Autor |
Wiadomość |
4_z_Szesciopaka
Użytkownik
|
#31 - Wysłana: 23 Lut 2007 18:22:16
Q__
Muszę przyznać,że "stojące" stanowiska na mostku to dla mnie nieporozumienie (nawet gdy dotyczą Galaxy, który tak uwielbiam). Jest to jeden z większych buraków Treka.
Q wyjaśnienie masz w fińskiej wersji (parodii) Treka rozchodzi się o to aby worf nie cierpaiła na atrofię (bodajzę zanik) mięśni.
Zresztą nawet na dzisiejszych statkach morskich mostek to mostek a nie pokój kominkowy 
|
Alex
Użytkownik
|
#32 - Wysłana: 23 Lut 2007 18:27:32
Picard
z tego co pamietam na mostku Voyagera zarowno Harry jak i Tuvok mieli takie wysokie 'taboreciki' (ten od Tuvoka mozna bylo zobaczyc w ktoryms blooperze) wiec nie mozna powiedziec ze stanowiska operacyjnego i taktycznego sa zawsze stojace. choc w ktorym odcinku mozna bylo zobaczyc jak Seven stala 'nad glowa' Kaski
|
Q__
Moderator
|
#33 - Wysłana: 23 Lut 2007 18:41:59
4_z_Szesciopaka
Q wyjaśnienie masz w fińskiej wersji (parodii) Treka rozchodzi się o to aby worf nie cierpaiła na atrofię (bodajzę zanik) mięśni.
 (atrofia znaczy tyle co zanik tylko w innym języku)
Zresztą nawet na dzisiejszych statkach morskich mostek to mostek a nie pokój kominkowy
1. Jednostki z XXIV wieku powinny być nowocześniejsze,
2. Galaxy uchodzi wszak za okręt luksusowy,,,
|
4_z_Szesciopaka
Użytkownik
|
#34 - Wysłana: 23 Lut 2007 21:23:05 - Edytowany przez: 4_z_Szesciopaka
Q__
1. Jednostki z XXIV wieku powinny być nowocześniejsze,
to nie kwestia nowoczesności, tylko chyba kwestia specyfiki pracy na mostku.
2. Galaxy uchodzi wszak za okręt luksusowy,,,
titanic również za taki uchodził, a ni wydaje mi się zeby na mostku były krzesełka czy foteliki Queen Mary 2 też jest i luksusiowa i zapewne nowoczesna i ma to samo 
|
Q__
Moderator
|
#35 - Wysłana: 23 Lut 2007 21:28:12
4_z_Szesciopaka
to nie kwestia nowoczesności, tylko chyba kwestia specyfiki pracy na mostku.
Specyfiki polegającej na tym, że oficerowie latają po mostku jak szmaciane lalki... 
|
Dj peyo
Użytkownik
|
#36 - Wysłana: 23 Lut 2007 21:34:57
Galaxy uchodzi wszak za okręt luksusowy
galaxy jest okretem luksusowym
jesli chodzi o mostek to mysle ze na galaxy to nie jest nieporozumienie. mysle ze wiekszym nieporozumieniem moglyby byc fotele wlasnie w tych miejscach.
z tego co widzialem Worf bardzo czesto(tak samo jak natasha yar) kozystali poprostu z kilku konsol na raz i mysle ze wlasnie brak siedzenia zapewnia wiekszy komfort. Szczegolnie w trakcie walki gdy oficer musi kozystac z kilku konsol. w tym wypadku fotel by tylko przeszkadzal. natomiast jak na voyagerze takie "taborety" by sie przydaly
|
Q__
Moderator
|
#37 - Wysłana: 23 Lut 2007 21:37:14
Dj peyo
wlasnie brak siedzenia zapewnia wiekszy komfort.
Większy komfort latania po mostku... 
|
Dj peyo
Użytkownik
|
#38 - Wysłana: 23 Lut 2007 21:38:14
Większy komfort latania po mostku..
chcialbys tak po zderzeniu z innym statkiem przeleciec przez taki fotel?? 
|
Q__
Moderator
|
#39 - Wysłana: 23 Lut 2007 21:41:19
Dj peyo
chcialbys tak po zderzeniu z innym statkiem przeleciec przez taki fotel??
Nie, na miejscu Worfa wolałbym wygodny fotel z pasami bezpieczeństwa...
|
Dj peyo
Użytkownik
|
#40 - Wysłana: 23 Lut 2007 21:42:59
Nie, na miejscu Worfa wolałbym wygodny fotel z pasami bezpieczeństwa...

