USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Science-Fiction / "Park jurajski" czy "Dinotopia"
 Strona:  ««  1  2  ...  4  5  6  7  8  ...  11  12  »» 
Autor Wiadomość
mozg_kl2
Użytkownik
#151 - Wysłana: 27 Lip 2015 20:37:18
Mav:
No to radzę Ci się napić przed JP3, bo szmira z tego niesamowita

Ciężko będzie przebić JW.

Q__:
Czyli - z perspektywy czasu - przychylasz się jednak do mojej tezy, że postacie w oryginale nie były tylko dodatkiem do dinków? I, że o coś tam jednak chodziło?

osą 9 latka nie może się równać osądowi 30 latka. Jest teoria chaosu, jest klasyczne człowiek vs natura i zabawy w boga, chciwość która niszczy marzenia czyli idealiści vs pragmatycy. Ale dinozaury też są ważne, któż nie chciał zostać paleontologiem po JP bo ja tak. Kumpel tak się zajawił oglądając HR, że poszedł na medycynę i został lekarze. Z JP jest jak z terminatorem, im dalej tym mniej przesłania.
Mav
Użytkownik
#152 - Wysłana: 27 Lip 2015 20:48:34
mozg_kl2:
Ciężko będzie przebić JW.

No to się zdziwisz.
Q__
Moderator
#153 - Wysłana: 27 Lip 2015 21:45:24 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2

mozg_kl2:
osą 9 latka nie może się równać osądowi 30 latka. Jest teoria chaosu, jest klasyczne człowiek vs natura i zabawy w boga, chciwość która niszczy marzenia czyli idealiści vs pragmatycy.

Czyli, jednym słowem, oryginalny JP to była - mimo całej warstwy familijnej, z jednej, a thrillerowo-awanturniczej z drugiej strony - SF dość ambitna, co zresztą każe tym surowiej oceniać dokrętki, które tymi ambicjami pochwalić się nie mogą...

mozg_kl2:
Kumpel tak się zajawił oglądając HR, że poszedł na medycynę

Hmm... E.R., jak mniemam... Też Crichtona ze Spielbergiem, zresztą... (I w dodatku pochodna ich świetnej współpracy przy JP.)

mozg_kl2:
Z JP jest jak z terminatorem, im dalej tym mniej przesłania.

Owszem. Przy czym w wypadku Terminatora da się za to winić tylko nieudolnych naśladowców, w wypadku JP - co dość osobliwe - także Spielberga, bo on - nie wiedzieć dlaczego (gotówka to, mimo wszystko, słabe alibi) te cudności produkuje/firmuje... (No, chyba, że i jego jakiś kryzys twórczy dopadł... co po Indy'm 4, "Wojnie światów" i jego zaangażowaniu w powstawanie Transformers 2-3 nie wydaje się niemożliwe...)
Mav
Użytkownik
#154 - Wysłana: 27 Lip 2015 21:55:02 - Edytowany przez: Mav
MarcinK:
Zabawne jest że CGI w JP wygląda dużo lepiej niż w blocbusterach sprzed kilku lat.

To nie do końca prawda. Załatw sobie Blu-ray JP to zobaczysz, że te CGI się zestarzały. Zwróć uwagę, że CGI w JP jest bardzo surowe, ubogie w detale. Nie ma w nim żadnej fizyki, np. animacji cieczy, gazów, czy wielu drobnych elementów, co jest masowo obecne we współczesnych CGI.

W całym JP ujęcia w których występują dinozaury trwają raptem 14 minut, w tym te z CGI 4 minuty!

JP był przełomowy jeśli chodzi o efekty CGI, ale też nie przesadzajmy. Dzisiejsze CGI są o wiele bardziej zaawansowane.
MarcinK
Użytkownik
#155 - Wysłana: 28 Lip 2015 06:01:48
Mav:
Dzisiejsze CGI są o wiele bardziej zaawansowane.

Pytanie co się godniej starzeje, JP nadal robi wrażenie a niektóre sceny z Iron Mana przypominają grę komputerową, no i oczywiście najlepiej wyglądają filmy bez CGI np. Aliens.
Mav
Użytkownik
#156 - Wysłana: 28 Lip 2015 11:09:08 - Edytowany przez: Mav
MarcinK:
Pytanie co się godniej starzeje, JP nadal robi wrażenie a niektóre sceny z Iron Mana przypominają grę komputerową, no i oczywiście najlepiej wyglądają filmy bez CGI np. Aliens.

