USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Treknologia / Najładniejszy statek ST
 Strona:  1  2  3  »» 
Autor Wiadomość
Zefram Cochrane
Użytkownik
#1 - Wysłana: 13 Paź 2010 19:02:05
Witajcie
Tu chciałbym zadać pytanie jak w tytule otóż który statek w świecie ST jest według Was najładniejszy. Chodzi mi tylko o wygląd samo sylwetkę bez względu na specyfikacje techniczną. Czekam na opinie
Evelin Siv
Użytkownik
#2 - Wysłana: 13 Paź 2010 19:10:27
Hm...podoba mi się klasa Intrepid (Voyager), ale też Sovereign
Eviva
Użytkownik
#3 - Wysłana: 13 Paź 2010 19:11:24
Ja - ma się rozumieć - uwielbiam klasę Constitution. To mój statek, bez dwóch zdań.
reyden
Użytkownik
#4 - Wysłana: 13 Paź 2010 19:14:31
Trochę ciężko wybrać - w ST jest masa ładnych okrętów .

UFP :

Sovereign / Prometheus / Intrepid .

Z promów to Delta Flyer i typ 11 ( ten z INS ) , promy używane przez Voyagera też są ładne .

Dalej Connie z TMP - scena startu Ent - coś pięknego .

Excelsiory też są niczego sobie .

U klingonów to Vor'Cha

U Romulan Valdore .
Slovaak
Użytkownik
#5 - Wysłana: 13 Paź 2010 19:19:27
Najbardziej Constitution refit oraz... zawsze tak jakoś miałem sympatię do Mirand :P
ortkaj
Użytkownik
#6 - Wysłana: 13 Paź 2010 19:20:24
Bardzo podobają mi się przedfederacyjne statki Wolkan z ENT. Według mnie Federacyjna sztampa ( poprawnie - uniformizacja ) zniszczyłą ich piękno . Okręty Wolkana z DS9 to już pudełka. Z okrętów TNG lub DS9 Romulańskie D'deridexy lub okręty Breen.
Z Voyagera ba ...nie sposób wymienić (statki Nocnych widm były fajne) Niestety czasami twórcom sylwetek brakowało pomysłów.
Uwielbiam statki z ST.....
Slovaak
Użytkownik
#7 - Wysłana: 13 Paź 2010 19:27:53
Niestety czasami twórcom sylwetek brakowało pomysłów.

i tak powstał statek Nero. :|
Zefram Cochrane
Użytkownik
#8 - Wysłana: 13 Paź 2010 19:33:29
Tak się zastanawiam czemu wszystkie statki federacji są jakby statkami ziemskimi. Gdzie podziały się statki innych ras wchodzących w skład federacji np. wspomniane powyżej krążowniki wolkan?
ortkaj
Użytkownik
#9 - Wysłana: 13 Paź 2010 19:40:16
Zefram Cochrane
Przyczyny technologiczne - czytaj pójście na łatwiznę scenarzystów?
Evelin Siv
Użytkownik
#10 - Wysłana: 13 Paź 2010 19:40:37
Zefram Cochrane
Może postanowiono, że na Ziemia będzie odpowiadać za budowę statków. Ale może byli też architekci z innych ras.
Evelin Siv
Użytkownik
#11 - Wysłana: 13 Paź 2010 19:41:38 - Edytowany przez: Evelin Siv
ortkaj

No i żeby każdy rozpoznał jaki to jest statek Federacji więc wszystkie miały pewne wspólne cechy wyglądu

EDIT: Przepraszam za podwójny post
Eviva
Użytkownik
#12 - Wysłana: 13 Paź 2010 19:46:42 - Edytowany przez: Eviva
A może Ziemianie po prostu okazali się konkurencyjni pod względem technologii, szybkości i ekonomiki budowanych statków, a dzięki temu stali się stoczniową potęgą i eksportowali statki do wszystkich zaprzyjaźnionych światów? To tez możliwe, pod warunkiem, że nikt w kosmicznych dokach nie będzie skakał przez płot
ortkaj
Użytkownik
#13 - Wysłana: 13 Paź 2010 19:53:52
Eviva

Mogło tak być - jako "młoda rasa" mieliśmy tanią i liczną siłę roboczą (Chiny kwadrantu alfa i beta) ale w masówce o piękno trudniej.
Choć analizując liczbę typów produkowanych statków należy zastanowić się nad ich ekonomicznością....mieliśmy rozmawiać o pięknie a ja tak materialnie sorry..
Q__
Moderator
#14 - Wysłana: 13 Paź 2010 19:55:59
Zefram Cochrane

Zefram Cochrane:
Tu chciałbym zadać pytanie jak w tytule otóż który statek w świecie ST jest według Was najładniejszy

Raz na zawsze Galaxy. Tuż za nim Constitution po reficie (czyli wersja z TMP).

Zefram Cochrane:
Tak się zastanawiam czemu wszystkie statki federacji są jakby statkami ziemskimi.

