Autor |
Wiadomość |
Locutus of Borg
Anonimowy
|
#1 - Wysłana: 6 Paź 2005 21:23:23
Otóż... znów wracam na forum i znów mam pewną wątpliwość co do Borga... Jak zwykle...
Chodzi mi tym razem o sprawę technologii, z którymi Borg niewątpliwie miał kontakt, a których nie wykorzystał.... Jak na przykład tehnologia maskowania. Dlaczego Cube'y Borga nie mają takich urządzeń/ (ps. ładnie by wyglądał Voyager, jakby mu Borg Cube podleciał od tyłu zamaskowany i władował z zaskoczenia z 5 torped w dupsko... Oj, jak ja bym chciał coś takiego zobaczyś i zobaczyć minę Kaśki...) Anyway. Drugą taką tehnologią jak dla mnie będzie klonowanie. Jak myślicie, dlaczego Borg czegoś takiego nie stosuje?
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#2 - Wysłana: 6 Paź 2005 21:32:52
1) Dziwne, fakt.
2) Bo mu jest nie potrzebne. Póki w Galaktyce jest wystarczająco dużo istot myślących, klonowanie mu na nic nie jest potrzebne. Swoją dorgą, to inspiracja z Armady? 
|
cezary
Użytkownik
|
#3 - Wysłana: 6 Paź 2005 23:04:55
1) Dziwne, fakt.
Moze zamaskowanie takiego bydlaka jak Cube zabraloby przeolbrzymie ilosci energii, a Borg w swoim poczuciu jest niepokonany i raczej nie skrada sie niczym Najlepsza Rasa Universum, lecz raczej jest ta atakujaca strona ktora pierwsza... i ostatnia strzela.
|
Jean Luc Picard
Użytkownik
|
#4 - Wysłana: 6 Paź 2005 23:14:10
Kolektyw myśli innymi kategoriami niż my. On - pomimo wieków zupełnie innych doświadczeń - wciąż wychodzi z założenia, że obce rasy będą chciały się doń przyłączyć (bo to dla nich dobre) i ich podbijanie będzie dlań raczej wyjątkiem niż zasadą.
|
Picard
Użytkownik
|
#5 - Wysłana: 7 Paź 2005 10:25:56 - Edytowany przez: Picard
Co do kamuflarzu to sądze , że po prostu twórcy Treka nie zdecydowali się go zastosować na sześcianach Borga gdyż to czyniło by owe okręty zbyt potęznymi - tak jak to miało miejsce w przypadku Sejmitara. Wtedy nie tylko pojedyńcze okręty Gwiezdnej Floty - jak wzmiankowany prze Locutusa of Borg , Voyager - mogły by znaleć sięw krańcowym niebespieczeństwie , ale i sama Ziemia a także inne planety członkowskie Federacji nie były by się w stanie bronić. Bo gdyby Borg Cube mógł podejść do nich całkiem niezuważony.... Można oczywiście wynajdywać technobełkotliwe tłumaczenia faktu , nie stosowania kamuflarzu prze Kolektyw - dziwne , że autorzy Treka tego nie zrobili ! - np. , że sześcian potrzebuje zbyt wiele energii na inne systemy by móc się wydajnie maskować , że kształt samego staku to uniemożliwia , iż tak wielkiego , poruszjacego obiektu nie da się zamaskowac...
Co do klonowania : to dopiero jest dziwne ! Technologia ta - w mniejszym bądź miniejszym stopniu - jest już dostępna w obecnych czasach na Ziemi , więc czemu Kolektyw jej nie stosuje ?
|
Barusz
Użytkownik
|
#6 - Wysłana: 7 Paź 2005 11:24:14
Kamuflarz: mylą ci się poziomy dyskusji. W świecie Star Treka (o który pyta Locutus) nie ma twórców Treka.
Klonowanie: a dlacze4go Borg miałby to robić? On rozwija się przez asymilację, klonowanie nic by do niego nie wniosło.
|
Picard
Użytkownik
|
#7 - Wysłana: 7 Paź 2005 11:29:44
mylą ci się poziomy dyskusji
Po prostu szukam jakiegoś logicznego wytłumaczenia tego faktu , ale w zasadzie masz racje... Może , któreś z moich tłumaczeń tej problematycznej kwesii jakie zaproponowałem w moim wcześniejszym poście są bliskie prawdy ?
a dlacze4go Borg miałby to robić?
