USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Science-Fiction / "Park jurajski" czy "Dinotopia"
 Strona:  ««  1  2  3  ...  6  7  8  9  10  11  12  »» 
Autor Wiadomość
Pleiades
Użytkownik
#241 - Wysłana: 19 Paź 2017 22:07:39
Dreamweb:
No cóż, ja licencjat robiłem z paleontologii. Na etapie magisterki przebranżowiłem się, ale coś tam we mnie z tego zostało (np. parę wiader skamieniałości na strychu, oczywiście znalezionych osobiście,

No rewelacja Zazdroszczę, zwłaszcza eksponatów.
Ja ostatnio myślałam nawet o zakupie paru eksponatów, bo mi fossilomania uderzyłą do głowy - znalazłam w sklepie z minerałami piękne amonity i zęby mozazaura. Ale może faktycznie więcej jest satysfakcji z samodzielnego szukania skamielin. Ale gdzie takowe znaleźć? Nie mam żadnych starych kamieniołomów w pobliżu

Dreamweb:
Jedną z nich kiedyś wykorzystałem w rozmowie z nieśmiertelną rodziną Dinotreków - zresztą zagadki nie rozwiązali, a zdjęcie już zniknęło z sieci więc pozostanie nierozwiązana.

O rany, zajrzałam na tamten wątek i przeczytałam kilka stron. Krwawa jatka niczym na Khitomer. I wszyscy dali się podpuścić trollowi, wierząc w bajeczkę o zdolnym 7-latku? No nie wierzę ^^
Ale wesoło było tam.
Dreamweb
Użytkownik
#242 - Wysłana: 20 Paź 2017 12:24:21 - Edytowany przez: Dreamweb
Pleiades:
znalazłam w sklepie z minerałami piękne amonity

O amonitach to ja właśnie ten licencjat pisałem.
Nigdy jakoś specjalnie tym poszukiwaniem skamieniałości się nie pasjonowałem na dużą skalę, w sensie że nie robiłem wyjazdów poszukiwawczych konkretnie w tym celu, tak jak różni moi znajomi. Bardziej na zasadzie, że jak się nadarzyła okazja no to się coś tam podłubało i znalazło. Zresztą czasem z własnej chęci, a czasem z musu bo na studiach trzeba było co nieco znaleźć na zaliczenie.

Ale nie powiem, fajnie było znaleźć np. takiego małża wielkości pięści i postawić sobie gdzieś na szafce. Zresztą pewnie ze 3/4 tej kolekcji z czasów studenckich to słabizna, ale zawsze wolałem takie, za to własne, niż ładniejsze, ale kupione - jak pisałem, to już trochę nie to samo dla mnie, nie ma tej satysfakcji. Ale ładne też mi się zdarzało znaleźć - ten małż właśnie, jakieś amonity czy łodziki, albo brachiopody - dwa ładnie zachowane dałem znajomemu zajmującemu się polerowaniem, potem można było się w nich prawie przeglądać - fajny efekt. Goście kiedyś przy mnie znaleźli amonita wielkości koła od samochodu osobowego - no dosłownie 2 m obok miejsca, gdzie ja szukałem, świnie jedne.

Pleiades:
Ale gdzie takowe znaleźć? Nie mam żadnych starych kamieniołomów w pobliżu

W Twojej okolicy to faktycznie nie bardzo, najbliżej to musiałabyś się w Sudety przejechać żeby coś konkretnego znaleźć. Ja działałem trochę tam, a jeszcze więcej w Górach Świętokrzyskich, gdzie da się znaleźć prawie wszystko.

Pleiades:
I wszyscy dali się podpuścić trollowi, wierząc w bajeczkę o zdolnym 7-latku? No nie wierzę ^^
Ale wesoło było tam.