|
szwagier
Użytkownik
|
#41 - Wysłana: 23 Lut 2007 22:09:08
Więc (juz bez numeracji tylko wymienię):
- Constitution (TMP)
- Constitution (refit)
- Galaxy
- Intrepid
- Promethesus
- Defiant
- Excelsior-B
Czy Nebula nie powinna mieć takiego mostka jak Galaxy?? To ten sam spodek.
|
Q__
Moderator
|
#42 - Wysłana: 23 Lut 2007 22:24:36
szwagier
- Constitution (TMP)
- Constitution (refit)
Ależ właśnie w TMP był Constitution po reficie...
|
4_z_Szesciopaka
Użytkownik
|
#43 - Wysłana: 23 Lut 2007 22:40:09
Q__
Większy komfort latania po mostku..
Myślę, że raczej, że nie chodzi o komfort tylko raczej o mozliwosć szybkich zmian stanowisk oraz wyższy poziom skupienia. Np chirurdzy podczas operacji nie siadają mimo, że niekiedy operują szereg godzin. Jak ja nad czymś intensywnie myślę to lepiej mi synapsy klikają jak łażę niż siedze czy leże.
W końcu poraca na mostku polega na tym, że jest się maksymalnie skupionym a nie na tym, że się mości szynki na fotelikach (może nie dotyczyć pewnych w sumie stacjonarnych i monotonnycgh czynności jak sterowanie, kapitanowanie, Ioficerowanie, czy doradzanie- dla kontrprzykładu pielęgniarka nneszjologiczna siedzi podczas operacji).
|
Delta
Użytkownik
|
#44 - Wysłana: 23 Lut 2007 22:43:28
szwagier
O właśnie miałem o tym napisać, skleroza nie boli.
Z mostkiem Nebuli to do końca nie wiadomo jak jest. Po pierwsze w TNG: Redemption, widzimy mostek U.S.S. "Sutherland", którym dowodzi Data. Ten mostek jest całkowicie odmienny od mostka okrętu klasy Nebula pokazanego jest w jednym z odcinków DS9 (DS9: Second Sight). Na dodatek, jest jeszcze TNG: The Wounded, gdzie pokazano kolejną Nebulę (U.S.S. "Phoenix"  ). Jej wystrój wnętrza przypomina okręty klasy Galaxy (czyli tak, jak chyba być powinno).
Co do Nebuli pokazanych w TNG to można by to wyjaśnić w ten sposób: mostek jest taki jak na Galaxy, ale tzw. Battle Bridge jest inny (i to właśnie jego widzimy w TNG: Redemption).
byłoby to niezłe wyjaśnienie, gdyby nie fakt, że o ile pamiętam mostek okrętu klasy Nebula pokazany w DS9 w ogóle nie przypomina tego z Galaxy.
|
Slovaak
Użytkownik
|
#45 - Wysłana: 23 Lut 2007 23:15:48
Powinien mieć, podobnie Saratoga z DS9 powinna mieć inny. Z tego co wiem to podobieństwa w mostkach Reliant i Enterprise wynikały z braku kasy ale wg. mnie wyszło znakomicie, patrząc na kadłuby to ten sam typ wiec powinny byc góra drobne różnice.
PS. tylko bez takich jak na NX-02 gdzie dodali jakies pionowe rury  juz sobie wyobrazam co było by na NX-03 
|
Q__
Moderator
|
#46 - Wysłana: 23 Lut 2007 23:35:57
4_z_Szesciopaka
Np chirurdzy podczas operacji nie siadają mimo, że niekiedy operują szereg godzin.
Owszem, ale powierzchnia n której stoją nie ulega gwałtownym wstrząsom...
Jak ja nad czymś intensywnie myślę to lepiej mi synapsy klikają jak łażę niż siedze czy leże.
Ja też.
może nie dotyczyć pewnych w sumie stacjonarnych i monotonnycgh czynności jak sterowanie
O taak, sterowanie, zwłąszcza w sytuacji walki jest baardzo monotonne...
Slovaak
juz sobie wyobrazam co było by na NX-03
Zapewne tańczyły przy nich urocze damy z Oriona 
|
4_z_Szesciopaka
Użytkownik
|
#47 - Wysłana: 23 Lut 2007 23:48:10
Q__
Owszem, ale powierzchnia n której stoją nie ulega gwałtownym wstrząsom...
O taak, sterowanie, zwłąszcza w sytuacji walki jest baardzo monotonne...
Ale jak weźmiesz pod uwagę casus statku morskiego to przeciez tam też nie ma foteli nawet na tych nainowocześniejszych. w Kńcu to nie samochód w którym przypinasz się pasami, a wstrząsy czy to sztormowe czy to z powodu walki trwają raczej krócej niż okres normalnej "prosperity" okrętu.
