Autor |
Wiadomość |
Q__
Moderator
|
#151 - Wysłana: 4 Lip 2007 22:18:01
Picard
mam na zbyciu tekst o Horcie z TOS- myslisz,ze Kai umiescil by go w bazie danych?
Wyślij go do Kai'a, zobaczymy... Ale nastaw się na dłuugie czekanie...
|
waterhouse
Moderator
|
#152 - Wysłana: 5 Lip 2007 09:39:13
Picard
No właśnie. Z perspektywy wewnętrznej tylko to się liczy.
jeszcze wazniejszy jest powod dla, ktorgo spece od FX je tam umiescili. szczeze- uwazasz,ze zdemontowanie fazerow na pylonach i umieszczenie ich nieco wyzej na gondolach czynilo by okret bardziej skutecznym w walce? W jaki sposob?
To nie ma nic do rzeczy w naszym przypadku. Myśle że może to poprawić zdolność Galaxy do atakowania celów nadlatujących z wielu kierunków.
co jest chociazby nowe umiejscowenie fazerow z tylu okretu- to spece od komputarow musieli umiescic strza z fazera tam gdzie jest umieszczony emiter tej broni.
To logiczne...tylko nadale nie wiem jaki to ma związek z rzekomym błędem ekipy CGI.
Reaktorow, akumulatorow- czegokolwiek co zasila fazery i solony na okretach GF. Na enterpise Kirk'a bylyakumulatory ale sluzyly one jako zasilanie awaryjne wiec raczej rozchodzi sie tu o reaktory.
OK...tylko jaki to ma zwiazek z nasza dyskusja?
|
Picard
Użytkownik
|
#153 - Wysłana: 14 Lip 2007 15:59:59 - Edytowany przez: Picard
Taki mały cytacik z http://www.ditl.org/index.php?daymain=/hedspecies. php?36
,, This alarming record led to many changes being introduced during refits of the remaining three vessels, and also to the construction of six new Galaxy class ships from space frames held in reserve against future need. The unfortunate history of the Galaxy class vessels combined with the recent escalation's in tensions within the alpha quadrant has led to all six vessels being subsequently completed, and all are now on active service against the Dominion."
Gdzie wyrażnie zaznaczone jest,ze tekst ten traktujacy o przerobkach dokonanych w konstrukcji okretow klasy Galaxy w czasie zmagan wojny z Dominium jest: spekulacją autorów strony.
|
Q__
Moderator
|
#154 - Wysłana: 16 Sty 2009 20:31:03
|
Delta
Użytkownik
|
#155 - Wysłana: 16 Sty 2009 21:11:36 - Edytowany przez: Delta
Q__
Czy tak wygląda słaba jednostka
W porównaniu z tą...
http://www.youtube.com/watch?v=yfAWf6FZYDs
(od 0:18 do 1:29)
|
Eviva
Użytkownik
|
#156 - Wysłana: 16 Sty 2009 21:25:20
Ja i tak kocham Constitution. Czy słabszy, czy silniejszy, dla mnie i tak będzie lepszy niż najlepszy.
|
Q__
Moderator
|
#157 - Wysłana: 16 Sty 2009 21:31:49
Delta
W porównaniu z tą...
Nie odgrzewaj starego sporu, bo zbanuję...
Eviva
Ja i tak kocham Constitution.
Po reficie był piękny. Fakt.
|
Dragon
Użytkownik
|
#158 - Wysłana: 16 Sty 2009 21:33:41
Ja sobie wybrałem ulubiony z każdego wieku i mam spokój.
|
Jurgen
Moderator
|
#159 - Wysłana: 16 Sty 2009 22:50:05
Delta
znając Ciebie, to podejrzewałem, że coś takiego wrzucisz:
http://www.youtube.com/watch?v=gogyd66PFyE
Chyba tal Shiar będzie musiało Cię zweryfikować  .
|
Delta
Użytkownik
|
#160 - Wysłana: 17 Sty 2009 00:21:03
Q__
Nie odgrzewaj starego sporu, bo zbanuję...
1. Kto zaczął?
2. Grożenie posiadaną władzą może być odczytane jako brak argumentów.
Po reficie był piękny. Fakt.
O, i w tym miejscu się zgodzę.
Dragon
Ja sobie wybrałem ulubiony z każdego wieku i mam spokój.
Bardzo rozsądne podejście.