Bo to tanie , oszczędne i zawsze dostępne źródło nowych dron !
|
Anonim
Anonimowy
|
#8 - Wysłana: 7 Paź 2005 12:00:13
to tanie , oszczędne i zawsze dostępne źródło nowych dron !
a czy gdzieś była mowa o tym, że Borgowi brakuje dron?
mo wystarczająco dużo z asymilacji, więc po co kolonować....
a zresztą tego że nie klonują też nie wiemy.... może cześć dron to są klony, tylko nie było o tym mowy....
co do kamuflażu, to kwestia poboru energii mi nie pasuje, bo nawet gdyby ją zastosować do Sześcianu, to przecież Borg ma też mniejsze jednostki i tych też nie kamufluje.....
|
Picard
Użytkownik
|
#9 - Wysłana: 7 Paź 2005 12:23:12
a czy gdzieś była mowa o tym, że Borgowi brakuje dron?
No ale jak to mawiają mięska armatniego nigdy nie za wiele !  Przy czym w tym ujęciu problemu asymilacji dziwny jest brak chęci podbicia przez Borg rasy Kazonów... Natomiast moge się mylić lecz wydaje mi się , że Siedem wspominała niegdyś , że jedynym sposobem reprodukcji Borg'a jest właśnie asymilacja : nie stosuje on ani tradycyjnej metody rozrodu , nia też klonowania. Inna sprawa , że Królowa Kloektywu jaką mogliśmy podziwiać w finale ,,Voyagera" wygląda jak klon tej pani , która został unicestwiona w ,,First Contact"...
co do kamuflażu, to kwestia poboru energii mi nie pasuje
No ale wszytkie chyba staki Borg wyposażone są w napęd transwarp , ktory to może czerpać olbrzymie ilości energii. Możliwe też , że jak to już wcześniej pisałem sam kształt borgowych jednostek : sześcienne , sferyczne... uniemożliwia im stosowanie tej technologii ? Albo też Borg doskonale zna technologie kamuflarzu lecz nie stosuje jej gdyż rasy , na których asymilacji zależy Kolektywowi mająwysoko rozwnięta technikę wykrywania neutrino co czyni kamuflarz praktycznie nieurzytecznym ?
|
Anonim
Anonimowy
|
#10 - Wysłana: 7 Paź 2005 13:22:33
mięska armatniego nigdy nie za wiele !
Bo ja wiem.... Chyba jednak co za dużo to nie zdrowo. Po co produkować niepotrzebne drony i potem zaopatrywać je w energię, tym samym ją marnując?
wszytkie chyba staki Borg wyposażone są w napęd transwarp , ktory to może czerpać olbrzymie ilości energii.
to tylko potwierdza, że kwestia energii nie ma tu znaczenia.
Kształ raczej też, bo logika podpowiada że proste kształty (np. sfera) powinno być łatwiej zakamuflować niż skomplikowane...
Najbradziej pasuje mi tłumaczenie ze specyfiką technologii borg. Jest ona kompilacją technologii zasymilowanych ras, co musi rodzić pewne negatywne konsekwencje. Może np. ta techologia powoduje wytwarzanie jakiegoś promieniowania, którego nie da się zamaskować, a wyeliminowanie tego promieniowania spowodowałoby duży spadek mocy, więc "skórka nie jest warta wyprawki..."
|
Barusz
Użytkownik
|
#11 - Wysłana: 7 Paź 2005 13:26:59
Dlaczego nikt nie uwierzył JLP?
|
Picard
Użytkownik
|
#12 - Wysłana: 7 Paź 2005 13:33:16 - Edytowany przez: Picard
Bo ja wiem....
Ja wcale nie jestem pewien czy Borgowi dron zbywa ! Trzeba zaznaczyć , że prowadzi on przecież ciągłe bodboje w trakcie , których musi tracić olbrzymie ilości członów. Nie mówie tu juzo stracie pojedyńczych sześcianów w walce z Federacją ale wojna z Gatunkiem 8472 musiała kosztować Borg setki tysięcy - jeśli nie milionów - istnień... Energia dla tak rozwinietej cywilizacji jaką jest Kolektyw nie stanowi żadnych problemów , co innego zaś rozród. Mozliwe , że z czasem ilość dron starconych w wyniku podbojów będzie przewyższała ilość zasymilowanych członów , wtedy Borg będzie musiał popracować nad nowymi technikami rozrodu.
jakiegoś promieniowania, którego nie da się zamaskować
Właściwie sygnatura transwarp stosowanego przez Borg była zawsze bardzo widoczna...
|
Anonim
Anonimowy
|
#13 - Wysłana: 7 Paź 2005 13:47:05
Ja wcale nie jestem pewien czy Borgowi dron zbywa
Tak jak i ja nie jestem pewien, że ma ich pod dostatkiem. Po prostu nie mamy o tym danych, więc może być tak i tak....
