Autor |
Wiadomość |
Domko
Użytkownik
|
#121 - Wysłana: 12 Gru 2006 17:30:14
[b]Slovaak{/b]
Czyli, ty nie zbroiłbys sie az do czasu gdy flota dominion leciała na DS9 ?
Odwracasz całą sytuację. Napisałeś, że czasy były tak samo niebezpieczne. Odpowiedz więc na pytanie - czy tak samo niebezpieczne są czasy, gdy oba kraje mają ze sobą cichy konflikt (zimna wojna) czy gdy obrzucają się rakietami, wysyłają wojsko, etc.
Bo różnica jak widać jest i to spora.
|
Slovaak
Użytkownik
|
#122 - Wysłana: 12 Gru 2006 17:56:24 - Edytowany przez: Slovaak
Pewnie że nie aż tak, ale czy wg. ciebie zimna wojna to był spokojny okres w histori? czy były to bezpieczne czasy?
Bo z tego co ja wiem to konflikt mógł wybuchnąc z dnia na dzień, cały czas trawy zbrojenia.
A czy kryzys kubański to były bezpieczne dni?
Czy czułbyś sie bezpiecznie z myśla że możesz sie już nie obudzic bo w nocy moze wybuchnac wojna?
|
Domko
Użytkownik
|
#123 - Wysłana: 12 Gru 2006 19:25:28
Pewnie że nie aż tak, ale czy wg. ciebie zimna wojna to był spokojny okres w histori? czy były to bezpieczne czasy?
Przecież ja nie twierdzę, że to bezpieczne czasy. Powtarzam po raz n-ty: nie można porównywać zimnej wojny z wojną regularną, gdyż ta pierwsza to mniej niebezpieczne czasy, choćby z tego względu, że nie giną ludzie.
|
Seybr
Użytkownik
|
#124 - Wysłana: 12 Gru 2006 19:50:23
Zimna wojna miała jedną zaletę. Ładowanie kasy w nowe technologie. Owszem większość w militaria, ale i program kosmiczny zyskał na tym.
Zimna wojna to polityka, teraz lepiej nie jest. Polityka ekonomiczna to tez wojna ale na innej płaszczyźnie.
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#125 - Wysłana: 12 Gru 2006 19:54:48
ok, jeszcze raz - ile ludzi statystycznie ginie w czasach "kiedy może wybuchnąć wojna" a ilu kiedy wojna już trwa?
odpowiedz sobie na to pytanie i zrozumiesz, czemu zimna wojna to czasy bezpieczniejsze od czasu wojny
|
Slovaak
Użytkownik
|
#126 - Wysłana: 12 Gru 2006 20:07:13 - Edytowany przez: Slovaak
Pah, zaczelismy od tego że sprzeciwiłem sie stwierdzeniu że czasy Kirka były czasami spokojnymi bo nie były i trwała zimna wojna z Klingonami, w każdej chwili mogła wybuchnąc normalna wojna wiec "grzybek" jako jedna z najwiekszych stacji kosmicznych GF napewno była ciezko uzbrojona.
A po za tym to wy (Pah i Domko) przyjeliscie że mówiąc czasy DS9 mam na mysli wojne która trwała mniej niz 1/3 całego serialu, zaś zimna wojna z Dominion trwała 3-4 sezony. I nie mówcie że czasy sprzed wojny były bezpieczne i spokojne.
I tu w sumie można jeszcze napisać że niektórzy w USA musieli bagatelizowac zagrozenie ze strony Al-Kaidy, uważali że czasy są bezpieczne ...aż do 11 września.
|
Domko
Użytkownik
|
#127 - Wysłana: 12 Gru 2006 20:15:39
Nie była mowa o bezpieczeństwie tylko o porównaniu bezpieczeństwa przy zimnej i regularnej wojnie. Twierdzisz, że w DS9 na początku nie było wojny?? A wojna z Klingonami - brutalna i krwawa?? To nie była zimna wojna.
Nie wiem też czemu mówisz o bagatelizowaniu sprawy. Po prostu nie można zgodzić się z twierdzeniem, że bezpieczeństwo czasów ST3 = czasom DS9, bo to jest nieprawda. Tylko stwierdzam fakt, a nie twierdzę, że któreś z nich są bezpieczne, bo to nie jest prawda. I tu i tu jest niebezpiecznie, ale są to dwie różne skale zagrożenia.
|
Slovaak
Użytkownik
|
#128 - Wysłana: 12 Gru 2006 20:33:08 - Edytowany przez: Slovaak
Generalizujesz czasy DS9 gdzie przez wiekszosc czasu istniało niebezpieczeństwo wojny z Dominion a sama wojna trwała przez dwa sezony z siedmiu. a w ST:3 istniało niebezpieczeństwo wojny z Klingonami.
