Autor |
Wiadomość |
Madame Picard
Moderator
|
#721 - Wysłana: 23 Sty 2011 21:44:30
7z9: Spowodowało to zmiany w ludzkim ciele- czyli przyśpieszony tryb ewolucji człowieka (jak wiemy cały czas ewoluwujemy- tyle tylko że bardzo ale to bardzo powoli i nie jest to zauważalne z poziomu choćby kilku pokoleń). Tylko, że ewolucja nie przebiega na poziomie osobników, tylko genów przekazywanych następnym pokoleniom  .
|
7z9
Użytkownik
|
#722 - Wysłana: 23 Sty 2011 22:34:18
Madame Picard: 7z9: Spowodowało to zmiany w ludzkim ciele- czyli przyśpieszony tryb ewolucji człowieka (jak wiemy cały czas ewoluwujemy- tyle tylko że bardzo ale to bardzo powoli i nie jest to zauważalne z poziomu choćby kilku pokoleń).Tylko, że ewolucja nie przebiega na poziomie osobników, tylko genów przekazywanych następnym pokoleniom . To chyba jest to oczywiste że ewolucja w ludzkim ciele przebiega na pozomie genów, nie chciałem się wgłębiać więcej w temat a jedynie z grubsza przybliżyć o co chodziło z tym przeistoczeniem sie w "pra- jaszczurkę". Ale dzieki za sprecyzowanie 
|
Raptor
Użytkownik
|
#723 - Wysłana: 19 Kwi 2011 20:26:46
Witam
Szukałem wątku, gdzie mógłbym polecić odcinek, niekoniecznie najlepszy, ale wart uwagi w konkretnym czasie i kontekście.
Przed chwilą obejrzałem Voyager 4x23 ('Living Witness') - bardzo aktualny, jeśli chodzi o ludzki stosunek do przeszłości. Świetne zakończenie i dwa istotne argumenty w rozmowie pomiędzy Doktorem, tytułowym "żyjącym świadkiem" wydarzeń sprzed 700 lat, a historykiem jednej z walczących ras, każdy dany jakby do rozważenia dla obydwu stron współczesnego nam konfliktu.
|
Eviva
Użytkownik
|
#724 - Wysłana: 19 Kwi 2011 21:01:40
Raptor
Jest jeszcze jeden odcinek, utrzymany w podobnym rozrachunkowym duchu - "Remember", z 3 sezonu. Jest bardzo celny, bo pokazuje, jak pięknie można fałszować historię i jakie zbrodnie popełniać "dla dobra ogółu".
|
WiLdE
Użytkownik
|
#725 - Wysłana: 20 Cze 2011 16:45:08 - Edytowany przez: WiLdE
Serial TNG-(chwilowo brak) ToS-(jeszcze nie widziałem) DS9 - s04e03 - The Visitor Enterprise S02e23 Regeneration Voyager S02e21 Deadlock Film Nemesis
|
Q__
Moderator
|
#726 - Wysłana: 20 Cze 2011 16:48:32 - Edytowany przez: Q__
|
WiLdE
Użytkownik
|
#727 - Wysłana: 20 Cze 2011 16:56:23
Niepoprawny dyslektyk i dysgrafik ze mnie juz poprawione
|
Eviva
Użytkownik
|
#728 - Wysłana: 20 Cze 2011 17:05:55
WiLdE
Ja Cię tez witam. Mam nadzieję, że odnajdziesz się tu równie dobrze jak większość naszego trekowego zboczeństwa.
|
WiLdE
Użytkownik
|
#729 - Wysłana: 20 Cze 2011 17:08:45
A dziękuje za miłe powitanie nie udzielałem sie ponieważ został mi jeszcze 4 sezon Enterprise i cały TOS ale nie mogłem sie oprzeć pokusie podzielnia sie opinią odnośnie ulubionego odcinka danej serji.
|
Eviva
Użytkownik
|
#730 - Wysłana: 20 Cze 2011 17:10:38
WiLdE
Cały TOS... tylko błagam, nie oceniaj go zbyt surowo, to mój ulubiony serial, a dla wyrobionego widza może być śmiesznie anachroniczny.
|
WiLdE
Użytkownik
|
#731 - Wysłana: 20 Cze 2011 17:39:38 - Edytowany przez: WiLdE
Eviva: Cały TOS... tylko błagam, nie oceniaj go zbyt surowo, to mój ulubiony serial, a dla wyrobionego widza może być śmiesznie anachroniczny. Zacznie od tego ze cały trek staram sie postrzegać jako całość,ale skoro wychowani jesteśmy w doktrynie kategoryzowania i szufladkowania i ja nie jestem wolny od takowych wyborów. Moja przygodę rozpocząłem z TNG i po skończonej serii myślałem wow na pewno nie moze być nic lepszego,po pół rocznej przerwie zabrałem sie za DS9 i tu miałem ogromne oporu bo ni jak nie mogłem zacząć tej serii po prostu mi się nie podobała,ale kolega namawiał mnie bo to jego ulubiony trek wiec sie zmusiłem.Co da całego DS9 oceniam go jako najsłabszy z dotychczas przeze mnie obejrzanych zbyt duzo woiny,Sisko mało przekonywujący i cały ten klimat troszkę zbyt ciężki jak dla mnie.Po DS9 wskoczyłem w Voyagera który jest moim numerem jeden,były moze 2-3 odcinki które mnie nie porwały tak to cały serial po prostu mnie zafascynował.Z łeską w oku zegnałem Kpt.Janeway i jej załogę i po miesięczne przerwie ogładam własnie Enterprise i tu kolejne zaskoczenie bo miło mało przychylnych ocen serial ten stawiam na równi z moim ukochanym Voyagerem.jestem obecnie na s03e17 i ogladam po 5 odc dziennie, nie moge sie oderwać.
