Autor |
Wiadomość |
pitrock
Użytkownik
|
#1 - Wysłana: 31 Lip 2006 19:29:47 - Edytowany przez: pitrock
Wiem wiem, już widzę ten przekąs, ale ja się normalnie nie mogłem powstrzymać... Wiele osób mnie przeklnie, powiadając kolejny bezsensowny pojedynek, ale... Według moich obserwacji broń na okrętach tak rebelianckich jak i imperialnych jest dość... cienka. Podobnie z osłonami. Nie mówię tu oczywiście o kolosie jak np. Gwiazda Śmierci ponieważ jest istnienie z lekka zakrawa na absurd (zniszczyć potrafi okręt liniowy a nawet planetę, a sama zniszczona, a raczej obie, przez malusieńki myśliwiec).
Dobra do rzeczy. Stawiam wszystkie fazery i torpedy fotonowe/kwantowe klasy Galaxy przeciwko turbolaserom i blasterom Imperialnego Gwiezdnego Niszczyciela. Jaki byłby wynik takiego pojedynku. Ja upieram się, że Galaxy wygrywa ten pojedynek z minimalnymi stratami. Co Wy na to?
|
James T Kirk
Użytkownik
|
#2 - Wysłana: 31 Lip 2006 19:35:17
Co Wy na to?
W pełni się z tobą zgadzam. Wejdź na www.ditl.org i przeczytaj opowiadanie ,,Portal,, a zobaczysz jak nasi łoją starwarsów. Aż miło poczytać. 
|
pitrock
Użytkownik
|
#3 - Wysłana: 31 Lip 2006 19:50:00
James T Kirk
zobaczysz jak nasi łoją starwarsów
Ja po prostu uważam, że już pierwsza salwa z fazerów Galaxy zrobiłaby dużą dziurę w Niszczycielu, tak jak przy pierwszym spotkaniu Enterprise-D z sześcianem Borga.
|
Picard
Użytkownik
|
#4 - Wysłana: 31 Lip 2006 19:51:55
pitrock
Ale człeku kochany i drogi czemu namnarzasz tematy Star Trek vs. Stwar Wars? Przecież są już 4 inne...  Pozostaje mi zachęcać Cię o przeniesienie twego posta do jednego z nich a moderatorów prosić o usuniecie obecnego tematu.
|
James T Kirk
Użytkownik
|
#5 - Wysłana: 31 Lip 2006 19:55:01
Lasery czy nawet Turbolasery nie spenetrowałyby nawet osłon Galaxy-tak jak lasery okrętów z odcinka ,,The Outrageous Okona,, (2x04 TNG ) nie mogły tego zrobic.
|
pitrock
Użytkownik
|
#6 - Wysłana: 31 Lip 2006 19:56:47
Picard
Ale człeku kochany i drogi czemu namnarzasz tematy Star Trek vs. Stwar Wars? Przecież są już 4 inne... Pozostaje mi zachęcać Cię o przeniesienie twego posta do jednego z nich a moderatorów prosić o usuniecie obecnego tematu.
Właśnie o tym przekąśie mówiłem  . Ale swoją drogą nikt nikogo do niczego nie zmusza. Jeżeli topic się nie spodoba po prostu umrze śmiercią naturalną, a uwierz mi ja nie będę go sztucznie podtrzymywał przy życiu dopisując coś od czasu do czasu. Nie musi się to Tobie podobać, ale szanuję szczerość.
|
pitrock
Użytkownik
|
#7 - Wysłana: 31 Lip 2006 19:59:48
James T Kirk
Lasery czy nawet Turbolasery nie spenetrowałyby nawet osłon Galaxy-tak jak lasery okrętów z odcinka ,,The Outrageous Okona,, (2x04 TNG ) nie mogły tego zrobic.
Nawet pomimo tego, iż tych dział Niszczyciel ma przecież sporo, to jednak myślę, że nie są na tyle silne by stanowiły jakieś zagrożenie dla osłon Galaxy. Nie można ich przecież porównywać chociażby z Klingońskimi dezruptorami. A nawet działa jonowe, rzekomo niszczące osłony, nie zdziałałyby nic.
|
Q__
Moderator
|
#8 - Wysłana: 31 Lip 2006 20:38:55 - Edytowany przez: Q__
Picard
Masz trochę racji z tym mnożeniem tematów...
pitrock
Co do pojedynku, uważam, że wygra Galaxy - jest znacznie szybszy i zwrotniejszy. Jest też mniejszy, to wszystko decyduje o tym, że trudniej go trafić...
