Autor |
Wiadomość |
Picard
Użytkownik
|
#1 - Wysłana: 27 Lip 2006 11:05:18
Temat ten należało by rozpatrywać w połączeniu z topickiem załorzonym pewnie nczas temu przez Dana a traktujacym o stoczniach orbitalnych w naszej rzeczywistosci. W naszych czasach raczej jeszcze przez dlugi czas nie doczekamy sie podobnych konstrukcji- tak ze wzgledów finansowych jak i z powodu braku woli do relaziacji tego rodzaju przedsiewzieć- jednak w Treku tego rodzaju stocznie istniały od zawsze. Jak wiele posiada ich Federacja, gdzie najcześciej sa lokowane- najsławniejszy zespół stoczni to chyba Utopia Planitia na orbicie Marsa?- jak przebiega konstrułowanie w nich okretów i czy są rózne rodzaje stoczni w zależoności od konstrukcji jakie maja w nich powstac? W końcu czy owe stacje konstrukcyjn wyposazone sa w jakis rodzaj napedu, kotry w razie jakies katastrofy, nie pzowoli zepchnac stoczni na powierzchnie planety? Kto obsługuje stocznie a moze sa one calkiem zaatomatyzowane?
[/i]Naprawa Enterprise-E[i]
|
Anonim
Anonimowy
|
#2 - Wysłana: 27 Lip 2006 12:31:11
czy nie lepiej byloby replikowac ogromnymi repalikatorami cale okręty? zamiast organizowac czasowchlonną budowe?
|
Q__
Moderator
|
#3 - Wysłana: 27 Lip 2006 13:00:13
Anonim
czy nie lepiej byloby replikowac ogromnymi repalikatorami cale okręty? zamiast organizowac czasowchlonną budowe?
Nie wiemy czy było by to technicznie możliwe... Brak kanonicznych danych...
Picard
Proszę oto linki:
http://memory-alpha.org/en/wiki/Federation_shipyar ds
http://memory-alpha.org/en/wiki/Cardassian_shipyar ds
http://memory-alpha.org/en/wiki/Drydock
|
Hazrall
Użytkownik
|
#4 - Wysłana: 27 Lip 2006 15:58:17 - Edytowany przez: Hazrall
Czy wiadomo coś na temat stoczni innych imperiów? Czy poza Armadą zostały gdzieś przedstawione?
Nie wyobrażam sobie replikacji takiej ilości materiałów, zwłąszcza że kadłub musi być doskonały, a replokatory przemysłowe nie są super dokładne(nie oddają super dokładnie struktóry przedmiotów replikowanych) przynajmniej mi sie tak zdaje  Pozatym gdyby to było opłacalne po co przemysł wydobywczy ?
|
Q__
Moderator
|
#5 - Wysłana: 27 Lip 2006 16:05:22
Hazrall
Szukałem w MA, więc ej nie było  Szukałem nawet w TEJ encyklopedii danych niekanonicznych:
http://startrek.wikia.com/wiki/Main_Page
też nie było...
|
pitrock
Użytkownik
|
#6 - Wysłana: 27 Lip 2006 16:43:43 - Edytowany przez: pitrock
|
Q__
Moderator
|
#7 - Wysłana: 27 Lip 2006 17:09:34
pitrock
Dock Tholian z ENT: In a Mirror, Darkly:
Dzięki, ale:
1. to dane z Mirror Universe
2. link się nie otwiera...
Jednak skoro "lustrzani" Tholianie mieli takie doki, należy założyć, że "nasi" mają podobne...
|
Grzybek
Użytkownik
|
#8 - Wysłana: 27 Lip 2006 17:45:39
Czy wiadomo coś na temat stoczni innych imperiów? Czy poza Armadą zostały gdzieś przedstawione?
Hm... Może np. w DS9?  W ostatnim odcinku widać doki nad Kardass Prime. Pamiętajmy też, że okręty można budować/remontować w bazach gwiezdnyh.
|
Q__
Moderator
|
#9 - Wysłana: 27 Lip 2006 18:04:46
Grzybek
W ostatnim odcinku widać doki nad Kardass Prime.
