USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek w Polsce / "Matko, chwalą nas..."

Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#1 - Wysłana: 22 Sty 2015 00:18:49 - Edytowany przez: Q__
Całkiem przepadkiem wygooglały mi się wzmianki o naszej stronie/forum na innych - bardziej znanych - forach i miło mi się zrobiło (mimo, ze mają już swoje lata):
http://www.astrocd.pl/forum/viewtopic.php?f=90&t=4 405
http://paradoks.net.pl/forum/viewtopic.php?t=1734

Zakładam więc topic poświęcony właśnie takiemu samochwalstwu przez przytaczanie cudzego chwalstwa.
pirogronian
Użytkownik
#2 - Wysłana: 22 Sty 2015 16:55:02
No, wiem coś o tym. Zawsze mi ego rozpiera klatkę piersiową, ilekroć znajdę w necie odniesienia do któregoś ze swoich blogów. Niedawno jeden z moich przetłumaczonych artów trafił na wykop - miałem 500 wyświetleń jednego dnia
Q__
Moderator
#3 - Wysłana: 5 Sier 2016 02:24:28 - Edytowany przez: Q__
pirogronian
Użytkownik
#4 - Wysłana: 5 Sier 2016 07:52:09
Q__:
I znów ktoś wspomina o Phoenixie:
http://forum.film.org.pl/Thread-Star-Trek--1257?pi d=472795#pid472795

Ale jak wspomina... chyba "nas nie chwalą"...
Dreamweb
Użytkownik
#5 - Wysłana: 5 Sier 2016 08:16:57 - Edytowany przez: Dreamweb
pirogronian:
Ale jak wspomina... chyba "nas nie chwalą"...

Mnie też wkurza przesadne nerdostwo, ale słowa krytyki pod adresem naszych użytkowników w rodzaju:

jeden wielki ból dupy, załamywanie rąk i rozkminy o tym jak to się nie zgadza jakiś tam numer statku czy jego wymiary, albo że załoga jednego statku nie zmieściłaby się na pokładzie drugiego

Są jak dla mnie bardzo dziwne. Co złego jest w oczekiwaniu od scenarzystów zachowania jakiejś spójności wydarzeń, która tak naprawdę jest bardzo prosta do zachowania, jak się chce?

Złe jest rozkminianie, że załoga kolosa nie dość że zmieściła się, to jeszcze odleciała na jakimś nie dość że małym to i starym trupie, który wedle logiki prędzej by się rozpadł niż wystartował. Rozumiem że dla tych gości gdyby Kirk całą załogę upchał na ten swój motocykl i poleciał nim w kosmos też by było OK? A tak przy okazji, okres trwałości benzyny to góra parę lat więc ten motocykl nie miał prawa nigdzie pojechać, ale wyjdzie że nerd ze mnie i w ogóle kiedyś to był Star Trek że hoho a teraz to ło panie ale nyndza.
Elaan
Użytkownik
#6 - Wysłana: 5 Sier 2016 08:29:19 - Edytowany przez: Elaan
pirogronian:
chyba "nas nie chwalą"

Sęk w tym, że poziom tych wypowiedzi sprawia, iż ręce opadają.

W sumie można by je streścić krótko: "poza abramsowankami nic nie widziałem, a jak widziałem to nie chciało mi się obejrzeć do końca, ale i tak neo-Trek jest the best".
Faktycznie, jeden wielki ból poniżej pleców.

Jedyną sensowną wypowiedzią była ta:

http://forum.film.org.pl/Thread-Star-Trek--1257?pi d=472923#pid472923

Widać, że ten, kto to pisał zna całego starego Treka i ceni w tej serii przede wszystkim treść i przesłanie, a nie opakowanie - choć i to docenia.
Trudno mi się zgodzić ze wszystkimi zawartymi tam ocenami klasycznych filmów.
Ale za to całkowicie rozumiem emocjonalną reakcję autora na zalew zachwytów nad najnowszą kinową wydmuszką.
Dreamweb
Użytkownik
#7 - Wysłana: 5 Sier 2016 09:37:46 - Edytowany przez: Dreamweb
Ja myślę że czepiając się nas w ten a nie inny sposób wychodzą na typowych popcornożerców, dla których najważniejsze żeby było kolorowo, dowcipnie, z rozmachem, efektami specjalnymi i w 3D. A ziejące błędy w logice scenariusza to mogą przejąć co najwyżej takich nerdów jak my, normalny widz przechodzi nad tym do porządku dziennego, bo wszystkie filmy, w tym i Star Trek, są po to żeby wyłączyć na nich mózg.

A jeżeli ktoś z nich to czyta, to chciałem powiedzieć że mimo iż lubię się czepiać tam, gdzie moim zdaniem jest to na miejscu, i jak scenarzyści w filmie walną ewidentną głupotę to nazywam ją po imieniu, i mimo iż nie uważam 3 ostatnich filmów za arcydzieła kinematografii, to jednak w każdym z nich jestem w stanie znaleźć pozytywne strony, i wszystkie 3 widziałem w kinie, w dniu premiery względnie kilka dni po, jedząc popcorn- i jak wyjdzie część kolejna zapewne też tak zrobię. Jak mnie zatem sklasyfikujecie?
MarcinK
Użytkownik
#8 - Wysłana: 5 Sier 2016 11:04:16
Ja od dawna omijam to forum szerokim łukiem.
Pamiętam jak ktoś zaczął pisać o Japońskim Godzilli to wszyscy go zaczęli wyzywać i mało bana nie dostał, a tu nagle w 2014 okazało się że wszyscy kochają japońca
Q__
Moderator
#9 - Wysłana: 5 Sier 2016 11:21:39
pirogronian

pirogronian:
chyba "nas nie chwalą"...

Ja tam opinię czepialskiego nerda gotowym nosić z dumą. Zresztą... różne są wyoowiedzi w tamtejszym topicu. Następna zaczyna się od słów "Ja się w sumie im nie dziwię"...

pirogronian
Dreamweb
Elaan
MarcinK

Natomiast co do forum KMF-u, ludzi tam zebranych itd. to zupełnie inne zdanie na ten temat można sobie wyrobić zaglądając do topicu poświęconego oryginalnemu cyklowi filmowemu*, w którym panuje zupełnie inny styl wyrażania opinii... i pojawiają się zupełnie inne nicki. Być może coś w tym jest, że jakie filmy - taka publiczność dominuje (co nie znaczy by nikogo z sensem nie mogły nowe Treki bawić).

* Linkowałem go kiedyś:
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=2&topic=2088&page=6#msg227666
Q__
Moderator
#10 - Wysłana: 18 Sty 2017 14:45:37
Elaan
Użytkownik
#11 - Wysłana: 18 Sty 2017 15:27:17
Q__:
Tym razem chwalą MNIE :

„Qui Merruit – Ferrat”
Q__
Moderator
#12 - Wysłana: 19 Sty 2017 15:53:14 - Edytowany przez: Q__
Elaan

Dziękuję. (Ale czy tam zaraz merruit?)
mozg_kl2
Użytkownik
#13 - Wysłana: 19 Sty 2017 19:16:48
Q__

Gratulacje el modertore.
Q__
Moderator
#14 - Wysłana: 19 Sty 2017 19:23:51
mozg_kl2

Dziękuję.
Q__
Moderator
#15 - Wysłana: 11 Paź 2020 15:29:59

USS Phoenix forum / Star Trek w Polsce / "Matko, chwalą nas..."

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!