USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Treknologia / Data gwiezdna

Autor Wiadomość
Anonim
Anonimowy
#1 - Wysłana: 16 Kwi 2006 15:50:08
Witam,

Czy moze ktos mi wytlumaczyc na jakiej zasadzie okreslana jest data gwiezdna? Rozumie, ze jest ona liczona od poczatku utworzenia Gwiezdnej Floty?
Pah Wraith
Użytkownik
#2 - Wysłana: 16 Kwi 2006 17:01:56
Tak naprawdę pozostaje Cię chyba odesłać do Google, ale nie dlatego, że nie chce mi się odpowiadać na to pytanie, ale dlatego, że nikt nie rozumie działania dat gwiezdnych. Mają one niezwykłe własciwości (czasami się cofają), prawdopodobnie powiązane z relatywistyką. Wiele wskazuje także na to, że, podobnie jak skala "prędkości" warp kalendarz czasu gwiezdnego został przepisany, tzn. inaczej posłuiwano się (a raczej będzie się nim posługiwać) w XXIII wieku a inaczej w XXIV.
Co można powiedzieć na pewno, to to, że zapewne powiązane są one z kodami i datami produkcji poszczególnych serii i odcinków
Anonim
Anonimowy
#3 - Wysłana: 16 Kwi 2006 17:55:34
Byc moze to dni liczone od wymarcia dinozaurow.

/Din0Trek
szwagier
Użytkownik
#4 - Wysłana: 16 Kwi 2006 19:12:36
Jezu...
Anonim
Anonimowy
#5 - Wysłana: 16 Kwi 2006 19:26:46
Poszukamlem i znalazlem trzy interesujace strony, wychodzi na to, ze teoria 'daty gwiezdnej' jest prawie tak skomplikowana jak teoria warp

- Stardate @ Memory-Alpha
- Stardate @ Star Trek FAQ
- Stardate @ Trek Guide
Anonim
Anonimowy
#6 - Wysłana: 16 Kwi 2006 19:28:49
Dodatkowo na stronie z 3 linka jest kalkulator obliczajacy date gwiezdna ze zwyklej daty i odwrotnie.
Crash Test
Anonimowy
#7 - Wysłana: 16 Kwi 2006 23:25:48
Dzis jest dobry dzien na smierc
Jinn
Użytkownik
#8 - Wysłana: 18 Kwi 2006 00:39:25
A nie lepiej zassać kalkulator daty gwiezdnej po polsku?
www.posnania.org ->ładownia
JamesT
Użytkownik
#9 - Wysłana: 8 Cze 2015 17:09:01
Ja osobiście opracowałem własną metodę, co prawda obstawiam, że zaraz zacznie się kanonada...

Wstęp
Według Star Trek Guide (Przewodnik Star Trek) z 1967 – pozycji zawierającej m.in. wskazówki dla scenarzystów – powinno się wybrać pewien punkt początkowy i trzymać się go według ustalonego przez siebie schematu. Jeśli więc przykładowo data gwiezdna 1313,5 oznacza południe jednego dnia, to data gwiezdna 1314,5 powinna oznaczać południe kolejnego dnia, a cyfra po przecinku stanowić wtedy powinna ok. 1/10 doby. Jednocześnie w książce zaznaczono, że mimo iż jest to de facto wzór matematyczny, to zmienia się on w zależności od miejsca w galaktyce, prędkości podróży oraz innych czynników. Z tego powodu, może się zatem znacznie różnić w dwóch następujących po sobie odcinkach1.
Punkt Odniesienia
Naszym Punktem odniesienia będzie 8.09.1966(data premiery Pierwszego odcinka TOS)
czyli, że 8.09.1966 00;00 to będzie DG: 0000,0.
Dla Innych punktów odniesienia będzie to inna data dlatego dobrze jest podawać punkt odniesienia na początku dziennika.
Metoda Lincoln
Pierwsza liczba oznacza lata od punktu 0000,0 bez dekady trzecia kwartał a czwarta i piąta to dzień, liczba po przecinku to ok. 1/10 doby.
Metoda Lincoln II
Pierwsze dwie liczby oznaczają lata od punktu 0000,0 trzecia kwartał czwarta i liczba po przecinku dni.
Kwartały i Dekady
Ze względu na to, że nie możemy na drugim miejscu postawić liczby dwu znakowej użyjemy kwartałów, a ze względu na czterocyfrowy format oddzielimy także dekady.
Ostrzeżenie
Metody te są tylko moim własnym pomysłem nie należy więc interpretować za ich pośrednictwem dat z filmów czy seriali.
jak ktoś chce to poślę na majla arkusz z przelicznikiem daty z dzisiaj na datę gwiezdną.
Whomanista
Użytkownik
#10 - Wysłana: 8 Cze 2015 20:50:43
Jest taka aplikacja na Androida "Stardate Free", która wyświetla aktualną datę gwiezdną według różnych rachub. Nie mam pojęcia na ile to zgodne z kanonem, ale pomyślałem że się podzielę. A wygląda to tak:

[img]https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos- xft1/v/t34.0-12/11335798_600952580045773_963407882 _n.jpg?oh=fa7a6eb3389fdde9dc9e9eadc5da6f06&oe=5577 9CC7[/img]

Jak się u was wrzuca obrazki?
Q__
Moderator
#11 - Wysłana: 8 Cze 2015 21:03:01 - Edytowany przez: Q__
JamesT

Witamy na pokładzie. Zapraszamy do rozgoszczenia się.

Whomanista

Whomanista:
Jak się u was wrzuca obrazki?

Zamiast [img] daj [imgs], ale link musi kończyć się na .jpg lub inne rozszerzenie pliku graficznego.

(Dlatego nie mogłem Ci poprawić poprzedniego posta .)

USS Phoenix forum / Treknologia / Data gwiezdna

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!