USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Treknologia / Imperial Star Destroyer VS klasa Galaxy
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  ...  38  39  40  41  42  »» 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#91 - Wysłana: 2 Sier 2006 15:18:33
waterhouse

Poza tym co wiesz o tempie powstawania <wszystkich> modeli okrętów w SW w ciągu 25,000 lat istnienia tego świata?

Pamiętając, że świat ST, do pewnego momentu przynajmniej, rozwijał się identycznie jak nasz zechcesz z pewnością (skoro o epokach mowa) zestawić okręty z czasów oryginalnej trylogii SW lub z czasów naszego ulubionego Admirała, a te epoki miałem na myśłi z np. bajorańskim jachtem słonecznym, a jeszcze lepiej z fenicką galerą, która w tylko po wodzie pływała...

Nie tędy droga - w temacie topicu mówimy wyraźnie o ISD (ze świata SW) i Galaxy (ze świata ST)

Dane:
ISD
http://starwars.wikia.com/wiki/Imperial_I-class_St ar_Destroyer
http://starwars.wikia.com/wiki/Imperial_II-class_S tar_Destroyer
Galaxy:
http://www.memory-alpha.org/en/wiki/Galaxy_class

Znasz takowe dane czy polegasz na własnej obserwacji?

Jeśłi coś widać na ekranie to chyba jest to wystarczające (ale dane też zamieściłem)

skąd założenie że osłony z SW umożliwiają transport przez nie?
fazery i torpedy i wątpie że osłony ze SW to wytrzymają

Dane tarcz/osłon do porównania zamieściełm TU:
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=3&topic=1232#19
waterhouse
Moderator
#92 - Wysłana: 2 Sier 2006 15:23:04 - Edytowany przez: waterhouse
Q__

jak nasz zechcesz z pewnością (skoro o epokach mowa) zestawić okręty z czasów oryginalnej trylogii SW lub z czasów naszego ulubionego Admirała a te epoki miałem na myśłi z np. bajorańskim jachtem słonecznym, a jeszcze lepiej z fenicką galerą, która w tylko po wodzie pływała...

Nie rozumiem. Od czasów OT do czesów Thrawna minęło 5 lat, a od czasów galery do Galaxy - ponad 2000.

Jeśłi coś widać na ekranie to chyba jest to wystarczające (ale dane też zamieściłem)

Co widać na ekranie? I gdzie te dane?
Pah Wraith
Użytkownik
#93 - Wysłana: 2 Sier 2006 15:32:51 - Edytowany przez: Pah Wraith
szwagier
statki imperium, które nawalają z dział w miejcu, oraz Galaktyka, która robi tak samo. Wogóle te myśliwce wyglądają jak obecne samoloty wojskowe. Nie ma co porównywać nawet z takim Danube czy Peregrine.

Och, widzę że dziś mamy dzień komizmu? Porównujesz wielusetmetrowe (kilometrowe?) jednostki ze stateczkami o długości nie przekraczającej 15m?

Broń do strzału też szykują znacznie dłużej

pamiętasz broń telaronową? 7 minut przygotowania, ale za to jaka skuteczność!

Q__

Mowa była o prędkosci okrętów w podświetlnej - jak można ją w kosmosie ocenić???
Q__
Moderator
#94 - Wysłana: 2 Sier 2006 15:43:09
waterhouse

Nie rozumiem.

Chodzi mi o to, że dyskusja nie dotyczy rozmaitych okrętów w ogóle (i róznych epok), a ISD i Galaxy, a więc ściśle określonego momentu w historii obu universów...

I gdzie te dane?

Podałem linki od MA i Wookiepedii - w nich...

Pah Wraith

7 minut przygotowania, ale za to jaka skuteczność!

Przez tych 7 min. przeciwnik może wiele zrobic...
Pah Wraith
Użytkownik
#95 - Wysłana: 2 Sier 2006 15:47:06
Przez tych 7 min. przeciwnik może wiele zrobic...

