Autor |
Wiadomość |
waterhouse
Moderator
|
#61 - Wysłana: 7 Lip 2005 19:16:03
Ale z sytuacji pokazanej na ekranie oweszem.
To misja na romulusa zostałą pokazana na ekranie? Ciekawe.
|
Picard
Użytkownik
|
#62 - Wysłana: 7 Lip 2005 19:16:08
na podstawie jednostkowego zadania niewiele można wnioskować...
Tu się akurat zgadzam. To tak jakby obejrzeć ,,First Contact" i na tej podstawie uznać , że Enterprise - E jest okrętem wojennym. A przecież wszystcy wiedzą , że jest wielozadaniowcem.
|
waterhouse
Moderator
|
#63 - Wysłana: 7 Lip 2005 19:17:14
A przecież wszystcy wiedzą , że jest wielozadaniowcem.
jasne.....
To tak jakby obejrzeć ,,First Contact" i na tej podstawie uznać , że Enterprise - E jest okrętem wojennym.
Dlatego nikt tak nie twierdzi.
|
Barusz
Użytkownik
|
#64 - Wysłana: 7 Lip 2005 19:17:47
To misja na romulusa zostałą pokazana na ekranie? Ciekawe.
Odsyłam do postu Pah Wraitha. Tam było napisane co widzieliśmy na ekranie i jaka interpretacja tych faktów się narzuca.
|
waterhouse
Moderator
|
#65 - Wysłana: 7 Lip 2005 19:22:00
Pah Wraith pisał jedynie o pokojowych intencjach GF wobec Romulan w tym konkretnym momencie, o czym świadczy wysłanie USS Titan z misją pokojową. Trudno interpretować z tego specjalizację lub też jej brak na najbliższe kilkadziesiąt lat w GF.
|
Picard
Użytkownik
|
#66 - Wysłana: 7 Lip 2005 19:23:04
jasne.....
O ile się nie myle sam się na to rozwiązanie zgodziłeś. Jeśli będzie trzeba zacytuje Ci odpowiedni fragmęt Twojej wypowiedzi. Napisałeś , że w okręcie tym połorzono większy nacisk na funkcje bojowe konstrukcji jednak może ona wykonywać też inne zadania. A wracając do tematu Sejmitara , to jak uważasz kto go zbudował ?
|
Barusz
Użytkownik
|
#67 - Wysłana: 7 Lip 2005 19:23:42
A jaki statek w takim układzie powinno się tam wysłać. W wypadku, gdy mamy nader mało danych kanonicznych pozostaje stawianie takich właśnie pytań. W każdym razie w moim świecie.
|
waterhouse
Moderator
|
#68 - Wysłana: 7 Lip 2005 19:25:05 - Edytowany przez: waterhouse
O ile się nie myle sam się na to rozwiązanie zgodziłeś.
Na pewno nie na to że jest to okręt wielozadniowy a la Galaxy.
A jaki statek w takim układzie powinno się tam wysłać.
Oprócz Defianta i Promethusa w zasadzie dowolny.
|
Picard
Użytkownik
|
#69 - Wysłana: 7 Lip 2005 19:27:07
Na pewno nie na to że jest to okręt wielozadniowy a la Galaxy
Nie napisałeś , iż połorzono tam większy nacisk na militaria. Jednak jest także dobrym explorerem oraz może z powodzeniem pełnić misje dyplomatyczne.
|
waterhouse
Moderator
|
#70 - Wysłana: 7 Lip 2005 19:29:40 - Edytowany przez: waterhouse
Jednak jest także dobrym explorerem oraz może z powodzeniem pełnić misje dyplomatyczne.
To już Twoje zdanie, nie moje... a to wciaż nie ma związku z tym że jest to "okręt bojowy".
|
Barusz
Użytkownik
|
#71 - Wysłana: 7 Lip 2005 19:30:11
Oprócz Defianta i Promethusa w zasadzie dowolny.
I tu się różnimy. Dla mnie jest oczywiste, że w takim razie nie można tam wysyłać ani czysto badawczego (który może łatwo oberwać), ani czysto bojowego (który może sprowokować). Niech każdy z czytelników oceni kto ma rację.
|
Picard
Użytkownik
|
#72 - Wysłana: 7 Lip 2005 19:31:37
To już Twoje zdanie, nie moje...
Czyli misja na planete Evora ( przyjęcie nowej cywilizacji do Federacji) , rostrzygnięcie sporu granicznego w Układzie Goren to nie są misje dyplomatyczne ?
|
waterhouse
Moderator
|
#73 - Wysłana: 7 Lip 2005 19:31:54 - Edytowany przez: waterhouse
ani czysto bojowego (który może sprowokować).
o tym właśnie piszę. A okręt badawczy vide Intrepid doskonale się sprawdzał w samoobronie.
