USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Treknologia / Windy
 Strona:  1  2  »» 
Autor Wiadomość
laxter
Użytkownik
#1 - Wysłana: 27 Mar 2008 20:02:17
Oglądam poraz pierwszy TNG, i tak patrząc na te winy mam wrażenie, że one nie poruszają się tylko w pionie, bo zawsze wsiada skądś i znajduje się dokładnie tam gdzie chce. Czy to jest tylko skrócone w filmie, czy te windy poruszają się także w płaszczyźnie poziomej?
Sh1eldeR
Użytkownik
#2 - Wysłana: 27 Mar 2008 20:04:57
Jak najbardziej trafne spostrzezenie -- to nie sa zwykle windy, tylko turbowindy i poruszaja sie rowniez w poziomie. Polecam artykul o turbowindach na Memory-Alpha (trekowej wiki). Zawiera tez fajne obrazki .
Delta
Użytkownik
#3 - Wysłana: 27 Mar 2008 20:08:42 - Edytowany przez: Delta
laxter
mam wrażenie, że one nie poruszają się tylko w pionie

I całkiem słusznie, bo poruszają się w pionie i w poziomie.
http://memory-alpha.org/en/wiki/Turbolift

Edycja:
Sh1eldeR byłeś szybszy.
tuvok
Użytkownik
#4 - Wysłana: 27 Mar 2008 20:57:55
mi sie zawsze wydawało ze jezdzą tak jak mini-tramwaje po całym okręcie. tak jak w seksmisji (te pociągi małe), z tym ze wyglądają tylko jak windy.
Q__
Moderator
#5 - Wysłana: 27 Mar 2008 21:03:40
tuvok

mi sie zawsze wydawało ze jezdzą tak jak mini-tramwaje po całym okręcie. tak jak w seksmisji (te pociągi małe), z tym ze wyglądają tylko jak windy.

Tak to wygląda (można jeszcze jako pewną analogię przywołać sześciany z "Cube"), ale nie wiem czy ma sens stwierdzać fakt oczywisty, w dodatku stwierdzony już dwoma postami i linkami... :]]
Pitmistrz
Użytkownik
#6 - Wysłana: 27 Mar 2008 21:09:45
Jeżeli chcesz możesz pooglądać DS9 na tylnej ścianie turbowindy na Defiancie jest mapa okrętu po której przesuwa się kropka turbowindy doskonale tam widać że porusza się ona w poziomie.
Q__
Moderator
#7 - Wysłana: 27 Mar 2008 21:30:37
Pitmistrz

Jeszcze jak byś odcinek podał...

(Cholera, czasem coś się jednak prosi o krótką ripostę...)
Pitmistrz
Użytkownik
#8 - Wysłana: 27 Mar 2008 21:58:52
Odcinek? Od pojawienia się defa wzwyż.

Jeśli chodzi o szczegóły od odcinku 3x01 do 7x25 czyli przez 5 sezonów można zaobserwować turbowindę.
kanna
Użytkownik
#9 - Wysłana: 27 Mar 2008 23:05:16
Oglądam tng od lat, i wimdy to zawsze były windy, nawet przez mysl mi nie przeszło, że sie moga inaczej poruszac niz w pionie...
Delta
Użytkownik
#10 - Wysłana: 27 Mar 2008 23:42:45
kanna
Oglądam tng od lat, i wimdy to zawsze były windy, nawet przez mysl mi nie przeszło, że sie moga inaczej poruszac niz w pionie...

Mogą. Nieraz widać jak światło, widziane przez otwór w ścianie windy, przesuwa się w pionie i w poziomie (w zależności od ruchu windy). Widać to np. w TNG: Contagion (w scenie w której LaForge przejechał się windą), widać też w niektórych odcinkach TOS. A poza tym to logiczne założenie skoro winda wypuszcza bohaterów dokładnie w tym miejscu w którym mają wysiąść. Wsiada się na mostku "Ent-D" a wysiada w maszynowni -przecież to nie jest pionowa droga w dół.
tuvok
Użytkownik
#11 - Wysłana: 27 Mar 2008 23:51:33 - Edytowany przez: tuvok
Jestem ciekawy, dlaczego nigdy w zadnym z odcinków startrekowych niebyło pokazane, jak sie przemieszcza winda. (przynajmniej niewidziałem). Mogliby chociaz pokazać jak ją naprawiają i chociazby aby sie przemieszczała bez tych murków, byloby widac jakąś wolną przestrzen, szyny itp, przynajmniej byłoby to raz a dobrze udokumentowane. . Bo narazie to tak w teorii...
Alucard87
Użytkownik
#12 - Wysłana: 28 Mar 2008 00:19:17 - Edytowany przez: Alucard87
Przecież nawet jak mówią, to już coś się święci. Najlepiej to chyba widać w DS9 - wsiadasz w Ops (które znajduje się 'na górze' rdzenia w osi obrotowej stacji, ten taki mały grzybek), mówisz 'upper docking pylon three' i już lądujesz w jednym z tych ramion na obręczy, w tym przypadku na górze. Czyli jedziesz kilka poziomów w dół, następnie poziomo przez 'szprychę' do pierścienia dokującego, potem do góry lub na dół.

