Autor |
Wiadomość |
Picard
Użytkownik
|
#61 - Wysłana: 1 Sier 2006 20:33:42
waterhouse
nie mam pojęcia o co Ci chodzi z tą edycją
Czasami zwyczjanie zmieniasz swoje wypowiedzi w trakcie trwania dyskusji- łatwiej by sie dykutowało byś tego jednak nie czynił.
tylko swoje "asy" itd napisz we własciwym wątku
Dobre...
czy ja odpowiadam za tamten OT?
Nie wiem co miałeś na myśli pisząc tamten temat ale o nic Cienei winie- po prostu dopisciles sie malego klonowania...  A co do mojego watku o ekonoamii to bedzie tam tez mowa o innych rasach, nie tylko o Federacji, której poswiecony zostal inny temat.
Pah Wraith
A przecież wtorek to dzisiaj...
A co ma do tego wtorek? Nie che dziśtego pisać bo nasz dysputa- jakze ma nadzieje ciekawa przeciagneła by sie zapewne do późnych godzin nocnych a ja ostatnimi czasy czesto poswiecam późne dyksusje w internecje na rzecz obserwacji nocnego nieba- piekny widok, jesli ktos z Was mam czas i ochote zachecam do spogladania na giazdy w te cieple, letnie wieczory.
Q__
Najzabawniejsze jest przy tym to, że Picard
Nadal jestem wielkim zwolennikiem wolnosci słowa ale działają mi na nerwy te namnarzane tematy ST vs. SW... Widać jednak, ze przynajmniej warto było otworzyć ten waek dla tego jednego symatycznego akcentu odnośnie moje ulubionej klasy okretów! 
|
Q__
Moderator
|
#62 - Wysłana: 1 Sier 2006 20:40:59
Picard
Widać jednak, ze przynajmniej warto było otworzyć ten waek dla tego jednego symatycznego akcentu odnośnie moje ulubionej klasy okretów!
Więc zostańmy przy tym zadowoleniu, a kwestię mnożenia topiców odłózmy ad acta....
|
waterhouse
Moderator
|
#63 - Wysłana: 1 Sier 2006 20:45:41 - Edytowany przez: waterhouse
Nie wiem co miałeś na myśli pisząc tamten temat ale o nic Cienei winie- po prostu dopisciles sie malego klonowania...
Nie rozumiem. Był wówczas drugi wątek o rocznicy dyskusji Galaxy vs Defiant?
Czasami zwyczjanie zmieniasz swoje wypowiedzi w trakcie trwania dyskusji- łatwiej by sie dykutowało byś tego jednak nie czynił
Ale przecież oskarzałeś mnie - jednoznacznie ("zreszta jesli nie wyedytowales posta, ktory chcial bym przytoczyc na potwierdzenie tego, iz twierdziels ,ze Galaxy nie potrafia manewrowac" ) - nie o dodawanie treści czy stylistyczne wygładzanie swoich postów - co czasem robię, ale o to że wyedytowałem lub chciałem wyedytować mój post sprzed pół roku, abyś nie mógł udowodnić że rzekomo kłamię (co zaś znaczy że żadnych asów - czyli tego posta - jeszcze nie masz, zapewne dlatego ze istnieje tylko w Twojej wyobraźni)
A co do mojego watku o ekonoamii to bedzie tam tez mowa o innych rasach, nie tylko o Federacji, której poswiecony zostal inny temat.
tzn.
(Posted: 7 Lip 2006 23:57:38 Najbardziej intrygujące było twierdzenie, iż w UFP panuje. Otoz uważam, ze nie ma nic bardziej mylnego! To, ze w tej organizacji nie ma gospodarki towarowo pieniężnej nie świadczy o socjalistycznym charakterze Federacji.)
a to napisałeś w pierwszym poście tego wątku, oznacza wg Ciebie że ten wątek ma dotyczyć ekonomii innych ras?
|
The_D
Użytkownik
|
#64 - Wysłana: 1 Sier 2006 22:08:13
Nie tylko dlatego ze nigdy nie ustalimy jednego tekstu, ale takze dlatego ze zawsze moze wyskoczyc tu tjakis bojownik o wolnosc slowa, twierdzacy np. ze takie proby moga podejmowac jedynie osoby o mentalnosci dresa
Zawsze można spróbować wyznaczyć maksymalną część wspólną i mieć nadzieję, że nie wyjdzie pusta 
|
Q__
Moderator
|
#65 - Wysłana: 1 Sier 2006 22:32:46
The_D
Po co cały czas offtopujemy?
|
Picard
Użytkownik
|
#66 - Wysłana: 1 Sier 2006 22:56:46
Q__
Po co cały czas offtopujemy?