Czyli misja na planete Evora ( przyjęcie nowej cywilizacji do Federacji) , rostrzygnięcie sporu granicznego w Układzie Goren to nie są misje dyplomatyczne ?
Nie o tym pisałem...
|
Barusz
Użytkownik
|
#74 - Wysłana: 7 Lip 2005 19:33:44
Jak już pisałem - niech każdy oceni czy można na tej podstawie interpretować z tego specjalizację lub też jej brak na najbliższe kilkadziesiąt lat w GF. - jak pisałeś jako o czymś niemożliwym, czy też nie.
|
Picard
Użytkownik
|
#75 - Wysłana: 7 Lip 2005 19:34:27
okręt badawczy vide Intrepid doskonale się sprawdzał w samoobronie
To jest zdaje się okręt zwiadowczo-badawczy. Ale pod płaszczykiem zwiadowcy wiele może się kryć wedle federacyjnych pojęć : np. Soyuz był zakwalfikowany jako zwiadowca a służył do obrony kolonii UFP.
|
waterhouse
Moderator
|
#76 - Wysłana: 7 Lip 2005 19:37:13
Soyuz był zakwalfikowany jako zwiadowca a służył do obrony kolonii UFP
taak...póki tak pisze w bazie danych phoenixa...już niedługo
do dyskusji powrócę za kilka dni...
|
Picard
Użytkownik
|
#77 - Wysłana: 7 Lip 2005 19:42:30
taak...póki tak pisze w bazie danych phoenixa...już niedługo
Drże z niecierpliwości na samą myśl o Twojch rewelacjach ! A tak na serio to chętnie dowiem się czegoś nowego o tak ciekawym acz rzadko spotykanym typie statków jakim był Souz.
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#78 - Wysłana: 8 Lip 2005 13:36:52
Picardzie
Skąd wiesz, że słaby
Bo tak pisano w jednym z wątków na forum , załorzonym przez waterhouse.
Ja tak napisałem, ale było to dla żartu, bo nie znamy specyfikacji technicznych okrętu klasy Luna, tylko jego opis NIEKANONICZNY, a zatem tyle samo wart, co np. moje stwierdzenie, że Luna ma 1000 pokładów o wysokości 1 cm i ma potórjny pancerz ablatywny.
Poza tym, Romulanie to nie Dominium i pierwsi nie uderzą.
A Remanie ? Uparcie twierdze , że Sejmitar nie był ich dziełem ale jeśli rosporządzają jakimiś jeszcze statkami ? Najprostrza droga dla mieszkańców Remusa aby uzyskać wolność to zaatakować siły Federacji przybyłe na negocjacje i zwalić odpowiedzialność na Romulan. Wtedy wojna między Imperium a Federacją jest gotowa.
Rozumiem koncept, nie rozumiem wypowiedzi. Sądzisz, że Remanie nie byli w stanie zbudować potężnych statków, a potem mówisz, że mieliby szansę zniszczyć grupę Rikera? Zakładasz zatem, zę zdołaliby jednak zbudować potężne okręty => sprzeczność.
|
Picard
Użytkownik
|
#79 - Wysłana: 8 Lip 2005 14:13:21
zniszczyć grupę Rikera?
Nie musieli wcale budować okrętów w tym celu. Statkó w rodzaju Sejmitara mogło być przecież więcej , nie ma dowodów na potwierdzenie ale nie można też od razu tej tezy obalić. Zresztą nawet i stuletnia łajba , wyposażona w broń telaronwą była by w stanie zagrozić załodze dużo potężniejszego od siebie okrętu. Nie wiem jak owo promieniowanie działało by na statek chroniony osłonami , ale sądze , iż już sam fakt ataku mógł by wywołać wojne międz Federacją a Romulanami. Tak jak w ST VI rząd UFP zaproponował by kanclerz Gorkan przyleciał na Ziemie na negocjacje pokojowe , co ten uczynił. Jednocześnie ma się rozumieć tak ważny dygnitarz miał mieć w przestrzeni Federacji zapewnioną ochrone GF. Kiedy nastąpił atak na statek kanclerz , Krono-1 niechybnie doszło by do wojny. Kirk sięjednak poddał wojowniką z Qonos i w ten sposób uniknięto konfliktu na skale galaktyczną.
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#80 - Wysłana: 8 Lip 2005 14:40:19
Nie musieli wcale budować okrętów w tym celu. Statkó w rodzaju Sejmitara mogło być przecież więcej , nie ma dowodów na potwierdzenie ale nie można też od razu tej tezy obalić.