|
Q__
Moderator
|
#732 - Wysłana: 20 Cze 2011 17:48:56
EvivaEviva: dla wyrobionego widza może być śmiesznie anachroniczny. No właśnie dla wyrobionego niekoniecznie, bo umie osadzić rzecz w odpowiednim kontekście historycznym.
|
Eviva
Użytkownik
|
#733 - Wysłana: 20 Cze 2011 17:53:13
WiLdEPodoba Ci się ENT i VOY? Cudownie, ja też je bardzo lubię  Zresztą lubię chyba wszystkie trekowe seriale , najmniej może TNG, które jest na mój gust zbyt sterylne i jednostajne. Q__: umie osadzić rzecz w odpowiednim kontekście historycznym. Do tego potrzeba głównie inteligencji, wyrobienia niekoniecznie 
|
WiLdE
Użytkownik
|
#734 - Wysłana: 20 Cze 2011 18:06:00
W planie po skończonym Enterprise mam odrazu TOS i odnowa TNG>DS9>Voyoger ^^
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#735 - Wysłana: 20 Cze 2011 18:33:13
Eviva: Cały TOS... tylko błagam, nie oceniaj go zbyt surowo, to mój ulubiony serial, a dla wyrobionego widza może być śmiesznie anachroniczny. Wstyd przyznać ale, moja historia oglądania treka to 1 sezon TNG, potem cały TOS i ENTka. Reszta wybiorczo plus filmy.
|
Eviva
Użytkownik
|
#736 - Wysłana: 20 Cze 2011 18:49:59
mozg_kl2Nie masz się czego wstydzić, nikt nie jest doskonały  Zwłaszcza niedoskonali. Taka kanna np, obejrzała tylko parę odcinków tego czy owego...
|
patryk089x
Użytkownik
|
#737 - Wysłana: 20 Cze 2011 18:54:19
mozg_kl2
Moja jest jeszcze ciekawsza. Moja historia to cały TNG ( - parę odcinków), 1,5 sezonu TOS, z którego nic już nie pamietam, parę odcinków ENTka, parę odcinków VOYa, na bieżąco DS9 na Axn sci-fi (chyab teraz 3 sezon) + do tego filmy od GEN w górę.
|
Q__
Moderator
|
#738 - Wysłana: 20 Cze 2011 19:06:18
EvivaEviva: Taka kanna np, obejrzała tylko parę odcinków tego czy owego... Skąd dowód, że wystarczy obejrzeć nawet relatywnie niewiele Treka, by go pokochać.
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#739 - Wysłana: 20 Cze 2011 19:08:31
Eviva: Nie masz się czego wstydzić, nikt nie jest doskonały Nie wstydzę. Wielu prawdziwych fanów jeszcze go nie widziało. Z filmów to brakuje mi Final Frontier i Nemesis.
|
Eviva
Użytkownik
|
#740 - Wysłana: 20 Cze 2011 19:09:34
mozg_kl2: Z filmów to brakuje mi Final Frontier i Nemesis. Na pewno ktoś życzliwy Ci użyczy.
|
Toudi
Użytkownik
|
#741 - Wysłana: 20 Cze 2011 19:30:45
mozg_kl2 a z jakiego regionu polski jesteś?
|
WiLdE
Użytkownik
|
#742 - Wysłana: 22 Cze 2011 16:52:46 - Edytowany przez: WiLdE
Brak możliwość edycji oryginalnej odpowiedzi tak wiec dodaj poniżej mój ulubiony odc TNG
TNG-The Offspring
|
IDIC
Użytkownik
|
#743 - Wysłana: 22 Cze 2011 17:31:43
WiLdE: dodaj poniżej mój ulubiony odc TNG TNG-The Offspring  to również jeden z wielu moich najbardziej ulubionych epizodów  (jak zresztą wszystkie pozostałe TNG, w których główną postacią był Data)
|
Q__
Moderator
|
#744 - Wysłana: 23 Cze 2011 19:08:17 - Edytowany przez: Q__
PicardPopatrz sobie - dyskusja o Trekach I-X: http://artsandfaith.com/index.php?showtopic=929Może zamiast mordować Abramsa założysz podobny temat np? (Mozesz nawet, jako autor topicu, zastrzec tam, że nie wolno robić OT nt. Abramszczyzny  i będę musiał to egzekwować  .) (Chyba ta wypowiedź najbardziej tu pasowała, bo jej sednem jest jednak link.)