Bez CGI nie mielibyśmy T-1000, który także do dziś się nie postarzał CGI nie są złe, tylko dziś ich nadużywają. Całe sceny robi się w 100% w CGI, więc musi zalatywać to grą komputerową. Natomiast widać, że idą pewne zmiany. Dobrym przykładem są Gwiezdne wojny. Stara trylogia to rzecz jasna pokaz modeli, prawdziwych dekoracji i animatroniki. Z kolei nowa trylogia to była rewolucja CGI. Wszystkie filmy NT to praktycznie aktorzy na zielonym tle. Nawet szturmowcy mieli cyfrowe kombinezony! No ale dzięki temu Lucas mógł się wyżyć w nieograniczony sposób i wszystkim to odpowiadało. Jednak CGI zaczyna się przejadać, więc Abrams w swoich GW wydaję się iść drogą zdrowego połączenia CGI z prawdziwymi dekoracjami, modelami i animatroniką.

Śmiejesz się z prawdziwej bramy w Jurassic World, ale mogli walnąć całe ujęcie w CGI i po sprawie. Woleli jednak zbudować prawdziwą, do tego występowały także sceny z animatronicznymi dinozaurami, więc widać tam pewien powrót do takich efektów. Ostatnio linkowałem wypowiedź Toma Criuse'a, który nie chce samolotów w CGI w Top Gun 2.
mozg_kl2
Użytkownik
#157 - Wysłana: 31 Lip 2015 21:05:17
Maraton parkowy zaliczony. Zacznę od końca jeśli ktoś uważa, że JP3 był słaby a chwali genialność JW to widać, że słabo oglądał te filmy. Park dwójka. Akcja przenosi się o trzy lata w przód, względem JP. Po incydencie na Isla Nublar park nie został otwarty. Ingen robi wszystko aby wyciszyć głośną porażkę, czy to przekupując lub robiąc wariatów ze świadków tamtych wydarzeń. Władzę w ingen przejmuje bratanek Hammonda, który stwierdził, że jeśli park się nie udał na wyspie, to ściągniemy dinozaury do san diego. Fuck logic man. Okazało się też,że istnieje druga wyspa z dinozaurami. Oczywiście wszystko się sypie, pomysł był głupi więc musiał się nie udać. Kolejny kryzys, w historii firmy powinien sprawić, że ta powinna pójść z torbami. I teraz pomiędzy jp2 a jp3 zaczynają się sadzić buraki z JW. Otóż, w rok po tych wydarzenia w roku 98 Masrani(hindus z JW), kupuje Ingen od hamonda (który nie był jej szefem od 5 lat). Teraz Jp3. Najsłabsze efekty, ale fabuła hmm. To jest drogą którą powinien obrać park. Dzikie środowisko, i ludzie którzy są tam gościem. mamy 2001 rok. Wyspa objęta jest strefą zakazu lotów, pilnowana przez ONZ. Jednak pomimo tego 4 lata później otwarty zostaje Jurassic World. WTF?

Mam pewien pomysł na dobrą fabułę czwórki.
Mav
Użytkownik
#158 - Wysłana: 1 Sier 2015 00:26:10
mozg_kl2:
jeśli ktoś uważa, że JP3 był słaby a chwali genialność JW to widać, że słabo oglądał te filmy

mozg_kl2:
Teraz Jp3. Najsłabsze efekty, ale fabuła hmm. To jest drogą którą powinien obrać park. Dzikie środowisko, i ludzie którzy są tam gościem.

Żartujesz? Efekty w JP3 są fatalne, po prostu skandalem jest, że to coś ma Jurassic Park w tytule. Fabuła jest równie beznadziejna, no proszę Cię obroń fabułę z JP3. Cała fabuła to gonitwa po wyspie z punktu A do B, a po drodze tandetne starcia z dinkami.
mozg_kl2
Użytkownik
#159 - Wysłana: 1 Sier 2015 12:16:55
Mav:
Fabuła jest równie beznadziejna, no proszę Cię obroń fabułę z JP3. Cała fabuła to gonitwa po wyspie z punktu A do B, a po drodze tandetne starcia z dinkami.