Bo głowny temat dyskusji się już dawno czyczerpał?
waterhouse
Był wówczas drugi wątek o rocznicy dyskusji Galaxy vs Defiant?
Owszem, a ze nie był aktywny gdzy jego tworca Elbereth zamknął dostep do wysyłanai kolejnych postów w tym waku....
chciałem wyedytować mój post sprzed pół roku, abyś nie mógł udowodnić że rzekomo kłamię
Alez tyś drazliwy! Nigdzie nie zarzucałem Ci kłamstwa- mnie tez zdarza sie- a raczej jest tonormą- ,ze nie wiem co pisałem przed rokiem. Natomiast post, o którym pisze mogłes wyedytować duzo wczesniej z powdow o jakich sam wspomniales: chec poprawienai stylistyki, zmiany tresci merytorycznej, nie zas z zamiarem ukrycia swoich pogladow. Ale zdarzylo mi sie raz, iz starajac sie odpowiedziec na jeden z twych postow- w temaci ,,Sad nad kapitenem Picardem" czesc twej wypowiedzi zniknela gdy chcialem sie do niej odniesc.
Zreszta nie wazne- zdecydowales zebyzostawic temat pojedynku Galaxy ze statkiem imperiali, wiec uszanuje twoaj dyskusje- nie ma co znowu zamuac forum osobistymi przypychankami wynikajacymi z roznicy zdan. Przepraszam jesli Cie uraziłem i dobrej nocy zycze!
|
waterhouse
Moderator
|
#67 - Wysłana: 1 Sier 2006 23:01:53
Owszem, a ze nie był aktywny gdzy jego tworca Elbereth zamknął dostep do wysyłanai kolejnych postów w tym waku....
Nie przypominam sobie, proszę o link.
Przepraszam jesli Cie uraziłem i dobrej nocy zycze!
nic sie nie stało
|
Q__
Moderator
|
#68 - Wysłana: 1 Sier 2006 23:18:49
Picard
waterhouse
Może w końcu po sporze? (A topic się IMHO nieprzyjemny zrobił.)
|
szwagier
Użytkownik
|
#69 - Wysłana: 1 Sier 2006 23:45:26
No to powrocily stare czasy, brak tylko Barusza...
Topic ST vs. SW założyłem ja i w zamierzeniach miałbyś taki ogólny. Za tamtych czasów nie było tylu tematów, dzisiaj bym go nie zakładał w takiej formie jak był. Właśnie bym porównywał konkretne rzeczy tak jak teraz. Tamten mój topic rozrósł się do megarozmiarów i ciężko jest się już połapać, dlatego nie mam nic przeciwko takim tematom, jesli się nie powtarzają dokładnie.
|
waterhouse
Moderator
|
#70 - Wysłana: 1 Sier 2006 23:48:45
No to powrocily stare czasy, brak tylko Barusza...
W jakim sensie?
|
szwagier
Użytkownik
|
#71 - Wysłana: 1 Sier 2006 23:51:23
W jakim sensie?
Spory...
|
waterhouse
Moderator
|
#72 - Wysłana: 2 Sier 2006 00:02:03
Spory...
mysle ze sytuacja jest absolutnie nieporównywalna, zarówno pod względem natężenia jak i charakteru..
|
szwagier
Użytkownik
|
#73 - Wysłana: 2 Sier 2006 00:06:16
Ale jest... i zrobiło się nie przyjemnie. Niech się stanie wola większości i albo zostawiamy tak jak jest albo nie. Nie ma sensu się kłócić.
|
Q__
Moderator
|
#74 - Wysłana: 2 Sier 2006 00:10:25
szwagier
Zgadzam się z Tobą, jak już pisałem zakończmy te dyskusje...
|
szwagier
Użytkownik
|
#75 - Wysłana: 2 Sier 2006 00:14:30
Tak naprawdę mniejszość wypowiedzi jest na temat.
|
waterhouse
Moderator
|
#76 - Wysłana: 2 Sier 2006 00:24:02
Tak naprawdę mniejszość wypowiedzi jest na temat.
