USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Treknologia / Galaxy jest słaby
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#181 - Wysłana: 24 Lut 2015 16:04:35 - Edytowany przez: Q__
Mav

Mav:
"33" jest dobrym przykładem ich problemów ze snem itd

Tymczasem dowód, że nie tylko u nas stawiano tytułową, bluźnierczą tezę:
http://www.reddit.com/r/DaystromInstitute/comments /1kv0r1/the_galaxy_class_was_a_failure/
Ma ktoś ochotę roznieść na strzępy tamtejszą argumentację?
Mav
Użytkownik
#182 - Wysłana: 23 Cze 2016 20:49:05
Heh, włączyłem sobie odcinek Trekyards poświęcony Galaxy X. Zażenowana mina Proberta mnie nie dziwiła. To, co zrobili z jego projektem jest przerażające. Czekałem na ostry komentarz i się nie zawiodłem. Samuel zapytał go, co sobie pomyślał, gdy po raz pierwszy zobaczył go na ekranie, na co Andrew Probert odpowiedział:

"What the fuck is that?" Genialne, najlepsze podsumowanie Galaxy X.
Q__
Moderator
#183 - Wysłana: 23 Cze 2016 21:52:11 - Edytowany przez: Q__
Mav

Mav:
Galaxy X. Zażenowana mina Proberta mnie nie dziwiła. To, co zrobili z jego projektem jest przerażające. Czekałem na ostry komentarz

Heh, pamiętam swój szok, gdy pierwszy raz to cudo zobaczyłem. Pamiętam też reakcję koleżanki, którą zarażałem Trekiem (i jako jeden z polecanych na początek, najlepszych, odcinków, dałem mimo wszystko "All Good Things...") - "trzy gondole? Warp 13? to ile oni tych wszechświatów zakrzywią???

Z czasem jednak polubiłem i Galaxy-X, za sprawą Excelsiora, mojego ulubionego przepaka z Hidden Frontier:

Choć, owszem, jest to typowo fanboyska z ducha konstrukcja.
Q__
Moderator
#184 - Wysłana: 6 Wrz 2016 18:41:19 - Edytowany przez: Q__
Wiecie co? Tak sobie popatrzyłem na Hooda wybuchającego w siódmym odcinku STC i doszedłem do wniosku, że takie obrazoburcze tematy da się zakładać o każdej centralnej fabularnie klasie jednostek GF...

Constitution? Stracili tego w TOS bodaj więcej niż Galaxy w TNG/DS9...* A jeszcze jak dorzucimy statki rozbite przez fanów.

Defiant? Dwie jednostki tej klasy zostały zniszczone dość gładko. No i Def oberwał strasznie w FC, a taki niby antyborgowy był...

Intrepid? Niska popularność tej klasy (mało jej sztuk błysnęło na ekranie) dowodzi, że nie przyjęła się, bo coś z nią było nie tak. No i od byle Kazonów Voyager obrywał...

Sovek? Raptem po 3 filmach nadaje się do solidnego remontu. Poza tym linkowałem już zestawienie, że na ekranie słabszy od Galaxy...

NeoConnie? Też trzy filmy i nie ma co zbierać...

Już wiem... Typ Discovery w końcu będzie mocny. W końcu pancerny taki, że aż zakuty łeb przypomina...

* Policzmy: zniszczone Constellation, Intrepid, Valiant, Constitution, no i Enterprise w końcu; nieodwracalnie uszkodzony Excalibur, zaginiony Defiant, wyludnione Exeter i Farragut (dochodzą jeszcze Olympia z "The Sound of Her Voice" i bezimienny wrak spod Wolf 359, ale je można łaskawie pominąć, bo wtedy Connie to już był zabytek)...
Q__
Moderator
#185 - Wysłana: 28 Lut 2018 12:13:06
Lore reloaded o klasie Galaxy:
http://www.youtube.com/watch?v=x3RNyGt01G0
Q__
Moderator
#186 - Wysłana: 10 Mar 2018 22:16:53
Lore reloaded o klasie Galaxy -cd.:
http://www.youtube.com/watch?v=ddcjNX1-HpY
Wygląda na to, że zgadza się z tytułową (bluźnierczą) tezą.
reyden
Użytkownik
#187 - Wysłana: 11 Mar 2018 01:09:53
Odkopię trochę posta z 2016 roku .

Ile defów wyprodukowano ?

Kanonicznie wiemy o 3 - protytyp / okręt główny klasy , Valiant i Sao Paulo ( potem przemianowany na Defiant V2 ) .

DITL wspomina o 27 innych zbudowanych , trochę mało jak na taki okręcik .

Intrrepidów zbudowano niemal 2x tyle - 3 znamy z ekranu , może i początkowo Voyager dostał w 4 litery od Kazonów ale ile im to zajęło i jak wielkie okręty mieli ; z drugiej strony prawie ten sam okręt w późniejszych sezonach tłukł Borg równo i dokładnie ( finał serialu pomijam ) .

Sovek i NC - widzimy tylko jeden okręt jak dostaje baty , nie widać innych jednostek
Q__
Moderator
#188 - Wysłana: 11 Mar 2018 01:42:41 - Edytowany przez: Q__
reyden

Tak czy owak sprowadza się to do jednego - cokolwiek pokażą na ekranie, najprawdopodobniej zostanie z czasem rozwalone.