Ale inna rzecz mnie zastanawia - czy każda winda ma swój własny szyb, czy gdzieś się krzyżują, skoro każda winda dojedzie wszędzie? A jeśli tak, to jakim cudem jeszcze żadne się nie stuknęły na skrzyżowaniu? Edit: dobra, doczytałem na MA, nie ma szans sie zderzyc, sterowane przez mądrą maszynkę i mają jakiś tam system pętli i zakrętasów (jeśli dobrze rozumuję, to coś jak mijanki tramwajowe, tylko trochę szybsze...)

Swoją drogą, to też małe niedopatrzenie - było parę odcinków z fragmentem szyby turbowindy, ale we wszystkich to był pion, a jak już był poziom, to zazwyczaj albo kanał jefferies'a, albo rozwalone drzwi, przez które nasi dzielni bohaterowie wyczołgiwali się na dany pokład...
Q__
Moderator
#13 - Wysłana: 28 Mar 2008 08:39:54
Pitmistrz

można zaobserwować turbowindę

Jednym słowem trzeba dokąłdnie wgapiać ise w pokazywane w tle schematy i w newraligicznych momentach użyć przewijania poklatkowego... :]]

kanna

Zakładałaś pewnie, że turbo w inch naziwe oznacza po prostu, że szyyybkie śa.

Delta

Nieraz widać jak światło, widziane przez otwór w ścianie windy, przesuwa się w pionie i w poziomie (w zależności od ruchu windy). Widać to np. w TNG: Contagion (w scenie w której LaForge przejechał się windą), widać też w niektórych odcinkach TOS. A poza tym to logiczne założenie skoro winda wypuszcza bohaterów dokładnie w tym miejscu w którym mają wysiąść. Wsiada się na mostku "Ent-D" a wysiada w maszynowni -przecież to nie jest pionowa droga w dół.

I to należy uznać za mocny, kanoniczny dowód.

tuvok

Jestem ciekawy, dlaczego nigdy w zadnym z odcinków startrekowych niebyło pokazane, jak sie przemieszcza winda. (przynajmniej niewidziałem). Mogliby chociaz pokazać jak ją naprawiają i chociazby aby sie przemieszczała bez tych murków, byloby widac jakąś wolną przestrzen, szyny itp, przynajmniej byłoby to raz a dobrze udokumentowane. . Bo narazie to tak w teorii...

Obawiam isę, że to kwestia budżetu po rpsotu, a pokazanie takich napraw wymagąłoby sporo makiet (poza tym przeczyłoby technicznej niezawodności właściwej (naogół, bo scenariusz znają tu wyjatki) technologii okrętów GF (prezynajmniej flagowych)

Alucard87

Przecież nawet jak mówią, to już coś się święci. Najlepiej to chyba widać w DS9 - wsiadasz w Ops (które znajduje się 'na górze' rdzenia w osi obrotowej stacji, ten taki mały grzybek), mówisz 'upper docking pylon three' i już lądujesz w jednym z tych ramion na obręczy, w tym przypadku na górze. Czyli jedziesz kilka poziomów w dół, następnie poziomo przez 'szprychę' do pierścienia dokującego, potem do góry lub na dół.

Swoja drogą musi to być cholernie skomplikowane, nie wiem czy praktyczniejsze nie byłoby zastosowanie po prostu na każdym poziomie kilku kabin Transportera (per analogiam do dysków transportowych z "Pierścienia" Nivena i "Oka kota" Zelazny'ego czy sieci teleportacyjnej z "Hyperiona" chociażby)... (No ale scenarzyści ST nie zawsze dbaja o spójność wprowadzonych technologii...)
Odetta
Użytkownik
#14 - Wysłana: 28 Mar 2008 09:54:37
Q
Zakładałaś pewnie, że turbo w ich nazwie oznacza po prostu, że szyyybkie sa.

Yyy ja tak właśnie myslałam bo sie w sumie nie zastanawiałam nad windami wcześniej..
The_D
Użytkownik
#15 - Wysłana: 28 Mar 2008 11:27:43
Nawet gdyby były transportery i teak musiałyby być windy:
- na wypadek awarii transportera, zakłóceń przez jakiś fenomen itp
- do transportu osób/sprzętu których nie można przesyłać.

No i transporter to chyba wciąż energożerna zabawka. Nawet na nowoczesnym Enterprise jest tylko kilka przesyłowni osoowych + przemysłowe w ładowniach.
kanna
Użytkownik
#16 - Wysłana: 28 Mar 2008 11:38:08
Q__
Zakładałaś pewnie, że turbo w inch naziwe oznacza po prostu, że szyyybkie śa

A nie jest tak??
Paradoks
Użytkownik
#17 - Wysłana: 28 Mar 2008 16:13:48
The_D

Nawet gdyby były transportery i teak musiałyby być windy:
- na wypadek awarii transportera, zakłóceń przez jakiś fenomen itp
- do transportu osób/sprzętu których nie można przesyłać.

