpadu alfa liczbę atomową mniejszą o 2 , a masową o 4 .

Wodór ma liczbę 1 - reakcja rozpadu musiała by zajść ok. 46 razy aby otrzymać wodór .(...)

Widzę, że zna się Pan co nieco na podstawach fizyki jądrowej, ale muszę jednak chcąc niechcąc, uściślić powyższe informacje...

Uran238 podlega powolnemu samorzutnemu rozpadowi na Tor, potem Protaktyn oraz kolejne izotopy (w tym Rad i Radon), ale kresem jego SZEREGU PROMIENIOTWÓRCZEGO jest stabilny Ołów206.

Na marginesie dodam, że jest to skomplikowana droga przemian, w których zachodzą nie tylko przemiany alfa-promieniotwórcze, ale również niekiedy i beta(minus)-promieniotwórcze.

Sugerowany przez Pana 46-krotny rozpad alfa Uranu238 nie wytworzy wodoru lecz niemożliwe do istnienia w Przyrodzie jądro pozbawione protonów, ale mające wciąż... 54 neutrony!

Dlaczego? Ponieważ jądro Uranu238 składa się z 92 protonów i 146 neutronów! Myślę że najlepiej wyjaśni to poniższy wykres:

Wykres Segre'a

Ogromna energia jądrowa czerpana jest nie z powolnego naturalnego rozpadu Uranu238, lecz z stosunkowo łatwego rozszczepiania lżejszego jego "kuzyna" - U235 (ewentualnie U233). Do tego celu nadaje się też Pluton239.

Jest to na tyle wydajne źródło, że w reaktorach wystarczy góra kilka % U235 w Uranie, by móc uzyskać wiele MW energii...

Produktem rozszczepień jest zwykle kilka neutronów oraz dwa fragmenty będące jadrami różnorodnych izotopów głównie o masie ok. 1/3 + 2/3 dawnego jądra Uranu 235 (lub U233/Pu239); a więc nadal dużo cięższe od wodoru...

reyden:
(...)O wiele łatwiej zrobić reaktor fuzyjny .

Teoretycznie jest mniej szkodliwy ( w wyniku syntezy powstaje izotop helu ) , powszechnie stosowanym paliwem jest Deuter - kolejny izotop wodoru - w 7 000 cząstek H mozna znaleść 1 cząstkę D .

Dodatkowo deuter jest składnikiem ciężkiej wody - cw zawarta jest w zwyłej wodzie morskiej w ilości 115 ppm .

Wodoru w kosmosie jest od groma - chociażby gazowe giganty .

Sama reakcja fuzji jest 1 000 razy poteżniejsza niż reakcja rozpadu .

O "nieszkodliwości" reaktorów termojądrowych narosło sporo mitów; owszem w odróżnieniu od reaktorów jądrowych nie produkują z paliwa jądrowego prócz energii tegoż nieszczęsnego radioaktywnego "badziewia", ale reaktory termojądrowe emitują podczas fuzji wysokoenergetyczne fotony gamma oraz prędkie neutrony. Neutrony te mogą zmieniać przy tym pierwiastki w toczeniu z niepromieniotwórczych w promieniotwórcze!

Ochrona przed nimi wymagać będzie zamontowania na statku kosmicznym grubych osłon kabiny pasażerskiej: strumień fotonów gamma osłabiają gęste substancje takie jak Ołów czy Wolfram (a więc bardzo ciężkie), Ołów też się dobrze nadaje do ochrony przed neutronami; jak również można stosować lżejsze od niego tzw. pochłaniacze neutronów (np. Kadm, Hafn, Gadolin) - świetnie pochłania neutrony też... woda!

Co do tych neutronów, to one nie są tak całkiem "be", bo pod ich wpływem niektóre lekkie izotopy (Hel, Lit) przekształcają się w... Tryt:

· neutron+Hel3 --> Tryt + proton [+energia]
· neutron+Lit6 --> Tryt + Hel4 [+energia]
· neutron+Lit7 --> Tryt + Hel4 + neutron [+energia]

tak więc wystarczy zrobić obudowę reaktora termojądrowego z Litu i sam będzie produkował Tryt. Jest to najrozsądniejsze rozwiązanie, gdyż przechowywanie "na dłuższą metę" Trytu ma poważną wadę:

· Wodór jest niepromieniotwórczy
· Deuter jest niepromieniotwórczy
ale
· Tryt JEST PROMIENIOTWÓRCZY

Połowa danej ilości Trytu przemienia się ciągu ponad 12 lat w Hel3 emitując cząstki Beta(minus). Wprawdzie jak na zjawiska związane z promieniotwórczością mają w tym przypadku stosunkowo "niską" energię i w powietrzu przebiegają góra kilka cm. Ale gdyby się dostał tenże Tryt do wnętrza organizmu, to te cząstki beta zdolne do jonizacji materii żywej tkanki z możliwymi skutkami zdrowotnymi...

