Q__:
Hmm... Tylko czy to jest kanoniczna klasa?
Przyznaję się bez bicia, że próżno szukać klasy Declaration w oficjalnych źródłach takich jak np. Star Trek Chronology and Star Trek Encyclopedia. Nawet gdy „wygooglujemy” tą nazwę pojawi się nam coś zupełnie innego – doskonale wszystkim znany liniowiec XCV-330.
Z klasą Declaration po raz pierwszy spotkałem się jeszcze w latach 90' ubiegłego stulecia przeglądając pliki tekstowe na komputerze Amiga 500, na które trafiłem zupełnie przez przypadek. Były tam tekstowe ilustracje (ASCII) poszczególnych klas GF wraz z krótkim ich opisem (załoga, uzbrojenie, prędkość Warp, geneza powstania, nazwy i numery rejestracyjne wybranych okrętów), w tym również omawiana klasa Declaration. To była moja pierwsza (i niezapomniana) skarbnica wiedzy o okrętach i wierzcie mi, że traktowałem ją bardzo poważnie.
Jeżeli dobrze poszperać okazuje się, że klasa Declaration to w zasadzie nic innego jak bardzo luźne spekulowanie jakie okręty były w służbie przed Constitution. Zaraz po tym jak wycofano ze służby klasę Daedalus, na jej miejsce wskoczyły właśnie Declaration.
Czytałem również (zabijcie mnie, ale nie pamiętam jednak gdzie i kiedy dokładnie) tezę, iż okręty klasy Declaration zostały przebudowane na klasę Constitution – miały identyczne gondole i spodek, natomiast maszynownię należało gruntownie przebudować i przenieść na dół. Jednakże można to śmiało potraktować bardziej jako ciekawostkę, która i tak ląduje w szufladce pod nazwą „false canon”.
Potraktujmy zatem to jako mój niewinny wybryk i uznajmy temat za zakończony.