Autor |
Wiadomość |
rikker
Użytkownik
|
#61 - Wysłana: 24 Lut 2007 16:25:54
GALAXY
|
Q__
Moderator
|
#62 - Wysłana: 24 Lut 2007 16:33:02
Dj peyo
rodden i nastepcy wiedzieli ze walneli buga
Sam Roddenberry chyba nie, ale następcy z pewnością mieli tę świadomość..
rikker
To się nazywa krótko i treściwie  .
|
Jurgen
Moderator
|
#63 - Wysłana: 25 Lut 2007 22:38:50
Czy nebula posiada mostek bojowy i możliwość rozłączania jak Galaxy?
Hm... Ja o czymś takim nigdy nie słyszałem, Shielderowi chodziło raczej tylko o wymienny zasobnik nad spodkiem, dzięki któremu można dość szybko zmienić przeznaczenie okrętu.
|
Dj peyo
Użytkownik
|
#64 - Wysłana: 25 Lut 2007 23:34:34 - Edytowany przez: Dj peyo
Czy nebula posiada mostek bojowy
mysle ze to wynika z odpowiedzi na twoje drugie pytanie
Czy nebula posiada (...) możliwość rozłączania jak Galaxy?
Nebula posiada z tego co mi wiadomo prawie identyczny spodek jak Galaxy. I teraz pytanie. jak bardzo identyczny?? czy zaczepy trzymajace Spodek i reszte okretu w kupie sa stale?? jesli spodek galaxy jest wzorcem dla spodka nebuli to mysle ze takze zaczepy moglyby byc skopiowane. Wtedy w razie zagrozenia moznaby bylo oddzielic spodek. Ale czy mialoby to sens?? Czy nebula jest na tyle mocna aby podjac walke bez spodka?? jak widac ogromny spodek i "skrzydlo" nad nim (w konfiguracji normalnej) daje bardzo duza oslone dla podsystemow statku np dla maszynowni czy deflektora. Czy tak kanciaty statek bez spodka moze byc chroniony przez pole silowe(czyt. oslony)?? Czy po braku spodka pole nie bedzie sie zalamywac??
|
Q__
Moderator
|
#65 - Wysłana: 26 Lut 2007 12:06:28
Dj peyo
Nebula posiada z tego co mi wiadomo prawie identyczny spodek jak Galaxy. I teraz pytanie. jak bardzo identyczny?? czy zaczepy trzymajace Spodek i reszte okretu w kupie sa stale?? jesli spodek galaxy jest wzorcem dla spodka nebuli to mysle ze takze zaczepy moglyby byc skopiowane. Wtedy w razie zagrozenia moznaby bylo oddzielic spodek. Ale czy mialoby to sens?? Czy nebula jest na tyle mocna aby podjac walke bez spodka?? jak widac ogromny spodek i "skrzydlo" nad nim (w konfiguracji normalnej) daje bardzo duza oslone dla podsystemow statku np dla maszynowni czy deflektora. Czy tak kanciaty statek bez spodka moze byc chroniony przez pole silowe(czyt. oslony)?? Czy po braku spodka pole nie bedzie sie zalamywac??
Całe mnóstwo pytań, na które chyba nie ma kanonicznej odpowiedzi... IMHO najlepiej chyba w takim wypadku podeprzeć sie Manualami...
|
Dj peyo
Użytkownik
|
#66 - Wysłana: 26 Lut 2007 13:31:20
Q
wyjasnij mi jedno. Dlaczego nebula ma identyczny(prawie) spodek jak galaxy??
|
Q__
Moderator
|
#67 - Wysłana: 26 Lut 2007 15:36:39
Dj peyo
Dlaczego nebula ma identyczny(prawie) spodek jak galaxy??
Bo projektanci tak wymyślili? 
|
Dj peyo
Użytkownik
|
#68 - Wysłana: 26 Lut 2007 19:38:59
grrrrrrrrrrrrrrrr
|
Q__
Moderator
|
#69 - Wysłana: 25 Cze 2012 07:34:47
Wczesny concept art mostka z AND: 
|
biter
Użytkownik
|
#70 - Wysłana: 25 Cze 2012 11:57:57
Q__: Wczesny concept art mostka z AND: Co to za istota w tej sferycznej klatce? Trochę mi to zajechało Ucieczką w Kosmos.