(Zresztą zamieściłem link do filmiku fanowskiego ST vs. SW, oczywiście to nie kanon, ale zgadzam się z twórcami filmiku - dla Galaxy zniszczenie SSD to nie problem...)
Jest i inne rozwiązanie - w SW nie znają transportu ani osłon - wystarczy jedna bomga umieszczona z pomocą transportera na pokładzie Niszczyciela w newralgicznym punkcie...
James T Kirk
Opowiadanko też niezłe, ale wolę filmik...
|
waterhouse
Moderator
|
#9 - Wysłana: 31 Lip 2006 21:26:13
Jest i inne rozwiązanie - w SW nie znają transportu ani osłon
Osłon? Na pewno oglądałeś filmy ?
|
Q__
Moderator
|
#10 - Wysłana: 31 Lip 2006 21:35:47
waterhouse
Na pewno oglądałeś filmy ?
Oglądałem... Ale osłonę miała tylko Gwiazda Smierci 2...
|
pitrock
Użytkownik
|
#11 - Wysłana: 31 Lip 2006 21:37:04
Zgadzam się z waterhouse. W SW występują osłony. Być może w ep. 4, 5, i 6 tego nie widać, ale rzeczywiście statki wyposażone są w osłony, nie wszystkie co prawda, ale jednak. Tyle tylko, że nie są tak zaawansowane jak w ST.
|
Q__
Moderator
|
#12 - Wysłana: 31 Lip 2006 21:51:06
pitrock
rzeczywiście statki wyposażone są w osłony, nie wszystkie co prawda, ale jednak.
Pytanie tylko czy SSD mają osłony?
nie są tak zaawansowane jak w ST.
Czyli "nasze" transportery pokonały by je bez większego trudu...
|
waterhouse
Moderator
|
#13 - Wysłana: 31 Lip 2006 21:57:06 - Edytowany przez: waterhouse
Oglądałem... Ale osłonę miała tylko Gwiazda Smierci 2...
to chyba nie oglądałeś zbyt uważnie...
INTERIOR: MILLENNIUM FALCON -- COCKPIT.
Solo spots approaching enemy ships.
HAN: (to Chewie) We're coming up on the sentry ships. Hold 'em off!
Angle the deflector shields while I charge up the main guns!
INT. STAR DESTROYER, AVENGER - BRIDGE
The tiny Falcon heads directly for the Avenger's bridge. The Imperials stationed there are stunned to see the small spaceship racing low across the hull, headed directly at the huge windows of the bridge area. Alarms go off everywhere. The Destroyer's commander, Captain Needa, can scarcely believe his eyes.
NEEDA
They're moving to attack position! Shields up!
wystarczy? (to są cytaty ze scenariusza)
Czyli "nasze" transportery pokonały by je bez większego trudu...
skąd ten wniosek?
|
Picard
Użytkownik
|
#14 - Wysłana: 31 Lip 2006 22:08:58
pitrock
Jeżeli topic się nie spodoba po prostu umrze śmiercią naturalną
Tu nie chodzi o to czy topic ma umrzec smiercia naturalna czy tez nie: rozchodzi sie o to ,ze sa juz cztery inne go tego rodzaju tematy wiec po co je klonowac? Mozna jeszcze zakorzyc np, watek o tym co lepsze łysina Jean-Luca czy siersc Chewiego ale...
waterhouse
Rozumie,ze temat nie zostanie zlikwidowany zas jego zawarytosc nie zostanie przeniesiona do innego watku?
|
Q__
Moderator
|
#15 - Wysłana: 31 Lip 2006 22:14:22
waterhouse
wystarczy? (to są cytaty ze scenariusza)
Przyznaję Ci rację...
skąd ten wniosek?
Ze zdania, że osłony w SW są mało zaawansowane...