Trzeba pamiętać, że 1 gramie Trytu następuje emisja aż 358 BILIONÓW cząstek beta- na sekundę! Szacuje się, że w przyszłościowym reaktorze termojądrowym ma być wykorzystywane 150 kg Trytu na rok - czyli przy tej ilości mielibyśmy do czynienia z aktywnością rzędu już 5,37e+19 rozpadów/sek!

A pojazd kosmiczny z pewnością będzie wymagał większych ilości Trytu, toteż przechowywanie go będzie wymagało pewnego odizolowania zbiorników od załogi, tak by w przypadku nieszczelności nie zaczął skażać statku (np. poprzez wentylację).

A co do wydajności reakcji fuzji, to porównując ile % masy zamienia się w energię, to owszem w przypadku:

· synteza vs. spalanie węgla = ~72500000:1
· synteza vs. rozpad alfa U238 = ~1000:1
· synteza vs rozszczepienie U235 = ~10:1

a więc synteza termojądrowa jest tu nie "do przebicia"!

...ale gdy porównamy ją z najwydajniejszym możliwym w przyrodzie źródłem, to okazuje się, że:

· synteza vs anihilacja (materii z antymaterią) = 1:138

W wyniku anihilacji powstaje jednak wysokoenergetyczne promieniowanie gamma (a więc i tu nie uniknie się osłon)

Szkopuł w tym jeszcze, że antymaterii we Wszechświecie jest z nieznanej dokładnie przyczyny jak "kot napłakał", a wytworzenie jej w akceleratorach jest jak dotąd nieopłacalne - więcej energii trzeba "w to" włożyć niż się potem uzyska.

Przy obecnym stanie techniki jest to też na dodatek żmudny i powolny proces. LHC zdolny jest do produkcji 10 milionów antyprotonów na sekundę. By wyprodukować ich antygram:

tj. 602,214,179,000,000,000,000,000 antyprotonów (~6e+23)

musiałby pracować bez przerwy... 1,9 MILIARDA LAT!

Aczkolwiek w przyszłości, być może technika na tyle się rozwinie, że wydajność produkcji uda się zwiększyć kilkaset milionów razy za "rozsądną" cenę...
Alucard87
Użytkownik
#88 - Wysłana: 27 Cze 2010 09:49:11
Wszyscy :P

Ooooo, w takim temacie to i ja mogę poszaleć Aż się w czoło pacnąłem, że to nie ja go założyłem (tudzież nie znalazłem wcześniej)

Ja też mam swój świat Choć głównie tworzę go pod autorski system RPG.

A oto i moja pokręcona wizja przyszłości.

Czas i miejsce akcji - Droga Mleczna, rok 500+ Kalendarza Konfederacji (+/- XXVI wiek ziemski)

Sytuacja polityczna:
Konfederacja Oriona - twór polityczny zajmujący właśnie Ramię Oriona, ustrojem zbliżony do Federacji z ST. Teraz znajduje się w bardzo trudnej sytuacji. Polityka wewnętrzna się sypie, pojawiają się pogłoski o secesji kilku kluczowych członków, w międzyczasie sąsiedzi czają się na bogactwa naturalne planet będących w posiadaniu Orionitów.

IV Pangalaktyczne Imperium Korelliańskie - najbliższy sąsiad KO. Trzon populacji stanowią Korellianie, rasa szlachetna, spokojna, głównie myśliciele, ale flotę i żołnierzy mają pierwszorzędnych. Ale około 30% całej powierzchni i populacji to protektoraty, terytoria zależne a także eksterytorialne kolonie, na których mieszkają inne, często rdzenne rasy.

[Tu wstawię jeszcze ze dwie rasy główne/mocarstwa]

Trochę historii.

Zaczęło się od ludzi (tam dam dam daaaaaaam! ). I jak zwykle, przez nieporozumienie. Ludzie szarżowali sobie po granicach i trochę dalej od Sol, pewnego razu wpadli właśnie na Korellian. Wywiązała się wojna, ludzie przerabiali naprędce statki kolonizacyjne na frachtowce i krążowniki wojenne. Po drodze napotykali inne rasy, z którymi jednak udawało się im nawiązać przyjacielskie stosunki. Bla bla bla, Ludzie rosną w siłę, bla bla bla, Korellianie proponują sojusz, bla bla bla... Negocjacje, traktaty, trach! powstaje Konfederacja. Galaktyka wita ludzi w swoim społeczeństwie, odtąd będzie już tylko ciekawiej.