Ja trochę tęsknię, nie za spamerami, ale za tą bardziej śmiechową stroną tego forum, której kiedyś było zdecydowanie więcej.
Pleiades
Użytkownik
#243 - Wysłana: 20 Paź 2017 21:10:03
Dreamweb:
O amonitach to ja właśnie ten licencjat pisałem.
Nigdy jakoś specjalnie tym poszukiwaniem skamieniałości się nie pasjonowałem na dużą skalę, w sensie że nie robiłem wyjazdów poszukiwawczych konkretnie w tym celu, tak jak różni moi znajomi. Bardziej na zasadzie, że jak się nadarzyła okazja no to się coś tam podłubało i znalazło. Zresztą czasem z własnej chęci, a czasem z musu bo na studiach trzeba było co nieco znaleźć na zaliczenie.

Fajnie
Ja się przyznam, że też mam manię kolekcjonerską, a że jestem po studiach zoologicznych, tak więc i moja kolekcja obejmuje zwierzaki. Konkretnie - czaszki zbierałam - mam fajne eksponaty takie jak lis, pies, piżmak. No i jeszcze pióra ptaków zbieram, tu się pochwalę, że mam pióra kondora andyjskiego, żurawia rajskiego, orłosępa i jeszcze kilka innych unikatów ^^

Dreamweb:
Ale ładne też mi się zdarzało znaleźć - ten małż właśnie, jakieś amonity czy łodziki, albo brachiopody - dwa ładnie zachowane dałem znajomemu zajmującemu się polerowaniem, potem można było się w nich prawie przeglądać - fajny efekt.

Ej, a pokaż jakieś fotki swojej kolekcji Chcę popodziwiać

Dreamweb:
Ja trochę tęsknię, nie za spamerami, ale za tą bardziej śmiechową stroną tego forum, której kiedyś było zdecydowanie więcej.

Za dużo się w życiu naużerałam z trollami na różnych forach, aby za tym tęsknić. Wolę teraźniejszą spokojną tutaj atmosferę. Za stara jestem na afery i wzajemne docinki
Q__
Moderator
#244 - Wysłana: 20 Paź 2017 21:38:53
Dreamweb

Dreamweb:

W sumie czas Amnestii okołopremierowej jest, można trochę poszaleć, jak chcesz.
Dreamweb
Użytkownik
#245 - Wysłana: 20 Paź 2017 21:48:09
Pleiades:
tu się pochwalę, że mam pióra kondora andyjskiego, żurawia rajskiego, orłosępa i jeszcze kilka innych unikatów

Ale to znaczy że leciałaś np. w Andy żeby to pióro mu wyrwać?

Pleiades:
Ej, a pokaż jakieś fotki swojej kolekcji

Chętnie, ale ten strych na którym leży jest nie u mnie, a u rodziców, czyli tam, gdzie mieszkałem jak się poznaliśmy. Aczkolwiek i tak planowałem przetransportować to cholerstwo do siebie, może to będzie dobry bodziec żeby wreszcie to zrobić, i przy okazji wówczas jakieś fotki mogę porobić.

Pleiades:
Za dużo się w życiu naużerałam z trollami na różnych forach, aby za tym tęsknić

Mi nie chodzi o użeranie się, ale takie śmieszne tematy jak choćby ten sprzed lat mi osobiście nie przeszkadzały:

http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=6&topic=283&page=0
Q__
Moderator
#246 - Wysłana: 20 Paź 2017 23:31:23 - Edytowany przez: Q__
Dreamweb

Dreamweb:
ale takie śmieszne tematy jak choćby ten sprzed lat mi osobiście nie przeszkadzały

Temat był fajny, ale jego treść to już była rozprawa o moderatorskiej metodzie, na pograniczu personalnej jazdy.

Nawiasem mówiąc - IP wskazuje, że założycielem w/w topicu był Barusz, używający jednego ze swoich licznych sockpuppetów* .