Było to gorrąco dyskutowane, było (prawda Slovaak? ). Ale może to nie technologia ziemska tylko - po prostu - uśredniony styl Federacyjny.
Evelin Siv
Użytkownik
#15 - Wysłana: 13 Paź 2010 19:59:13
Q__:
Raz na zawsze Galaxy.

A no właśnie - kochany Galaxy z TNG ładny jest, tylko Intrepid podoba mi się bardziej trochę, bo jest dłuższy
reyden
Użytkownik
#16 - Wysłana: 13 Paź 2010 20:18:23
Evelin Siv

Jeżeli wierzyć danym technicznym na 100% ( czyt. uznać je za kanon ) to Galaxy jest coś koło 2x dłuższy niż Intrepid .

Galaxy - 641 m

Intrepid - 343 m

A co do tego dlaczego okręty GF wyglądają podobnie do siebie to robota GR - wymagał on aby każdy projektowany do filmu/serialu okręt spełniał określone zasady .

Gondole parzyste , oddalone od kadłuba , nie zasłonięte przez kadłub główny okrętu ( patrząc od przodu ) .

Mostek musi być umieszczony na szczycie okrętu w samym środku jego spodka .

Te zasady nie zostały złamane aż do finału TNG ( pojawienie się Galaxy-X z 3 gondolami ) .

Kolejnym krokiem był Def - różni się on tak bardzo od tego co nakazał GR że gdyby przemalować okręt na czarny/zielony/brązowy , usunąć nazwę okrętu i nr rejestracyjny to okręt praktycznie trudno by było skojarzyć z GF i Federacją .
Scully
Użytkownik
#17 - Wysłana: 13 Paź 2010 20:48:04
I dlatego Defiant jest absolutnie najśliczniejszy. Amen ;)
TSan
Użytkownik
#18 - Wysłana: 13 Paź 2010 20:55:22
Ech.. Środek miał najlepszy Voy, a Entek byłby o WIELE lepszy, gdyby nie wydawał sie taki spłaszczony... A z zewnątrz króluje u mnie Galaxy. Interpid ma conajmniej dziwny kształt...
Evelin Siv
Użytkownik
#19 - Wysłana: 13 Paź 2010 20:56:25
reyden:
Jeżeli wierzyć danym technicznym na 100% ( czyt. uznać je za kanon ) to Galaxy jest coś koło 2x dłuższy niż Intrepid .

Aha... ale przynajmniej wygląda na dłuższy
ortkaj
Użytkownik
#20 - Wysłana: 13 Paź 2010 20:57:16
Evelin Siv
podpowiem - bardziej smukły
Evelin Siv
Użytkownik
#21 - Wysłana: 13 Paź 2010 21:02:52
ortkaj
O właśnie tego słowa mi brakowało
Arek
Użytkownik
#22 - Wysłana: 13 Paź 2010 21:04:40 - Edytowany przez: Arek
Czy tylko mi się tutaj szalenie podoba NX-01? Jak dla mnie zdecydowany numer 1.
Potem Constitution po reficie, a na trzecim miejscu Sovereign
TSan
Użytkownik
#23 - Wysłana: 13 Paź 2010 21:13:55
Arek:
Czy tylko mi się tutaj szalenie podoba NX-01?

YMM!! Jakby nie był z lekka spłaszczony, to byłby najlepszy.
reyden
Użytkownik
#24 - Wysłana: 13 Paź 2010 21:54:57
Z NX-01 jest jeden problem .

To 95% kopia Akiry , tylko przód i układ gondoli inny .

Pewno jak by Archer swoim NX znalazł się w czasach wojny z Dominium to ludzie z XXIV wieku uznali by NX za Akirę i rzucili do walki z J'H .

NX gdyby nie wyglądał jak kopia Akiry to pewno by był OK , Akira jest niczego sobie ale to tzw. Akira v2 to już lekkie przegięcie .
Paradoks
Użytkownik
#25 - Wysłana: 13 Paź 2010 22:06:08
reyden:
Z NX-01 jest jeden problem .

Ale czy to mu przeszkadza być ładnym? Mi się zawsze podobał, a czy oryginalny czy objawem zjadania własnego ogona designerów Paramountu — to już kwestie pozaestetyczne.

reyden:

Trudno powiedzieć na ile podnosi to walory estetyczne, ale mostek wysunięty jak tarcza strzelnicza pozostaje jednak jedną z większych głupotek.
Slovaak
Użytkownik
#26 - Wysłana: 13 Paź 2010 22:40:29 - Edytowany przez: Slovaak
reyden:

A dlaczego Galaxy/Ambassador/ to kopia Constitutiona? Każdy z tych okrętów to jeden i ten sam pomysł, takie samo rozmieszczenie wszystkich elementów, różnią się tylko poszyciem i rozmiarami. Dlaczego NX nie może być kopią Akiry a Galaxy może być kopią Constitutiona?

Paradoks:
Trudno powiedzieć na ile podnosi to walory estetyczne, ale mostek wysunięty jak tarcza strzelnicza pozostaje jednak jedną z większych głupotek.