Jurgen
znając Ciebie, to podejrzewałem, że coś takiego wrzucisz:
Przyszło mi to na myśl, ale doszedłem do wniosku, że sława Warbirda mogłaby niepotrzebnie ucierpieć, bo one wg. oficjalnych danych ("kanonicznych") ustępują Galaxy i niech tak zostanie. Po co zdradzać tajemnice Imperium?
Chyba tal Shiar będzie musiało Cię zweryfikować.
Za co? Za wtapianie się w otoczenie i nie epatowanie po oczach wyższością romulańskiej techniki? 
|
scynk
Użytkownik
|
#161 - Wysłana: 20 Sier 2009 19:56:59 - Edytowany przez: scynk
No dobra, ja wtrące swoje 3 grosze.
Galaxy nie jest słaby. On jest do wszystkiego (czyt. do niczego). Jest uniwersalny. Taki combi, bo i sporo sie załaduje, i w miare szybki.
Pamiętacie co sie działo podczas "Raise shields, red alert"? Cały E-D "przygasał". I o to cała filozofia jaśniejszych i ciemniejszych Galaxów.
Phoenix twierdzi ze akcja DS9 dzieje sie jak E-D jest zniszczony. Znaczy po "Generations"? No dobra, zgadza się. W miarę. Ale teraz: Sovka o nazwie USS Honorius na USS Enterprise-E sugeruje ze Honorius był zbudowany wczesniej. Więc gdzie on sie podziewał w trakcie finalnego ataku na Kardasję? W odcinku Sacrifice of Angels? W Chintoce?
Const refit to który? nie ten z 11? bo ten tez brzydki nie był...
|
Delta
Użytkownik
|
#162 - Wysłana: 20 Sier 2009 20:07:47
scynkAle teraz: Sovka o nazwie USS Honorius na USS Enterprise-E sugeruje ze Honorius był zbudowany wczesniej. Więc gdzie on sie podziewał w trakcie finalnego ataku na Kardasję? W odcinku Sacrifice of Angels? W Chintoce? Kanonicznych danych chyba na ten temat nie ma. Const refit to który? nie ten z 11? Nie, to nie ten ze ST XI. To ten z TMP i reszty starych filmów z Kirkiem.
|
Scimitar
Użytkownik
|
#163 - Wysłana: 21 Sier 2009 02:47:35
Z chęcią dorzucę kilka słów w kwestii obrony Galaxy - to, że w serialach i filmach często dostawał mocne wciry i tak defacto tylko załoga USS Enterprise umiała sensownie wykorzystać jego możliwości, nie znaczy że był to słaby okręt - raczej była to potężna konstrukcja o dużych nie poznanych jeszcze możliwościach. Jak na swoje czasy Galaxy dysponował najsilniejszym w Federacji źródłem mocy montowanym na okrętach, starczało tego na utrzymywanie na chodzie niemalże wszystkich energożernych funkcji na raz, jedynie podczas walki cała zbędna w tym momencie moc była przekierowywana na osłony i uzbrojenie (z tego co pamiętam najpotężniejsze jakie Federacja mogła wtedy zaoferować - fazery typu XII były w tamtych czasach montowane tylko na planetach z uwagi na zbyt duże zużycie mocy, wg ditla dopiero na Soverignach były one obecne). Kolejna sprawa to osłony - były znacznie wytrzymalsze od tych montowanych na okrętach czysto wojennych innych nacji (a trzeba zwrócić uwagę że Galaxy to z założenia explorer...). No i last but not least trzyrdzeniowy komputer pokładowy oparty na chipach izolineranych, osiągający moc 634,060.8 kiloquadów na rdzeń. Inna sprawa, że zabezpieczenia głównego komputera były co najmniej słabe, ale sama jego przytłacza... Zastanawiam się tylko czy umiejętnie wykorzystując ten potencjał obliczeniowy nie dało by się w stosunkowo szybkim czasie złamać (metodą brutalnego ataku) częstotliwości osłon okrętu nieprzyjaciela.