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#129 - Wysłana: 13 Gru 2006 11:03:09
Slovaak, na borga, doprawdy... NIKT nie stwierdził że któreś czasy były bezpieczne. LOL jest z twojego stwierdzenia, że "A te czasy (ST:3) były tak niebezpieczne jak w DS9." co jest oczywistą bzdurą bo obojętnie ile trwała (2 sezony czy 2 seriale), "wojna" niesie więcej niebezpieczeństw od czasu "zimnej wojny".
PS Wydaje mi się że nie odróżniasz "niebezpieczny" od "niebezpieczniejszy"...
|
Domko
Użytkownik
|
#130 - Wysłana: 13 Gru 2006 12:45:36
Slovaak:
Generalizujesz czasy DS9 gdzie przez wiekszosc czasu istniało niebezpieczeństwo wojny z Dominion a sama wojna trwała przez dwa sezony z siedmiu. a w ST:3 istniało niebezpieczeństwo wojny z Klingonami.
Oczywiście, nawet dokładnie nie czytasz co piszę. W DS9 wojna z Dominium nie była od razu, bo wcześniej była regularna wojna z Klingonami, która trwała też przez 2 sezony. I patrz - już z 7 sezonów, aż 4 są z regularną wojną.
Poza tym, naprawdę, piszesz bez sensu, odwracając swoją i nasze wypowiedzi. Albo nie rozumiesz co piszemy, ale nie rozumiesz co sam piszesz.
Resztę napisał już PW kilka razy i ja też.
|
Slovaak
Użytkownik
|
#131 - Wysłana: 13 Gru 2006 13:33:01
Q__
"Grzybek" powstał w latach względnego pokoju, w centrum obszaru Federacji
"Grzybek" pierwszy raz pokazany został w ST:3 wiec rok 2285, czyli czasy najwiekszego niepokoju. Jak to określiła Jenway: "ludzkośc na krawędzi wojny z Klingonami, Romulanie czajacy sie za każdą mgłwawicą". (Jesli ktos nie uważa VOY za kanon, to Kirk a własciwie aktor grajacy Kirka wspominał że Klingoni symbolizowali zagrożenie ZSRR.
oto mapa naszej Galaktyki z ST:
Ta mapa jest jednym wielkim burakiem, chyba że podróż z jednego krańca przestrzeni Federacji na drugi zajmuje kilka-kilkanaście lat.
Picard
A moze po prostu systemy uzbrojenia nie byly zamontowane w tym miejscu gdzie znajdowal sie Enterprise? Badź tez w danej chwili- czas ewidentnego pokoju brak zagrozenia- nikt ich nie obslugiwal?
Wewnątrz uzbrojenia chyba nie ma, a na zewnątrz ochrona wrót jest chyba najważniejsza. A te czasy (ST:3) były tak niebezpieczne jak w DS9.
To jest mój pierwszy post. Przygotowania do wojny z Dominion trwaly od czasu gdy ich poznano, tak samo przygotowania do wojny trwały z Klingonami trwały w ST:3.
A to że waszym zdaniem miałem na mysli samą wojne jest tylko waszym błednym zdaniem.
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#132 - Wysłana: 13 Gru 2006 14:23:47
A to że waszym zdaniem miałem na mysli samą wojne jest tylko waszym błednym zdaniem.
kręć ile chcesz, tego co napisałeś już nie wymażesz ![](http://muzeum.startrek.pl/forum/img/smilies/tongue.gif)
|
Slovaak
Użytkownik
|
#133 - Wysłana: 13 Gru 2006 14:45:03
Jakie krecenie, to ty sobie ubzdurałes że w DS9 miałem na mysli sezony w których trwała wojna by porównac ja do zimnej wojny.
Przez 1,2,3 i połowe 5 sezonu w DS9 nie było żadnej otwartej wojny, dobrze że sobie nie ubzdurałes że miałęm na mysli akurat odcinek Way of Warrior czy inny w których jest mordownia na ekranie.
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#134 - Wysłana: 13 Gru 2006 15:03:31
sure... ![](http://muzeum.startrek.pl/forum/img/smilies/tongue.gif)
|
Domko
Użytkownik
|
#135 - Wysłana: 13 Gru 2006 16:38:41
Slovaak:
Bo w 1 i 2 sezonie nikt jeszcze nie znał Dominium. Więc na kogo Federacja miała się zbroić, aby robić porównanie?
Poza tym znow dziwnym trafem omijasz moje stwierdzenia, np. o tym, że przez 4 sezony w DS9 była regularna wojna.
Rozmowa z Tobą dalej mi przypomina rzucanie słów na wiatr...
|
Slovaak
Użytkownik
|
#136 - Wysłana: 13 Gru 2006 16:56:04 - Edytowany przez: Slovaak
Ale znała Dominium przez 3 sezony poprzedzajace wojne i cały ten czas obawiano sie inwazji Dominion. I o to mi chodzi.