Może ktoś uwierzył, tylko o tym nie napisał...
A tak serio, to twierdzenie że Borg wciąż wychodzi z założenia, że obce rasy będą chciały się doń przyłączyć jest chyba dużą spekulacją.... Czy ktoś zna jakiś przypadek rasy, która dobrowolnie dała się przyłączyć do kolektywu?
(pomijam tu spekulacje, że jakaś rasa świadomie lub nieświadomie mogła kolektyw zapoczątkować)
|
Picard
Użytkownik
|
#14 - Wysłana: 7 Paź 2005 13:56:01 - Edytowany przez: Picard
że obce rasy będą chciały się doń przyłączyć
No , Borg aż taki głupi nie jest , po coś te potężne sześciany buduje , chyba po to by przekonywać ,,niewiernych" o poprawności jedynej , słusznej drogii !
A kto po dobroci mógł by chcieć przyłaczyć siędo Kolektywu ? Może rasa Vidian ? Oni i tak ze względu na tarapiącą ich zarazę mają przechlapane a wiadomo , że tak nanosondy jak i zbiorczy umysł Kolektwu mają duże zdolności na polu regenerowania uszkodzonej czy zainfekowanej tkanki...
|
Locutus of Borg
Anonimowy
|
#15 - Wysłana: 7 Paź 2005 14:05:46
Cytat:
Może np. ta techologia powoduje wytwarzanie jakiegoś promieniowania, którego nie da się zamaskować, a wyeliminowanie tego promieniowania spowodowałoby duży spadek mocy, więc "skórka nie jest warta wyprawki..."
Więć dlaczego nie zbudował specjalnych jednostek z wyeliminowaną tehnologią, a kamuflażem? I potem używać Sześcianów "kamuflażowych" i "niekamuflażowych" razem, przykładowo, "kamuflażowa" wykrywa wroga i przeprowadza rozpoznanie walką, a potem wycofuje się, robiąc miejsce dla typowej Kostki... Zresztą, wymontowanie urządzeń odpowiadajacych za np. regeneracje aby zainstalować maskowanie byłoby korzystniejsze nawet przy dalekich samodzielnych zwiadach i rajdach mających na celu rozeznanie, czy i kogo warto asymilować...
|
Anonim
Anonimowy
|
#16 - Wysłana: 7 Paź 2005 14:10:42
dlaczego nie zbudował specjalnych jednostek z wyeliminowaną tehnologią, a kamuflażem?
Może (oczywiście jest to spekulacja) stosowaniu jednostek opartych na różnych technologiach spowodowałoby, że stałyby się one mniej kompatybilne ze sobą, co byłoby zagrożeniem dla samego istnienia kolektywnej świadomości Borga....
|
Picard
Użytkownik
|
#17 - Wysłana: 7 Paź 2005 14:19:43
"kamuflażowych" i "niekamuflażowych
A moze sama nanotechnologia będąca podstawą techniki Borg staje na przeszkodzie zastosowania kamuflarzu ? Może nanity przeszkadzają jakoś w pracy wzmiankowanemu urządzeniu , albo jest inaczej i to pole maskujące utrudnia bądź uniemożliwia poprawne działanie ,,mechnanicznych żyjątek" ?
|
Jean Luc Picard
Użytkownik
|
#18 - Wysłana: 7 Paź 2005 16:12:29
No , Borg aż taki głupi nie jest , po coś te potężne sześciany buduje , chyba po to by przekonywać ,,niewiernych" o poprawności jedynej , słusznej drogii ! (...)
Właśnie dlatego pisałem:
Kolektyw myśli innymi kategoriami niż my.
Zdaję sobie sprawę, że ktoś kto sam nie był częścią Kolektywu nie będzie tego w stanie zrozumieć.
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#19 - Wysłana: 7 Paź 2005 18:59:10
Anonim
A tak serio, to twierdzenie że Borg wciąż wychodzi z założenia, że obce rasy będą chciały się doń przyłączyć jest chyba dużą spekulacją.... Czy ktoś zna jakiś przypadek rasy, która dobrowolnie dała się przyłączyć do kolektywu?
Borg wolno się uczy
Może (oczywiście jest to spekulacja) stosowaniu jednostek opartych na różnych technologiach spowodowałoby, że stałyby się one mniej kompatybilne ze sobą, co byłoby zagrożeniem dla samego istnienia kolektywnej świadomości Borga....
