USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Treknologia / prędkość impulsowa
 Strona:  1  2  »» 
Autor Wiadomość
gaius
Użytkownik
#1 - Wysłana: 22 Sty 2006 01:34:05
czy jakieś źródła ST podają dokładną wartość prędkości impulsowej (pełnej) ? Zawsze myślałem że to 300tys km/h ale to wymaga już chyba pola warp?
Są jakieś kanoniczne informacje na ten temat?
waterhouse
Moderator
#2 - Wysłana: 22 Sty 2006 01:59:04 - Edytowany przez: waterhouse
AFAIK nigdy na ekranie nie powiedziano ile to jest "full impulse"

TNG Technical Manual mówi jednak o prędkościach rzędu 0.25c jako "full impulse", co brzmi rozsądnie.
Anonim
Anonimowy
#3 - Wysłana: 22 Sty 2006 09:46:15
Tak jak waterhouse powiedzial - powszechnie przyjmuje sie, ze pelna impulsowa to 0.25c. Wiecej statki na impulsowej nie lataja ze wzgledu na niepozadane efekty relatywistyczne (ktore w warp nie wystepuja). 1c to warp 1.

Byc moze nigdy to nie zostalo powiedziane na ekranie, ale dopoki nie powiedza ze tak nie jest, nie mam zamiaru myslec, ze jest inaczej. Pasuje to raczej do wszystkiego.

'Raczej', a nie 'na pewno' tylko z jednego powodu. W Star Trek: Undiscovered Country jest scena, gdzie Enterprise wylatuje z hangarow stacji kosmicznej. Przepisy nakazuja, zeby odbywalo sie to przy uzyciu silnikow manewrowych (zwyklych rakiet, cos jak dzisiejszy RCS tylko 'troche' mocniejszy), ale Kirk oczywiscie w swoim stylu nakazuje wylot ze stacji (przez cokolwiek waskie wrota) na 1/4 impulsu )). Wiemy, ze Constitution rozpedza sie do pelnej impulsowej bardzo szybko, w przeciagu paru sekund. Scena trwa na tyle dlugo, zeby mogl te 1/4 impulsu spokojnie osiagnac bedac jeszcze w bazie. Fakt, leci szybko (zwazywszy na sytuacje), ale absolutnie nie wyglada to na 0,0625 x c (to 18750 kilometrow na SEKUNDE!).

Zwalilbym to jednak na uproszczenie, albo burak. Gdyby 1/4 impulsu to bylo np. te kilka Machow (bo wygladalo to tak, jakby lecieli wlasnie tyle), to na pewno pelna impulsowa nie powodowalaby efektow relatywistycznych, ani nawet 10x pelna impulsowa. Wtedy nie byloby powodu, zeby sie w jakikolwiek sposob ograniczac i nigdy nie przekraczac "pelnej impulsowej", wynoszacej pare(nascie) Ma.

Wiec 'full impulse' = 0.25 x c brzmi jak dla mnie zdecydowanie optymalnie.

/Sh1eldeR
gaius
Użytkownik
#4 - Wysłana: 22 Sty 2006 13:49:18
no tak, ale jeśli przyjmiemy że impulsowa to 1/4 C i że nie można używać pola warp w systemach planentarnych to do przelotu przez np. układ słoneczny (który ma te swoje sto pare AU szerokości) potrzeba długiego czasu - mniej więcej 24 godzin. A w ST między planetami latają sobie w pięc minut
Domko
Użytkownik
#5 - Wysłana: 22 Sty 2006 13:53:28
No właśnie. Jak dla mnie te szybkie przeloty wewnątrz układów bez używania silników warp są, niestety, burakiem całego świata Star Trek. I nie chodzi tu tylko o cięcia montażowe w celu zdynamizowania filmu/odcinka - podczas takich lotów podają czas przelotu między planetami i jest on zdecydowanie za krótki (od Saturna do Ziemi można przelecieć w zaledwie niecałą godzinę - tak robią w TNG: Best of Both Worlds).
Anonim
Anonimowy
#6 - Wysłana: 22 Sty 2006 14:07:10
faktycznie. skoro światło potrzebuje ok 8 minut żeby dotrzeć od Słońca do Ziemi przy 1c.
przy 0,25c potrzebowałoby 32 minuty. czyli 32 minuty na pokonanie jednej jednostki astronomicznej.
Najdalsza planeta Pluton 40 j.a. od Słońca.
40x32= w przyblizeniu 21 godzin ;]
a od Ziemi do Saturna wg tych samych obliczen troche ponad 4 godziny.
waterhouse
Moderator
#7 - Wysłana: 22 Sty 2006 14:24:40
tak...ale w pewnych sytuacjach (awaryjnych) zapewne uzyskuje się wyższe prędkości impulsowe co częściowo rozwiązuje problem czasu przelotów.
gaius
Użytkownik
#8 - Wysłana: 22 Sty 2006 14:50:55
to może jeden impuls to np. wysoka podświetlna? powiedzmy coś koło 0.99 (ale nie 0.(9) bo znowu dyskusja się zacznie )
Wtedy jakoś by to wyglądało: przelot przez system planetarny to 3-4 godziny.