To po co Romulanie oferowali Shinzonowi pomoc w postaci warbirdów? Mogli powiedzieć od razu, że już wsiadają w Scimitar-A i lecą wraz z nim?
A poza tym, mnożenie Scimitarów nie pomoże w tej dyskusji.
Zresztą nawet i stuletnia łajba , wyposażona w broń telaronwą była by w stanie zagrozić załodze dużo potężniejszego od siebie okrętu.
7 minut rozstawiania ramion celowniczych i wszystko jasne.
Ale w ST: VI zasugerowano, że zamachu na kanclerza dokonali Federanci, a dokładnie załoganci z Enterprise (i tak było, swoją drogą). Tutaj byłoby prawie nie możliwe dokonać tego samego.
|
Picard
Użytkownik
|
#81 - Wysłana: 8 Lip 2005 14:45:20
A poza tym, mnożenie Scimitarów nie pomoże w tej dyskusji.
Wszystkie Sejmitary mogły być w remańskich rękach.
7 minut rozstawiania ramion celowniczych i wszystko jasne
Jeśli w pobliżu jest mgławica ekranująca działanie czuiników statków , które są poza nią nie było by z tym problemu. Jedna z takich mgławic nosiła imie niejakiego Polsona i była pokazana w odcinku ,,Best of...". Po za tym nie wiadomo czy okręt nie może wycelować takiej broni podczas gdy ma włączony kamuflarz.
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#82 - Wysłana: 8 Lip 2005 14:50:13
Nie wiadomo.
|
Anonim
Anonimowy
|
#83 - Wysłana: 8 Lip 2005 14:51:26
Więc jak to jest z tym Scimitarem: pojedyńczy prototyp, super okręty budowane po pracy przez Sinzona i kolegów, czy jak?
|
Anonim
Anonimowy
|
#84 - Wysłana: 8 Lip 2005 14:52:52
To ja napisałem, PW
|
Nash
Użytkownik
|
#85 - Wysłana: 8 Lip 2005 15:00:50
Moim zdaniem prototyp, jedyny egzemplarz (o czym swiadczy wg mnie zainstalowana bron Telaronowa) i do tego zbudowany przez samych Reman (oczywiscie na podstawie technologii Romulan).
|
waterhouse
Moderator
|
#86 - Wysłana: 8 Lip 2005 18:01:53
Drże z niecierpliwości na samą myśl o Twojch rewelacjach !
Zamierzam po prostu oszczędzić niepotrzebnych i nieracjonalnych spekulacji Czytelnikom.
Jak już pisałem - niech każdy oceni czy można na tej podstawie interpretować z tego specjalizację lub też jej brak na najbliższe kilkadziesiąt lat w GF. - jak pisałeś jako o czymś niemożliwym, czy też nie.
Jeśli dla Ciebie dowodem na pewien trend lub jego brak ma być wysłanie jakiegoś okrętu w misji pokojowej, to gratuluję rozumowania.
Moim zdaniem prototyp, jedyny egzemplarz (o czym swiadczy wg mnie zainstalowana bron Telaronowa) i do tego zbudowany przez samych Reman (oczywiscie na podstawie technologii Romulan).
Zgadzam się. Sądzę że był to okręt niepowtarzalny i b.trudny w produkcji seryjnej.
|
Barusz
Użytkownik
|
#87 - Wysłana: 8 Lip 2005 18:05:17
Tak. Nikt nie mógł zaręczyć, że ta misja będzie pokojowa. Ponadto przy tak skąpych danych kanonicznych trzeba właśnie szczególnie dogłębnie je interpretować.
|
waterhouse
Moderator
|
#88 - Wysłana: 8 Lip 2005 18:09:57 - Edytowany przez: waterhouse
Tak. Nikt nie mógł zaręczyć, że ta misja będzie pokojowa.
I właśnie dlatego każdy okręt GF może się bronić, i to skutecznie (od pewnego momentu oczywiście, patrz Oberth). Nawet okręt taki o przeznaczeniu czysto naukowym. Nie świadczy to o niczym w kwestii trendów spec. czy antyspec. w GF.
|
Barusz
Użytkownik
|
#89 - Wysłana: 8 Lip 2005 18:13:18
Każdy okręt musi się bronić ale nie każdy okręt musi się bronić?
|
waterhouse
Moderator
|
#90 - Wysłana: 8 Lip 2005 18:18:22
Każdy okręt musi się bronić ale nie każdy okręt musi się bronić?
Daruj sobie semantykę
|