Nie, nie, nie... Przecież jednostki Borga skonstruowane są w całości z elementów z setek technologii.
Barusz
A ty? Bo mnie to przekonywuje.
|
Frozen
Anonimowy
|
#20 - Wysłana: 7 Paź 2005 21:26:39
A może Borg jest tak pewny siebie, że uważa że nie jest mu to potrzebne? Może woli otwartą walkę zamiast skradania się pod statki Floty? Chociaż faktem jest, że kamuflarz znacznie ułatwiłby im życie. Tylko, że reszta Wszechświata miałaby wtedy przechlapane 
|
elbereth
Moderator
|
#21 - Wysłana: 7 Paź 2005 21:33:18
hej hej hej, juz o tym dyskutowalismy i stwierdzilismy ze Borg zwieksza ilosc Dron nie tylko asymilacją.
nie wiem czy na zasadzie klonowania, zapłodnienia in vitro czy łotewer ale Borg "produkuje" sobie drony.
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#22 - Wysłana: 7 Paź 2005 21:37:00 - Edytowany przez: Pah Wraith
Riker doszedł do wniosku w "Q-who" że Borg się rozmnażają wszczepiając niemowlętom implanty. Oczywiście był to zupełnie inny Borg, a Riker tylko zgadywał, bo dziecko mogło np. zostać uprowadzone) ale jednak :]
A to co za potworek? Ktro oglądał VOYa i się wypowie?
|
Barusz
Użytkownik
|
#23 - Wysłana: 7 Paź 2005 22:33:54
hej hej hej, juz o tym dyskutowalismy i stwierdzilismy ze Borg zwieksza ilosc Dron nie tylko asymilacją.
Gdzie?
|
elbereth
Moderator
|
#24 - Wysłana: 8 Paź 2005 00:18:06 - Edytowany przez: elbereth
o w morde :]
przekopałem całe forum tylko po to zeby sobie przypomniec ze to na innym forum dyskutowałem o hodowli Borg :] 40 min tego szukalem :]
przepraszam za wprowadzenie w błąd. tutaj nie dyskutowalismy na ten temat. eot
a ten "potworek" to chyba One z voyagerowego odcinka "One" :]
spojlery nizej jesli ktos nie widział
One czyli Borg stworzony z uzyciem 29-o wiecznej technologii z holoemitera Doktora
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#25 - Wysłana: 8 Paź 2005 00:53:59
Hola, nie do końca, o klonowaniu Królowej już rozmawialiśmy TU.
|
Barusz
Użytkownik
|
#26 - Wysłana: 8 Paź 2005 13:19:30
Rozmowa o której pisał elbereth była na Orion-Tok-Ra. Lwia część tej o Królowej jest mniej-więcej od połowy "Błędów Treka".
|
piotrk
Użytkownik
|
#27 - Wysłana: 12 Lis 2005 19:00:15
ten "potworek to nie one" ale zaraz dla pewności obejże odcinek jeszcze raz....... pozatym ONE opwtał w wyniku pobrania dna od jednego z członków załogi voja przez nanosondy które połączyły sie z emiterem doktora i zasymilowały 29 wieczną technologie tworzac cudeńka nad cudeńkami.... min one potrawił połączyć sie z kolektywem i nakazać mu zmiane kursu kuli do mgławicy gdzie implodowała a one to przeżył otaczajac sie polem siłowym..... niebyło mu równych... moim zdaniem powinni go rozłozyć na części pierwsze i wyciagnać całą technologie .... .zastosować na statku itd.... ale pewnie kapitan kaśka pod wpływam zbytnio religijnego chickociula wyżuciła go za burtę albo schowała do komory stazy 
|
Q__
Moderator
|
#28 - Wysłana: 14 Sty 2016 17:43:49 - Edytowany przez: Q__
Ciekawe czy wybrednemu a grymaśnemu Borgowi przypadłyby do gustu takie plecaczki? http://www.startrek.com/article/tng-borg-backpack- available-now(Tak, kolejne UPnięcie starego dobrego tematu  .)
|
Elaan
Użytkownik
|
#29 - Wysłana: 15 Sty 2016 14:14:23
Q__: Ciekawe czy wybrednemu a grymaśnemu Borgowi przypadłyby do gustu takie plecaczki? Plecaczek całkiem niezły, może by się i dronom nadał do wyposażenia.  Ciekawa jestem, czy to zielone kółko jest odblaskowe - Borg wszak lubi światełka. 
|