Ale skoro to z Technical Manual to kimże jestem żeby to kwestioniwać
Pah Wraith
Użytkownik
#9 - Wysłana: 22 Sty 2006 14:51:42
Jak pokazały powyższe obliczenia, to wciąż za mało. Mega burakiem zaś są loty w przestrzeniach międzyplanetarnych na pokładzie promów, niewyposażonych w układy Warp co widzieliśmy w TOS i TNG.

A co powiecie na spokojny, majestatyczny lot E-E w Nemesis w kierunku Betazed na impulsowych? Czyżby podróż poślubna - miesiąc miodowy?
gaius
Użytkownik
#10 - Wysłana: 22 Sty 2006 18:00:58
http://en.wikipedia.org/wiki/Warp_drive_%28Star_Trek%29

to z angielskiej wikipedii. nie wiem skąd to wzieli, ale jest tabelka poglądowa ile zajmuje lot z różnym warp do różnych miejsc we wszechświecie. Pewnie nie kanoniczne, ale poczytać można
The_D
Użytkownik
#11 - Wysłana: 22 Sty 2006 20:37:52 - Edytowany przez: The_D
Hmmm. Właśnie przeczytałem i wygląda na to, że autor podszedł do sprawy bardzo profesjonalnie, wyszukując wiele kanonicznych faktów. Dla tych, którym nie chce się przez to przebijać - wniosek z artykułu jest taki, że na podstawie danych kanonicznych nijak nie da się ustalić spójnej teorii na temat skali warp. Niestety w artykule nie ma nic o prędkościach impulsowych.
gaius
Użytkownik
#12 - Wysłana: 22 Sty 2006 21:08:02
ja przez wszystko się nie przebiłem.

O prędkości impulsowej można pośrednio wydedukować: jeśli ma to być 0.25 C to latałoby się trochę wolno. Już do tego doszliśmy wcześniej ale tabelka pod koniec artykułu ukazuje to bardzo obrazowo, podając czas lotu w warp 1 do różnych punktów w kosmosie.
The_D
Użytkownik
#13 - Wysłana: 22 Sty 2006 21:26:57
Na Memory Alpha napisali, że najwyższa osiągana przez statki federacji prędkość impulsowa (co niekoniecznie musi oznaczać to samo co "full impulse") to 0.8 c. Ale jakiekolwiek fizyczne ograniczenie prędkości podświetlnej jest bzdurne z punktu widzenia praw fizyki. Co do prędkości wylotu z hangaru - można spekulować, że skala impulsowa też nie jest liniowa.
waterhouse
Moderator
#14 - Wysłana: 22 Sty 2006 21:28:37
Na Memory Alpha napisali, że najwyższa osiągana przez statki federacji prędkość impulsowa (co niekoniecznie musi oznaczać to samo co "full impulse") to 0.8 c.

to IMHO wzięte z ST: The Motion Picture w którym chyba Enterprise leciał z taką prędkością w pewnym momencie.
Pah Wraith
Użytkownik
#15 - Wysłana: 22 Sty 2006 21:36:24
Tabelka z odległościami jest wzięta żywcem z manuali.
L4SERO
Anonimowy
#16 - Wysłana: 20 Kwi 2006 10:07:39
hmm, w first contact pierwszy statek warpowy startuje juz z orbity ziemi Wi ęc są możliwe loty wewnątrz ukłądów na warpie, moze sa niebezpieczne i sie tego nei stosuje, jednak możliwe są
Pah Wraith
Użytkownik
#17 - Wysłana: 20 Kwi 2006 10:18:42
Domniemuje się, że napęd warp uszkadza podprzestrzeń (nieznacznie ale jednak) i dlatego GF nie może (poza wyjątkowymi sytuacjmi) używać go w obrębie układów słonecznych.
Tą teorię zdają się potwierdzać źródła, które twierdzą jakoby rozkładane gondole Voyagera są bardziej "ekologiczne", powodują mniejsze zniszczenia w strukturze naszego wszechświata.
Dyplomata
Użytkownik
#18 - Wysłana: 20 Kwi 2006 11:54:29 - Edytowany przez: Dyplomata
Pah Wraith napisał :
GF nie może (poza wyjątkowymi sytuacjmi) używać go w obrębie układów słonecznych.