A jeszcze pos chirurgów powierzchnia ich pracy jest wyjątkowo "niestabilna" i skłonna do przemieszczania się w różnych kierunkach
W skrócie (buraka absolutnie nie wykluczam, ale: )
ludź stojący - jest bardziej skupiony
ludź siedziący staje sie rozlazłym matołem 
|
Q__
Moderator
|
#48 - Wysłana: 23 Lut 2007 23:53:07
4_z_Szesciopaka
Ale jak weźmiesz pod uwagę casus statku morskiego to przeciez tam też nie ma foteli nawet na tych nainowocześniejszych.
Sternik na okręcie morskim trzyma się kurczowo koła sterowego. Czy Galaxy ma koło sterowe???
|
4_z_Szesciopaka
Użytkownik
|
#49 - Wysłana: 24 Lut 2007 00:28:33
ten akurat ma fotel (tak samo jak na okrecie podwodnym sternicy co też maja siedziska)
|
Q__
Moderator
|
#50 - Wysłana: 24 Lut 2007 00:55:17
4_z_Szesciopaka
ten akurat ma fotel
Mówiliśmy akurat o staniu przy konsolach taktycznych.
|
4_z_Szesciopaka
Użytkownik
|
#51 - Wysłana: 24 Lut 2007 02:02:48
Mówiliśmy akurat o staniu przy konsolach taktycznych.
wychodzę z założenia, że częśc wachty musi mieć możliwoiść szybkiej i płynnej zmiany stanowisk- nie byłoby to mozliwe gdyby załoganci za każdym razem musieli odklejać tyłki z foteli.
Albo to albo burak.
|
Q__
Moderator
|
#52 - Wysłana: 24 Lut 2007 02:04:44
4_z_Szesciopaka
Albo to albo burak.
IMHO raczej burak...
|
Dj peyo
Użytkownik
|
#53 - Wysłana: 24 Lut 2007 02:48:58
Nie porownujcie okretu morskiego do okretu z XXIV wieku. mili panstwo. nikt na galaxy nie stoi z lornetka i nie wypatruje galorow!!!! Powagi troche
Wedlog mnie mostek powinien byc przestronny, duzy(jak np sovereignowski) ale przy tym komfortowy(jak czesc mostka galaxy), ale przedewszytskim powinien sprostac wymaganiom.
Przestronny dlatego zeby wszystko co lata na mostku w czasie walki mialo gdzie latac zas komfortowy wiadomo.
|
Q__
Moderator
|
#54 - Wysłana: 24 Lut 2007 02:55:54
Dj peyo
Wedlog mnie mostek powinien byc przestronny, duzy(jak np sovereignowski) ale przy tym komfortowy(jak czesc mostka galaxy), ale przedewszytskim powinien sprostac wymaganiom.
Tu się zgadzam.
Przestronny dlatego zeby wszystko co lata na mostku w czasie walki mialo gdzie latac
I właśnie dlatego mówię o fotelach i pasach, bo latanie załogi po mostku to jeden wielki burak...
|
Dj peyo
Użytkownik
|
#55 - Wysłana: 24 Lut 2007 02:58:30
I właśnie dlatego mówię o fotelach i pasach, bo latanie załogi po mostku to jeden wielki burak...
I tu mamu problem. albo fotele z pasami przy czym kazda konsola musi byc obsadzona "wojakiem" albo fotele bez pasow i mobilnosc zalogi. mysle ze gdybym mial siedziec na .... przez 8 godzin wolalbym sobie pochodzic od konsoli do konsoli.
|
Q__
Moderator
|
#56 - Wysłana: 24 Lut 2007 03:08:57
Dj peyo
mysle ze gdybym mial siedziec na .... przez 8 godzin wolalbym sobie pochodzic od konsoli do konsoli.
Mówię tu nie o siedzeniu w fotelach na stałe, a o przypinaniu się pasami gdy można spodziewać się, "że będzie trzęsło".
|
Anonim
Anonimowy
|
#57 - Wysłana: 24 Lut 2007 03:33:02
To, ze niektore mostki roznia sie od siebie, podczas gdy powinny byc podobne lub nawet takie same, mozna akurat latwo i logicznie wyjasnic. Po pierwsze, mostek jest ta czescia okretu, ktora latwo i chetnie poddaje sie modernizacji. W koncu najczesciej modernizowana jest elektronika i bron pokladowa - obie te rzeczy czesto wrecz wymagaja modyfikacji na mostku (dodania nowych konsol, czy wymiany starych na nowe). A skoro i tak juz sie czesc mostka modernizuje, to mozna rowniez ulepszyc inne jego czesci.