Może, o ile nie jesteś na pokładzie Scimitara - najbardziej śmiercinośnej zabawki w uniwersum ST... (o ile oczywiście scenarzyści nie wykręcą ci głupkowatego numeru )
waterhouse
Moderator
#96 - Wysłana: 2 Sier 2006 15:52:57
a ISD i Galaxy, a więc ściśle określonego momentu w historii obu universów...

I uważasz że ISD jest "archaiczny"...tylko w stosunku do czego? Galaxy? krążowników Mon Calmari?

Podałem linki od MA i Wookiepedii - w nich...

Ciekawe. A możesz zacytować te "dane" które umożliwiają porównania?
Q__
Moderator
#97 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:01:02
waterhouse

I uważasz że ISD jest "archaiczny"...tylko w stosunku do czego? Galaxy?

W stosunku do technologii używanych przez Federację w XXIV w.

A możesz zacytować te "dane" które umożliwiają porównania?

Może Ty udowodnij, że jest to niemożliwe

Pah Wraith

o ile oczywiście scenarzyści nie wykręcą ci głupkowatego numeru)

Cieszę się, że masz świadomośc, że w filmach (i komiksach) zwycięstwo nie zależy od logiki, a od woli scenarzysty...
waterhouse
Moderator
#98 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:09:57 - Edytowany przez: waterhouse
W stosunku do technologii używanych przez Federację w XXIV w.

Szybko zmieniasz zdanie ("1. Archaiczne: nowe modele okrętów powstają znacznie rzadziej niż w ST, mimo, że w SW mijają lata " ).

Może Ty udowodnij, że jest to niemożliwe

Przecież to Ty twierdzisz o wyższości jednej technologii nad drugą. Przydałoby się więc takie tezy jakoś udowodnić. Jak widać, nie potrafisz tego zrobić, ani choćby przytoczyć *jakichkolwiek* danych umożliwiających porównanie, choć twierdzisz że znajdują się w linkach które podałeś.
Q__
Moderator
#99 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:12:17
waterhouse

Szybko zmieniasz zdanie.

W którym momencie? Zawsze twierdziłem, że ISD jest archaiczny w stosunku do technologii używanych przez Federację w XXIV w.

nie potrafisz tego zrobić

To, ze nie chce mi się pieczołowicie wygrzebywać i zestawiać danych, nie swiadczy, że nie umiem tego robić...
waterhouse
Moderator
#100 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:22:32 - Edytowany przez: waterhouse
Zawsze twierdziłem, że ISD jest archaiczny w stosunku do technologii używanych przez Federację w XXIV w.

Super, ale chodziło mi raczej o Twoje rozumienie słowa "archaiczny" które przytoczyłem. Twierdziłeś bowiem że okręty w SW są "archaiczne" bowiem nowe modele nie są produkowane tak szybko jak w ST.

To, ze nie chce mi się pieczołowicie wygrzebywać i zestawiać danych, nie swiadczy, że nie umiem tego robić...

Jak chcesz.... ocenę Twojej metodologii zostawię bez komentarza.
Q__
Moderator
#101 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:24:37 - Edytowany przez: Q__
waterhouse

Twierdziłeś bowiem że okręty w SW są "archaiczne" bowiem nowe modele nie są produkowane tak szybko jak w ST.

To też nadal twierdzę... Porównaj szybkość powstawania nowych klas okrętów w ST w XXIV i w SW, w czasach o których mówimy...

Ps. skoro ISD miałby trudności z Enterprise'm Kirka i jego załogą, to co dopiero z Picardem:
http://robotics.caltech.edu/~mason/ramblings/starT rekVsStarWars.html
waterhouse
Moderator
#102 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:28:28 - Edytowany przez: waterhouse
Porównaj szybkość powstawania nowych klas okrętów w ST w XXIV i w SW, w czasach o których mówimy...

A o jakich czasach mówimy?

Nie wspominając już o tym, że tego typu porównanie jest nieco absurdalne, biorąc pod uwagę na ile różni się Imperium (Republika) od UFP jeśli chodzi o rozwój cywilizacji i na ile różnią się oba wszechświaty.

To też nadal twierdzę...