Wyjątkowo ?
Być może , ale ... Oglądając " Star Trek : TNG " można odnieść wrażenie ,
że pewien łysy kapitan GF podchodzi do tej kwestii dość swobodnie
(czasami w scenie kończącej dany odcinek , Enterprise wchodził w Warp
jeszcze w układzie planetarnym i to nie w sytuacji zagrożenia) .
Pah Wraith
Użytkownik
#19 - Wysłana: 20 Kwi 2006 12:56:24 - Edytowany przez: Pah Wraith
W TNG do wielu żelaznych zasad GF podchodzono "dość swobodnie" Ale tak serio, to ten zakaz wszedł w życie w 5 sezonie TNG.
Jurgen
Moderator
#20 - Wysłana: 20 Kwi 2006 15:06:27
System planetarny to nie jest miasto. Może się tak zdarzyć, że startując z orbity Jowisza nie mamy w danym kierunku po drodze żadnej planety (czy innego obiektu), bo reszta planet zewnętrznych jest "po drugiej stronie".
Nadal jednak pozostaje kwestia naruszania struktury podprzetsrzeni.
Pah Wraith
Użytkownik
#21 - Wysłana: 20 Kwi 2006 15:10:58
A jednak, przestrzeń po której krążą planety (tam, gdzie przebiegają ich orbity) to wciąż teren układu planetarnego.
Jurgen
Moderator
#22 - Wysłana: 20 Kwi 2006 19:21:10
Niewątpliwie. Chociaż ja bym to określił raczej jako obszar lub przestrzeń, teren jakoś mi się kojarzy z płaską powierzchnią.
Arthanis
Użytkownik
#23 - Wysłana: 20 Kwi 2006 22:53:26
Czy wie ktoś może jakie moga być negatywne skutki uszkodzeń podprzestrzeni? Wiem że przy dużych zniszczeniach (jak np. w wypadku rozpadu czasteczki omega) niemozliwa się staje podróż w Warp (a więc cała komunikacja międzysystemowa siada...). Jakie są konsekwencje uszkodzeń powodowanych przez okręty latające w WARP? Bo te uszkodzenia muszą być nieporównywalnie mniejsze niż wypadku takiej własnie destablizacji cząstki Omega. Ma ktoś na ten temat w miarę dokładne informacje? Z góry dzięki
Crash Test
Anonimowy
#24 - Wysłana: 21 Kwi 2006 04:29:33
Mowi o tym ktorys odcinek TNG
Arthanis
Użytkownik
#25 - Wysłana: 21 Kwi 2006 10:16:15
Serialu w domu nie posiadam (i żałuję), więc jeśli możesz, napisz mi o czym w tamtym odcinku mówili. Z góry thx
Pah Wraith
Użytkownik
#26 - Wysłana: 21 Kwi 2006 10:21:25
Niewątpliwie są mniejsze... Na pewno utrudnia to pracę generatorów pól warp, komunikację podprzestrzenną itp. Mogą być też inne skutki - jeśli podprzestrzeń to inne kontinuum, zamieszkiwane przez myślące istoty (jak to w jednym z odcinków TNG pokazano) lepiej postępować ostrożnie...
WarLock II
Użytkownik
#27 - Wysłana: 21 Kwi 2006 10:50:17
Mowi o tym ktorys odcinek TNG

Tak - był to chyba odcinek "Force of nature", z tego, co pamiętam była tam rasa, której planeta pogrążała się w chaosie (pogoda wariowała, nie jestem pewien, ale chyba też odczuwali sejsmologiczne zaburzenia) przez lekkie uszkodzenia podprzestrzenne w jej okolicach wywołane lotami statków z wysokimi prędkościami warp, (czyli większe niż warp 5), po tym wydarzeniu wprowadzono "ograniczenie prędkości".
Jurgen
Moderator
#28 - Wysłana: 21 Kwi 2006 22:38:56
po tym wydarzeniu wprowadzono "ograniczenie prędkości

A następnym trekiem będzie ST: Kosmiczna drogówka.
cezary
Użytkownik
#29 - Wysłana: 22 Kwi 2006 15:43:59
nie bedzie, bo zakaz obowiazuje tylko Gwizdna Flote - a ta z racji militarystycznej hierarchii moze "rajdowemu" kapitanowi odebrac uprawnienia i nie bedzie klopotu.
Pah Wraith
Użytkownik
#30 - Wysłana: 22 Kwi 2006 16:33:02
No, to trzeba będzie przynajmniej radary na szlakach postawić
 Strona:  1  2  »» 
USS Phoenix forum / Treknologia / prędkość impulsowa

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!