Cała fabuła JW to fabuła JP na sterydach. Mamy dzieci, mamy park których działa(jedna zmiana ale burak na kanonie), mamy genialnego speca od dinozaurów, mamy marzyceial parkowego (Hammond-Massari), znowu teoria chaosu coś idzie nie tak, znowu ktoś nie przewidział tego, że natura znajdzie drogę, dorzucono do tego dinozaura mutanta. Fuck yea. Kończy się to kolejnym, już 3 zniszczeniem parku.
Mav
Użytkownik
#160 - Wysłana: 1 Sier 2015 12:39:33
mozg_kl2

Ale nie pisz mi o JW, tylko o tej wspaniałym JP3. Chcę poznać zalety tego filmu. Nawet hejterzy stawiają JW mimo wszystko wyżej od JP3.
mozg_kl2
Użytkownik
#161 - Wysłana: 1 Sier 2015 18:14:27
Mav:
Ale nie pisz mi o JW, tylko o tej wspaniałym JP3. Chcę poznać zalety tego filmu. Nawet hejterzy stawiają JW mimo wszystko wyżej od JP3.

Kiedy JW jest tu kluczowy w starciu ze starą trylogią. Pytanie brzmiało czy to godna i dobra kontynuacja. JP3 ma fabułę, czego nie można powiedzieć o JW. Jest bardziej mroczny. Największa zaleta JP3 brak debilnych szpilek, brak dinomutanta, zero buraków w kanonie nie licząc lasu.
Mav
Użytkownik
#162 - Wysłana: 1 Sier 2015 18:24:33 - Edytowany przez: Mav
mozg_kl2:
P3 ma fabułę, czego nie można powiedzieć o JW.

No to opisz mi ją, wyciągnij jej zalety, przesłania, mądrości, złożoność? Czekam i nie mogę się doczekać.

mozg_kl2:
Jest bardziej mroczny

Mroczny? Z tymi plastikowymi dinozaurami i CGI rodem z podróby klasy B? I głupimi żartami w stylu gadającego Welociraptora, czy dinozaura oburzonego tym, że kilku ludzi grzebie w odchodach i śmierdzi? No faktycznie jest mroczno.

mozg_kl2:
Największa zaleta JP3 brak debilnych szpilek, brak dinomutanta, zero buraków w kanonie nie licząc lasu.

Szpilki, no tak, największy problem hejterów JW. Nie daje Wam spać po nocach? Kobieta biegająca w szpilkach, po prostu dramat i policzek w twarz dla całej serii. Dinomutant... No tak, podjęcie tematu inżynierii genetycznej poprzez Indominusa to faktycznie wielki burak JW.
mozg_kl2
Użytkownik
#163 - Wysłana: 1 Sier 2015 19:05:51
Mav:
Szpilki, no tak, największy problem hejterów JW. Nie daje Wam spać po nocach? Kobieta biegająca w szpilkach, po prostu dramat i policzek w twarz dla całej serii.

T-rex biegał z prędkościa 40-70 km/h rekord prędkość w biegu w szpilkach to 26 km/h. dziękuje dobranoc.

Mav:
Dinomutant... No tak, podjęcie tematu inżynierii genetycznej poprzez Indominusa to faktycznie wielki burak JW.

w którym miejscu podjęto ten temat? Nawet reżyser o tym nie słyszał. Wg niego dinomutant to krytyka galopującego konsumpcjonizmu.

Mav:
I głupimi żartami w stylu gadającego Welociraptora?

potwierdzono to, że rapotry pochodzą od ptaków. Polowały stadami jak wilki, zatem musiały się komunikować. Zresztą, komunikowały się w JW.
Mav
Użytkownik
#164 - Wysłana: 1 Sier 2015 19:22:03 - Edytowany przez: Mav
mozg_kl2:
T-rex biegał z prędkościa 40-70 km/h rekord prędkość w biegu w szpilkach to 26 km/h. dziękuje dobranoc.

