Autor |
Wiadomość |
Q__
Moderator
|
#91 - Wysłana: 2 Sier 2006 15:18:33
waterhouse
Poza tym co wiesz o tempie powstawania <wszystkich> modeli okrętów w SW w ciągu 25,000 lat istnienia tego świata?
Pamiętając, że świat ST, do pewnego momentu przynajmniej, rozwijał się identycznie jak nasz zechcesz z pewnością (skoro o epokach mowa) zestawić okręty z czasów oryginalnej trylogii SW lub z czasów naszego ulubionego Admirała, a te epoki miałem na myśłi z np. bajorańskim jachtem słonecznym, a jeszcze lepiej z fenicką galerą, która w tylko po wodzie pływała...
Nie tędy droga - w temacie topicu mówimy wyraźnie o ISD (ze świata SW) i Galaxy (ze świata ST)
Dane:
ISD
http://starwars.wikia.com/wiki/Imperial_I-class_St ar_Destroyer
http://starwars.wikia.com/wiki/Imperial_II-class_S tar_Destroyer
Galaxy:
http://www.memory-alpha.org/en/wiki/Galaxy_class
Znasz takowe dane czy polegasz na własnej obserwacji?
Jeśłi coś widać na ekranie to chyba jest to wystarczające (ale dane też zamieściłem)
skąd założenie że osłony z SW umożliwiają transport przez nie?
fazery i torpedy i wątpie że osłony ze SW to wytrzymają
Dane tarcz/osłon do porównania zamieściełm TU:
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=3&topic=1232#19
|
waterhouse
Moderator
|
#92 - Wysłana: 2 Sier 2006 15:23:04 - Edytowany przez: waterhouse
Q__
jak nasz zechcesz z pewnością (skoro o epokach mowa) zestawić okręty z czasów oryginalnej trylogii SW lub z czasów naszego ulubionego Admirała a te epoki miałem na myśłi z np. bajorańskim jachtem słonecznym, a jeszcze lepiej z fenicką galerą, która w tylko po wodzie pływała...
Nie rozumiem. Od czasów OT do czesów Thrawna minęło 5 lat, a od czasów galery do Galaxy - ponad 2000.
Jeśłi coś widać na ekranie to chyba jest to wystarczające (ale dane też zamieściłem)
Co widać na ekranie? I gdzie te dane?
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#93 - Wysłana: 2 Sier 2006 15:32:51 - Edytowany przez: Pah Wraith
szwagier
statki imperium, które nawalają z dział w miejcu, oraz Galaktyka, która robi tak samo. Wogóle te myśliwce wyglądają jak obecne samoloty wojskowe. Nie ma co porównywać nawet z takim Danube czy Peregrine.
Och, widzę że dziś mamy dzień komizmu? Porównujesz wielusetmetrowe (kilometrowe?) jednostki ze stateczkami o długości nie przekraczającej 15m?
Broń do strzału też szykują znacznie dłużej
pamiętasz broń telaronową? 7 minut przygotowania, ale za to jaka skuteczność!
Q__
Mowa była o prędkosci okrętów w podświetlnej - jak można ją w kosmosie ocenić???
|
Q__
Moderator
|
#94 - Wysłana: 2 Sier 2006 15:43:09
waterhouse
Nie rozumiem.
Chodzi mi o to, że dyskusja nie dotyczy rozmaitych okrętów w ogóle (i róznych epok), a ISD i Galaxy, a więc ściśle określonego momentu w historii obu universów...
I gdzie te dane?
Podałem linki od MA i Wookiepedii - w nich...
Pah Wraith
7 minut przygotowania, ale za to jaka skuteczność!
Przez tych 7 min. przeciwnik może wiele zrobic...
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#95 - Wysłana: 2 Sier 2006 15:47:06
Przez tych 7 min. przeciwnik może wiele zrobic...
