USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek w Polsce / Piszcie artykuły o Star Treku do Wikipedii
 Strona:  ««  1  2  3  »» 
Autor Wiadomość
reyden
Użytkownik
#31 - Wysłana: 15 Lut 2007 19:10:23 - Edytowany przez: reyden
proponuję zaznaczyć na Wiki jakie dane są kanoniczne a jakie pochodzą z TM-ów etc.

Bo narazie widzę że sporo danych jest z TM-ów wzięte , sam dziś poprawiłem co nieco w opisie Intrepida .

@ Slovaak

Skąd wziołeś dane Mirandy??

Z tego co widzę ponad 3/4 nie pochodzi ze zródeł kanonicznych , nie wiem czy są nawet w TM-ach .

Proponuję zrobić dane w postaci Miksu DITL/MA ( kolorowanie danych o ile jest mozliwe , lub zaznacznie w inny sposób zródeł )
Slovaak
Użytkownik
#32 - Wysłana: 15 Lut 2007 19:52:41
Skąd wziołeś dane Mirandy??

Wszystkie informacje pochodzą ze stron które podałem na dole strony w 'linkach' z tym że w pierwszym linku trzeba otworzyc obrazek i w nim czytac.
Pah Wraith
Użytkownik
#33 - Wysłana: 15 Lut 2007 21:59:50 - Edytowany przez: Pah Wraith
mt -co to jest za jednostka? tony metryczne?

Skąd znasz czas używania przez GF? A reszta danych? Informacji niesprawdzonych/niekanonicznych może lepiej nie umieszczać? W sumie o Mirandzie niewiele wiadomo...

Aby wszystko grało i artykuł był właściwie usystematyzowany musi być u dołu wpisana właściwa kategoria:
- dla klas -
[[Kategoria:Klasy okrętów Star Trek|<klasa okrętów>]]

gdzie <klasa okrętów> to nazwa klasy - np. [[Kategoria:Klasy okrętów Star Trek|Defiant]]

- dla konkretnych okrętów - wystarczy
[[Kategoria:Okręty uniwersum Star Trek]]
reyden
Użytkownik
#34 - Wysłana: 15 Lut 2007 22:06:56
Problem że mało co wiadomo na temat każdej jesdnostki z ST - Miranda nie jest tu wyjątkiem - sporo danych zawartych na wiki pochodzi z TM-ów lub innych niekanonicznych zródeł .

A co do czasu używania Mirandy - USS Reliant widoczny w ST II należy do tej klasy ( ST II dzieje się gdzieś w 2285 ) , zaś w DS9 w czasie wojny z Dominium też widzimy Mirandy - a sama wojna to lata 2371-72 - daje to min. 85 lat służby dla Mirand .

Podbnie jest z czasem służby Excelsiora - po raz pierwszy widzimy go w STIII (2285 ) zaś ostatni raz w VOY:Endgame ( ~ 2375 )
Slovaak
Użytkownik
#35 - Wysłana: 15 Lut 2007 22:08:01 - Edytowany przez: Slovaak
mt -co to jest za jednostka? tony metryczne?

Tak.

Jesli nie umieszczamy informacji nie kanonicznych to trzeba bedzie zostawic tylko wykaz jednostek

No ewentualnie że ma 4 wyrzutnie torped

Skad wiem kiedy używano, pierwsze informacje na jakie natrafiłem wiele lat temu wzkazywały na rok 2273, w pierwszym linku który podałem w wikipedi jest data 2283

Po numerach NCC bardziej wydaje mi sie ta pierwsza data.

Z informacji czysto kanonicznych wiemy tylko tyle ze w 2285 (ST:2) Reliant był juz dosc znanym okretem, nikt sie nim nie zachwyca specjalnie.