Sęk w tym, że słowo "archiczny" ma nieco inne znacznie, i nie można go użyć bez wspólnego punktu odniesienia, którego w przypadku SW i ST nie ma.
Q__
Moderator
#103 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:48:24
waterhouse

A o jakich czasach mówimy?

OT + czasy Thrawna

Kolejne linki z dokładnymi danymi, które NAPRAWDĘ da się zestawić:
http://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_Star_Destroy er#Imperial-class_Star_Destroyer
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Enterprise_%28NCC -1701-D%29
waterhouse
Moderator
#104 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:51:42 - Edytowany przez: waterhouse
OT + czasy Thrawna

Czyli od OT do czasów Thrawna, porównują z czym? Całym XXIV wiekiem?

Kolejne linki z dokładnymi danymi, które NAPRAWDĘ da się zestawić:

Wybacza, ale zestawienie tego że ISD miał tyle a tyle baterii fazerowych,dział jonowych, myśliwców itd z analogicznymi informacjami dotyczącymi klasy Galaxy daje naprawdę niewiele.

Czekam cały czas np. na zastawienie ile czasu zajmuje ISD i Galaxy przygotowanie broni do strzału, prędkości - a na te tamaty się już wypowiadałeś...więc...
Q__
Moderator
#105 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:57:02
waterhouse

Czekam cały czas np. na zastawienie ile czasu zajmuje ISD i Galaxy przygotowanie broni do strzału, prędkości - a na te tamaty się już wypowiadałeś...więc...

To akurat można ocenić nawet po tym co widzimy na ekranie...
szwagier
Użytkownik
#106 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:58:33
Och, widzę że dziś mamy dzień komizmu? Porównujesz wielusetmetrowe (kilometrowe?) jednostki ze stateczkami o długości nie przekraczającej 15m?

Aj aj Pah Wraith.. ja porównałem myśliwce ze SW z przykładową klasą Danube czy Peregrine, więc się nie śmiej. Czy myśliwce ze SW miały np. osłony?
waterhouse
Moderator
#107 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:59:26 - Edytowany przez: waterhouse
Q__

To akurat można ocenić nawet po tym co widzimy na ekranie...

Czekam z zapartym tchem, aż przedstawisz odpowiednie informacje.

szwagier

Czy myśliwce ze SW miały np. osłony?

owszem, miały
Q__
Moderator
#108 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:04:03
waterhouse

Czekam z zapartym tchem, aż przedstawisz odpowiednie informacje.

Dobra. Przedstawię...
szwagier
Użytkownik
#109 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:06:56
owszem, miały

Które? x-wingi też?
Q__
Moderator
#110 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:11:26
szwagier

Które? x-wingi też?

Niestety, miały:
http://starwars.wikia.com/wiki/X-wing
szwagier
Użytkownik
#111 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:18:56
Poozostaje tylko pytanie jak one by się miały w konfrontacji z fazerem.
Q__
Moderator
#112 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:22:24 - Edytowany przez: Q__
szwagier

Poozostaje tylko pytanie jak one by się miały w konfrontacji z fazerem.

Powiem jak nasz Mod - poszukaj danych i zrób zestawienie...
szwagier
Użytkownik
#113 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:32:17
Powiem jak nasz Mod - poszukaj danych i zrób zestawienie...

Nie da się, zupełnie inne założenia. Tak jak powiedziałeś pozostaje ocenianie tego co widzimy a biorę pod uwagę takie rzeczy jak ilość technologicznych wynalazków, jakich w SW brak, czy nawet poziom i formę życia na okrętach obu uniwersów. Takie rzeczy codziennego użytku jak transporter, czy replikator dają sądzić, że technologia ST jest do przodu w porównaniu ze SW.
waterhouse
Moderator
#114 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:33:56 - Edytowany przez: waterhouse
Nie da się, zupełnie inne założenia

ahaa....