Od tego wystarczą schody i pochylnie. Tak było np. na Andromedzie bodajże, nie widziałem tam nigdy żadnej windy. To też jest burakiem, bo trochę bezsensu, żeby 10 000 załogi chodziło pieszo po ponad kilometrowym statku.
Pah Wraith
Użytkownik
#18 - Wysłana: 28 Mar 2008 17:02:57
Jak się nad tym zastanowić, to w nBSG też windy nie widziałem...
Domko
Użytkownik
#19 - Wysłana: 28 Mar 2008 17:31:27
Widać tylko w Star Treku tacy burżuje i każą się wozić windami.
Dragon
Użytkownik
#20 - Wysłana: 28 Mar 2008 17:38:20
Nie znalazłem rozmiarów Galactici, ale znalazłem że zabiera ok 2650 osób personelu, może wszyscy biegają
Ale na Seaquest był taka kolejka, która jeździła tylko w poziomie.
Domko
Użytkownik
#21 - Wysłana: 28 Mar 2008 17:41:40
W B5 też była kolejka.

Wygodne sposoby podróżowania są konieczne w tak dużych miejscach jak stacja czy statek kosmiczny.
kanna
Użytkownik
#22 - Wysłana: 28 Mar 2008 18:00:01
Mam taki wygaszacz ekranu, co na nim sa różne trekowe rzeczy, m.in. przekrój entka. No i sie przyglądam dziś, i rzeczywiście tam sa szyby wind wzdłuz i w poprzek...
Dragon
Użytkownik
#23 - Wysłana: 28 Mar 2008 18:31:05
A jaki był to Entek.

Tutaj są przekroje wszystkich entków URL i wyraźnie widać że na NX-01 winda jeździ tylko w pionie (ale na takim maleństwie pozioma była by bez sensu). Są też stare dobre drabinki. Na Constitution widać dobrze pionowo/poziomy szyb windy która jeździ do najważniejszych miejsc statku. W ST V jest słynny wzlot szybem windy(chyba to był szyb windy, nie chce mi się lecieć po film) przez trójkę naszych bohaterów, ale nie moge zrozumieć jak puścili taką DEBILNĄ scene do filmu, Entek ,a ok 20 pokladów a oni zatrzymują się ponad 78 poziomem.
reyden
Użytkownik
#24 - Wysłana: 28 Mar 2008 19:06:01
BSG ( pierwsza z 1979 r. ) miała ok. 610 m dł. wg. jednego z twórców modeli do BSG , ale wiele zdjęć z BSG-C nie zgadzało się , pewien gość - Todd Boyce zbadał dosyć wnikliwie zdjęcia , modele i inne rzeczy z planu i wyszło mu że BSG ma ok. 1 265 m długości .
kanna
Użytkownik
#25 - Wysłana: 28 Mar 2008 19:06:26
Dragon
A jaki był to Entek.

A ja wiem? zwykły. Taki z tng chyba; C? jak kiedys mi sie wygasi, to poszukam podpisu.

To Ty nie wiesz, że kobiety sa proste, nie znaja się na technice, kulke metaloiwa potrafią popsuć...

btw - dopiero niedawno - i to tu na Forum - dowiedziałam się, że sa inne klasy niż galaxy...
reyden
Użytkownik
#26 - Wysłana: 28 Mar 2008 19:17:06
@kanna

W TNG na ogół był E-D ( właśnie klasa Galaxy ) , raz tylko pojawił się E-C ( odcinek Yesterday Enterprise - okręt należał do klasy Ambasador )
Pah Wraith
Użytkownik
#27 - Wysłana: 28 Mar 2008 19:31:51
Dragon
nie moge zrozumieć jak puścili taką DEBILNĄ scene do filmu, Entek ,a ok 20 pokladów a oni zatrzymują się ponad 78 poziomem.

To była oczywiście wpadka, ale można ją tłumaczyć na wiele sposobów, już kiedyś było o tym, na forum...
Paradoks
Użytkownik
#28 - Wysłana: 28 Mar 2008 19:59:15
kanna

btw - dopiero niedawno - i to tu na Forum - dowiedziałam się, że sa inne klasy niż galaxy...

Ekhm. Na prawdę?
kanna
Użytkownik
#29 - Wysłana: 28 Mar 2008 20:01:43
Paradoks

A co?
myszatorek
Użytkownik
#30 - Wysłana: 28 Mar 2008 20:23:27
kanna to myslalas ze inne okrety to tez klasa Galaxy czy jak
 Strona:  1  2  »» 
USS Phoenix forum / Treknologia / Windy

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!