USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Treknologia / Sejmitar - co to takiego i z czym to się je ???
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6 
Autor Wiadomość
Pah Wraith
Użytkownik
#151 - Wysłana: 21 Lis 2005 22:14:43
'A co to za problem (...)'

Bo: "Co to dla nas, inżynierów Floty"
Picard
Użytkownik
#152 - Wysłana: 22 Lis 2005 13:19:59 - Edytowany przez: Picard
Pah Wraith
Czyż to nie jest logiczna metoda budowy systemów?

A no jest , tyle , że najwyraźniej zbudowanie kilku niezależynych , silnych generatorów na jednym staku nastręcza więcej problemów niż wyposażenie okrętu w zasilanie awaryjne i impulsowe. Jeśli już jesteśmy przy źródłach zasilania: inzynierom Floty udało się dublować rdzenie napędu warp dopiero przy budowie Prometeusza , wcześniej było to nie wykonalne. Stąd moja uwaga o tym , iż dla Ferderacji i reszty mieszkańców Kwadrantu Alfa potężne źródła zasilania Sejmitara muszą być czymś niezykłym.

Oczywiście, mogło się tak stać, ale Klingoni chyba nie są aż tak głupi

To nie kwestia głupoty a raczej chęci zachowania tajmenicy. Mogło być też i tak , że Klingoni otrzymali wzmiankowaną technologięod Romulan. Ci ostatni jednak zobaczywszy ,iż ich rewelacyjny typ maskowania można w sposób strasznie banalny wykryć , a statek za jego pomocą rzekomo ukryty przed wrogiem beztrudu unieszkodliwić , zarzucili prace nad tym rodzjame kamuflarzu. Aż do czasu gdy ktoś wpadł na pomysł jak rozwiązać: ,,problem gaźnika" : Sejmitara w ten sposób nie można było namierzyć.

Przez "przełom" rozumiem raczej zupełnie odkrywczą technologię

W takim razie wspominane już przez Ciebie maskowanie w fazie , też nie jest niczym strasznie rewolucyjnym. W końcu technologia ta stanowi ,,jedynie" rozwinięcie pierwotnej technologii kamuflarzu.

elbereth
wampiry pojawily sie juz w opowiesiacha o Gilgameszu w postaci wampirzycy Lilith zywiącej sie ludzką krwią ale do rzeczy.

Fajnych rzeczy uczą Was na tej medycynie, czy też jest to tylko twoje zainteresowanie? Naprawdę mnie zaskoczyłeś gdyż doptąd sądziłem ,iż wampiryzm miał swe źródła właśnie w starożytnym Egipcie i micie o Sachmet, widzę jednka , że byłem w błędzie. Jeśli był byś tak miły i podał jakiś link do tekstu opowieści o Gilgameszu ( albo przynajmniej tytuł jakieś książki gdzie mógł bym ją znaleźć) był bym wdzieczny. Na marginesie zaś chciał bym Ci elbereth jako Głownemu Oficerowi Medycznemu tego okrętu zadać pytanie: czy porfiria to ta samma przypadłość co fotofobia , na którą cierpiały dzieci postaci odtwarzanej przez Nicol Kidman w filmie ,,Inni"? Oczywiście jeśli widziałeś ów obraz...
elbereth
Moderator
#153 - Wysłana: 22 Lis 2005 19:16:47
Głownemu Oficerowi Medycznemu

widze awansik

co do fotofobii.
"Innych" nie ogladałem, więc nie wiem jak tam ta przypadłość się przejawiała ale z tego co mi się wydaje fotofobia to bardziej nadwrażliwość na światło, światłowstręt. natomiast porfiria wywołuje normalne rany a w konsekwencji martwicę skóry.
o ile się orientuje światłowstręt to nadwrażliwość zmysłu konktretnie wzroku ktory może być wywołany rozmaitymi czynnikami, a porfiria to tak jak juz opisałem w tym poscie i wyżej :]

chciałbym z góry zaznaczyć że nie wiem wszystkiego i mogę sie mylić, nie chciałbym żeby jakakolwiek moja wypowiedź była odebrana jako wymądrzanie się :]
pozdrawiam

