USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Treknologia / Przeznaczenie klasy Intrepid :)
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  ...  15  16  17  18  19  »» 
Autor Wiadomość
Slovaak
Użytkownik
#61 - Wysłana: 22 Sier 2005 16:13:53
maks. 3 -4

to tylko spekulacja nie poparta dowodami.

1 sovek +2 akiry + 5 defiantów także? Sovek miałby szybko zostać zniszczony w takiej grupie?

napewno szybciej niż w grupie składającej się z 8 sovków. To samo tyczy sie siły ognia która jest znacznie wieksza.
waterhouse
Moderator
#62 - Wysłana: 22 Sier 2005 16:18:21 - Edytowany przez: waterhouse

w tej kwestii nie mamy nic innego - przy braku kanonicznych danych zostają racjonalne spekulacje i poszlaki

napewno szybciej niż w grupie składającej się z 8 sovków

ale jeśli tych 8 sovków nie ma... Poza tym koncentracja tylu tego typu okrętów w jednym miejscu IMHO nie jest najlepszym pomysłem. Ich potencjał zostanie lepiej wykorzystany, jeśli będą tworzyć jądra grup bojpowych wzajemnie uzupełniających sie okrętów. Tak też pokazuje doktryna wojen morskich, w których analogiczną fukncję spełniają lotniskowce.

ale jaki to ma związek z Intrepidem?
Slovaak
Użytkownik
#63 - Wysłana: 22 Sier 2005 16:22:43
analogiczną funkcje spełniają pancerniki, które za swoich czasów pływały w grupach.

w tej kwestii nie mamy nic innego

Wiec jak obydwoje bedziemy spekulowac to nie dojdziemy do żadnej zgodności. Może od tej pory tylko fakty z ekranu?
waterhouse
Moderator
#64 - Wysłana: 22 Sier 2005 16:24:19 - Edytowany przez: waterhouse
Może od tej pory tylko fakty z ekranu

no to koniec dyskusj nt. zastosowania sovków i w zasadzie tej o intrepidzie również

które za swoich czasów pływały w grupach.

nie zawsze..notabene jak sobie wyobrażasz grupę bojową złożoną TYLKO z pancerników? Mówiąc eufemistycznie, tego typu zrupowania pojawiały się raczej rzadko np. w II WŚ.
Slovaak
Użytkownik
#65 - Wysłana: 22 Sier 2005 16:26:01
Nie koniecznie, Paris mówi że Voyager powstał do walki.
waterhouse
Moderator
#66 - Wysłana: 22 Sier 2005 16:26:45
Paris mówi że Voyager powstał do walki.

możesz podać odcinek i angeliską frazę?
Slovaak
Użytkownik
#67 - Wysłana: 22 Sier 2005 16:31:22
nie pamietam który to odcinek ale usłyszałem to na TV4.
waterhouse
Moderator
#68 - Wysłana: 22 Sier 2005 17:47:07 - Edytowany przez: waterhouse
nie pamietam który to odcinek ale usłyszałem to na TV4.

szkoda - jest to dość rewolucyjna informajca... szczerze mówiąc mam wątpliwości by powiedziano o Voyagerze "warship" albo "designed to fight"...chyba że było to w "Living Witness"
Delta
Użytkownik
#69 - Wysłana: 22 Sier 2005 18:37:24
szkoda - jest to dość rewolucyjna informajca... szczerze mówiąc mam wątpliwości by powiedziano o Voyagerze "warship" albo "designed to fight"...chyba że było to w "Living Witness"

Slovaak ma rację, że Paris powiedział, że okręt zbudowano do walki (VGR-2x23:The Thaw). "This ship was built for combat performance, Harry, not musical performance."
waterhouse
Moderator
#70 - Wysłana: 22 Sier 2005 18:53:02 - Edytowany przez: waterhouse
This ship was built for combat performance

co oznacza że okręt zbudowano tak, że może walczyć (jak i wykonywać zadania naukowe- nie ma tu słowa "only") w przeciwieństwie do wykonywania "music performnce". To tylko gra słów, nie sądze aby można było to interpretować dosłownie.

Dla mnie oznacza to tyle " intrepid został zaprojektowany tak aby jak najlepiej sprawdzał się w walce"- tak jak każdy okręt GF
Delta
Użytkownik
#71 - Wysłana: 22 Sier 2005 19:09:39
To tylko gra słów, nie sądze aby można było to interpretować dosłownie.

Może nie dosłownie bo nie jest to Defiant, ale wyraźnie wskazują, że nie jest to typowa jednostka badawcza, a jego wielozadaniowość opiera się głównie o jego zdolności do walki.
waterhouse
Moderator
#72 - Wysłana: 22 Sier 2005 19:11:20 - Edytowany przez: waterhouse
ale wyraźnie wskazują, że nie jest to typowa jednostka badawcza

Dla mnie oznacza to tyle " intrepid został zaprojektowany tak aby jak najlepiej sprawdzał się w walce"- tak jak każdy okręt GF. Trudno się spodziewać żeby było inaczej. (powtarzam bo późno napisałem i edytowałem)