* To była lista... Tylko dla tego konkretnego IP (a chyba i tych używał kilku) były to nicki:

*
* Anonim
* Barusz
* Iluk
* Imperator Palpitane
* Jean Luc Picard
* Kathryn Janeway
* Król Borg
* Królowa Borg
* Marek Kondrat
* Potwór
* Rick Berman
* Seska
* Szubar
* waterhause
Dreamweb
Użytkownik
#247 - Wysłana: 20 Paź 2017 23:34:55
Bo ludzie zamiast pociągnąć go w dobrą stronę zrobili pyskówkę, to inna sprawa. Jakby podejść do tego bardziej na luzie to mogłaby ciekawa dyskusja wyjść...
Q__
Moderator
#248 - Wysłana: 20 Paź 2017 23:41:45 - Edytowany przez: Q__
Dreamweb

No to zapraszam, próbowałem zakładać takie luzackie tematy:
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=8&topic=3615
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=11&topic=3903
Może teraz w końcu rozkwitną?
Dreamweb
Użytkownik
#249 - Wysłana: 22 Paź 2017 21:31:21
Swoją drogą, Jurassic Park powinien się nazywać Cretaceous Park, a przynajmniej tak sobie żartowaliśmy na studiach. Zdecydowana większość pokazanych tam dinozaurów, z T.Rexem włącznie, to są właśnie gatunki kredowe, a nie jurajskie. No ale widać Spielberg i inni uznali, że nazwa Jurassic Park brzmi lepiej.
Pleiades
Użytkownik
#250 - Wysłana: 23 Paź 2017 00:23:17 - Edytowany przez: Pleiades
Dreamweb:
Ale to znaczy że leciałaś np. w Andy żeby to pióro mu wyrwać?

Nie, w zoo pracowałam.
Ciekawiej było z kolekcją czaszek, bo niektóre to znaleziska, a niektóre to głowy, które w garach w kuchni musiałam obgotowywać i obdłubywać ;P Nie polecam wrażliwym widoku :P

Dreamweb:
Chętnie, ale ten strych na którym leży jest nie u mnie, a u rodziców,

No to przy okazji, nie mówię, że musi być teraz, ale jestem bardzo ciekawa

Dreamweb:
Mi nie chodzi o użeranie się, ale takie śmieszne tematy jak choćby ten sprzed lat mi osobiście nie przeszkadzały:

Uśmiałam się, to było piękne ^^ :D Królowa Borg na forum :D

Q__:
Dreamweb

No to zapraszam, próbowałem zakładać takie luzackie tematy:
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=8&topic=3615
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=11&topic=3903
Może teraz w końcu rozkwitną?

A to mi się podoba, nawet coś bym sobie chętnie popisała, bo ciekawe tematy zarzuciłeś. Warto czasem tak na luzie pogadać, pośmiać się

Dreamweb:
Zdecydowana większość pokazanych tam dinozaurów, z T.Rexem włącznie, to są właśnie gatunki kredowe, a nie jurajskie. No ale widać Spielberg i inni uznali, że nazwa Jurassic Park brzmi lepiej.

Racja, ale spróbuj wymówić słowo Cretaceous ;P
Ale co tam się czepiać, skoro gatunki we filmie też nie wyglądają tak bardzo zgodnie z wiedzą naukową.

A propos filmów o prehistorii, to jest jeden cudowny dokument (a raczej paradokument fabularyzowany) o panu, co zakłada park i sprowadza z przeszłości różne wymarłe gatunki. Nazywa się to to "Prehistoric park" i można obejrzeć np. tu:
http://www.dailymotion.com/video/xsc3xj
Cudo
Dreamweb
Użytkownik
#251 - Wysłana: 23 Paź 2017 08:34:25
Po pierwsze to chciałem dokonać samokrytyki i poprawić się, bo zapomniałem zupełnie o Michaelu Crichtonie, a to przecież jego książka i jego tytuł "Jurassic Park".

Pleiades:
Racja, ale spróbuj wymówić słowo Cretaceous ;P

Przypomniał mi się taki komiks z gazety... Gdzieś go mam na skanie... Jak znajdę to wrzucę bo nie chcę spoilerować

Pleiades:
Ale co tam się czepiać, skoro gatunki we filmie też nie wyglądają tak bardzo zgodnie z wiedzą naukową.

Z tego co pamiętam, to w książce chyba było to nawet bardziej podkreślone, że to nie są 100% dinozaury, tylko takie genetyczne twory w oparciu o ich DNA, ale też o wyobrażenia przeciętnego człowieka na ich temat.