Straszne. Naprawdę w scenie, w której kobieta racą przywołuje Dinozaura jest skandalem to, że biegnie w szpilkach. I te dane techniczne T-Rexa, niezłe. W ogóle bardzo naukowe podejście do problemu szpilek.

mozg_kl2:
w którym miejscu podjęto ten temat? Nawet reżyser o tym nie słyszał. Wg niego dinomutant to krytyka galopującego konsumpcjonizmu.

Aha, czyli sam używasz mądrego argumentu wziętego z JW, czyli z filmu, którego tak krytykujesz? No masz rację, Indominusa można postrzegać jako symbol konsumpcjonizmu - więcej, szybciej, mocniej, efektowniej itd. Mądre, prawda? Jedna z przesłań JW. A skąd on się wziął? Spadł z nieba, czy stworzyli go genetycy? Wiec jak on nie podejmuję tego tematu?

Strzeliłeś sobie w stopę.

mozg_kl2:
potwierdzono to, że rapotry pochodzą od ptaków. Polowały stadami jak wilki, zatem musiały się komunikować. Zresztą, komunikowały się w JW.

Mówię o Velociraptorze, co leci samolotem i gada po angielsku. Scena bardzo oddaje "mroczny klimat" JP3.

Prawdy objawione JW były w większości naciągane i łatwe do obalenia, ale nie to:

Everything Wrong With Jurassic Park III In 15 Minutes Or Less: https://www.youtube.com/watch?v=BT5W4zllhCo
mozg_kl2
Użytkownik
#165 - Wysłana: 1 Sier 2015 19:53:36
Mav

uprawiasz tak męczący flooding że wysiadam.

http://www.quickmeme.com/img/dd/ddea4928c72aabef6151ba2b0566520252eee8717a38a30ec01f1153c873e0e8.jpg
Mav
Użytkownik
#166 - Wysłana: 1 Sier 2015 20:30:38
mozg_kl2:
uprawiasz tak męczący flooding że wysiadam.

Jasne Czyli niedowiem sie zalet fabuly JP3. Filmiku na temat JP3 tez nie skomentujesz. Czyli zabraklo argumentow na obrone JP3, wazne zeby z JW na sile zrobic najgorsza czesc.
Q__
Moderator
#167 - Wysłana: 1 Sier 2015 21:08:37
Mav

Doprawdy... Bronisz JW tak emocjonalnie, tak mało wkładając w to merytoryki (i tak powtarzając wciąż to samo - co, owszem, mieści się w definicji floodu), zagłębiasz się w dyskusji o Herculesie w tak żenujące szczegóły, i do tego bronisz swojej wizji SF/Treka z takim - utrudniającym dialog - fanatyzmem, że naprawdę - gdyby ostatnio Współforumowicze nie prosili o pobłażliwość dla Ciebie (co wziąłem pod uwagę) miałbyś już chyba drugie ostrzeżonko i 3/4 do pierwszego bana w tym półroczu.

Znaczy: ogarnij się trochę. I staraj nie pisać postów w tej dyspozycji:

Bo odbiera się je coraz bardziej tak:
Mav
Użytkownik
#168 - Wysłana: 1 Sier 2015 23:08:13
Q__:
Doprawdy... Bronisz JW tak emocjonalnie, tak mało wkładając w to merytoryki

Tak jasne, a kto obalał te prawdy objawione, wkleja linki o Indominusie, o fanowskich teoriach itd? To, że mozg_kl2 od wczoraj nie potrafi napisać dlaczego JP3 jest tak o wiele lepszy od JW to już nie podpada pod bezsensowny hejt na JW?

Q__:
agłębiasz się w dyskusji o Herculesie w tak żenujące szczegóły

Żenujące szczegóły? Zgadza się, ta postać będzie reprezentować/reklamować żenujący biseksulany styl życia, to moja wina?

Q__:
i do tego bronisz swojej wizji SF/Treka z takim - utrudniającym dialog - fanatyzmem,

Fanatyczny to jest fandom zakochany w historyjkach wewnątrz kanonicznych o niczym, który swoimi fanprodukcjami tylko dalej betonuje Treka spuszczając go na samo dno.