|
ortkaj
Użytkownik
|
#71 - Wysłana: 25 Cze 2012 12:14:36 - Edytowany przez: ortkaj
biterMi też (wygląda na pilota), ale projekt był pewnie drogi do zrealizowania, ze względu na konieczność efektów specjalnych. Następcy Hensona postawili pilota w kącie i mogli nim kierować za pomocą rączek  EDIT. Moim zdecydowanym faworytem jest mostek Barbarelli  Zwróćcie proszę uwagę na doskonałą widoczność  pełny dostęp do uzbrojenia  i intuicyjna obsługę  no i najważniejsze jest futerkowy 
|
Q__
Moderator
|
#72 - Wysłana: 21 Maj 2013 04:00:46
Star Trek TNG Bridge Restoration Project: http://www.youtube.com/watch?v=F7cSsnLlXIQKolejna cenna fanowska inicjatywa.
|
Q__
Moderator
|
#73 - Wysłana: 31 Sier 2013 23:24:24
Może nie o samym mostku, ale wiąże się z tematem (czyli o frazie "You got the Conn"): http://www.startreknewvoyages.com/?p=3907
|
Q__
Moderator
|
#74 - Wysłana: 16 Paź 2013 13:15:53 - Edytowany przez: Q__
Nadal twierdzę, że Q__: "stojące" stanowiska na mostku to dla mnie nieporozumienie Niemniej, przyznać muszę, że mostki okrętów Sojuszu z Firefly mają dla mnie swój urok surowej funkcjonalności*:  To, że mogą se postać podkreśla ładnie, że Sojusz nie ma tam realnej konkurencji i jego załogi nie muszą się bać ostrzału, który pośle załogę na deski. A, że niewygodnie? Dobrze im tak, szwarccharakterom z antyFederacji  . * symulowanej zresztą raczej niż realnej, bo te fotele na kółkach... hmm... naiwność gorsza niż w TOS... biterJeszcze a'propos: biter: Co to za istota w tej sferycznej klatce? Trochę mi to zajechało Ucieczką w Kosmos. Zdaje się, że to miało być coś na +/- tej zasadzie: http://www.youtube.com/watch?v=sYkgWJzJ6fEBy pilot miał swobodę operowania w trzech wymiarach. Ostatecznie, jak wiemy, zadowolili się fotelem.
|
Mav
Użytkownik
|
#75 - Wysłana: 12 Wrz 2014 01:13:24
Q__: symulowanej zresztą raczej niż realnej, bo te fotele na kółkach... hmm... naiwność gorsza niż w TOS...  Kółka rewelacyjne. Jeżdzili by po tym mostku, aż któryś w końcu pięknie by zjechał z tych schodków 
|
Q__
Moderator
|
#76 - Wysłana: 12 Wrz 2014 02:12:18
Mav  No, to jest jeden z wielu powodów, dla których - mimo całej sympatii - nie umiałem nigdy traktować serio Firefly (i idei, że Whedon mógłby być zbawcą Treka).
|
Korrd
Użytkownik
|
#77 - Wysłana: 12 Wrz 2014 11:54:29
O, ja też wrzucę swój ranking  1 - Enterprise z TMP (w TWoK było za ciemno), 2 - Enterprise z ST V i ST VI (różnią się, ale oba mi się podobają), 3 - Voyager, 4 - K'T'Inga (TMP), 5 - Enterprise NX-01, 6 - Enterprise B.
|
Mav
Użytkownik
|
#78 - Wysłana: 12 Wrz 2014 18:54:40 - Edytowany przez: Mav
|
Q__
Moderator
|
#79 - Wysłana: 15 Wrz 2014 01:30:46
MavMav: a mimo to jego CIC wygląda efektowniej i nowocześniej niż te wszystkie mostki z Treka czy innych B5 razem wzięte Świetnie, tylko skąd założenie, że rozwój mostków przez parę stuleci ma iść w kierunku narastającej komplikacji? A może pójdzie w prostotę? (O ile w ogóle klasyczne mostki będą wtedy potrzebne...*) * Kłaniają się gniazdka Daty i Harpera, avatary Andromedy i statków Kultury...
|
Mav
Użytkownik
|
#80 - Wysłana: 15 Wrz 2014 02:11:30
Q__: Świetnie, tylko skąd założenie, że rozwój mostków przez parę stuleci ma iść w kierunku narastającej komplikacji? To tylko pozorna komplikacja. Razem te wszystkie monitory, przyciski itd. wydają się być skomplikowanym bałaganem, ale każde stanowisko jest obsługiwane przez konkretna osobę, w konkretnym celu, co razem daje dobrze działający organizm. Jednak przede wszystkim powiedzmy sobie szczerze, czy twórcy mostków z tych wszystkich filmów i seriali kierowali się tą wizją upraszczania, o której piszesz, czy jednak chodziło im o efektowny, nowoczesny wygląd? Bo myślę, że to drugie. Więc to trochę dziwne, mimo wszystko, że CIC z prawdziwych okrętów i to z lat 70 wygląda w sumie nowocześniej. Ale żeby nie było, że się czepiam za bardzo. Wiadomo, że komputeryzacja wspomaga załogę, więc i mostki mogą być "czystsze", że tak powiem. Przykład CIC USS Zumwalt, najnowocześniejszego okrętu świata (okręt Kirka, więc musi być taki  ), niejako to potwierdza: 
|
Christof
Użytkownik
|
#81 - Wysłana: 15 Wrz 2014 14:39:57
Mav
Najbliżej "spokrewniony" z mostkami współczesnych okrętów wojennych to jest chyba CIC z Galactiki (z remake'a off course ;)).