Velociraptor, tak wylansowany na gwiazdę przez pierwszy film, rzeczywiście istniał, ale był wielkości indyka. Teraz wyobraźmy sobie o ile spadłaby groza tych scen, gdzie dzieci chowają się przed nimi w tej kuchni itd., gdyby goniła ich para zwierząt wielkości drobiu hodowlanego.
Te raptory z filmu to taka wypadkowa między istniejącymi rodzajami Velociraptor i Deinonychus, który faktycznie miał wielkość podobną do tego co widzimy na ekranie. Zresztą oba również pochodziły z kredy, także tak.
MarcinK
Użytkownik
#252 - Wysłana: 23 Paź 2017 14:37:13
Dreamweb:
Cretaceous Park

Taką książkę napisał bohater nowelizacji Godzilli Emmericha Twierdził w niej że Godzilla założyła jeszcze jedno gniazdo przed przybyciem na Manhattan.
Q__
Moderator
#253 - Wysłana: 23 Paź 2017 18:41:16 - Edytowany przez: Q__
Dreamweb

Dreamweb:
Swoją drogą, Jurassic Park powinien się nazywać Cretaceous Park,

Simpsonowie to nadrobili:
http://simpsons.wikia.com/wiki/Cretaceous_Park

Pleiades

Pleiades:
A to mi się podoba, nawet coś bym sobie chętnie popisała, bo ciekawe tematy zarzuciłeś. Warto czasem tak na luzie pogadać, pośmiać się

To zapraszam.

Pleiades
Dreamweb

Pleiades:

Dreamweb:
Velociraptor, tak wylansowany na gwiazdę przez pierwszy film, rzeczywiście istniał, ale był wielkości indyka.

Może kwestia łatania ich DNA, m.in. DNA żaby, wychodzi?
http://jurassicpark.wikia.com/wiki/Filling_the_seq uence_gaps

Bo, tak jak wspomniałeś, Dreamweb, w pełni oryginalne genetycznie dinozaury to nie były.

MarcinK

MarcinK:
Taką książkę napisał bohater nowelizacji Godzilli Emmericha

Linki dorzucę:
http://www.tohokingdom.com/books/godzilla_molstad_ harper.html
http://wikizilla.org/wiki/Godzilla:_The_Novelizati on
mozg_kl2
Użytkownik
#254 - Wysłana: 28 Paź 2017 20:20:46
Pleiades
Użytkownik
#255 - Wysłana: 29 Paź 2017 17:06:41
Q__:
Bo, tak jak wspomniałeś, Dreamweb, w pełni oryginalne genetycznie dinozaury to nie były.

Tak, było o tym nawet wspomniane w filmach. W Jurassic World poszli nawet o krok dalej - i mówiąc nam, że "zwykłe", nieco odmienione przez modyfikacje genetyczne dinozaury już się zwiedzającym nudzą, stworzyli wyjątkową hybrydę dla zadowolenia gości - czyli Indominusa rexa.
(i nawet jakiś modder do ARKa go przeniósł: https://steamuserimages-a.akamaihd.net/ugc/2638464 87461372864/0EA14163334A481AE886D6FFB9DF8AB61D5788 65/?interpolation=lanczos-none&output-format=jpeg& output-quality=95&fit=inside|637:358&composite-to% 3D%2A%2C%2A%7C637%3A358&background-color=black)

mozg_kl2:
https://naekranie.pl/aktualnosci/jeff-goldblum-o-s wojej-roli-w-jurassic-world-2-2519200

A to pewnie będzie znikoma rólka, aktor już niemłody jest. Ale pamiętam jego popis w "Lost World", więc tutaj pewnie o tym coś wspomną. Miło zobaczyć stare twarze w nowych produkcjach
Q__
Moderator
#256 - Wysłana: 30 Paź 2017 18:24:31
mozg_kl2

mozg_kl2:
jeff-goldblum-o-s wojej-roli-w-jurassic-world

Cieszy renesans popularności Goldbluma. Smuci, że filmy, w których gra, takie se. "JW 2" pewnie taki sam będzie.