Tak bardzo sie bano że Sisko w pewnym momencie nie byl pewien czy rozmawia z własnym ojcem.
|
Domko
Użytkownik
|
#137 - Wysłana: 13 Gru 2006 17:00:17
Ale wtedy była wojna z Klingonami. Więc niby były to czasy zimnej wojny?
|
Slovaak
Użytkownik
|
#138 - Wysłana: 13 Gru 2006 17:03:17
Więc niby były to czasy zimnej wojny?
Tak, z Dominion.
|
Domko
Użytkownik
|
#139 - Wysłana: 13 Gru 2006 17:15:46
A co ma do rzeczy czy z Dominiom czy z kimś innym? Skoro była regularna wojna z Klingonami, to nie były to czasy zimnej wojny tylko regularnej.
|
Slovaak
Użytkownik
|
#140 - Wysłana: 13 Gru 2006 18:20:13
Ma dużo do rzeczy, a jesli ci sie wydaje ze nic to na 7 sezonów wojna z klingonami trwała jedynie 1,5.
Wiec nie próbuj sobie wmówić ze cały czas na DS9 była wojna.
|
Domko
Użytkownik
|
#141 - Wysłana: 13 Gru 2006 18:32:34
Ty z kolei próbujesz mi wmówić, że okres walk z Klingonami to była zimna wojna. LOL
|
Slovaak
Użytkownik
|
#142 - Wysłana: 13 Gru 2006 18:39:00
Tak? zacytuj zdanie gdzie mówie ze w 4 i przez połowe 5 sezonu DS9 trwała zimna wojna z klingonami. LOL2
|
Domko
Użytkownik
|
#143 - Wysłana: 13 Gru 2006 19:41:37
Rany, przecież esencją tej rozmowy jest czy w DS9 były niebezpieczne czasy czy nie, a nie ile walczono z Dominium czy Klingonami. Twierdzisz uparcie, że tylko 2 sezony to była regularna wojna. Tak, to była regularna wojna z Dominium - wcześniej prawie 2 sezony trwała wojna z Klingonami. Czyli 4 sezony trwała REGULARNA WOJNA. A cały czas próbujesz mi wmówić, że tylko 2 sezony trwała takowa, co nie jest prawdą.
|
Domko
Użytkownik
|
#144 - Wysłana: 13 Gru 2006 19:43:02
A odpowiadając na Twoje pytanie:
Domko: Ale wtedy była wojna z Klingonami. Więc niby były to czasy zimnej wojny?
Slovaak: Tak, z Dominion.
A rozmowa toczy się o ogólnej sytuacji, a nie o walkach z konkretną rasą. LOL3
|
Slovaak
Użytkownik
|
#145 - Wysłana: 13 Gru 2006 20:35:28
No niech bedzie. LOL4
|
Hazral
Użytkownik
|
#146 - Wysłana: 13 Gru 2006 21:12:50
Ekhem: LOLADA!! To dopiero się nazywa konstruktywna dyskusja ![](http://muzeum.startrek.pl/forum/img/smilies/tongue.gif)
|
Jurgen
Moderator
|
#147 - Wysłana: 13 Gru 2006 21:24:58
To dopiero się nazywa konstruktywna dyskusja
No. Ciekawe, gdzie się ideały treka podziały?
|
Domko
Użytkownik
|
#148 - Wysłana: 13 Gru 2006 21:28:44 - Edytowany przez: Domko
LOL na LOLu, LOLem pogania.
OK. Proponuję zawieszenie broni, przynajmniej ze swojej strony w tym temacie, bo te dyskusje ostatnio prowadzą donikąd.
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#149 - Wysłana: 14 Gru 2006 09:50:02
wprowadźcie zimną wojnę ![](http://muzeum.startrek.pl/forum/img/smilies/lol.gif)
|
Q__
Moderator
|
#150 - Wysłana: 17 Wrz 2013 09:07:23 - Edytowany przez: Q__
Zgadnijcie jaka słynna stacja o mało tak: ![](http://ottens.co.uk/forgottentrek/wp-content/uploads/2012/02/Early-Deep-Space-Nine-design.jpg) tak: ![](http://ottens.co.uk/forgottentrek/wp-content/uploads/2012/02/Early-Deep-Space-Nine-design1.jpg) lub tak: ![](http://ottens.co.uk/forgottentrek/wp-content/uploads/2012/02/Early-Deep-Space-Nine-design3.jpg) nie wyglądała? DS9: http://ottens.co.uk/forgottentrek/designing-the-de ep-space-nine-space-station/Inna rzecz, że DS9 początkowo miała funkcjonować na TYCH zasadach: http://en.memory-alpha.org/wiki/Starbase_Montgomer y
|