Owszem,to jest poważny problem. Obawiam się że jakość przeszła w ilość.
Ale jest... i zrobiło się nie przyjemnie.
eee...chyba nie mówisz o tym wątku? to po prostu nieporozumienie, które sobie wyjaśniliśmy z Picardem...
natomiast co do innych wątków...to jakichś szczegołnych konfiktów nie zauważyłem
|
Q__
Moderator
|
#77 - Wysłana: 2 Sier 2006 00:24:06 - Edytowany przez: Q__
szwagier
Zatem wypowiedz się na temat... Który okręt wygra?
waterhouse
natomiast co do innych wątków...to jakichś szczegołnych konfiktów nie zauważyłem
Całe szczęście...
|
szwagier
Użytkownik
|
#78 - Wysłana: 2 Sier 2006 00:28:00
waterhouse
Ja na szczęście też
Q__
Galaxy oczywiście  Nowocześniejsza technologia. SW to może lepiej porównać z XXII wiekiem w ST albo BSG.
|
waterhouse
Moderator
|
#79 - Wysłana: 2 Sier 2006 00:39:05
SW to może lepiej porównać z XXII wiekiem w ST albo BSG
Dlaczego?
|
Q__
Moderator
|
#80 - Wysłana: 2 Sier 2006 01:10:09 - Edytowany przez: Q__
szwagier
SW to może lepiej porównać z XXII wiekiem w ST albo BSG.
Chyba bym się zgodził...
waterhouse
Dlaczego?
Bo jednostki z SW czynią wrażenie archaicznych i "ociężałych"...
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#81 - Wysłana: 2 Sier 2006 10:22:37
Picard
A co ma do tego wtorek?
Istnieją conajmniej dwa odniesienia do wtorku w polskim fandomie:
- to z GEN
i
- nasz własny zgrzycik w POGF który miał miejsce lata temu, a który zaowocował powstaniem synonimu do "na świętego nigdy" - "we wtorek"
|
waterhouse
Moderator
|
#82 - Wysłana: 2 Sier 2006 11:42:26 - Edytowany przez: waterhouse
Bo jednostki z SW czynią wrażenie archaicznych i "ociężałych"...
dla mnie nie są archaiczne ani ociężałe
koniec dyskusji?
doczekam się argumentu (chociaż jednego) merytorycznego w tej sprawie?
|
szwagier
Użytkownik
|
#83 - Wysłana: 2 Sier 2006 11:46:15
Co do BSG i SW to jest wiele technologicznych podobieństw. Wystarczy porównać vipery i myśliwce Cylonów z X-wingami i myśliwcami rebelii. Po drugie statki imperium, które nawalają z dział w miejcu, oraz Galaktyka, która robi tak samo. Wogóle te myśliwce wyglądają jak obecne samoloty wojskowe. Nie ma co porównywać nawet z takim Danube czy Peregrine. Stateczkami z osłonami, napędem warp i fazerami. Defiant by chyba rozniósł każdy okręt Imperium w drobny mak 
|
waterhouse
Moderator
|
#84 - Wysłana: 2 Sier 2006 12:02:15 - Edytowany przez: waterhouse
Wogóle te myśliwce wyglądają jak obecne samoloty wojskowe.
Zapewne daltego że były wzorowane na myśliwcach z II WŚ (pierwsza wersja testowa GW zawierała sceny walk z II WŚ zamiast scen kosmicznych).