Z własnych przemyśleń - jeśliby zmodyfikować jeszcze bardziej wersję Galaxy wykorzystywaną w trakcie walk z Dominium poprzez dodanie pancerza ablacyjnego, wykorzystanie pustej przestrzeni wewnątrz spodka na hangary dla myśliwców, oraz upgrade zasilania na możliwie zbliżone wydajnością do tego montowanego na Soverignach (umożliwiło by to prawdopodobnie montaż fazerów typu XII), dostalibyśmy idealny okręt wsparcia dla Sovków, ewentualnie dobry okręt pierwszej linii.
|
Arek
Użytkownik
|
#164 - Wysłana: 22 Sier 2009 17:30:35 - Edytowany przez: Arek
Ja tu tak czytam i myślę, że słabe to były 100 letnie excelsiory wciąż wykorzystywane przez flotę [nawet po reficie były chyba gorsze od rzeczonego okrętu], a nie w miarę nowoczesne Galaxy. A poza tym, to co napisał Scimitar. Można by dodać pancerz ablacyjny, zamontować broń użytą na Sovku, dać torpedy kwantowe a wolne miejsce które zostanie po usunięciu tych wszystkich kwater i pomieszczeń naukowych zamienić w hangary z myśliwcami, a do tego zamiast jachtu kapitańskiego dać okręt klasy Defiant. To byłaby latająca forteca  Wiem, wiem to nierealne, ale można pomarzyć 
|
Hazral
Użytkownik
|
#165 - Wysłana: 22 Sier 2009 18:30:09 - Edytowany przez: Hazral
To było wałkowane już wcześniej ale jeszcze raz: http://www.youtube.com/watch?v=wwKnvRPIrl03.50 sekunda- Z okrętów klasy Galaxy formowano skrzydła, wyraźnie słychać formę mnogą. 5.53 sekunda- Sisko wydaje rozkaz 2 skrzydłom galaxy- 9.1 i 9.3- maja zniszczyć kardasjańskie niszczyciele. Reszta floty ma się spróbować przedrzeć przez blokadę. Trudno żeby słabe okręty- jakimi niby są Galaxy, miały ratować resztę floty przed Kardasjańską zasadzką złożoną z niszczycieli, prawda? ;)
|
Eviva
Użytkownik
|
#166 - Wysłana: 22 Sier 2009 18:53:14
Ech, słabe, nie słabe, i tak je lubię, choć wolę przestarzały Constitution. Ma nieprawdopodobny wdzięk, choć Galaxy jest lepiej rozwiązany technicznie z punktu widzenia przydatności w walce.
|
scynk
Użytkownik
|
#167 - Wysłana: 22 Sier 2009 20:50:00
ArekCóż, jeśli mieliby wolnego Defianta, to raczej nie monotwali by go w galaxy  chyba ze do transportu. WszyscyGalaxy nie jest stworzony do walki. nie nadaje się głównie ze względu na gigantyczny spodek. Myślicie że ile energii traci na tarcze wokół spodka? bo ja myślę że dużo. Ale galaxy bez spodka, jest juz calkiem-calkiem do walki
|
Scimitar
Użytkownik
|
#168 - Wysłana: 23 Sier 2009 00:25:40
Hazral: Trudno żeby słabe okręty- jakimi niby są Galaxy, miały ratować resztę floty przed Kardasjańską zasadzką złożoną z niszczycieli, prawda? ;) I tak i nie ;) - owszem jeśli Cardasjanie organizują zasadzkę to zawsze mają znaczną przewagę liczebną obliczoną na zmiażdżenie wroga; a nie bo przeciętny Cardasiański Galor (opierając się na DITLu) jest może trochę mocniejszy od Excelsiora, a potężniejszy Keldon wciąż jest najwyżej w połowie tak mocny jak Galaxy... scynk: Galaxy nie jest stworzony do walki. nie nadaje się głównie ze względu na gigantyczny spodek. Myślicie że ile energii traci na tarcze wokół spodka? bo ja myślę że dużo. Ale galaxy bez spodka, jest juz calkiem-calkiem do walki nie zgodzę się - od początku Galaxy był zaprojektowany jako okręt wielozadaniowy, a jednym z nich była walka (wpakowano w końcu w jego kadłub całą masę wówczas najnowocześniejszego uzbrojenia), poza tym spodek jest to też miejsce na którym zainstalowano całą masę emiterów połączonych w dolną i górną półswerę fazerów, co więcej nawiązując do TNG znaczna część wystrzałów oddawana jest właśnie z obszaru spodka, a nie sekcji inżynieryjnej (nie licząc torped fotonowych). Poza tym półswery umieszczone na spodku zapewniają lepszą ochronę sekcji inżynieryjnej w starciach z mniejszymi i zwrotniejszymi jednostkami (dużym mankamentem Galaxy jest właśnie duża wrażliwość na ataki zadawane z tyłu z uwagi na spore dziury w obronie - dodatkowe emitery umieszczone na gondolach w wersji refitowanej prawdopodobnie poprawiały w znaczny sposób ten mankament).