A czemu do lat 80-tych XXIV wieku, bo wtedy mirandy maja juz po 100 lat, wiec mysle ze to juz bardzo długo i po wojnie zaczeto je wycofywac ze służby.
Pah Wraith
Użytkownik
#36 - Wysłana: 15 Lut 2007 22:14:42 - Edytowany przez: Pah Wraith
Tak.

mt to "metric tons", lepiej by było, żeby to były po prostu tony (zwłaszcza że tony metryczne to zazwyczaj po prostu 1000 kg)

Jesli nie umieszczamy informacji nie kanonicznych to trzeba bedzie zostawic tylko wykaz jednostek

nie, można zostawić spokojnie wymiary, pierdoły w stylu opisu systemu kapsuł ratunkowych, podstawowe informacje o uzbrojeniu, itd. Pisanie za to o "bankach fazerowych typu "Emperor 60"" to już wysysanie z palca

Z informacji czysto kanonicznych wiemy tylko tyle ze w 2285 (ST:2) Reliant był juz dosc znanym okretem, nikt sie nim nie zachwyca specjalnie.

Problem w tym, że tak ściśle kanonicznie to my nie znamy daty TWOK :] A już na pewno pisanie o latach 80-tych XXIV wieku jest nieporozumieniem bo NEM (nasz najdalszy wgląd w przyszłość - tą kanonicznie rzeczywistą) to rok 2379...

Zaś jak wiemy same numery NCC nie za wiele nam mówią.

EDIT:
Zerknij sobie zresztą na odpowiednik na MA:
http://memory-alpha.org/en/wiki/Miranda_class
Tamtejsze informacje są głównie kanoniczne, a u dołu strony są wyliczone inne źródła. I ładniej to i bardziej elegancko :]
Slovaak
Użytkownik
#37 - Wysłana: 16 Lut 2007 00:07:05
Postaram sie
Paradoks
Użytkownik
#38 - Wysłana: 18 Lut 2007 10:26:56 - Edytowany przez: Paradoks
W imieniu Wikipedii dziękuje za wsparcie.

Ja sam jakoś nie mam ochoty ostatnio pisać o Star Treku. Nie mam weny.

Jak by się komuś nudziło to pilnie potrzebowałbym artykułów:
Kanon (Star Trek)

oraz:

Lustrzany wszechświat (dobrze przetłumaczyłem "Mirror Universe czy macie inne pomysły)
Paradoks
Użytkownik
#39 - Wysłana: 18 Kwi 2007 19:06:21
Taka informacja na marginesie. Wikipedii (dokładniej Stowarzyszenie Wikimedia Polska - nadzoruje Wikipedię i siostrzane i jej projekty) przed kilkoma dniami otrzymała status Organizacji Pożytku Publicznego. Niektórzy pewnie domyślają się już co z tego wynika. Tak, można przekazać 1% podatku na jej rzecz.

Pomyślcie: gdyby nie było Wikipedii... Ile jedynek za brak pracy domowej... Ile oblanych sprawdzianów/egzaminów... Ile więcej pracy przy pisaniu referatów/innych prac... Wiele jej zawdzięczacie. Pora się odwdzięczyć (fajna mowa?)

Do poczytania:
http://pl.wikimedia.org/wiki/OPP
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=1%25&

Pozdrawiam, Tomek
Q__
Moderator
#40 - Wysłana: 18 Kwi 2007 19:19:05 - Edytowany przez: Q__
Paradoks

(fajna mowa?)

I fajna, i słuszna.

(A sama Wikipedia wydaje mi się wspaniałym oddolnym projektem, który ma szansę zmieniać świat, czymś o czym tak lubimy czytać w powieściach SF...)
Paradoks
Użytkownik
#41 - Wysłana: 19 Kwi 2007 16:10:30
(A sama Wikipedia wydaje mi się wspaniałym oddolnym projektem, który ma szansę zmieniać świat, czymś o czym tak lubimy czytać w powieściach SF...)

Nieograniczonym dostępem do sumy ludzkiej wiedzy z każdego miejsca?
Q__
Moderator
#42 - Wysłana: 19 Kwi 2007 21:14:46
Paradoks

Nieograniczonym dostępem do sumy ludzkiej wiedzy z każdego miejsca?

A czy nie brzmi to pięknie? Niech się Encyclopedia Galactica tworzona przez H. Seldona schowa...
Paradoks
Użytkownik
#43 - Wysłana: 20 Kwi 2007 16:35:41
A czy nie brzmi to pięknie?