Picard
co lepsze łysina Jean-Luca czy siersc Chewiego
A to zależy pod jakim względem...
|
waterhouse
Moderator
|
#16 - Wysłana: 31 Lip 2006 22:17:38 - Edytowany przez: waterhouse
Picard
Rozumie,ze temat nie zostanie zlikwidowany zas jego zawarytosc nie zostanie przeniesiona do innego watku?
Od kiedy to jesteś takim zwolennikiem agresywnej moderacji?
Q__
Ze zdania, że osłony w SW są mało zaawansowane...
A skąd ta obserwacja?
|
Q__
Moderator
|
#17 - Wysłana: 31 Lip 2006 22:30:38
waterhouse
A skąd ta obserwacja?
To wniosek pitrocka, a zdanie o pokonaniu w/w osłon bez trudu to nie stwierdzenie, a pytanie do Niego...
|
waterhouse
Moderator
|
#18 - Wysłana: 31 Lip 2006 22:39:55 - Edytowany przez: waterhouse
o wniosek pitrocka, a zdanie o pokonaniu w/w osłon bez trudu to nie stwierdzenie, a pytanie do Niego...
aha...myślałem że masz jakieś uzasadnienie na tezy, które powtarzasz....
|
Q__
Moderator
|
#19 - Wysłana: 31 Lip 2006 22:48:14 - Edytowany przez: Q__
|
pitrock
Użytkownik
|
#20 - Wysłana: 31 Lip 2006 22:49:13
Q__
To wniosek pitrocka, a zdanie o pokonaniu w/w osłon bez trudu to nie stwierdzenie, a pytanie do Niego...
Osłony w SW wydają się być o wiele słabsze niż w ST. To oczywiście tylko obserwacja, gdyż w nigdzie nie znalazłem jakichś dokładnych danych. Działanie osłon pod względem technicznym jest bardzo mgliście wytłumaczone. Są dwa ich rodzaje, nie pamiętam dokładnie terminologii, ale jedne ochraniają przed przeszkodami fizycznymi, jak np. meteoryty, drugie chronią przed uderzeniami energetycznymi, m. in. strzałami z turbolaserów.
W ST osłony można dostosować tak by strzały wroga wyrządzały jak najmniej szkód. Czy w SW ktoś słyszał "dostosować osłony do..." albo "zmieńcie częstotliwość osłon"? Dlatego sądzę, że podobnie jak broń tak samo i osłony mają tylko jeden zakres.
|
waterhouse
Moderator
|
#21 - Wysłana: 31 Lip 2006 22:55:07
Działanie osłon pod względem technicznym jest bardzo mgliście wytłumaczone
Czy GW to hard-sf? Czego się spodziewac po baśni?
Osłony w SW wydają się być o wiele słabsze niż w ST.
wraz z
To oczywiście tylko obserwacja, gdyż w nigdzie nie znalazłem jakichś dokładnych danych.
no offence, ale to nie są najbardziej przekonywujące argumenty, mówiąc eufemistycznie
Dlatego sądzę, że podobnie jak broń tak samo i osłony mają tylko jeden zakres.
I to ma być argument na rzecz ich "niższego zaawansowania"?
|
Picard
Użytkownik
|
#22 - Wysłana: 31 Lip 2006 22:59:43
waterhouse
Od kiedy to jesteś takim zwolennikiem agresywnej moderacji?
Od kiedy wątki poświecone ST vs. Sw mnożą sięjak trible.!  Ale na serio- czy jednym z zadani moderatora nie ma być włałsnie usówanie dublujacyh sie tematów. Tak zrobiles z watkiem Januszka na teat śmierci Lema wiec nie widze powodów by teraz miało by inaczej. Ostatecznie jednak decyzja należy do Ciebie...
|
pitrock
Użytkownik
|
#23 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:02:36
waterhouse
No masz tutaj rację. To nie są dobre argumenty, ale dam prosty przykład. W ST:Nemesis urwany kawałek kadłuba romulańskiego okrętu odbił się od tarcz ENT-E. Zrobił co prawda małą rewolucję w konsolach ale tarcze zdołały go skutecznie odbić. Kiedy obserwowałem bitwy w SW myśliwce wesoło wbijały się w kadłuby okrętów.
|
waterhouse
Moderator
|
#24 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:05:23 - Edytowany przez: waterhouse
Tak zrobiles z watkiem Januszka na teat śmierci Lema wiec nie widze powodów by teraz miało by inaczej.