Może, o ile nie jesteś na pokładzie Scimitara - najbardziej śmiercinośnej zabawki w uniwersum ST... (o ile oczywiście scenarzyści nie wykręcą ci głupkowatego numeru  )
|
waterhouse
Moderator
|
#96 - Wysłana: 2 Sier 2006 15:52:57
a ISD i Galaxy, a więc ściśle określonego momentu w historii obu universów...
I uważasz że ISD jest "archaiczny"...tylko w stosunku do czego? Galaxy? krążowników Mon Calmari?
Podałem linki od MA i Wookiepedii - w nich...
Ciekawe. A możesz zacytować te "dane" które umożliwiają porównania?
|
Q__
Moderator
|
#97 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:01:02
waterhouse
I uważasz że ISD jest "archaiczny"...tylko w stosunku do czego? Galaxy?
W stosunku do technologii używanych przez Federację w XXIV w.
A możesz zacytować te "dane" które umożliwiają porównania?
Może Ty udowodnij, że jest to niemożliwe
Pah Wraith
o ile oczywiście scenarzyści nie wykręcą ci głupkowatego numeru)
Cieszę się, że masz świadomośc, że w filmach (i komiksach) zwycięstwo nie zależy od logiki, a od woli scenarzysty...
|
waterhouse
Moderator
|
#98 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:09:57 - Edytowany przez: waterhouse
W stosunku do technologii używanych przez Federację w XXIV w.
Szybko zmieniasz zdanie ("1. Archaiczne: nowe modele okrętów powstają znacznie rzadziej niż w ST, mimo, że w SW mijają lata " ).
Może Ty udowodnij, że jest to niemożliwe
Przecież to Ty twierdzisz o wyższości jednej technologii nad drugą. Przydałoby się więc takie tezy jakoś udowodnić. Jak widać, nie potrafisz tego zrobić, ani choćby przytoczyć *jakichkolwiek* danych umożliwiających porównanie, choć twierdzisz że znajdują się w linkach które podałeś.
|
Q__
Moderator
|
#99 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:12:17
waterhouse
Szybko zmieniasz zdanie.
W którym momencie? Zawsze twierdziłem, że ISD jest archaiczny w stosunku do technologii używanych przez Federację w XXIV w.
nie potrafisz tego zrobić
To, ze nie chce mi się pieczołowicie wygrzebywać i zestawiać danych, nie swiadczy, że nie umiem tego robić...
|
waterhouse
Moderator
|
#100 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:22:32 - Edytowany przez: waterhouse
Zawsze twierdziłem, że ISD jest archaiczny w stosunku do technologii używanych przez Federację w XXIV w.
Super, ale chodziło mi raczej o Twoje rozumienie słowa "archaiczny" które przytoczyłem. Twierdziłeś bowiem że okręty w SW są "archaiczne" bowiem nowe modele nie są produkowane tak szybko jak w ST.
To, ze nie chce mi się pieczołowicie wygrzebywać i zestawiać danych, nie swiadczy, że nie umiem tego robić...
Jak chcesz.... ocenę Twojej metodologii zostawię bez komentarza.
|
Q__
Moderator
|
#101 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:24:37 - Edytowany przez: Q__
waterhouse
Twierdziłeś bowiem że okręty w SW są "archaiczne" bowiem nowe modele nie są produkowane tak szybko jak w ST.
To też nadal twierdzę... Porównaj szybkość powstawania nowych klas okrętów w ST w XXIV i w SW, w czasach o których mówimy...
Ps. skoro ISD miałby trudności z Enterprise'm Kirka i jego załogą, to co dopiero z Picardem:
http://robotics.caltech.edu/~mason/ramblings/starT rekVsStarWars.html
|
waterhouse
Moderator
|
#102 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:28:28 - Edytowany przez: waterhouse
Porównaj szybkość powstawania nowych klas okrętów w ST w XXIV i w SW, w czasach o których mówimy...
A o jakich czasach mówimy?
Nie wspominając już o tym, że tego typu porównanie jest nieco absurdalne, biorąc pod uwagę na ile różni się Imperium (Republika) od UFP jeśli chodzi o rozwój cywilizacji i na ile różnią się oba wszechświaty.
