reydenreyden:
po prostu odcinamy dopływ materii i anty materii oraz usuwamy już znajdujące się składniki w rdzeniu ( chociaż przy reaktywności antymaterii tego raczej nie będzie ) .
Zważywszy na Trekowe opanowanie grawitacji (i bazującą na nim technologię pól) sądzę, że mogliby jakoś wypchać ze rdzenia co w nim ze sobą jeszcze nie zareagowało. Choć nie jestem pewien czy byłoby to konieczne, przy wygaszaniu rdzenia trwającym jednak jakiś czas. Chyba lepiej pozwolić na to by anihilowało zwyczajnie.
reyden:
Co do wiarygodności - patrząc po tym co jest wyłączone a co nie to średnio to wiarygodnie wygląda , skoro mają sztuczną grawitację czy kontrolę środowiska to po co wyłączali oświetlenie okrętu, do tego kwestia aktywnych osłon , jak dla mnie to osłony potrzebują znacznie więcej energii niż grawitacja i oświetlenie .
Dokładnie - gaszenie świateł efektownie podkreśla "martwotę" statku oraz, nawiązujący do
ghost stories charakter odcinka, ale zdaje się nie mieć większego sensu - znajdą się wymagające większych wydatków energii systemy.
Co do osłon - to skłonny jestem zgodzić się z Manualami, że jest to technologia bazująca na grawitonach (tj. że pole siłowe to taki konstrukt z grawitonów), czyli zasadniczo krok dalej od technologii dającej sztuczną grawitację wewnątrz statku. Przy czym - owszem - jest to panowanie nad grawitacją rozdzielone na cztery układy - ten podtrzymujący grawitację wewnątrz statku, ten - chyba dość rozproszony - od osłon, ten od głównego deflektora i ten od napędu Warp (zaginanie czasoprzestrzeni też wymaga panowania nad grawitacją) - w tym wypadku wyłączony...
reyden:
Ostatnia kwestia - umowność tego co widzimy i słyszymy .
Podobnie jak z odległościami , prędkościami czy innym rzeczami i tutaj może być pewna umowność a rzeczywiste wyłączenie systemów zajęło dłużej niż to było pokazane na ekranie .
Owszem. Acz gdy widzimy na przemian zdarzenia na mostku i gadającego Neelixa możemy - prawdopodobnie - założyć, ze jedno i drugie trwało +/- tyle samo czasu... (Chyba, że uznamy całą narrację za przekłamaną odwołując się do słów Kirka o TOS z powieściowej wersji TMP...)