Pleiades

Pleiades:
W Jurassic World poszli nawet o krok dalej - i mówiąc nam, że "zwykłe", nieco odmienione przez modyfikacje genetyczne dinozaury już się zwiedzającym nudzą, stworzyli wyjątkową hybrydę dla zadowolenia gości - czyli Indominusa rexa.

Pamiętam, choć IMHO to już przegięte było, bo jaki on tam jurajski (czy kredowy), skoro dziś zrobiony .

Pleiades:
A to pewnie będzie znikoma rólka, aktor już niemłody jest.

W "ID4 2" taka znikoma nie była.
Q__
Moderator
#257 - Wysłana: 17 Lis 2017 01:07:32
Dreamweb
Pleiades

Jeszcze a propos luzackiej prehistorii forumowej (tyle, że nie naszej):
http://www.gargangruelandia.fora.pl/archiwum-tutej sze,43/oszukane-rozczarowane-swistaki,68.html
mozg_kl2
Użytkownik
#258 - Wysłana: 4 Gru 2017 06:21:32 - Edytowany przez: mozg_kl2
Q__
Moderator
#259 - Wysłana: 4 Gru 2017 16:04:08
mozg_kl2

mozg_kl2:
Trasę nowego parku.

Dałem na stronę główną, do działu SciFi.pl, ale prawdę mówiąc wygląda to jak blada kopia słynnej sceny z oryginalnego "JP", wyzbyta jednak magii oryginału.
Elaan
Użytkownik
#260 - Wysłana: 5 Gru 2017 15:55:43
Pewnie już było linkowane, ale że trudno stwierdzić, czy film bardziej rozczarowuje pustotą wydmuszki czy śmieszy absurdami, to dorzucam:

https://www.youtube.com/watch?v=vrC72KWoiJ8
mozg_kl2
Użytkownik
#261 - Wysłana: 6 Gru 2017 06:19:02
MarcinK
Użytkownik
#262 - Wysłana: 6 Gru 2017 06:36:57
mozg_kl2
To tam był jakiś wulkan?
mozg_kl2
Użytkownik
#263 - Wysłana: 6 Gru 2017 07:55:30
MarcinK

Pewnie w innej części wyspy był.
Q__
Moderator
#264 - Wysłana: 6 Gru 2017 08:07:30 - Edytowany przez: Q__
Elaan

Elaan:
Pewnie już było linkowane

Sprawdziłem. Nie było.

mozg_kl2

mozg_kl2:
Boże jaka ta fabuła jest głupia.

Bez przesady... Mamy tam ciekawy dylemat etyczny w stylu tych, jakie nasz Picard lubił wygrzebywać z fabuł ST: czy należy ratować przed zagładą gatunki, które: 1. już raz wymarły, 2. udowodniły, że mogą być groźne, 3. stanowić będę ciało obce we współczesnym ekosystemie, ale składają się jednak z żywych istot, którym się chyba coś należy od ludzi, skoro wyhodowali je sobie w roli zabawek.

(Choć zasadniczo spodziewam się, że gotowy już film będzie wyglądał +/- tak, jak jego poprzednia część w streszczeniu Elaan.)

MarcinK

MarcinK:
To tam był jakiś wulkan?

Owszem:

"Hammond zrealizował swój plan, stworzył taki park na Isla Nublar, podobnej wyspie wulkanicznej, leżącej na północy, i miał zamiar pod koniec tysiąc dziewięćset osiemdziesiątego dziewiątego roku udostępnić go turystom."

Crichton, "Zaginiony świat"
mozg_kl2
Użytkownik
#265 - Wysłana: 7 Gru 2017 07:54:43
Q__:
Bez przesady... Mamy tam ciekawy dylemat etyczny w stylu tych, jakie nasz Picard lubił wygrzebywać z fabuł ST: czy należy ratować przed zagładą gatunki, które: 1. już raz wymarły, 2. udowodniły, że mogą być groźne, 3. stanowić będę ciało obce we współczesnym ekosystemie, ale składają się jednak z żywych istot, którym się chyba coś należy od ludzi, skoro wyhodowali je sobie w roli zabawek.