To była zupełnie inna sytucja - tam był jeden post, a tu kilka - nie mam możliwości przeniesienia ich w elegancki sposób.
Poza tym nie widziałem nigdzie na forum drugiego wątku
o tej treści. Gdybym zrobił to o co prosisz, to chcąc być konsekwencję, należałoby usunąć znaczną częśc toczonych na forum dyskusji.
pitrock
W ST:Nemesis urwany kawałek kadłuba romulańskiego okrętu odbił się od tarcz ENT-E.
Od tarcz?
Kiedy obserwowałem bitwy w SW myśliwce wesoło wbijały się w kadłuby okrętów.
Kiedy?
|
Picard
Użytkownik
|
#25 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:13:29
waterhouse
To była zupełnie inna sytucja - tam był jeden post, a tu kilka - nie mam możliwości przeniesienia ich w elegancki sposób
Czemu? Poza tym widzisz cos nowego w tej dykusji? Wszytko to juzbyło: kwestia osłon, mocy broni...Nie wuem jaki to ma sęs.
Poza tym nie widziałem nigdzie na forum drugiego wątku
o tej treści
Sącztery inne poświecone pojedynkowi Star Trek ze Star Wars w tym takie zakładajace starcie całych flot złorzonych z Galaxy i Imoerialnych niszczycieli- jeszcze mało tego typu tematów?
należałoby usunąć znaczną częśc toczonych na forum dyskusji.
Czemu?
|
waterhouse
Moderator
|
#26 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:21:27
Czemu?
Bo mogę je tylko kasować i edytować.
Czemu?
Bo większość z nich zawierała się w poprzednich tematach, tak jak ten zawierał się w SW vs ST.
|
Picard
Użytkownik
|
#27 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:34:50
waterhouse
Bo mogę je tylko kasować i edytować
Czemu mielibysmy Coi nie wieżyć,ze tego nie zrobisz? Jesteś człowiekiem honoru czyż nie?
Bo większość z nich zawierała się w poprzednich tematach, tak jak ten zawierał się w SW vs ST.
Hmmm...Czy jest pieć tematow poświeconych pojedynkowi Galaxy z Defiantem albo tez ty;le samo rozwazan na temat starc statków ze Star Trek z tymi z Andromedy?
|
waterhouse
Moderator
|
#28 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:47:00
Czemu mielibysmy Coi nie wieżyć,ze tego nie zrobisz? Jesteś człowiekiem honoru czyż nie?
Można jaśniej?
Czy jest pieć tematow poświeconych pojedynkowi Galaxy z Defiantem albo tez ty;le samo rozwazan na temat starc statków ze Star Trek z tymi z Andromedy?
Ile razy toczona była na tym forum dyskusja o bitwie pod Veridian III? Dwie z nich były nawet bliźniaczo podobne. Jednak wtedy nie narzekałeś.
|
Q__
Moderator
|
#29 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:47:49
pitrock
W ST osłony można dostosować tak by strzały wroga wyrządzały jak najmniej szkód. Czy w SW ktoś słyszał "dostosować osłony do..." albo "zmieńcie częstotliwość osłon"? Dlatego sądzę, że podobnie jak broń tak samo i osłony mają tylko jeden zakres.
Dla mnie brzmi przekonująco... (albo wierzę w co chcę wierzyć...)
waterhouse
Czy GW to hard-sf? Czego się spodziewac po baśni?
Jełśi to baśń, to jak możemy ją zestawiać z SF i czynić porównania?
Picard
IMHO odrobinkę sie czepiasz... Temat wtórny, ale reguł netykiety nie łamie...
|
waterhouse
Moderator
|
#30 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:51:49 - Edytowany przez: waterhouse
Jełśi to baśń, to jak możemy ją zestawiać z SF i czynić porównania?
nie wiem jak, ale wiem jak wygląda większość argumentów na tym forum na rzecz ST przeciwko SW
a) widziałem
b) nie znam danych ale sądzę że i tak
c) nie mozna porównać ale i tak wygrają
d) tak bo tak
co zresztą dobitnie widać na przykładzie tego wątku
|