Pah Wraith
Czyż to nie jest logiczna metoda budowy systemów?
A no jest , tyle , że najwyraźniej zbudowanie kilku niezależynych , silnych generatorów na jednym staku nastręcza więcej problemów niż wyposażenie okrętu w zasilanie awaryjne i impulsowe. Jeśli już jesteśmy przy źródłach zasilania: inzynierom Floty udało się dublować rdzenie napędu warp dopiero przy budowie Prometeusza , wcześniej było to nie wykonalne. Stąd moja uwaga o tym , iż dla Ferderacji i reszty mieszkańców Kwadrantu Alfa potężne źródła zasilania Sejmitara muszą być czymś niezykłym.
Oczywiście, mogło się tak stać, ale Klingoni chyba nie są aż tak głupi
To nie kwestia głupoty a raczej chęci zachowania tajmenicy. Mogło być też i tak , że Klingoni otrzymali wzmiankowaną technologięod Romulan. Ci ostatni jednak zobaczywszy ,iż ich rewelacyjny typ maskowania można w sposób strasznie banalny wykryć , a statek za jego pomocą rzekomo ukryty przed wrogiem beztrudu unieszkodliwić , zarzucili prace nad tym rodzjame kamuflarzu. Aż do czasu gdy ktoś wpadł na pomysł jak rozwiązać: ,,problem gaźnika" : Sejmitara w ten sposób nie można było namierzyć.
Przez "przełom" rozumiem raczej zupełnie odkrywczą technologię
W takim razie wspominane już przez Ciebie maskowanie w fazie , też nie jest niczym strasznie rewolucyjnym. W końcu technologia ta stanowi ,,jedynie" rozwinięcie pierwotnej technologii kamuflarzu.
elbereth
wampiry pojawily sie juz w opowiesiacha o Gilgameszu w postaci wampirzycy Lilith zywiącej sie ludzką krwią ale do rzeczy.
Fajnych rzeczy uczą Was na tej medycynie, czy też jest to tylko twoje zainteresowanie? Naprawdę mnie zaskoczyłeś gdyż doptąd sądziłem ,iż wampiryzm miał swe źródła właśnie w starożytnym Egipcie i micie o Sachmet, widzę jednka , że byłem w błędzie. Jeśli był byś tak miły i podał jakiś link do tekstu opowieści o Gilgameszu ( albo przynajmniej tytuł jakieś książki gdzie mógł bym ją znaleźć) był bym wdzieczny. Na marginesie zaś chciał bym Ci
elbereth jako Głownemu Oficerowi Medycznemu tego okrętu
zadać pytanie: czy porfiria to ta samma przypadłość co fotofobia , na którą cierpiały dzieci postaci odtwarzanej przez Nicol Kidman w filmie ,,Inni"? Oczywiście jeśli widziałeś ów obraz...