W moich linkach było o dokach federacyjnych i właśnie kardasjańskich.
|
Picard
Użytkownik
|
#10 - Wysłana: 27 Lip 2006 18:14:57 - Edytowany przez: Picard
Anonim
czy nie lepiej byloby replikowac ogromnymi repalikatorami cale okręty
Wątpie. Okret jest jednak za wielka i zbyt skomplikowana konstrukcja aby mzoan go bylo w ten sposbodtworzyc. Poza tym taki proces produkcji byl by strasznie energo zerny...
Hazrall
nie oddają super dokładnie struktóry przedmiotów replikowanych
Racja, w TNG nie raz wspominano ,ze potrawy z replikatora nie sa tak samczne jak oryginaly przyzadzone w tradycyjny sposob, podobnie zrepllikowane alkohole nie mialy sily swych pierwowzorow. Dzailo sie tak na skutek jakis szczegolnych wlasciwosci replikatora. Podobnie bylo by na pewno z czesciami okretu.
[/i]Enterprise Kirk'a w stoczni[i]
|
Q__
Moderator
|
#11 - Wysłana: 27 Lip 2006 18:19:07
Picard
Podobnie bylo by na pewno z czesciami okretu.
Replikator odtwarzał wprowadzony wzór "z grubsza", w wypadku b. precyzyjnych (np. elektronicznych) części okrętu byłby bezużyteczny... Nikt nie zaryzykowałby okrętu w ważnych detelach tylko "z grubsza" podobnego do projektu...
|
Grzybek
Użytkownik
|
#12 - Wysłana: 27 Lip 2006 18:19:50
Q
W moich linkach było o dokach federacyjnych i właśnie kardasjańskich.
No racja masz mnie  tyle tych linków zapodajesz, że sie czasem w nich gubie... 
|
Q__
Moderator
|
#13 - Wysłana: 27 Lip 2006 18:32:17 - Edytowany przez: Q__
Grzybek
tyle tych linków zapodajesz, że sie czasem w nich gubie...
Bywa  .
|
Jo_anka
Użytkownik
|
#14 - Wysłana: 27 Lip 2006 18:49:47 - Edytowany przez: Jo_anka
Co do uzycia replikatora przy konstrukcji okretu, to wydaje mi sie, ze 'stacja naprawcza z piekla rodem'  , ewidentnie nie bedaca stocznia obritalna, replikowala pewne czesci remontowanej w niej Enterprise NX-01 (Entek 02x04 Dead Stop).
|
Q__
Moderator
|
#15 - Wysłana: 27 Lip 2006 18:55:30
Jo_anka
Czyli kolejny przykład inwencji Obcych w tej dziedzinie:
http://memory-alpha.org/en/wiki/Automated_repair_s tation
O odcinku:
http://memory-alpha.org/en/wiki/Dead_Stop
replikowala pewne czesci
replikowania pewnych części nie kwestionowałem, zresztą skąd wiemy czy to "obce" replikowanie opiera się na tej samej technologii co później federacyjne?
|
Jo_anka
Użytkownik
|
#16 - Wysłana: 27 Lip 2006 19:01:23
Rzecz w tym, ze chyba wszystkie potrzebne czesci do naprawy zostaly replikowane. Trip sie wyrazal pochlebnie o ich jakosci.
|
Q__
Moderator
|
#17 - Wysłana: 27 Lip 2006 19:21:43
Jo_anka
Pamiętajmy, że:
1. ENTek powstał po pozostałych serialach i może to być nie jedyna niekonsekwencja w nim...
2. Być może Trip nie zdołał zrozumieć tej technologii i Federacja jej nie posiada...
|
pitrock
Użytkownik
|
#18 - Wysłana: 27 Lip 2006 23:05:35
Ta stacja naprawcza to naprawdę niezły kawał maszynerii. Uważam, że zniszczenie jej było cholernie nie-Trekowe. Wiem to jest dyskusja na inny topic, ale wkurzyło mnie, iż tak wspaniałą konstrukcję zniszczono, bo nie próbowano nawet innej alternatywy.