A o tym że nie jestt to typowy okręt naukowy się zgadzam - co wcale nie oznacza że jest to okręt wielozadaniowy. Silne uzbrojenie ma mu zapewnić przetrwanie w trundych warunkach nieznanych przestrzeni.
Barusz
Użytkownik
#73 - Wysłana: 22 Sier 2005 19:41:00
Tylko?
waterhouse
Moderator
#74 - Wysłana: 22 Sier 2005 19:42:03
tylko co?
Barusz
Użytkownik
#75 - Wysłana: 22 Sier 2005 19:45:54
Pisałem to jak w poprzednim poście nie było ostatniego zdania. Skoro nie jest to okręt wojenny ani wielozadaniowy to jaki?
waterhouse
Moderator
#76 - Wysłana: 22 Sier 2005 19:49:15
eksploracyjny/zwiadowczy
Barusz
Użytkownik
#77 - Wysłana: 22 Sier 2005 19:50:47
Zwany przez własną załogę bojowym z kapitanem o zdolnościach dyplomatycznych.
waterhouse
Moderator
#78 - Wysłana: 22 Sier 2005 19:52:43
paris=cała załoga? I czy combat performance=okręt bojowy dla Ciebie?

zdolności kapitana nie mają tu nic do rzeczy
Barusz
Użytkownik
#79 - Wysłana: 22 Sier 2005 19:55:08
paris=cała załoga?

Skąd ten dziwny wniosek?

zdolności kapitana nie mają tu nic do rzeczy

I tak po prostu ją tam przydzielili?
Slovaak
Użytkownik
#80 - Wysłana: 22 Sier 2005 19:58:55
eksploracyjny/zwiadowczy

dla mnie równa sie to z badawczym.

A o tym że nie jestt to typowy okręt naukowy się zgadzam

To jak w koncu?
Slovaak
Użytkownik
#81 - Wysłana: 22 Sier 2005 20:14:09
co oznacza że okręt zbudowano tak, że może walczyć (jak i wykonywać zadania naukowe- nie ma tu słowa "only")

Czyli wielozadaniowy. Bo napewno nie badawczy.
waterhouse
Moderator
#82 - Wysłana: 22 Sier 2005 20:29:14 - Edytowany przez: waterhouse
Czyli wielozadaniowy

Każdy okręt we Flocie może walczyć - różnica jest jaki nacisk został w danej konstrukcji położony na tą funkcję. Wielozadaniowy musiałby każdą fukcję wyjonywać równie dobrze.

To jak w koncu?

typowy okręt naukowy to Oberth...Nova....
I tak po prostu ją tam przydzielili?

a Picard i Stargazer?

Skąd ten dziwny wniosek?

Z Twojego posta.

Bo napewno nie badawczy.

Dlaczego?
Pah Wraith
Użytkownik
#83 - Wysłana: 22 Sier 2005 20:35:22
Wydaje mis ię, że rozwiązanie kwestii już tu padło. Waterhouse napisał już, że jes to specyficzny okręt naukowy. I to też wyszło w trakcie dyskusji. Interpidów było mało, o ile wogóle, w bitwach DS9, [pytanie czy są jakieś w scenie z FC?], pojawia się za to klasa Yeager - dopakowany Interpid jako jeden z okrętów z grupy ochraniającej DS9. Jedeyny Interpid, o którym wiem, w warunkach wojny, to wspomniany już Bellerophon, wykorzystany jednak jako zbrojny kurier. Był o w moim pojęciu kompromis [i nie bez kozery wykorzystano ten właśnie okręt w serialu - poza realnoświatowym rozwiązaniem ofcoz]. Nie można było posłać Galaxy bo wszystkie były przezbrajane, lub stały już na froncie, nowoczesne okreety jak Sovereign po prostu nie mogły zostać wycofane z linii boju, zaś Interpid to idealne rozwiązanie. Soilne czujniki wykryją wroga, mamy dużą prędkość, więc możemy spier... gdzie pieprz rośnie, a w razie najgorszego jest z czego postrzelać. I tyle.
Slovaak
Użytkownik
#84 - Wysłana: 22 Sier 2005 20:37:09
Wielozadaniowy musiałby każdą fukcję wyjonywać równie dobrze.

A w czym Voyager był słaby/nie poradził sobie?
Pah Wraith
Użytkownik
#85 - Wysłana: 22 Sier 2005 20:45:53
A co to jest i jakie funkcje pełni okręt flagowy? I jak to jest że w ST zawsze tytuł ten otrzymują zawsze największe okręty we Flocie? Czy Intrepid byłby dobrym okrętem flagowym?

I po co buduje się wielkie statki?
Slovaak
Użytkownik
#86 - Wysłana: 22 Sier 2005 20:50:07 - Edytowany przez: Slovaak
Okręt flagowy to największy i najlepszy okret we flocie i pełni funkcje reprezentacyjne.

I po co buduje się wielkie statki?

Dziwne pytanie, bo mają wieksze możliwości niż mniejsze statki.
Pah Wraith
Użytkownik
#87 - Wysłana: 22 Sier 2005 21:15:21
To po co buduje się małe statki?
Slovaak
Użytkownik
#88 - Wysłana: 22 Sier 2005 21:20:10
Po duży i silny nie wszędzie jest potrzebny a wiec nie potrzebna strata zasobów w tym ludzkich.
Pah Wraith
Użytkownik
#89 - Wysłana: 22 Sier 2005 21:22:41
Czyli zgadzamy się, że okręt flagowy pełni funkcje reprezentacyjne, zaś mały nie?
Slovaak
Użytkownik
#90 - Wysłana: 22 Sier 2005 21:24:51
I dlatego że Intrapid jest mały i już funkcji reprezentacyjnej nie bedzie pełnił to nie jest wielozadaniowy?
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  ...  15  16  17  18  19  »» 
USS Phoenix forum / Treknologia / Przeznaczenie klasy Intrepid :)

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!