Zgodzę się. Starałem się nawiązać do nie formalnego motta całej fundacji WikiMedia (niema go na stronie głównej, ale na podstronie "Datki pieniężne" ):

Wyobraźmy sobie świat, w którym każda osoba ma wolny dostęp do sumy ludzkiej wiedzy...

Do tego właśnie dążymy i potrzebujemy Twojej pomocy!

To co? Pochwalicie się czy już załatwiacie formalności w kwestii 1%.
Q__
Moderator
#44 - Wysłana: 20 Kwi 2007 18:24:21
Paradoks

Do tego właśnie dążymy i potrzebujemy Twojej pomocy!

Ile mogę tyle w tworzeniu Wikipedii uczestniczę. Ostatnio wziąłem sie za uzupełninie artykułów o animowanych superbohaterach w wersji eng.
Paradoks
Użytkownik
#45 - Wysłana: 21 Kwi 2007 10:42:11
Ile mogę tyle w tworzeniu Wikipedii uczestniczę. Ostatnio wziąłem sie za uzupełninie artykułów o animowanych superbohaterach w wersji eng.

I bardzo dobrze. Nie żebym się narzucał, ale rzuć też okiem na polską Wikipedię. Możesz tłumaczyć artykuły z angielskiej wiki i umieszczać je u "nas".
Q__
Moderator
#46 - Wysłana: 21 Kwi 2007 14:51:57
Paradoks

Nie żebym się narzucał, ale rzuć też okiem na polską Wikipedię.

Skorzystam za zaproszenia. Choć na razie z polskiej Wikipedii korzystam głównie biernie - jako z cennego źródła informacji...
Q__
Moderator
#47 - Wysłana: 3 Cze 2007 05:07:31
Pozwolę sobie uprawiać prywatę tym razem, jeśli na Forum bywa którykolwiek z Adminów anglojęzycznej Wikipedii, będę wdzięczny za kontakt na moim gg. Powiem wprost: chciałbym poprosić o zbanowanie pewnego szczególnie uciążliwego usera.
Paradoks
Użytkownik
#48 - Wysłana: 3 Cze 2007 15:30:34
Q__

Wątpię, czy bywają tu takie osobistości. Najlepiej powiadom kogoś o tym na jego dyskusji. Pełną listę adminów masz tu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:List_of_adm inistrators

Możesz też tam znaleźć kilku Polaków.
Q__
Moderator
#49 - Wysłana: 3 Cze 2007 20:09:12
Paradoks

Cóż, dzięki (acz i listę i niektórych z tych Polaków znam). Liczyłem raczej na szybki i śmiertelnie skuteczny odzew...
Paradoks
Użytkownik
#50 - Wysłana: 3 Cze 2007 21:07:04
Cóż, dzięki (acz i listę i niektórych z tych Polaków znam). Liczyłem raczej na szybki i śmiertelnie skuteczny odzew...

Zdecydowanie najszybszym i najbardziej preferowanym sposobem kontaktu wikipedystów jest strona dyskusji.
Q__
Moderator
#51 - Wysłana: 3 Cze 2007 21:17:05
Paradoks

Zdecydowanie najszybszym i najbardziej preferowanym sposobem kontaktu wikipedystów jest strona dyskusji.

Mam tego świadomość, jednak z pewnych powodów próbuję tu zagrać, że tak powiem "po romulańsku"...
warlock24
Użytkownik
#52 - Wysłana: 4 Cze 2007 00:06:40
w czasie wojny z Dominium też widzimy Mirandy

to nie jest przypadkiem jakaś klasa "Soyuz"?
Q__
Moderator
#53 - Wysłana: 4 Cze 2007 00:17:01
Paradoks
Użytkownik
#54 - Wysłana: 4 Cze 2007 17:16:25
Jeśli już ten temat cieszy się takim zainteresowaniem to i ja dopisze coś od siebie.