|
Q__
Moderator
|
#19 - Wysłana: 27 Lip 2006 23:08:16
pitrock
Uważam, że zniszczenie jej było cholernie nie-Trekowe.
wkurzyło mnie, iż tak wspaniałą konstrukcję zniszczono
I przez to ekipka Archera pozbawiła ludzkość szansy na wejście w posiadanie technologii bezbłędnej (jeśli wierzyć Jo_ance) replikacji... Błędy wesołego kapitana A. mszczą się na Federacji do dziś...
|
Picard
Użytkownik
|
#20 - Wysłana: 27 Lip 2006 23:13:14
Jo_anka
ewidentnie nie bedaca stocznia obritalna, replikowala pewne czesci remontowanej w niej Enterprise NX-01 (Entek 02x04 Dead Stop).
Czyli tak jak Gwiedna Kuźnia w grze ,,SW:KOTOR"  Pomysł jest jednak troche naciagnay wedle trekoych realiow. Ale moze Q__ rzeczywisic ma racje i pod wzgledem techniki replikacji wspomniana przez Ciebie rasa znacznie wyprzedza Federacje z XXIV wieku- Treka uwielbiam wlasni za to, ze wszytko- w granicach zdrowego rozsadku i kanonu  - jest w nim mozliwe...
[/i]Naprawy NX-01[i]
|
pitrock
Użytkownik
|
#21 - Wysłana: 27 Lip 2006 23:18:21
Q__
I przez to ekipka Archera pozbawiła ludzkość szansy na wejście w posiadanie technologii bezbłędnej (jeśli wierzyć Jo_ance) replikacji... Błędy wesołego kapitana A. mszczą się na Federacji do dziś...
Wesoły, arogancki pan kapitan od siedmiu boleści Archer poszedł na łatwiznę i zamiast zbadać ten ewenement wśród gwiazd wystrzelił torpedy i zadowolony wrócił na swój kurs "uwalniając" kosmos od "ciemiężyciela" niewinnych istot. Bleee... A mogliby przy pomocy chociażby Phloxa znaleźć suplement dla stacji w postaci wychodowania sztucznej tkanki mózgowej czy coś podobnego. Zawsze jest jakiś sposób.
|
Q__
Moderator
|
#22 - Wysłana: 27 Lip 2006 23:18:35 - Edytowany przez: Q__
Picard
moze Q__ rzeczywisic ma racje i pod wzgledem techniki replikacji wspomniana przez Ciebie rasa znacznie wyprzedza Federacje z XXIV wieku
Innego wytłumaczenia raczej nie ma...
Treka uwielbiam wlasni za to, ze wszytko- w granicach zdrowego rozsadku i kanonu - jest w nim mozliwe...
A ENTek często "gwałci" i jedno i drugie... (Bez urazy Jo_anka.)
|
Q__
Moderator
|
#23 - Wysłana: 27 Lip 2006 23:20:58
pitrock
Coś mi się zdaje, że Wesoły, arogancki pan kapitan od siedmiu boleści Archer musiał cenzurować swoje pamiętniki, albo ich nie spisać, bo inaczej raczej by za tak wielkiego bohatera nie był uważany... Widocznie posiadał jeden, jedyny talent - do autopromocji... 
|
pitrock
Użytkownik
|
#24 - Wysłana: 27 Lip 2006 23:25:09
Q__
Coś mi się zdaje, że Wesoły, arogancki pan kapitan od siedmiu boleści Archer musiał cenzurować swoje pamiętniki, albo ich nie spisać, bo inaczej raczej by za tak wielkiego bohatera nie był uważany...