(Choć zasadniczo spodziewam się, że gotowy już film będzie wyglądał +/- tak, jak jego poprzednia część w streszczeniu Elaan.)

Od tej strony patrząc tak ale nie sądzę że zobaczymy coś z tego na ekranie. Chodzi mi o to że nie jest to zgodne i spójne z lore serii. Przez 4 części wmawiali nam żeby nie bawić się w Boga natura znajdzie drogę a przewiezienie trexa do miasta to najglupszy z najglupszych pomysłów. A tutaj tadam zakładamy komitet obrony dinozaurów.
Q__
Moderator
#266 - Wysłana: 7 Gru 2017 10:53:33
mozg_kl2

mozg_kl2:
Chodzi mi o to że nie jest to zgodne i spójne z lore serii. Przez 4 części wmawiali nam żeby nie bawić się w Boga natura znajdzie drogę a przewiezienie trexa do miasta to najglupszy z najglupszych pomysłów. A tutaj tadam zakładamy komitet obrony dinozaurów.

Z drugiej strony... Skoro już w Boga się (jako ludzkość, filmowa w tym wypadku) zabawiliśmy, czy częścią dojrzałej boskości nie powinno być przyjęcie odpowiedzialności za dokonane dzieło stworzenia?
mozg_kl2
Użytkownik
#267 - Wysłana: 8 Gru 2017 06:15:10
Q__
Moderator
#268 - Wysłana: 8 Gru 2017 08:30:22 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2

mozg_kl2:
I mamy trailer

Dodałem do majnsajtowego SciFi.pl. Ale cóż powiedzieć...? Niby nie jest zły (choć dinozaury wyglądają jakoś mniej przekonująco niż w oryginale, mimo, że tyle lat minęło i postęp w CGI niby taki), niby jedna czy druga scena nostalgię budzi (zniszczone wrota oryginalnego Parku...), ale wygląda to wszystko b. generycznie i przewidywalnie. W dodatku okraszone jest wszystkim co stanowi (lub zwiastuje) zbędne efekciarstwo - giwerami, wybuchami, sceną wodowania tego (b. fajnego per se) kulistego pojazdu, gdzie jednocześnie efekciarstwo to jakieś takie mało... efektowne.
Może i da się to obejrzeć bez wstrętu w wolnym czasie. Ale pojawia się pytanie: czy będzie po co?
mozg_kl2
Użytkownik
#269 - Wysłana: 8 Gru 2017 09:13:04
Q__:
czy będzie po co?

A co z

Q__:
Bez przesady... Mamy tam ciekawy dylemat etyczny w stylu tych, jakie nasz Picard lubił wygrzebywać z fabuł ST: czy należy ratować przed zagładą gatunki, które: 1. już raz wymarły, 2. udowodniły, że mogą być groźne, 3. stanowić będę ciało obce we współczesnym ekosystemie, ale składają się jednak z żywych istot, którym się chyba coś należy od ludzi, skoro wyhodowali je sobie w roli zabawek

Q__
Moderator
#270 - Wysłana: 8 Gru 2017 09:18:30 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2

mozg_kl2:
A co z

A gdzie w tym wszystkim było ów dylemat widać? Wprowadzić go* - to jedno, rozegrać z sensem - drugie. (I nie, nie znajduję powodu do wstydu w tym, że zmieniam zdanie pod naporem faktów**. Nie twierdzę też nigdy, że obecne jest ostateczne.)

* A przyznasz, że to robią. Jeśli coś można w tym trailerze pochwalić to właśnie stawiającą (owszem, b. łopatologicznie) ową kwestię warstwę dialogową. I muzykę.

** Choć czy w tym wypadku tak do końca zmieniam? Napisałem w końcu:
Q__:
zasadniczo spodziewam się, że gotowy już film będzie wyglądał +/- tak, jak jego poprzednia część w streszczeniu Elaan

Strona:  ««  1  2  3  ...  6  7  8  9  10  11  12  »» 
USS Phoenix forum / Science-Fiction / "Park jurajski" czy "Dinotopia"

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!