USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Pierwszy kontakt - lądowanie Phoenixa
 Strona:  ««  1  2 
Autor Wiadomość
Jurgen
Moderator
#31 - Wysłana: 6 Kwi 2006 19:06:28 - Edytowany przez: Jurgen
Dobra, znalazłem. Książka nazywa się "Samoloty bojowe lat dziewięćdziesiątych" Billa Yenne i [ierwszym oipisywanym w niej samolotem jest właśnie Harrier. I tak (podaje dane dla Harriera gr3/frs1 (morski)/av8b):

ciąg - 9752/9752/9865 kG
masa maksymalna - 11430/11880/11680 kg
masa własna - 6140/6098/6644 kg

Wniosek z tego taki, że w pełni załadowany Harrier nie wystartuje pionowo. Natomiast pusty lub z mniejszą ilością uzbrojenia nie powinien mieć z tym problemów.

W tej książce napisane jest jeszcze co do startu/lądowania:

Kierując dysze w stronę ziemi i otwierając przepustnicę, pilot może unieść maszynę prosto w górę, wykonując tym samym start pionowy (VTO). Gdy samolot jest juz nad ziemią, dysze odwracają się o 90 stopni i maszyna wykonuje konwencjonalny lot poziomy. (...). Proces zmiany położenia dysz trwa krócej niż 20 s, a zużycie paliwa wynosi poniżej 50 kg

Zdolność pionowego startu wyróżnia Harriera wśród innych, ale wymaga także dużych ilości paliwa.

Skórcony start (STO) zaczyna się z dyszami skierowanymi w tył jak przy normalnym starcie, ale potem szybko dysze są obracane o 45 stopni, co pozwala na start przy dużo krótszym pasie.

W celu oszczędności paliwa czy też w razie konieczności przenoszenia ciężkiego uzbrojenia, Harrier możę w odpowiednich warunkach wykonać konwencjonalny start, używając pełniej długości pasa startowego.

Ostatnią nowością w rozwoju techniki krótkiego startu jest pas startowy ze "skocznią", która jest wygiętym do góry brzegiem na końcu pokładu startowego lotniskowców brytyjskiej marynarki do przewożenia samolotów pionowego startu. (...). Proces ten pozwala zredukować długość pasa startowego o 60% lub też ciężar ładunku samolotu może być większy o 30%

Harrier oczywiście jest w stanie lądować konwencjonalnie, ale pionowe lądowanie(VL) jest uważane za łatwiejsze i bezpieczniejsze.

No, koniec pracy fizycznej. Spróbuję znaleźć jeszcze jakieś potweirdzenie tych danych.
Anonim
Anonimowy
#32 - Wysłana: 6 Kwi 2006 19:32:09
To dalem ciala, ze o tym nie napisalem - swoja wiedze oparlem glownie na tej wlasnie ksiazce. Mam ja w domu, ale teraz jestem gdzie indziej wiec potwierdzenia tego co mi sie przypomnialo szukalem w necie...

W sumie to dzieki ze mnie wyreczyles, bo sam pewnie bym tego musial szukac i to wklepac. A rozdzial o Harrierze byl fajny - obszerny i ciekawy. Pamietam, ze bylo niezle zdjecie oblodzonego Harriera (podczas testow)

/Sh1eldeR
Jurgen
Moderator
#33 - Wysłana: 6 Kwi 2006 19:43:46
Piękne zdjęcie. Tylko przypomina mi nieco odchodzącą (podobno) zimę.
Anonim
Anonimowy
#34 - Wysłana: 8 Kwi 2006 15:58:37
Tematem jest chyba "Lądowanie Phoenixa na Ziemi", a nie "Specyfikacje Techniczne Harriera"
Jurgen
Moderator
#35 - Wysłana: 8 Kwi 2006 22:29:40
Ktoś chyba pierwszy raz jest na tym forum.
The_D
Użytkownik
#36 - Wysłana: 9 Kwi 2006 00:22:45
Skoro już oftopikujemy o oftopikach to pozwolę sobie zauważyć, że fajny byłby moduł do wydzielania niektórych wypowiedzi z jednego tematu do innego.
L4SERO
Anonimowy
#37 - Wysłana: 28 Kwi 2006 12:36:17
napewno nie lądował jak shuttle bo nie miał skrzydeł. Był to zmodyfikowany pocisk balistyczny. Podejrzewam że lepiej było by powiedzieć wykorzystaliśmy tube i częśc silnika niż modernizacja. Pociski balistyczne nie latają w kosmosie, to znaczy nei do końca. Lecą lotem balistycznym, nei wchodza na orbitę, maja mniejsze prędkoći więc i osłona termiczna im nei potrzebna.

Ale w filmie jest fragment o tym ze ta murzynka zdobywała materiały, tytan i inne, więc z pewnością go przygotowali na wejście w atmosfere.

Phoenix mógł więc w atmosfere wejść przodem, potem sie odwrócić i wylądować na ogniu jak eksperymentalny DC-x
http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/x-33/dc- xa.htm
 Strona:  ««  1  2 
USS Phoenix forum / Star Trek / Pierwszy kontakt - lądowanie Phoenixa

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!