Jeśli był byś tak miły i podał jakiś link do tekstu opowieści o Gilgameszu

linków niestety nie posiadam gdyż dowiedziałem się o tym również na uczelni ale w ramach fakultetu :]
próbowałem coś dla Ciebie w googlu znaleźć ale po powierzchownych poszukiwaniach niewiele konkretnego znalazłem o Lilith wiekszosc to stronki o kapelach metalowych o nazwach Lilith :]
może Ty bedziesz miał więcej szczęscia...
WarLock II
Użytkownik
#154 - Wysłana: 22 Lis 2005 19:40:53 - Edytowany przez: WarLock II
Odnośnie Lilith - proponuje szukać także w pod chasłami związanymi z judaistycznymi księgami kabalistycznymi, tam ta postać pojawiła się najpierw jako pierwsza żona Adama - demonica. A i na stronki metalowe warto zajrzeć, czasami się zdarzy coś o brzemieniu zbliżonym do klingońskiej opery

A oto co wyszperałem w sieci o Gilgameszu:
Krótkie omówienie tematu + sam text mitu
Q__
Moderator
#155 - Wysłana: 26 Lis 2016 11:16:41 - Edytowany przez: Q__
Naszło mnie jeszcze jedno pytanie odnośnie budowy Scimitara... Nie wiem czy pamiętacie scenę ucieczki Picarda i Daty z pokładu tego olbrzyma?
http://www.youtube.com/watch?v=zoXbtCInWks

Otóż jest tam moment, gdy panowie Scorpionem* sobie przez korytarz lecą:

I tu - nieważne kto te korytarze robił: słudzy Dominium, czy Remanie - pojawia się zaraz wątpliwość czy miało inżynieryjny sens robić je aż tak przestronnymi? (A może przeciwnie? Może na statkach - także GF - korytarze powinny właśnie być przestronne i powinno się je pokonywać mini-hovercarami... tak jak w "Fantastycznej podróży" czy w niektórych "Bondach" po tajnych bazach jeździło się melexami? Przynajmniej gdy mowa o co większych jednostkach.)

* http://memory-alpha.wikia.com/wiki/Scorpion_class

ps. Wspominałem chyba, że te Scorpiony b. przypominają Slipfightery z AND. Projekt z czasów, gdy AND miała być ST, czy ktoś tu się tym serialem inspirował? Bo ustawienie Scorpionów w hangarze:

Też coś przypomina:

(Nawiasem: czy patrząc na oba te obrazki mamy prawo sądzić, że w erze Bermana planowano w przyszłości wprowadzić w ST regularnie używane myśliwce?)
Autojednostka
Użytkownik
#156 - Wysłana: 17 Lis 2017 22:26:44
Q__

Co do korytarzy to myślę że miano na celu wywołanie wrażenia majestatyczności i wielkości. Cały okręt był tak zbudowany, przestronny mostek niczym senat Romulański, obszerne korytarze.
Q__
Moderator
#157 - Wysłana: 18 Lis 2017 20:21:19 - Edytowany przez: Q__
Autojednostka

Tylko, że to trochę bez sensu jakby, biorąc pod uwagę, że budowali go - w tajemnicy - spiskowcy z więziennego księżyca...*

* Nawet komiksowy "Iron Man" brał poprawkę na to, że w takich warunkach coś klecąc nie o urodzie się myśli...
http://www.youtube.com/watch?v=FHU49CD0TOs
http://www.youtube.com/watch?v=n4BJBz8GpzI
http://www.youtube.com/watch?v=GH-r4HXHcCk
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6 
USS Phoenix forum / Treknologia / Sejmitar - co to takiego i z czym to się je ???

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!