Na wszystkich rzeczywistych okrętach wojennych budowanych przez ostatnie 150 lat mostek niezmiennie pozostaje jedną z najwyżej umieszczonych miejsc na okręcie. Także dziś, pomimo radarów/sonarów i broni o zasięgu takim że nie walczy się już z wrogiem który znajduje się w zasięgu wzroku, mostek zawsze i niezmienne jest umieszczony w nadbudówkach. Na większości okrętów jest to najwyżej umieszczone pomieszczenie na pokładzie, wyżej jest już tylko maszt. Wyjątkiem są okręty podwodne ale tylko dlatego że nadbudówka z oknami psułaby kropelko-waty kształt i zwiększała opór wody.
Paradoks
Użytkownik
#27 - Wysłana: 13 Paź 2010 23:04:58
Slovaak:
Także dziś, pomimo radarów/sonarów i broni o zasięgu takim że nie walczy się już z wrogiem który znajduje się w zasięgu wzroku, mostek zawsze i niezmienne jest umieszczony w nadbudówkach.

Ale to dlatego, żeby widzieli gdzie płyną (bo przy precyzyjnym manewrowaniu w porcie radary i sonary na nic im się nie zdadzą). Trekowi dowódcy zaś i tak nie patrzą się w szybę, tylko w ekran. Ekran, który równie dobrze mógłby być gdziekolwiek indziej (i był, np. w mostku bojowym Galaxy).
Dragon
Użytkownik
#28 - Wysłana: 13 Paź 2010 23:08:18
Constitution
Sovereign
Miranda
Nebula (ta z trójkącikiem)
D7
Warbird
BoP
Slovaak
Użytkownik
#29 - Wysłana: 13 Paź 2010 23:19:56
Ale to dlatego, żeby widzieli gdzie płyną (bo przy precyzyjnym manewrowaniu w porcie radary i sonary na nic im się nie zdadzą).

Bzdura. Kolos o szerokości kilkunastu metrów to nie samochód którym możesz na czuja wjechać do garażu, poza tym nawet pierwszy lepszy samochód dostawczy posiada czujniki parkowania więc jak okrętem można sterować na czuja? Popatrz na lotniskowce USA, wieża po prawej stronie na samej krawędzi a po lewej? Pokład startowy wychodzi kilkanaście metrów poza burtę okrętu. Okręt musi być wyposażony w czujniki, kamery nie można okrętu wartego ogromnych pieniędzy (a co z jego wartością taktyczną w danym momencie? i do tego jeszcze przecież dziesiątki lub setki osób na pokładzie!) oddawać pod opiekę intuicji. Innymi słowy dziś też oficerowie patrzą w ekran i pewnie nie jeden.

PS. okręt podwodny daje rade precyzyjnie manewrować bez okien? :P
Adek
Użytkownik
#30 - Wysłana: 13 Paź 2010 23:27:39 - Edytowany przez: Adek
Evelin Siv:
Q__:
Raz na zawsze Galaxy.

A no właśnie - kochany Galaxy z TNG ładny jest, tylko Intrepid podoba mi się bardziej trochę, bo jest dłuższy

Dla mnie Galaxy jest taki najbardziej reprezentatywny. Widać w nim moc i potencjał. Tak nie raz jak oglądam TNG to jak widzę jak tak przelatuje górą to obserwowany spod spodu i z tym buczeniem silników to jest coś.
A z niefederacyjnych to
reyden:
Sovereign / Prometheus / Intrepid .

Z promów to Delta Flyer i typ 11 ( ten z INS ) , promy używane przez Voyagera też są ładne .

Dalej Connie z TMP - scena startu Ent - coś pięknego .

Excelsiory też są niczego sobie .
Również i pod tym bym się podpisał. Dodatkowo dobre wrażenie robił na mnie Enterprise z "First contact". Bardziej spłaszczona sylwetka umożliwiła mu chyba lepszą manewrowość i możliwości ataku jak i obrony. [quote=Paradoks]
reyden:

U klingonów to Vor'Cha

U Romulan Valdore .[/quote]
Sorki, cos mi namieszało w tym poście. Chyba za dużo cytowania.
Fakt jednak faktem, że taki wystawiony mostek jak kaczka na odstrzał to nie było zbyt fortunnym pomysłem. Zemściło to się nawet w jednym z filmów, gdzie Enterprise trafiony salwą stracił osłony i wypaliło dziurę w ekranie i nie omal nie wyssało w przestrzeń całej obsady mostka.

Voyager nie wydawał mi się jakiś zbyt ładny, mimo że serial lubię. Napewno jednak imponuje mi w nim funkcjonalność i nowe rozwiązania techniczne jak np pakiety żelowe, taki bardziej przestrzenny mostek, niezła w sumie nawet później broń jak np torpedy transfazowe (cudo ) a jeszcze wcześniej zbudowali razem z Borgiem broń biogeniczną czy też biologiczną? Tak więc pod względem uzbrojenia coś tam zawsze po drodze domontowali a nie tylko standardowe uzbrojenie: torpedy i fazery. Pod koniec zaimponował mi ten ala czołgowy pancerz skonstruowany na podstawie broni z przyszłości.
 Strona:  1  2  3  »» 
USS Phoenix forum / Treknologia / Najładniejszy statek ST

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!