Nie ma co porównywać nawet z takim Danube czy Peregrine. Stateczkami z osłonami, napędem warp i fazerami
Aha - to że koncepcje są różne oznacza że Trek jest lepszy.
btw myśliwce z GW tez mają osłony
Defiant by chyba rozniósł każdy okręt Imperium w drobny mak
Ciekawa teza. A argumenty?
|
Q__
Moderator
|
#85 - Wysłana: 2 Sier 2006 13:07:00 - Edytowany przez: Q__
waterhouse
dla mnie nie są archaiczne ani ociężałe
1. Archaiczne: nowe modele okrętów powstają znacznie rzadziej niż w ST, mimo, że w SW mijają lata
2. Ociężałe: z prędkościami podświetlnymi porusząją się wolniutko (Broń do strzału też szykują znacznie dłużej)
waterhouse
szwagier
Zgodzę się z tą tezą. Jest znacznie szybszy i (wiem, że trudno porównać broń z róznych światów) z tego co widzimy na ekranie ma większą siłę ognia...
waterhouse
Zapewne daltego że były wzorowane na myśliwcach z II WŚ
Zgadza się i w odniesieniu do SW i BSG.
Pah Wraith
Istnieją conajmniej dwa odniesienia do wtorku w polskim fandomie:
- to z GEN
i
- nasz własny zgrzycik w POGF który miał miejsce lata temu, a który zaowocował powstaniem synonimu do "na świętego nigdy" - "we wtorek"
Ciekawe  .
|
szwagier
Użytkownik
|
#86 - Wysłana: 2 Sier 2006 13:29:19
Aha - to że koncepcje są różne oznacza że Trek jest lepszy.
btw myśliwce z GW tez mają osłony
Ciekawa teza. A argumenty?
Technologia, napęd, osłony, torpedy fotonowe, kwantowe, maskowanie, pancerz ablacyjny. Co może zrobić typowy statek z SW okrętowi federacji? Czy przebije się przez osłony? Czy laser zdoła coś zrobić? Myśliwiec odpadnie po pojedynczym strzale fazerem.
Jest wiele możliwości:
-przesłanie ładunku na statek imperium i po nim
-fazery i torpedy i wątpie że osłony ze SW to wytrzymają
Technologia wydaje się być o 200 lat do przodu.
|
Q__
Moderator
|
#87 - Wysłana: 2 Sier 2006 13:30:41
szwagier
O tym juz pisałem 
|
szwagier
Użytkownik
|
#88 - Wysłana: 2 Sier 2006 13:36:22
O tym juz pisałem
wiem
Sam Voyager z Kaśką na mostku wiadomo jakie by zniszczenia zrobił w Imperium 
|
Q__
Moderator
|
#89 - Wysłana: 2 Sier 2006 13:38:29
|
waterhouse
Moderator
|
#90 - Wysłana: 2 Sier 2006 14:56:39 - Edytowany przez: waterhouse
Q__
Archaiczne: nowe modele okrętów powstają znacznie rzadziej niż w ST, mimo, że w SW mijają lata
ze słownika Kopalińskiego : archaiczny starożytny, dawny, pochodzący z odległych epok; przestarzały;
sugerujesz że okręty w GW są przestarzałe?
Jak tempo powstawania nowych okretów ma się do slowa "archaiczny"?
Poza tym co wiesz o tempie powstawania <wszystkich> modeli okrętów w SW w ciągu 25,000 lat istnienia tego świata? Przecież np. capital ships Rebelii z ROTJ to jednostki nowoczesne i nowe w arsenale Sojuszu. Również są archaiczne?
2. Ociężałe: z prędkościami podświetlnymi porusząją się wolniutko
Znasz takowe dane czy polegasz na własnej obserwacji?
(Broń do strzału też szykują znacznie dłużej)
Jw. proszę o odpowiednie dane.
szwagier
Technologia, napęd, osłony, torpedy fotonowe, kwantowe, maskowanie, pancerz ablacyjny. Co może zrobić typowy statek z SW okrętowi federacji? Czy przebije się przez osłony? Czy laser zdoła coś zrobić? Myśliwiec odpadnie po pojedynczym strzale fazerem.
Znowu to samo : brak argumentów.
Jest wiele możliwości:
skąd założenie że osłony z SW umożliwiają transport przez nie?
fazery i torpedy i wątpie że osłony ze SW to wytrzymają
no to udowodnij to
|