To też nadal twierdzę...
Sęk w tym, że słowo "archiczny" ma nieco inne znacznie, i nie można go użyć bez wspólnego punktu odniesienia, którego w przypadku SW i ST nie ma.
|
Q__
Moderator
|
#103 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:48:24
|
waterhouse
Moderator
|
#104 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:51:42 - Edytowany przez: waterhouse
OT + czasy Thrawna
Czyli od OT do czasów Thrawna, porównują z czym? Całym XXIV wiekiem?
Kolejne linki z dokładnymi danymi, które NAPRAWDĘ da się zestawić:
Wybacza, ale zestawienie tego że ISD miał tyle a tyle baterii fazerowych,dział jonowych, myśliwców itd z analogicznymi informacjami dotyczącymi klasy Galaxy daje naprawdę niewiele.
Czekam cały czas np. na zastawienie ile czasu zajmuje ISD i Galaxy przygotowanie broni do strzału, prędkości - a na te tamaty się już wypowiadałeś...więc...
|
Q__
Moderator
|
#105 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:57:02
waterhouse
Czekam cały czas np. na zastawienie ile czasu zajmuje ISD i Galaxy przygotowanie broni do strzału, prędkości - a na te tamaty się już wypowiadałeś...więc...
To akurat można ocenić nawet po tym co widzimy na ekranie...
|
szwagier
Użytkownik
|
#106 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:58:33
Och, widzę że dziś mamy dzień komizmu? Porównujesz wielusetmetrowe (kilometrowe?) jednostki ze stateczkami o długości nie przekraczającej 15m?
Aj aj Pah Wraith..  ja porównałem myśliwce ze SW z przykładową klasą Danube czy Peregrine, więc się nie śmiej. Czy myśliwce ze SW miały np. osłony?
|
waterhouse
Moderator
|
#107 - Wysłana: 2 Sier 2006 16:59:26 - Edytowany przez: waterhouse
Q__
To akurat można ocenić nawet po tym co widzimy na ekranie...
Czekam z zapartym tchem, aż przedstawisz odpowiednie informacje.
szwagier
Czy myśliwce ze SW miały np. osłony?
owszem, miały
|
Q__
Moderator
|
#108 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:04:03
waterhouse
Czekam z zapartym tchem, aż przedstawisz odpowiednie informacje.
Dobra. Przedstawię...
|
szwagier
Użytkownik
|
#109 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:06:56
owszem, miały
Które? x-wingi też?
|
Q__
Moderator
|
#110 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:11:26
szwagier
Które? x-wingi też?
Niestety, miały:
http://starwars.wikia.com/wiki/X-wing
|
szwagier
Użytkownik
|
#111 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:18:56
Poozostaje tylko pytanie jak one by się miały w konfrontacji z fazerem.
|
Q__
Moderator
|
#112 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:22:24 - Edytowany przez: Q__
szwagier
Poozostaje tylko pytanie jak one by się miały w konfrontacji z fazerem.
Powiem jak nasz Mod - poszukaj danych i zrób zestawienie...
|
szwagier
Użytkownik
|
#113 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:32:17
Powiem jak nasz Mod - poszukaj danych i zrób zestawienie...
Nie da się, zupełnie inne założenia. Tak jak powiedziałeś pozostaje ocenianie tego co widzimy a biorę pod uwagę takie rzeczy jak ilość technologicznych wynalazków, jakich w SW brak, czy nawet poziom i formę życia na okrętach obu uniwersów. Takie rzeczy codziennego użytku jak transporter, czy replikator dają sądzić, że technologia ST jest do przodu w porównaniu ze SW.
|
waterhouse
Moderator
|
#114 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:33:56 - Edytowany przez: waterhouse
Nie da się, zupełnie inne założenia
ahaa....