|
Eviva
Użytkownik
|
#745 - Wysłana: 23 Cze 2011 19:47:12
Q__
Myślę, że mordowanie Abramsa jest czynnością dużo ciekawszą dla rasowego abramsofoba. Ale fakt, taki temat byłby ciekawy.
|
Q__
Moderator
|
#746 - Wysłana: 25 Cze 2011 06:28:35 - Edytowany przez: Q__
Z innej beczki. Nie jest prawdą, że pisanie scenariuszy do ST przez znanych pisarzy SF zakończyło się w erze TOS-z-przyległościami. Oto DS9 "Visionary" - na podstawie scenariusza Johna Shirley'a znanego także i u nas pisarza SF tworzącego głownie w nurcie cyberpunkowym: http://memory-alpha.org/wiki/Visionary_%28episode% 29http://www.youtube.com/watch?v=aLBCfnTLzlshttp://www.youtube.com/watch?v=MI2fstVaW8chttp://www.youtube.com/watch?v=ZKGy8k9xFwwhttp://www.st-minutiae.com/academy/literature329/4 63.txthttp://www.jammersreviews.com/st-ds9/s3/visionary. phpps. znany u nas dorobek Shirley'a to - poza w/w epizodem - kilka opowiadań publikowanych w "Fenixie" i antologiach (jeden z tomów z serii "Don Wollheim proponuje"; "Gorętsza krew") oraz wydane w dwu przekładach opowiadanie napisane do spółki z Williamem Gibsonem: http://baza.fantasta.pl/autor.php?id=734Większość to cyberpunk, jedno - to napisane wraz z Gibsonem - porusza temat Obcych, kolejne tematykę zaświatów.
|
Q__
Moderator
|
#747 - Wysłana: 2 Lip 2011 08:40:44 - Edytowany przez: Q__
|
Madame Picard
Moderator
|
#748 - Wysłana: 8 Lip 2011 23:06:17
Przeglądam sobie czasem serwis Ex Astris Scientia, czytam recenzje odcinków DS9. Zajrzałam dziś jednak w zakładkę o VOY-u i mnie wmurowało, bo jako jeden z dwóch najlepszych odcinków serii został wymieniony (obo Year of Hell, co akurat nie dziwi, choć ja tych odcinków nie lubię)... Distant Origin. Tak, ten o dinozaurach, które stworzyły na Ziemi cywilizację i odleciały nie zostawiając po sobie żadnych śladów. Zajrzałam do recenzji szukając wyjaśnienia tej kuriozalnej oceny. Okazało się, że autor wziął pod uwagę jedynie wątek batalii naukowca przeciw zachowawczym władzom ignorującym fakty w imię idei i porząddku społecznego. Temat zapewne zacny, ale moim zdaniem dobre intencje żadną miarą nie usprawiedliwiają pomysłów z inteligentnymi dinozaurami z drugiego końca galaktyki. Ale nawet jeśli... najlepszy odcinek serii?! Może jeszcze za takowy uznać Threshold? Ten sam poziom idiotyzmu i absurdu.
|
Q__
Moderator
|
#749 - Wysłana: 9 Lip 2011 01:35:24
Madame PicardMadame Picard: czytam recenzje odcinków DS9 Ciekawe czy znasz też tą stronę z recenzjami? http://www.jammersreviews.com/
|
7z9
Użytkownik
|
#750 - Wysłana: 21 Lip 2011 21:28:18
Madame Picard: Distant Origin. Tak, ten o dinozaurach, które stworzyły na Ziemi cywilizację i odleciały nie zostawiając po sobie żadnych śladów. Zajrzałam do recenzji szukając wyjaśnienia tej kuriozalnej oceny. Okazało się, że autor wziął pod uwagę jedynie wątek batalii naukowca przeciw zachowawczym władzom ignorującym fakty w imię idei i porząddku społecznego. Temat zapewne zacny, ale moim zdaniem dobre intencje żadną miarą nie usprawiedliwiają pomysłów z inteligentnymi dinozaurami z drugiego końca galaktyki. Ale nawet jeśli... najlepszy odcinek serii?! Wg mnie jeden z najlepszych odcinków w VOY. Sam pomysł z tym że na ziemi duzo wcześniej wyewoluowały gady przed ssakami miażdży. Zapewne słyszałeś o atlantydzie więc pomysł wcale nie był znów tak chybiony... Dziwi mnie takie podejście bo juz raz w historii ludzie tez twierdzili że są pępkiem świata w okół sie wszystko kręci- a w jakim wielkim błędzie byli. Tak więc opcja z gadami jest całkiem mozliwa  Druga sprawa to taka że w niemal każdy odcinek VOY wpleciony jest wątek (że tak powiem) "porównawczy". W odcinku było o doktrynie w jakiej byli wychowywani. Natomiast w ówczesnym świecie jest także wiele takich przykładów. Tak więc odcinek jak dla mnie super, choc trudno tu wymienić że ten naj z naj.. bo cały VOY to perfekcja!
|