Przy czym - po prawdzie - (kanoniczny zdaniem Roda Roddenberry'ego) finał STC, wraz z paroma poprzedzającymi go odcinkami, fundnął nam - relatywnie - większą hekatombę jednostek GF niż "TBoBW", sezony 6-7 DS9 i pierwszy sezon DSC do kupy. Wyszło tam, bowiem, na to, że Flota straciła wszystkie - poza, wymagającym poważnego remontu, Entkiem - pozostające w aktywnej służbie Constitutiony, a więc podstawowy trzon swoich ówczesnych sił. (Owszem, zostały im na osłodę pierwsze Federationy - Dominion itd. - jak się zdaje, ale...)

ps. Co do:
reyden:
może i początkowo Voyager dostał w 4 litery od Kazonów ale ile im to zajęło i jak wielkie okręty mieli ; z drugiej strony prawie ten sam okręt w późniejszych sezonach tłukł Borg równo i dokładnie

Zauważmy, że od pewnego momentu nie był to seryjny Intrepid, a jednostka solidnie podpakowana po drodze rozmaitymi technologiami Obcych. (Której niezniszczalność budziła w dodatku... hmmm... kontrowersje.)
Picard
Użytkownik
#189 - Wysłana: 11 Mar 2018 16:14:56
Słaby? Zależy gdzie ucho przyłożyć! Gdy patrzy się tylko i wyłącznie na klęski militarne klasy Galaxy*, to i nie dziwota, że można nabrać błędnego przekonania, iż jest to słaby okręt. Jednak jeśli popatrzeć na sprawę bardziej obiektywnie to przedstawia nam się całkiem inny obraz okrętgu Galaxy:
- łatwe zwycięstwo Enterprise -D nad okrętem klasy Galor, w TNG Wounded , mimo, że ENT został zaatakowany z zaskoczenia, wówczas gdy nie miał jeszcze podniesionych osłon. Okręt Kardasjan natomiast skutecznie unierucho,mił natomiast jednostkę klasy Defiant, USS Valiant i zabił wszystkich oficerów dowodzących tym okrętem...

- Enterprise D zdołał unieruchomić sześcian Borga podczas pierwszego kontaktu z Kolektywem, w układzie J-25. ENT zdołał to osiągnąc, oddając do sześcianu jedynie trzy strzały.

- kluczowa rola w przełamaniu linii wroga, jaką miały tzw. Galaxy wings, podczas bitwy zobrazowanej w DS9 Sacrifice of Angels

https://i.imgur.com/oruQrVF.gif

* Z, których większość i tak miała miejsce wyłącznie dlatego, że przeciwnik oszukiwał i potrafił ominąć tarcze.
reyden
Użytkownik
#190 - Wysłana: 12 Mar 2018 11:40:37
Z jednym się zgadzam - słabość czy siła Galaxy ( albo innego okrętu , szczególnie tzw. hero shipów - E-D/E-E , Def , Voyager etc. ) zależy od scenariusza .

E-D w TNG sobie radził nawet całkiem dobrze ( pomijam absurdalną niestabilność całego napędu WARP wide oderwanie gondoli WARP w odcinku z pętlą czasową ) .

Galor to trochę inna klasa okrętu , to jak by porównać walkę ORP Piorun z Bismarckiem .

Co do walki w J-25 , o ile pamiętam to wcale sześcianu nie zatrzymali i tylko pierwszy strzał był skuteczny , salwa torped już nic nie dała
Q__
Moderator
#191 - Wysłana: 12 Mar 2018 11:59:27
reyden

reyden:
Galor to trochę inna klasa okrętu

Prawda - Medium Cruiser, podczas gdy Galaxy to Explorer, spadkobierca Heavy Cruiserów.

Przy czym - według Manuala DS9 Galor ma:
# One and possibly two M/A warp systems; three or more impulse systems
# Dimensions: Length, 371.88 meters; beam, 192.33 meters; height, 59 meters
# Mass: 1,678,000 metric tons (est.)
# Performance: Warp 9.6 (observed)
# Armament: Eight or more spiral-wave disruptors; one large aft disruptor wave cannon; possibly other weapons

Natomiast Galaxy:
# Power Plant: One 1,500+ Cochrane warp core feeding two nacelles; one impulse system in stardrive section, two impulse systems in saucer section
# Dimensions: Length: 642.51 meters; beam: 463.73 meters; height: 195.26 meters
# Mass: 4,500,000 metric tons
# Performance: Warp 9.6 for 12 hours (Standard); warp 9.9 for 12 hours (Uprated)
# Armament: Eleven type-X phaser emitters; two photon torpedo launchers
Q__
Moderator
#192 - Wysłana: 27 Sier 2018 17:27:15
Q__
Moderator
#193 - Wysłana: 7 Sty 2019 03:05:19
Trochę narzekania/hejtu na Ent-D:
http://www.youtube.com/watch?v=0mVZKaVh5Xc
Q__
Moderator
#194 - Wysłana: 23 Kwi 2019 23:49:48
O tytułowej klasie (z odrobiną hejtu anty Big G na koniec):
http://www.youtube.com/watch?v=cuzFTYarU3U
Q__
Moderator
#195 - Wysłana: 28 Wrz 2019 16:18:28
Trochę b. zabawnego hejtu na Galaxy:
https://www.youtube.com/watch?v=DptCYUDyLr4
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7 
USS Phoenix forum / Treknologia / Galaxy jest słaby

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!