Q__:
gdyby ostatnio Współforumowicze nie prosili o pobłażliwość dla Ciebie (co wziąłem pod uwagę) miałbyś już chyba drugie ostrzeżonko i 3/4 do pierwszego bana w tym półroczu.

OK. W takim razie nie przeszkadzam. I tak zauważyłem, że tutaj SF już mało kogo interesuje. Świetnego "Wanderers", którego link wstawiłem parę dni temu nikt oprócz Ciebie nawet nie skomentował.
Q__
Moderator
#169 - Wysłana: 2 Sier 2015 01:57:47 - Edytowany przez: Q__
Mav

Mav:
To, że mozg_kl2 od wczoraj nie potrafi napisać dlaczego JP3 jest tak o wiele lepszy od JW to już nie podpada pod bezsensowny hejt na JW?

Różnie tu z różnymi Userami bywało, ale ostatnio osobą, która ma jakiś największy problem z forumową ekspresja jesteś jednak Ty... Jak pisałem: za emocjonalne to wszystko, zbyt zaciekłe, nazbyt nie liczące się z tym, że kto inny ma prawo do odmiennego zdania. Innym kłopotliwym Użytkownikom jakoś to przeszło z czasem, czego i Tobie życzę...

Mav:
ta postać będzie reprezentować/reklamować żenujący biseksulany styl życia, to moja wina?

"Winą" jest raczej to, iż dajesz w takiej formie wyraz temu, że uważasz biseksualizm za żenujący.

(BTW. Aleksander Wielki np. uważał inaczej.)

Mav:
Fanatyczny to jest fandom zakochany w historyjkach wewnątrz kanonicznych o niczym, który swoimi fanprodukcjami tylko dalej betonuje Treka spuszczając go na samo dno.

Dlaczego spuszcza i betonuje? Czy zabraniają komu innemu kręcić innego Treka? Pozwalają zresztą przynajmniej trwać mu w takiej formie, jaką pokochali. I podejmują jakieś - udane lub nie (ocenimy to po premierach) - eksperymenty.

Mav:
I tak zauważyłem, że tutaj SF już mało kogo interesuje. Świetnego "Wanderers", którego link wstawiłem parę dni temu nikt oprócz Ciebie nawet nie skomentował.

Po co tak skrajnie? Po co tak histerycznie? Może zamiast obrażać się na cały świat, po prostu spróbujesz rozkręcić - choćby ze mną - parę dyskusji na bardziej SFowe tematy? A nuż ktoś się wciągnie? Ostatnio tu, jakby, większy ruch?
mozg_kl2
Użytkownik
#170 - Wysłana: 2 Sier 2015 11:02:50
Mav:
Everything Wrong With Jurassic Park III In 15 Minutes Or Less: https://www.youtube.com/watch?v=BT5W4zllhCo

138 prawd objawionych w Jp3 vs 158 w JW.

Mav:
Jasne Czyli niedowiem sie zalet fabuly JP3. Filmiku na temat JP3 tez nie skomentujesz. Czyli zabraklo argumentow na obrone JP3, wazne zeby z JW na sile zrobic najgorsza czesc.

szereg twoich merytorycznych argumentów

Mav:
Czasem żal mi takich ludzi, autentycznie żal.

Mav:
wielu krytyków kompromituje się

Mav:
CYRK

Mav:
wypada się tylko cieszyć, że Trek nie będzie dalej upadał na jakości i dalej nie będzie kompromitowany nowymi serialami.

Mav:
Co za brednie

Mav:
po prostu żałosna.

Mav:
Mi się zrobiło niedobrze

Mav:
No to się uśmiałem

dziękuje dobranoc.
Mav
Użytkownik
#171 - Wysłana: 2 Sier 2015 15:05:48
mozg_kl2:
dziękuje dobranoc.

A ja nadal czekam na Twoją merytoryczną wypowiedź na temat JP3, w czym tak bardzo ta część jest lepsza od JW? Zastanawia mnie po prostu, dlaczego totalne buraki i absurdy scenariusza JP3, jak i fatalny poziom efektów specjalnych Ci kompletnie nie przeszkadza i chwalisz tą część, a JW jest dla Ciebie takie straszne.