Tak jak powiedziałeś pozostaje ocenianie tego co widzimy a biorę pod uwagę takie rzeczy jak ilość technologicznych wynalazków, jakich w SW brak

i vice versa

w ST nie widziałem np, mieczy świetlnych, bacty, holocronów, cylindrów spaarti itd

argumentu co do poziomu życia na okrętach nie rozumiem - jak porównać Galaxy - okręt na kórym żyły rodziny z ISD?
szwagier
Użytkownik
#115 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:43:27

ahaa....

A co to za odkrycie? Możemy porównywać to co widzimy na ekranie jak mówiłem. A to co przynajmniej ja widzę przemawia na korzyść ST.

Takie rzeczy codziennego użytku jak transporter, czy replikator dają sądzić, że technologia ST jest do przodu w porównaniu ze SW.

Rozwój technologii wojskowej idzie zawsze w parze z technologią cywilną jak wiemy z historii i życia.

dla mnie to pewna sprzeczność
Q__
Moderator
#116 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:46:52
szwagier
waterhouse

Takie rzeczy codziennego użytku jak transporter, czy replikator dają sądzić, że technologia ST jest do przodu w porównaniu ze SW.

I tu dochodzimy do jednego z elementarnych sporów filozoficznych - Intuicjonizm vs. Formalizm...
szwagier
Użytkownik
#117 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:56:06
ST jest nam poprostu bliższy, niby wszystko jest tym technobełkotem wytłumaczone, że działa tak a nie inaczej. Już nie mówiłem o poziomie życia na ISD kontra galaxy z racji rodzin tylko tego, że nawet członek załogo okrętu wojennego ma możliwość zreplikowania sobie herbatki. Poprostu masa technologii ułatwiąjących życie i rzeczy które wydają się doskonalsze w ST jak hologram, czy sztuczna inteligencja dają sądzić że technologia jest do przodu. A moc czy miecz świetlny są conajmniej kontrowersyjne.
Q__
Moderator
#118 - Wysłana: 2 Sier 2006 18:08:00 - Edytowany przez: Q__
szwagier

Poprostu masa technologii ułatwiąjących życie i rzeczy które wydają się doskonalsze w ST jak hologram, czy sztuczna inteligencja dają sądzić że technologia jest do przodu.

Tu się zgadzam, aczkolwiek (od biedy) nie można wykluczyć, że (jak w "Fundacji" Asimova) Imperium może być produktem upadku b. zaawansowanej ongiś cywilizacji i wtedy część technologii (pochodząca z owego hipotetycznego złotego wieku "przedtem") może być bardziej zaawansowana... Choć z drugiej strony wtedy rozwijający się przeciwnik nadal ma szanse - bo jako strona rozwijająca się, jako zdolniejsza naukowo, poznaje technologie wroga i uczy się z nich (oraz dalej rozwija swoją naukę i technikę niezależnie od wroga), podczas gdy strona pogrąźona w upadku bazuje tylko na tym co odziedziczyła...
waterhouse
Moderator
#119 - Wysłana: 2 Sier 2006 20:44:35
. Poprostu masa technologii ułatwiąjących życie i rzeczy które wydają się doskonalsze w ST jak hologram, czy sztuczna inteligenc

Hologram - przecież w SW również są hologramy podobnej klasy jak federacyjne.

Co do SI - w SW również występuje, i to nieraz dość złożona.

że nawet członek załogo okrętu wojennego ma możliwość zreplikowania sobie herbatki

No i? Członek załogi ISD nie ma takiej możliwości, ale jego okręt może być n-razy szybszy od Galaxy. Dalej twierdzisz ze technologia w ST jest do przodu?
Q__
Moderator
#120 - Wysłana: 2 Sier 2006 20:51:55
waterhouse

Hologram - przecież w SW również są hologramy podobnej klasy jak federacyjne.

Mimo wszystko nic takiego z OT nie winika...

No i? Członek załogi ISD nie ma takiej możliwości, ale jego okręt może być n-razy szybszy od Galaxy. Dalej twierdzisz ze technologia w ST jest do przodu?

Pod pewnymi względami jest (pod innymi, być może, nie).
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  ...  38  39  40  41  42  »» 
USS Phoenix forum / Treknologia / Imperial Star Destroyer VS klasa Galaxy

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!