Projektuje tablkę z informacjami umieszczanej po prawej stronie artykułu, czyli tzw, Infobox, do artykułów o Trekowych statkach. Wstępna wersja wygląda tak, uzupełniona danymi dla Entka E wygląda tak:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedysta:Logolego/ Infobox

Co o tym myślicie? Dodać jakieś wiersze? myślę też, że można by pójść w ślady en wiki i zrobić ogólny Infobox dla fikcyjnych Starshipów (załapały by się też Star Warsowa i parę innych, np. Discovery z Odysei).

Zastanawiam się też czy ma być dedykowany wyłącznie do koknretnych okrętów, czy może też do klas,

Jakieś sugestie/uwagi/pomysły/pytania/skargi/spostrzeżeni a?
Q__
Moderator
#55 - Wysłana: 4 Cze 2007 18:01:43
Paradoks

? myślę też, że można by pójść w ślady en wiki i zrobić ogólny Infobox dla fikcyjnych Starshipów (załapały by się też Star Warsowa i parę innych, np. Discovery z Odysei).

Popieram.

Zastanawiam się też czy ma być dedykowany wyłącznie do koknretnych okrętów, czy może też do klas,

Sądzę, że klas, lecz tam gdzie mamy do czynienia z jednostkowym okrętem (vide Discovery) powinien robic on za całą klasę.
warlock24
Użytkownik
#56 - Wysłana: 4 Cze 2007 18:42:01
warlock24

klasa "Soyuz"?
http://memory-alpha.org/en/wiki/Soyuz_class

oczywiście miałem na myśli to że wydaje mi się że w DS9 nigdy nie było żadnych mirand tylko soyuz'y, które są bardzo podobne
Paradoks
Użytkownik
#57 - Wysłana: 4 Cze 2007 18:43:06
Sądzę, że klas, lecz tam gdzie mamy do czynienia z jednostkowym okrętem (vide Discovery) powinien robic on za całą klasę.

Na en wiki jest jeden Infobox, umieszczany zarówno przy konkretnych okrętach:
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Enterprise_%28NCC -1701-E%29
Jak i przy klasach:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sovereign_class_stars hip_%28Star_Trek%29

Wydaje mi się to dobre rozwiązanie. Choć należałoby pokombinować z parametrami. Tj. raczej odpada "rejestr", "klasa (typ)"data oddania do użytku" i "status" też (choć niekonicznie, ale IMHO tak byłoby najrozsądniej) oraz "kapitan". Możnaby natomiast pokombinować z "znane okręty tej klasy".

Może byłby więc zasadne stworzenie oddzielnego Infoboxu Fikcyjny typ okrętów?

A jak tam sie podoba szata graficzna? Liczyłem, że ktoś ma jakieś sugestie itp...
Kazeite
Użytkownik
#58 - Wysłana: 4 Cze 2007 18:52:09
oczywiście miałem na myśli to że wydaje mi się że w DS9 nigdy nie było żadnych mirand tylko soyuz'y, które są bardzo podobne
W całym treku był tylko jeden jedyny Soyuz, w TNG, w "Cause and Effect".
Q__
Moderator
#59 - Wysłana: 4 Cze 2007 18:54:56 - Edytowany przez: Q__
warlock24

wydaje mi się że w DS9 nigdy nie było żadnych mirand tylko soyuz'y, które są bardzo podobne

Jak słusznie napisałeś - wydaje Ci się. Mirandy występowały najliczniej właśnie w DS9:
http://memory-alpha.org/en/wiki/Miranda_class

Paradoks

A jak tam sie podoba szata graficzna? Liczyłem, że ktoś ma jakieś sugestie itp...

Jakby mi sie nie podobała, to bym protestował ;]
Paradoks
Użytkownik
#60 - Wysłana: 8 Cze 2007 19:19:04
Na razie na próbę dodałem poszerzoną i ustarwarsowioną (zasięgnąłem rady wikipedystów pracujących nad tą tematyką) wersją infoboxa do arta o Enterprise-E.

Oto link:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Enterprise_NCC-1701E

I jak opinie? Jakieś sugestie/pomysły?
 Strona:  ««  1  2  3  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek w Polsce / Piszcie artykuły o Star Treku do Wikipedii

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!