Po prostu jestem ciekaw, co za tym stoi, może sam się przekonam do JP3?
mozg_kl2
Użytkownik
#172 - Wysłana: 3 Sier 2015 19:29:35
Mav
Użytkownik
#173 - Wysłana: 4 Sier 2015 14:01:23
mozg_kl2:
Jest postep bedzie scenariusz

Aha, czyli takie czepianie się co chwilę mozg_kl2 JW, nie jest pustym hejterstwem? Za to jak ja mu odpowiadam np. prosząc go, aby uzasadnij dlaczego JP3 jest tak o wiele lepszy od JW, ma tak o wiele lepszą fabułę, no to to już jest fanatyczne bronienie JW, tak?

Równi i równiejsi, nieładnie.
Q__
Moderator
#174 - Wysłana: 4 Sier 2015 15:07:55 - Edytowany przez: Q__
Mav

Mav:
Aha, czyli takie czepianie się co chwilę mozg_kl2 JW, nie jest pustym hejterstwem?

Mav:
Równi i równiejsi, nieładnie.

Poczekaj, poczekaj... W tym co napisał mozg_kl2 jest treść merytoryczna (czyli link) z dodatkiem ironicznego komentarza. U Ciebie ostatnio (może przedostatnio, bo parę dyskusji nam od niedawna ładnie idzie) dominowały emocje (w duużym stężeniu)...

Znaczy: obaj potraficie sprawiać forumowe kłopoty, ale ostatnio Ty jednak większe.
mozg_kl2
Użytkownik
#175 - Wysłana: 4 Sier 2015 17:37:10
Mav:
nie jest pustym hejterstwem?

gdzie widzisz pusty hejt. Nabijam się tylko, z tego puszenia się odnośnie scenariusza, którego w moim odczuciu JW nie miał. Obawiam sie też, że jak twórcy zaczną sie rozkręcać to w następnej części dostaniemy to

https://wtfbabe.files.wordpress.com/2015/06/kung-fury-27-wtf-say-laser-raptor-wtf-watch-the-film-saint-pauly.jpg

Q__:
Znaczy: obaj potraficie sprawiać forumowe kłopoty, ale ostatnio Ty jednak większe.

kiedy ja od 4 miesięcy jestem grzeczny psze pani.
Q__
Moderator
#176 - Wysłana: 5 Sier 2015 14:52:24 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2

mozg_kl2:
Obawiam sie też, że jak twórcy zaczną sie rozkręcać to w następnej części dostaniemy to

Mam podobne obawy... A "Genisys" (przekombinowanie i upadek innej znanej marki) tylko mnie w nich utwierdza...

mozg_kl2:
kiedy ja od 4 miesięcy jestem grzeczny psze pani.

Zasadniczo - tak ;]
MarcinK
Użytkownik
#177 - Wysłana: 22 Sier 2015 14:45:32 - Edytowany przez: MarcinK
Eviva
Użytkownik
#178 - Wysłana: 22 Sier 2015 15:35:59
MarcinK:
Wiedzieliście że miał powstać animowany spin-off JP?

Pierwowzór filmowy jest tak infantylny, że kreskówka może wypaść nawet poważniej i bardziej naukowo
Q__
Moderator
#179 - Wysłana: 22 Sier 2015 16:51:47
MarcinK

MarcinK:
Wiedzieliście że miał powstać animowany spin-off JP?

Pewno by wyszło cos w stylu animowanej Godzilli z Zillą.

Eviva

Eviva:
Pierwowzór filmowy jest tak infantylny, że kreskówka może wypaść nawet poważniej i bardziej naukowo

Czepiasz się... IMO jedynka to był jeden z poważniejszych SFów paru ostatnich dekad... Infantylny to na tym tle Trek bywał..
MarcinK
Użytkownik
#180 - Wysłana: 22 Sier 2015 17:20:15 - Edytowany przez: MarcinK
Q__:
Pewno by wyszło cos w stylu animowanej Godzilli z Zillą.

Oswojony T-rex sprzątałby niewygodne dinozaury?

Najciekawsze jest to że artworki sugerują że Park funkcjonuje np.
 Strona:  ««  1  2  ...  4  5  6  7  8  ...  11  12  »» 
USS Phoenix forum / Science-Fiction / "Park jurajski" czy "Dinotopia"

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!