USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Królowa Borg, czegoś nie rozumiem tu.

Autor Wiadomość
szwagier
Użytkownik
#1 - Wysłana: 21 Paź 2005 15:11:39
Nie oglądałem ostatniego sezonu Voyagera i jedna rzecz mnie zastanawia. Czy Królowa Borg z "End Game" to ta sama co w First Contact? Grała ją ta sama aktorka. Jeśli ta sama, to co umiera dwa razy? Jeśli nie, to ile ich jest do cholery?
Domko
Użytkownik
#2 - Wysłana: 21 Paź 2005 15:57:40
Nawet trzy razy (pierwszy raz, wg "First Contact", w TNG: "The Best of Both Worlds"). Jedyne co mamy na ten temat, to jej wypowiedź "czemu myślisz tak trójwymiarowo, Jean-Luc".
Możliwe, że są to jakieś motywy temporalne, ale w żadnym filmie czy serialu nie padło jednoznaczne wyjaśnienie.
Slovaak
Użytkownik
#3 - Wysłana: 21 Paź 2005 16:10:52
Mi sie podoba wyjaśnienie Barusza.
szwagier
Użytkownik
#4 - Wysłana: 21 Paź 2005 19:15:58
Może ona była sklonowana
Pocisk
Anonimowy
#5 - Wysłana: 25 Paź 2005 23:29:15
O ile pamiętam to w któryms z odcinkow było mowione ze swiadomośc królowej zoostaje zapamietana w kolektywnej swiaomosci borg i po smierci jest ona po prostu klonowana
szwagier
Użytkownik
#6 - Wysłana: 26 Paź 2005 20:31:59
Zawsze myślałem że ta część organiczna królowej to pozostałość rasy z której Borg sie wywodzi. Ale pewnie nie.

O ile pamiętam to w któryms z odcinkow było mowione ze swiadomośc królowej zoostaje zapamietana w kolektywnej swiaomosci borg i po smierci jest ona po prostu klonowana

To by tłumaczyło sprawe
elbereth
Moderator
#7 - Wysłana: 26 Paź 2005 21:22:00
Zawsze myślałem że ta część organiczna królowej to pozostałość rasy z której Borg sie wywodzi. Ale pewnie nie.

ciało królowej jest z rasy nr 125 wiec chyba nie...
Pah Wraith
Użytkownik
#8 - Wysłana: 26 Paź 2005 23:44:47
i po smierci jest ona po prostu klonowana

W takim wypadku na inną twarz królowej w jednym z odc. VOYa musielibyśmy przymknąć oko. :/

ciało królowej jest z rasy nr 125 wiec chyba nie...

Zdaje się, że już była mowa o tym, że numeracja może nie oddawać w sposób linearny postępów asymilacji.
Anonim
Anonimowy
#9 - Wysłana: 27 Paź 2005 08:03:44
na inną twarz królowej w jednym z odc. VOYa musielibyśmy przymknąć oko. :/

Na wiele rzeczy w treku lepiej przymknąć oko, bo inaczej zamiast przyjemności oglądania ma się barszczyk (czyli zupę z buraków )
cezary
Użytkownik
#10 - Wysłana: 27 Paź 2005 15:46:12
ciało królowej jest niczego sobie, niczego sobie w rzeczy samej

a ze umysl ma malego schiza i manie wielkosci...
Pah Wraith
Użytkownik
#11 - Wysłana: 27 Paź 2005 19:16:07
Przypomniało mi to dowcip z "Daleko od noszy":

- Pański ojciec umarł...
- Gdzie tu można zobaczyć ciało?
- Hmm... Za rogiem jest peep show!

IMHO Królowa była niezwykła, ale bardziej w wymiarze intelektualno-metafizycznym, tak jak [chyba] na to spoglądali Picard i Data.
Barusz
Użytkownik
#12 - Wysłana: 27 Paź 2005 19:37:46
Nikt jeszcze tego nie powiedział, więc ja napiszę, że w.w. dyskusję są mniej-więcej od połowy "Błędów treka" w dół i w topiku... "borg?"

A tak w ogóle, to która Królowa bardziej Wam się pogoba. IMO p. Kriege była bardziej kobieca i na swój sposób zmysłowa (jak ona patrzyła na starą Janeway...) a Thompson bardziej demoniczna (jak bym oglądał to dziesięć lat wcześniej na na serio mógłbym się przestraszyć). Trzeba też przyznać, że to Thompson bardziej się w swoim czasie oberwało w Necie, głównie z resztą za scenarzystów (oglądanie wydarzeń o których powinna wiedzieć "bezpośrednio od kolektywu" na ekranie i zwłaszcza wydawanie poleceń głosowych).
Dreamweb
Użytkownik
#13 - Wysłana: 22 Lis 2005 23:09:59 - Edytowany przez: Dreamweb
oglądanie wydarzeń o których powinna wiedzieć "bezpośrednio od kolektywu" na ekranie i zwłaszcza wydawanie poleceń głosowych

I między innymi dlatego uważam "Unimatrix Zero" za kichę.

na inną twarz królowej w jednym z odc. VOYa musielibyśmy przymknąć oko. :/

Dokładnie to chyba w 4 - dwie części "Dark Frontier" i dwie "Unimatrix Zero". Czyli w sumie obie aktorki występowały mniej więcej po równo (Alice Krige w dwóch częściach "Endgame" i w filmie "First Contact").

Możliwe, że są to jakieś motywy temporalne, ale w żadnym filmie czy serialu nie padło jednoznaczne wyjaśnienie.

No i o to chodzi żeby to było takie tajemnicze i niewyjaśnione i to mi się akurat podoba że tego nie wiemy. Borg i tak został w niektórych odcinkach Voyagera zbytnio odarty ze swej tajemniczości więc niech choć ta część sekretu zostanie.
Barusz
Użytkownik
#14 - Wysłana: 23 Lis 2005 01:23:55
(Alice Krige w dwóch częściach "Endgame" i w filmie "First Contact"). + gry (AFAIK wszystkie) - czyli pewnie nie chciała się golić na potrzeby jakiś tam szeregowych odcinków VGR
Dreamweb
Użytkownik
#15 - Wysłana: 23 Lis 2005 20:04:51
A w jakich to grach występowała Alice Krige jako królowa i czy użyczała tylko głosu czy też była filmowana?
Barusz
Użytkownik
#16 - Wysłana: 23 Lis 2005 20:46:18
"Armada II" i "Borg Invasion: 4D". W pierwszej na pewno był tylko głos, w drugiej pewnien na 100% nie jestem.

USS Phoenix forum / Star Trek / Królowa Borg, czegoś nie rozumiem tu.

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!