Technika.

Inspirowana HH tak trochę.Na razie wymyśliłem tylko tyle, że jakoś używają podprzestrzeni. Ale! i tu sie robi ciekawie. Są rejony "nieprzelotne" w ten sposób. Olbrzymie (kilka lat świetlnych kwadrat) połacie galaktyki są jakoś "skrzywione". Można je oblatywać, co jest bezpieczne, rozsądne cenowo i wolne, albo używać tzw. procy (Slingshot) - czegoś podobnego jak w Mass Effect. Tyle, że Slingshot jest cholernie niestabilny i wymaga niebywałych zdolności tak obsługi Slinga jak i pilota okrętu wystrzeliwanego. Inaczej okręt w momencie wystrzelenia zamieni się w poszczególne atomy składowe.

Co do techniki mniejszego kalibru - trochę ST, trochę Andromedy, trochę B5 i trochę zdrowego rozsądku w roli spoiwa

Uff. Dziurawe toto i chyboce się jak Kirk po romulańskim Ale, ale ( :-P ) to dopiero początki.

Serdecznie zapraszam wszystkich do wyrażenia miażdzącej krytyki
Q__
Moderator
#89 - Wysłana: 5 Wrz 2011 01:40:19
Jeszcze a'propos:
Q__:
moje "wiekopomne dzieło" ukazało się nie w numerze 5/98, a 5/2002 "Nowej Fantastyki"

Hehe:
http://baza.fantasta.pl/opowiadanie.php?id=9437
http://baza.fantasta.pl/autor.php?id=2962
Ciekawe kto mnie wpisał? Przyznać się, kruca!
Q__
Moderator
#90 - Wysłana: 6 Wrz 2011 00:50:32 - Edytowany przez: Q__
A to owoż dzieło:
http://img838.imageshack.us/img838/5996/1000084563 8.jpg

To skan z "NF", ale jak kto woli przeczytać bez klikania - służę kopią tekstu:

10000845638

Miejsce: odrapana klitka, graffiti na ścianach, butelki po piwie na podłodze, wszędzie walają się szpargały, m.in. stare „Playboye” i „Almanachy Matematyczne”, stęchły zapach w powietrzu.
Akcja: bohater obudził się w w/w odrapanej klitce. Z jego miny widać, że zawsze lubił takie miejsca. Wyważając drzwi wpadają gangsterzy. Typowi gangsterzy w stylu lat trzydziestych XX w.
Gangsterzy: - Clyde Montague, w końcu mamy cię.
Bohater (Clyde): - Nie wiem, kto was stworzył, ale mnie to nie bawi.
Gangsterzy usiłują rzucić się na niego, ale przezeń przenikają.
Clyde (wybucha śmiechem): - Ty, autor tego przekazu, daj se siana, mam najwyższe priorytety sieciowe.
Scena zanika, wszystko migoce, skaczą zielonkawe linie, poza tym nic nie widać. W powietrzu słychać metaliczny głos.
Metaliczny głos: - Panie Montague, w momencie gdy był pan zajęty naszą symulacją, moi ludzie namierzyli wszystkie elementy pańskiej osobowości rozsiane w cyberprzestrzeni i po kolei skopiowali je do naszego terminalu. Dzięki płynnemu kopiowaniu kawałek po kawałku pańska osobowość została zachowana. W chwili obecnej sprawdzamy jej integralność. Oczywiście może pan to zakwalifikować jako ordynarne porwanie... Proszę nie próbować nic mówić i tak nie słyszę... Mamy dla pana pewne zadanie.
Następuje kalibracja obrazu. Sceny jak z „RoboCopa”, ale widzimy oczemi Clyde’a dziwaczne urządzenie. Clyde patrzy na siebie i widzi coś między „Robocopem” a „Maszyną Śmierci”. Głos ten co poprzednio, ale już niemetaliczny. mówi do niego.
Głos: - Proszę mnie tylko nie atakować i tak się to panu nie uda. Taka mała blokada pańskiego nowego ciała. Pewnie wolałby pan swoje wirtualne, ale do pańskiego zadania to przyda się lepiej. A skoro już o zadaniu mowa...
Obraz znika, na fraktalnym tle widzimy krystalicznie mieniącego się elfa. Elf mówi.
Głos elfa: - Jeśli chcesz uniknąć takich niespodzianek, otocz pole swej osobowości nowym systemem LOD firmy Virtual Security inc.
(Scenariusz numer 10000845638 stworzony przez AI marketingowe VS inc.)

(Wybaczcie swiadomego UPa.)
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  »» 
USS Phoenix forum / Science-Fiction / Własny świat SF

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!