|
Mav
Użytkownik
|
#82 - Wysłana: 15 Wrz 2014 15:17:09
Christof: Najbliżej "spokrewniony" z mostkami współczesnych okrętów wojennych to jest chyba CIC z Galactiki (z remake'a off course ;)). Tak, zgadza się. Lubie mostek Galaktyki 
|
Q__
Moderator
|
#83 - Wysłana: 11 Lis 2014 09:52:54 - Edytowany przez: Q__
Elegancki, acz w funkcjonalność powątpiewam (ile czasu się traci na przebiegnięcie od konsoli do konsoli?) mostek admiralskiej klasy Odyssey z STO:  Nawet mostek Executora wydaje się na jego tle kameralny:  Choć tam też sporo przestrzeni do łażenia... 
|
Adek
Użytkownik
|
#84 - Wysłana: 11 Lis 2014 14:13:20
Q__: Elegancki, acz w funkcjonalność powątpiewam (ile czasu się traci na przebiegnięcie od konsoli do konsoli?) mostek admiralskiej klasy Odyssey z STO: Nawet mostek Executora wydaje się na jego tle kameralny. Choć tam też sporo przestrzeni do łażenia.. Czasem grafikom wydaje się, że takie wnętrze zrobi wrażenie na widzu a nie zastanawiają się zbytnio nad fabularną funkcjonalnością mostka. 
|
Q__
Moderator
|
#85 - Wysłana: 11 Lis 2014 14:20:42
AdekA potem biedni załoganci - i ważni goście - muszą się namęczyć: http://www.youtube.com/watch?v=Fwn358yvWjM
|
Adek
Użytkownik
|
#86 - Wysłana: 11 Lis 2014 14:28:22
Q Jeśli byłbym na tak DUŻYM okręcie lub na okręcie trekowym to użyłbym transportera lub zwyczajnie turbowindy zamiast biec tak zabawnie przez cały okręt i się zadyszeć haha. 
|
Q__
Moderator
|
#87 - Wysłana: 11 Lis 2014 14:39:55
AdekTylko, że i to rozwiązanie ma swoje minusy: http://www.youtube.com/watch?v=m6vYKJerstg
|
Adek
Użytkownik
|
#88 - Wysłana: 11 Lis 2014 14:57:21 - Edytowany przez: Adek
Hahahaha GENIALNE!  I dwie ślicznotki, jakie zawsze są miłym urozmaiceniem każdego filmiku tego typu. A tak przy temacie... hehe https://www.youtube.com/watch?v=58kDMw779xc
|
Guauld
Użytkownik
|
#89 - Wysłana: 11 Lis 2014 15:26:44
Q__: Tylko, że i to rozwiązanie ma swoje minusy: Pradawni na Atlantydzie jakoś się z tym problemem uporali  . No i co by nie patrzeć, rzekomo Ent-J miał korzystać z tego rozwiązania, całkowicie zastępując nim przestarzałe turbowiny. Ja to się tak zastanawiam, jak wyglądałaby wędrówka przez tunele Jeffriesa  . Q__: Elegancki, acz w funkcjonalność powątpiewam (ile czasu się traci na przebiegnięcie od konsoli do konsoli?) To jest po prostu największa bolączka MMO, czyli skalowanie... Zawsze kompletnie zabija klimat gry, jakby nie dało się tego rozwiązać inaczej. Nikt po prostu nie chce ryzykować żadną innowacyjnością najwidoczniej.
|
Adek
Użytkownik
|
#90 - Wysłana: 11 Lis 2014 15:34:36 - Edytowany przez: Adek
Guauld: Ja to się tak zastanawiam, jak wyglądałaby wędrówka przez tunele Jeffriesa Grubaski miałyby pewnie spory kłopot z przeciskaniem się dziesiątkami metrów przez wąskie tunele.  W Voyu chyba nawet była taka scena, że 7 z 9 szła na czworakach z Belaną i 7 powiedziała, że kto zaprojektował takie wąskie tunele, że to nieefektywne. A Belana odpowiedziała: "Zaprojektował i już i nie ma co marudzić tylko chodźmy coś naprawić". Nie jestem pewien czy z tymi postaciami ale taka scena zdaje się była. 
|