Tak jak powiedziałeś pozostaje ocenianie tego co widzimy a biorę pod uwagę takie rzeczy jak ilość technologicznych wynalazków, jakich w SW brak
i vice versa
w ST nie widziałem np, mieczy świetlnych, bacty, holocronów, cylindrów spaarti itd
argumentu co do poziomu życia na okrętach nie rozumiem - jak porównać Galaxy - okręt na kórym żyły rodziny z ISD?
|
szwagier
Użytkownik
|
#115 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:43:27
ahaa....
A co to za odkrycie? Możemy porównywać to co widzimy na ekranie jak mówiłem. A to co przynajmniej ja widzę przemawia na korzyść ST.
Takie rzeczy codziennego użytku jak transporter, czy replikator dają sądzić, że technologia ST jest do przodu w porównaniu ze SW.
Rozwój technologii wojskowej idzie zawsze w parze z technologią cywilną jak wiemy z historii i życia.
dla mnie to pewna sprzeczność
|
Q__
Moderator
|
#116 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:46:52
szwagier
waterhouse
Takie rzeczy codziennego użytku jak transporter, czy replikator dają sądzić, że technologia ST jest do przodu w porównaniu ze SW.
I tu dochodzimy do jednego z elementarnych sporów filozoficznych - Intuicjonizm vs. Formalizm... 
|
szwagier
Użytkownik
|
#117 - Wysłana: 2 Sier 2006 17:56:06
ST jest nam poprostu bliższy, niby wszystko jest tym technobełkotem wytłumaczone, że działa tak a nie inaczej. Już nie mówiłem o poziomie życia na ISD kontra galaxy z racji rodzin tylko tego, że nawet członek załogo okrętu wojennego ma możliwość zreplikowania sobie herbatki. Poprostu masa technologii ułatwiąjących życie i rzeczy które wydają się doskonalsze w ST jak hologram, czy sztuczna inteligencja dają sądzić że technologia jest do przodu. A moc czy miecz świetlny są conajmniej kontrowersyjne.
|
Q__
Moderator
|
#118 - Wysłana: 2 Sier 2006 18:08:00 - Edytowany przez: Q__
szwagier
Poprostu masa technologii ułatwiąjących życie i rzeczy które wydają się doskonalsze w ST jak hologram, czy sztuczna inteligencja dają sądzić że technologia jest do przodu.
Tu się zgadzam, aczkolwiek (od biedy) nie można wykluczyć, że (jak w "Fundacji" Asimova) Imperium może być produktem upadku b. zaawansowanej ongiś cywilizacji i wtedy część technologii (pochodząca z owego hipotetycznego złotego wieku "przedtem") może być bardziej zaawansowana... Choć z drugiej strony wtedy rozwijający się przeciwnik nadal ma szanse - bo jako strona rozwijająca się, jako zdolniejsza naukowo, poznaje technologie wroga i uczy się z nich (oraz dalej rozwija swoją naukę i technikę niezależnie od wroga), podczas gdy strona pogrąźona w upadku bazuje tylko na tym co odziedziczyła...
|
waterhouse
Moderator
|
#119 - Wysłana: 2 Sier 2006 20:44:35
. Poprostu masa technologii ułatwiąjących życie i rzeczy które wydają się doskonalsze w ST jak hologram, czy sztuczna inteligenc
Hologram - przecież w SW również są hologramy podobnej klasy jak federacyjne.
Co do SI - w SW również występuje, i to nieraz dość złożona.
że nawet członek załogo okrętu wojennego ma możliwość zreplikowania sobie herbatki
No i? Członek załogi ISD nie ma takiej możliwości, ale jego okręt może być n-razy szybszy od Galaxy. Dalej twierdzisz ze technologia w ST jest do przodu?
|
Q__
Moderator
|
#120 - Wysłana: 2 Sier 2006 20:51:55
waterhouse
Hologram - przecież w SW również są hologramy podobnej klasy jak federacyjne.
Mimo wszystko nic takiego z OT nie winika...
No i? Członek załogi ISD nie ma takiej możliwości, ale jego okręt może być n-razy szybszy od Galaxy. Dalej twierdzisz ze technologia w ST jest do przodu?
Pod pewnymi względami jest (pod innymi, być może, nie).
|