|
Kapitan_
Użytkownik
|
#169 - Wysłana: 5 Mar 2010 17:08:22
Otuż zauważ (jesli szukasz odpowiedzi jako w świecie Star Treka, to cię nie zadowole) że przeciez musieli miec jakąś fabułę do filmu. No przecież wszystko nie mogło polegać na tym, że lecą sobie z Warp1 i na tym się kończy. 
|
Q__
Moderator
|
#170 - Wysłana: 24 Cze 2012 19:22:19 - Edytowany przez: Q__
|
Eviva
Użytkownik
|
#171 - Wysłana: 24 Cze 2012 19:32:46 - Edytowany przez: Eviva
Pacyfizm jest dobry o tyle, o ile stoi za nim realna siła. Jak powiedział nieoceniony Scotty: - Najlepszy dyplomata to bateria fazerów.
Coś w tym niewątpliwie było, bo jak długo pożyje nieuzbrojony pacyfista między uzbrojonymi wojownikami?
|
Toudi
Użytkownik
|
#172 - Wysłana: 24 Cze 2012 19:39:45
Eviva, zależy, czasem dłużej niż uzbrojony wojownik przeciwny do grupy...
Ja tam jednak uważam, że "słabość" federacji jest na pokaz...
|
Q__
Moderator
|
#173 - Wysłana: 13 Mar 2014 20:46:11
Muzyka dla uszu fana - odgłos silników Ent-D: http://www.youtube.com/watch?v=ZPoqNeR3_UA
|
pirogronian
Użytkownik
|
#174 - Wysłana: 13 Mar 2014 21:07:42
Fajne na chwile, ale po pół minucie rozbolała mnie głowa... 
|
Mav
Użytkownik
|
#175 - Wysłana: 13 Mar 2014 21:59:42
Q__: Muzyka dla uszu fana - odgłos silników Ent-D: pirogronian: Fajne na chwile, ale po pół minucie rozbolała mnie głowa... Już kiedyś jak na to trafiłem to doszedłem do wniosku, że ten szum silników doprowadziłby ich do szału, ale jednak ja także mam hałas niesamowity za oknem (tramwaje, rondo, i korytarz powietrzny cywilnych samolotów, tylko pociągu brakuje...) i mimo wszystko jakoś człowiek daję radę. Często to dokucza, ale są momenty, że w ogóle się nie zwraca uwagi. Mimo wszystko jest to szkodliwe.
|
Q__
Moderator
|
#176 - Wysłana: 14 Mar 2014 07:45:05
MavMav: Już kiedyś jak na to trafiłem to doszedłem do wniosku, że ten szum silników doprowadziłby ich do szału Gdzie też to lemowskie, klasyczne: "Korytarz wypełniała cisza tak ostateczna, jakby statek był już w próżni." (z "Terminusa")? Ale coś za coś - silniki inne (o lepszych osiągach), to i cena musi być  .
|
Queerbot
Użytkownik
|
#177 - Wysłana: 14 Mar 2014 11:04:29
pirogronian: Fajne na chwile, ale po pół minucie rozbolała mnie głowa... Mav: doszedłem do wniosku, że ten szum silników doprowadziłby ich do szału Ja bym ciągle zasypiał. To jest jak szum deszczu albo drzew - nadaje się do głębokiego relaksu. Ale powiedzmy sobie szczerze - dodanie tego do odcinków było genialnym posunięciem, często widać to u fanów jak puste i nienaturalne wydają się wnętrza statków bez tego szumu.
|
Mav
Użytkownik
|
#178 - Wysłana: 14 Mar 2014 23:15:29
Queerbot: Ale powiedzmy sobie szczerze - dodanie tego do odcinków było genialnym posunięciem, często widać to u fanów jak puste i nienaturalne wydają się wnętrza statków bez tego szumu. Oczywiście. W serialu dodają okrętowego klimatu  Aczkolwiek w nBSG tego nie było i nie musiało być.
|
Q__
Moderator
|
#179 - Wysłana: 14 Mar 2014 23:24:01
MavMav: Aczkolwiek w nBSG tego nie było i nie musiało być. W nBSG mieli dość innych powodów do bólu głowy... 
|
Mav
Użytkownik
|
#180 - Wysłana: 15 Mar 2014 00:04:09
Q__: W nBSG mieli dość innych powodów do bólu głowy... Dobre  "33" jest dobrym przykładem ich problemów ze snem itd 
|