Oj, za takie numery w XXIV wieku Flota zesłałaby go na kolonię karną.
|
Q__
Moderator
|
#25 - Wysłana: 27 Lip 2006 23:28:33
pitrock
Nie sądzę, po prostu nikt by go do Floty nie przyjał. (Chociaż, skoro Kaśkę zrobili admirałem...  )
|
Hazrall
Użytkownik
|
#26 - Wysłana: 27 Lip 2006 23:36:34
Hmm widziałem ten odcinek Entka, podczas oglądania znalazłem parę buraczków i nielogiczności  Pamiętam coś z kanałem wentylacyjnym którym to dzielna załoga dostała się do więźniów, uwięzionych jako część komputera kompleksu
Ale nie o tym miałem pisać. Chciałem sie spytać, czy zostało kanonicznie poparte to, że Klingońskie rody dysponują prywatnymi stoczniami i armiami, wcielanymi do floty obronej w razie potrzeby(feudalną Japonie mi ten system przypomina). Jeżeli tak to czy budowanie takich prywatnych flotek jest ograniczone odgórnie, czy tylko przez zasobność danego rodu?
A jak sytuacja wygląda u Romulan?
|
Picard
Użytkownik
|
#27 - Wysłana: 27 Lip 2006 23:37:41 - Edytowany przez: Picard
pitrock
Ktos kiedy zasugerowal ciekawe zakonczenie ENT- rzecz ponownie ma miejsc w holodeku: ale w tym wariancie okazuje sie,ze Archer jest jakims podrzednym zalogantem na statku Federacji w XXIV wieku, kotry nie ma zadnych szans na awans, a skoro nie ma widokow na robienie kariery, fantazuje w holodecku tak jak robil to Barcley z Enterprise-D. Swoja droga nie wiem jak czlowiek taki jak pnan B. zdal testy do akademi?
|
Q__
Moderator
|
#28 - Wysłana: 27 Lip 2006 23:45:22
Picard
Ktos kiedy zasugerowal ciekawe zakonczenie ENT- rzecz ponownie ma miejsc w holodeku: ale w tym wariancie okazuje sie,ze Archer jest jakims podrzednym zalogantem na statku Federacji w XXIV wieku, kotry nie ma zadnych szans na awans, a skoro nie ma widokow na robienie kariery, fantazuje w holodecku tak jak robil to Barcley z Enterprise-D.
I to byłby jedyny sposób na pogodzenie ENTka z kanonem...
O Barclay'u:
http://www.memory-alpha.org/en/wiki/Reginald_Barcl ay
W holodeku i bzdurniejsze przygody się zdarzały:
http://www.memory-alpha.org/en/wiki/The_Adventures _of_Captain_Proton
http://www.memory-alpha.org/en/wiki/Captain_Proton
|
Jo_anka
Użytkownik
|
#29 - Wysłana: 27 Lip 2006 23:53:35
I przez to ekipka Archera pozbawila ludzkosc szansy na wejscie w posiadanie technologii bezblednej....replikacji... Bledy wesolego kapitana A. mszcza sie na Federacji do dzis...
Q__, pitrock, Picard
Na szczescie (lub nieszczescie  ) stacja zaczela sie odbudowywac po odlocie Archera i jego wesolej kompanii- tak sie konczy ten odcinek. Przyszle pokolenia beda mialy co badac, chyba ze ktos dokladniej rozwali te stacje...
O tworcach stacji nic nie wiadomo; zaloga Entka nie natrafila na zadna wskazowke. Stacja poprostu byla OBCA i bardzo zaawansowana technologicznie.
|
Q__
Moderator
|
#30 - Wysłana: 27 Lip 2006 23:57:40
Jo_anka
Na szczescie (lub nieszczescie ) stacja zaczela sie odbudowywac po odlocie Archera i jego wesolej kompanii- tak sie konczy ten odcinek. Przyszle pokolenia beda mialy co badac, chyba ze ktos dokladniej rozwali te stacje...
To jednak coś pozytywnego, nimo wszystko...
Stacja poprostu byla OBCA i bardzo zaawansowana technologicznie.
Może miała związki z twórcami V'Gera lub z Borg?
|