Znane od dawna wyjasnienie mowi, ze mostki - szczegolnie na okretach federacyjnych - sa bardzo modularne. Tzn. modularne w stosunu do reszty okretu - mozna je wymieniac w calosci. To jest jedno z niewielu trzymajacych sie kupy wyjasnien, przy okazji uzasadniajacych slusznosc innego "buraka" - ze mostki na federacyjnych okretach umieszczone sa na szczycie spodka. Miejsce, zdawaloby sie, dosc bezsensowne. Taki montaz powoduje, ze ta - krytyczna - czesc okretu jest bardzo narazona na uszkodzenie czy to w wyniku ostrzalu, czy jakiegos naturalnego fenomenu. Czemu mostki nie sa ukryte w samym srodku kadluba, skoro sa tak wazne (tak jest np. w cyklu Honor Harrington)? Wlasnie ze wzgledu na to, ze w ten sposob utraconoby mozliwosc ich wymiany.
Dlatego np. TOSowski Enterprise mial rozne mostki (w TMP modernizacja jest pokazana explicite!). Nebule tez moga miec rozne. Szczegolnie rozne wersje Nebuli - pamietajcie, ze niektore maja zasobnik z bronia, inne z czujnikami (badawczy), jeszcze inne maja zasobnik "AWACS" - bardzo logicznym by bylo, jakby rozne zasobniki (pociagajace za soba rozne funkcje, jakie ma pelnic okret) implikowaly rowniez rozne mostki.
/Sh1eldeR
|
szwagier
Użytkownik
|
#58 - Wysłana: 24 Lut 2007 12:01:56
Ależ właśnie w TMP był Constitution po reficie...
Sorry, chodziło mi o TMP i "reffit" czyli mostek 1701-A.
O ile wiem to w filmie mostek Mirandy i Constution to były te same mostki, tylko inaczej oświetlone (brak funduszów). Ok. Nebula i Galaxy mogą się różnić wystrojem czy wyposażeniem, ale rozkład i wielkość powinna być taka sama.
CzCo do Nebuli pokazanych w TNG to można by to wyjaśnić w ten sposób: mostek jest taki jak na Galaxy, ale tzw. Battle Bridge jest inny (i to właśnie jego widzimy w TNG: Redemption).
byłoby to niezłe wyjaśnienie, gdyby nie fakt, że o ile pamiętam mostek okrętu klasy Nebula pokazany w DS9 w ogóle nie przypomina tego z Galaxy.
Czy nebula posiada mostek bojowy i możliwość rozłączania jak Galaxy?
|
Q__
Moderator
|
#59 - Wysłana: 24 Lut 2007 12:38:04 - Edytowany przez: Q__
Sh1eldeR
Czemu mostki nie sa ukryte w samym srodku kadluba, skoro sa tak wazne (tak jest np. w cyklu Honor Harrington)?
Pewnie dlatego, że:
1. Trek nie jest tak "technicznym" i "militarnym" serialem jak HH,
2. od czasu wymyślenia Treka do czasu wymyślenia HH minęło sporo lat i Roddenberry nie mógł znać wielu technologii (choćby już dziś realnych) znanych Weberowi, a następni twórcy Treka powtarzali to automatycznie.
BTW: umiejscowienie mostków w SW jest jeszcze idiotyczniejsze...
w TMP modernizacja jest pokazana explicite!
Owszem, TMPowskie sceny przedstawiające modernizację Enterprise klasy Constitution należą do najlepszych scen w Treku.
bardzo logicznym by bylo, jakby rozne zasobniki (pociagajace za soba rozne funkcje, jakie ma pelnic okret) implikowaly rowniez rozne mostki.
Owszem, z drugiej strony sugeruje to (choć zdecydowanie nie twierdzę, że nie masz racji, przeciwnie...), że okręty danej klasy, z zewnątrz identyczne (lub prawie identyczne) zasadniczo różniłyby się od siebie mozliwościami, zależnie od zastosowanych w nich modułów (typu: mostek, zasobniki itp.).
|
Dj peyo
Użytkownik
|
#60 - Wysłana: 24 Lut 2007 16:14:04 - Edytowany przez: Dj peyo
od czasu wymyślenia Treka do czasu wymyślenia HH minęło sporo lat i Roddenberry nie mógł znać wielu technologii (choćby już dziś realnych) znanych Weberowi, a następni twórcy Treka powtarzali to automatycznie.
BTW: umiejscowienie mostków w SW jest jeszcze idiotyczniejsze...
rodden i nastepcy wiedzieli ze walneli buga wiec chcac skorygowac swoj blad tak dobrali fabule ze dziwnym zbiegiem okolicznosci nikt nie obiera mostka za cel podstawowy
Na SW szkoda slow. jeden mysliwiec rozbija sie o superniszczyciel w nastepstwie niszczy go. eee tam
|